Brukervennlighet på nettstedet 101

Brukervennlighet er grunnleggende for suksessen til ethvert nettsted. Hvis et nettsted er utfordrende å bruke, vil det ikke bare være frustrerende for brukerne, det vil også skade virksomheten din.

Brukere vil bruke mindre tid på et nettsted de synes er vanskelig å bruke, og gi opp før de fullfører oppfordringene til handling. De vil også huske mindre av det de leste og har betydelig mindre sannsynlighet for å komme tilbake.

Kort sagt, dårlig brukervennlighet er forferdelig for bedriften. Men hva kan du gjøre med det?

Svaret ligger i:

 • Å forstå hva som gjør et nettsted vanskelig å bruke i utgangspunktet.
 • Å kjenne til teknikkene for å forbedre ting.
 • Implementering av et pågående program for brukbarhetstesting gjennom hele nettstedets levetid.

Det er disse tre komponentene som vi utforsker i dette innlegget, og begynner med det som gjør at en webside er vanskelig å bruke i utgangspunktet.

Hva gjør et nettsted vanskelig å bruke

Det er tre hovedgrunner til at noen synes et nettsted er vanskelig å bruke.

Den første grunnen er det nettstedet er bare forvirrende. Kanskje har det altfor mange elementer på skjermen som brukeren må behandle. Alternativt kan det være mye distraherende animasjon eller bilder. Uansett blir brukeren raskt overveldet.

Den andre grunnen er det nettstedet er uforenlig med forventningene. Hvis jeg for eksempel spurte deg hvordan du ville søke på et nettsted, er sjansen stor for at du ville gå til høyre til høyre på siden og skrive inn søket i et inputfelt der før du trykker på søkeknappen.

Men hvis inntastingsfeltet ikke var øverst til høyre eller knappen manglet, ville du umiddelbart bli forvirret fordi nettstedet ikke oppførte seg som du forventet.

Wikipedia søker eksempel
I lang tid forvekslet Wikipedia brukere med plasseringen og merkingen av søket.

Den siste grunnen til at folk sliter med nettsteder er det de spør rett og slett for mye av dem. Mange nettsteder presenterer for mange alternativer for brukeren på en gang med lange lister med produkter, utallige handlinger eller oppblåst navigering.

Folk blir overveldet og lider av lammelse av analyse når du blir konfrontert med for mange alternativer. Faktisk, Hicks Law har vist et direkte forhold mellom antall alternativer og tiden det tar å ta et valg. Det er på tide at de fleste brukere ikke er villige til å investere på nettet.

Flere valg betyr større responstid
Hicks Law viser oss at jo flere valg vi tilbyr en bruker, jo lengre tid vil det ta før de bestemmer seg, slik at sjansen for at de forlater siden øker.

Ingen tvil om når du ser på nettstedet ditt, det virker enkelt nok til å bruke. Imidlertid er du dessverre dårlig plassert til å bedømme brukervennligheten til nettstedet ditt. Det er to grunner til dette.

 • Først, jo mer kjent vi blir med noe, jo mer intuitivt blir det. Du trenger bare å tenke tilbake på når du lærte å kjøre for å innse at det er sant. Når folk først lærer å kjøre bil, er det overveldende med så mange forskjellige ting å vurdere. Etter at du har kjørt noen år, er det imidlertid lett å komme til arbeidsstedet ditt uten å minne om reisen, enn si hvordan du kjører.
 • Sekund, når vi ser på nettstedet vårt, gir vi det hele vår fulle oppmerksomhet. Imidlertid er sjelden brukere det. Tenk på måten du navigerer på andre nettsteder. Du er ofte omgitt av distraksjoner, enten det er støyende kolleger på kontoret, eller barna dine krever oppmerksomhet hjemme.

Ting er enda verre på mobile enheter, der vi ofte bruker dem når vi er ute og om, eller mens vi gjør andre aktiviteter som å se på TV.

Så hvis vi ikke kan stole på vår vurdering når det gjelder nettstedet vårt, hvordan begynner vi å forbedre brukervennligheten? Svaret er at vi må teste.

Slik tester du brukervennligheten til nettstedet ditt

Mange anser brukbarhet for å teste en luksus de ikke har råd. At det er tidkrevende og dyrt. Selv om det absolutt kan være begge deler, trenger det ikke å være det.

For det første er det mange misoppfatninger rundt testing. Du trenger ikke å teste med mange mennesker. Fem eller seks personer er rikelig, da flere ikke avdekker vesentlig flere problemer. Du trenger heller ikke nødvendigvis ditt virkelige publikum. Selv om det alltid er bedre å teste med de faktiske brukerne dine når det gjelder å teste brukervennlighet, vil de fleste slite med de samme utfordringene. Bare når du jobber med mennesker med spesifikke behov (som eldre eller barn), er demografi viktig.

Flere testere betyr ikke at flere problemer er funnet
Antall tilleggsproblemer som ble funnet, avtar dramatisk når du tester med mer enn 5 eller 6 brukere.

Det er mange enkle tester som du kan kjøre, som enten kan gjøres gratis eller et par dollar på det meste. Dessuten kan du ofte få resultater tilbake i løpet av en time. Du kan bruke lenger tid på å diskutere om den rette tilnærmingen når du nettopp kunne testet og fått et definitivt svar.

Den beste tilnærmingen er å ta i bruk en “la oss teste den” tankegangen. Med andre ord, når du har en beslutning om å ta hvilken strategi du skal velge, ikke gjett, test.

Ikke vent til slutten av redesignet til nettstedet før du tester. På det stadiet er det for sent. Hvis du finner problemer, er det for tidkrevende og dyrt å løse problemet.

Når det gjelder testing av nettstedets brukervennlighet, kan du aldri begynne å teste for tidlig. Det er til og med mulig å teste ved hjelp av en skisse eller en wireframe. Imidlertid bør du utvilsomt teste designmodellen før du bygger noe.

Enten det er en skisse, wireframe eller designkonsept, det er to enkle tester du kan kjøre med brukere som vil fortelle deg om du er på vei i riktig retning.

1) Test med første klikk

Når du besøker et nettsted, kan det første klikket en bruker gjør, avgjøre om de lykkes med å fullføre oppgaven sin.

En godt respektert studie om brukervennlighet på nettstedet av Bob Bailey og Cari Wolfson fant ut at hvis en bruker fikk sitt første klikk riktig, hadde de 87% sjanse for å fullføre oppgaven sin riktig. Imidlertid, hvis de får det første klikket galt, faller det til 46%.

Vi kan teste hvor sannsynlig det er at en bruker vil få sitt første klikk riktig ved å vise dem et designkonsept og spørre hva de vil klikke på for å fullføre en spesifikk oppgave vi gir dem.

Du kan enten gjøre dette personlig eller kjøre en undersøkelse du sender ut til folk via e-post, sosiale medier eller nettstedet ditt. Det er også mange tjenester som vil rekruttere deltakere på dine vegne for så lite som en dollar per person.

Hvis du bestemmer deg for å kjøre den som en undersøkelse, trenger du spesiell programvare som kan spore hvor brukere klikker på et statisk bilde av nettstedet ditt. Et godt eksempel på denne typen programvare er Brukervennlighet Hub. Ikke bare tillater de deg å kjøre ufaciliterte første klikketester, men de støtter også den andre testen jeg vil anbefale – en test på fem sekunder.

Brukervennlighet Hub image varmekart
Usability Hub lar deg kjøre tester med første klikk og til og med hjelpe deg med å rekruttere deltakere.

2) En fem-sekunders test

Mens en første klikketest hjelper deg å forstå hvor effektiv navigasjonen din er, en test på fem sekunder vil teste nettstedets visuelle hierarki. Med andre ord lar det deg forstå om brukere ser de essensielle elementene på siden.

Som navnet tilsier, viser du brukeren siden i fem sekunder før du skjuler den. På dette tidspunktet ber du brukeren om å huske det de så.

Legg ikke bare merke til hva de husket, men rekkefølgen de gjentar disse elementene tilbake til deg. Folk vil vanligvis nevne de tingene som hadde den mest betydningsfulle effekten først. Hvis folk sliter med å huske oppfordringen til handling eller kritisk melding, vet du at du har et problem som må fikses.

Du kan også spørre brukere hva de tror nettstedet handler om. Du kan bli overrasket over svarene. Ofte vil det som synes åpenbart for oss ikke være for brukerne dine. Det er ikke uvanlig at brukere helt misforstår temaet på et nettsted eller hva organisasjonen tilbyr.

Ikke at testingen din er begrenset til designkonsepter. Du kan teste et eksisterende nettsted eller en prototype også ved å kjøre brukervennlighetstesting.

3) Test av lett brukervennlighet

Det er mange måter å kjøre brukervennlighetstesting på, men for våre formål foreslår jeg den mest lette av alle testalternativene. Det vil hjelpe deg med å fastslå verdien av brukbarhetstesting i tankene dine og kanskje oppmuntre deg til å bli mer ambisiøs i fremtiden.

Den type brukbarhetstesting jeg refererer til er kjent som uaksimalisert, fjerntesting. Med andre ord vil du ikke teste personlig, og trenger ikke å være til stede når eksperimentet skjer.

For å utføre denne typen testing, trenger du en måte å legge testen ut på nettet og registrere personer som fullfører den. Heldigvis er det mange verktøy tilgjengelig som UserBrain.

UserBrain brukervennlighetstesting
UserBrain er et av mange verktøy som lar deg kjøre en usaklig ekstern brukertesting.

Oppsett er enkelt. Du definerer en oppgave du vil at brukerne skal fullføre på nettstedet ditt, og deretter invitere folk til å fullføre den.

Det du får tilbake er en kort video av brukeren som prøver å fullføre oppgaven din inkludert en lydkommentar der brukeren forklarer hva de tenker og hvorfor de tar beslutningene de gjør på nettstedet ditt.

Nok en gang vil verktøy som UserBrain ofte rekruttere brukere på dine vegne med kostnader som starter rundt $ 15-merket. Du kan imidlertid også verve deltakerne fra venner, familie eller kolleger. Når det er sagt, prøv å unngå å bruke folk fra ditt selskap, da de vil vite for mye til å være gode deltakere.

Som du ser trenger ikke testing å være vanskelig, og hvis du bestemmer deg for å bruke en tredjepart for å hjelpe deg med rekruttering, får du ofte resultater om så liten som en time. Som et resultat kan du teste gjennom omformingsprosessen og til og med regelmessig på ditt live nettsted. Det er en god idé fordi jo flere testingsrunder du gjennomfører, jo flere problemer vil du avdekke.

Flere tester med mindre testere er bedre
Flere runder med testing er mer effektive enn en eneste runde med mange mennesker.

Det betyr at du raskt vil begynne å finne problemer med nettstedet ditt som må fikses. Hvordan du takler disse problemene vil avhenge av hva de er. I resten av denne artikkelen vil jeg imidlertid dele med deg noen vanlige måter du kan hjelpe deg med å overvinne de fleste brukshindringer på nettstedet ditt.

Hvordan forbedre nettstedets brukervennlighet

Det er mange måter du kan forbedre brukervennligheten til nettstedet ditt. Tre områder er det imidlertid verdt å være spesielt oppmerksom på. Disse er:

 • Enkelheten i grensesnittet.
 • Synligheten av kritisk innhold og handlinger.
 • Relevansen og klarheten i innholdet.

La oss se nærmere på disse tre.

1) Forenkle grensesnittet og innholdet

I de fleste tilfeller er å forenkle brukergrensesnittet og innholdet ditt den mest effektive måten å forbedre brukervennligheten til nettstedet ditt.

Ofte er nettsteder fylt med unødvendige elementer som for eksempel meningsløse lagerbilder, sekundære navigasjonslenker og irrelevant innhold brukeren ikke bryr seg om.

For ofte har vi den holdningen at noen kan synes det er nyttig, så la oss legge det på nettet. Resultatet er at nettstedene våre blir så uoversiktlige at folk ikke kan finne elementene de er interessert i.

Heldigvis kan du løse det med en enkel tretrinnsprosess.

Trinn en er å evaluer hvert element på en bestemt side og spør oss selv om du kan fjerne det elementet. Hvilken negativ innvirkning vil det ha, og er at en kostnad det er verdt å betale for et mer brukbart nettsted?

Trinn to er å se på de gjenværende skjermelementene og spør om noen av disse elementene fyller en sekundær rolle. Kanskje de tilfredsstiller behovene til et sekundært publikum eller gjør det mulig for brukeren å adressere en mindre viktig oppgave.

Hvis det er tilfelle, spør deg selv om du kan skjule det elementet for ikke å distrahere folk fra viktigere oppgaver. Kan det være skjult mer begravd på nettstedet, eller kanskje det kunne være under en fane eller trekkspill? Det betyr at den fremdeles er tilgjengelig for folk, men ikke kompliserer opplevelsen for de fleste brukerne.

Endelig er det på tide å se på hva vi har igjen på siden. Vi må ta noen avgjørelser om hva vi vil at brukeren skal være mest oppmerksom på.

Hva er for eksempel ditt primære oppfordring til handling? Blir det betydelig mer oppmerksomhet enn en påfølgende handling som “følg oss på sosiale medier?”

Hva med innhold? Hvilken rekkefølge vil folk sannsynligvis se innholdet ditt i? Vil det være fornuftig? Vil folk se stropplinjen din forklare hva du gjør før de ser noe mindre kritisk som postadressen din?

Det er her testen på fem sekunder kan komme godt med. Det vil hjelpe deg å oppdage om du har fått det visuelle hierarkiet til en side riktig.

For å bedømme om du har ting riktig, trenger du selvfølgelig en klar idé i hodet om hvilke elementer som er viktigst på siden.

En måte å gjøre det på er å tildele oppmerksomhetspunkter til elementer. Gi deg 25 oppmerksomhetspunkter. Hvert sideelement må ha minst ett poeng, men hvis du vil at folk skal være mer oppmerksom på en ting fremfor en annen, må det ha flere poeng. Så for eksempel kan den primære oppfordringen til handling ha seks poeng, mens personvernreglene har et.

Når du har gjort det, kan du designe siden for å speile de relative prioriteringene. Det reiser spørsmålet om hvordan du designer en side for å sikre at du gjør oppmerksom på de riktige elementene.

2) Design for maksimal synlighet

Det er mange teknikker som designere bruker for å trekke brukerens oppmerksomhet til mer essensielle skjermelementer som stropper eller oppfordringer til handling. Imidlertid er det fem som viser seg spesielt mektige. Disse er:

 • Posisjon.
 • Imagery.
 • Negativ plass.
 • Farge.
 • Størrelse.

1) Vurder stilling

På grunn av hvordan vi leser nettsider og hvordan vi forventer at de oppfører seg, er det mer sannsynlig at noen posisjoner på en side trekker oppmerksomhet enn andre.

Fordi vi for eksempel leser fra venstre til høyre, favoriserer vi venstre på sider. Vi har også lært at på de fleste nettsteder har høyre kolonne en tendens til å ha sekundært innhold i den. Sammen betyr disse to faktorene at plassering av verdifullt innhold i høyre kolonne reduserer sannsynligheten for at brukeren ser det.

Brukere prioriterer venstre side
Brukeroppmerksomhet er en skjevhet mot venstre kolonne.

Brukere pleier også å være mer oppmerksom på innhold høyere på siden, så hvis du vil at folk skal få øye på noe, er det ofte bedre å plassere det nær toppen.

Tidspunkt er imidlertid også viktig. Hvis du vil at noen skal registrere seg på nyhetsbrevet ditt, for eksempel, kan det være bedre å sette den oppfordringen til å handle lavere på siden når de har hatt muligheten til å vurdere kvaliteten på innholdet ditt.

Derfor anbefaler jeg å teste når det gjelder å vite om det er best å plassere elementer. Ja, som en generell tommelfingerregel, vil det være best å plassere en handlingsfremkalling høyt på siden og enten til venstre eller midten. Imidlertid er det mange unntak, ikke minst som påvirkning av bilder.

2) Bruk bilder med omhu

Bildemateriell har et kraftig trekk på oppmerksomheten vår. Våre øyne er trukket på bilder, og spesielt hvis bildet inneholder et ansikt. Vi er biologisk programmert til å ta hensyn til mennesker.

Det kan være en hjelp eller hindring for brukervennligheten på nettstedet ditt, avhengig av hvordan du bruker bilder.

For eksempel er det enkelt for en brukers oppmerksomhet å hoppe over en oppfordring til handling hvis det er et nærliggende bilde for å trekke oppmerksomheten i stedet.

Bilder kan redusere CTA-effektiviteten
Det er lett for oppmerksomhet å hoppe over oppfordringer til handling til nærliggende bilder.

Vi kan imidlertid også bruke et bilde for å trekke brukernes oppmerksomhet. For eksempel har vi en tendens til å følge øynene i ansiktene vi ser på bilder. Hvis personen ser på din oppfordring til handling eller noe annet viktig innhold, er det mer sannsynlig at vi vil oppdage det.

Bilder assosiert med CTA er bedre
Å knytte bilder til en oppfordring til handling kan bidra til å vekke brukernes oppmerksomhet.

Ikke at det bare er øyelinjen vi pleier å følge. Vi kan bruke piler eller retningslinjer for å trekke oppmerksomhet til eller bort fra annet innhold.

Den relative avstanden mellom et kritisk innhold og tilhørende bilder vil også påvirke hva folk ser. Når to elementer er nær hverandre, har de en tendens til å være assosiert med hverandre. Så et bilde rett ved en oppfordring til handling vil vanligvis rette oppmerksomheten mot den oppfordringen til handling.

Subtil design kalles til handling
Underlagte designkøer kan trekke brukerens blikk mot kritiske handlingsfremkallinger.

Forholdet mellom elementer kan hjelpe på en annen måte også. Det kan tillate oss å bruke negativt rom til fordel.

3) Benytt deg av negativt rom

Jeg er sikker på at du har sett Hvor er Wally i fortiden. Det som gjør det så vanskelig å få øye på Wally er ikke at karakteren er spesielt kamuflert. Faktisk har han et lyst og særegent antrekk. Han er vanskelig å se fordi han er omgitt av så mange elementer på siden, og konkurrerer om vår oppmerksomhet.

Vi har allerede snakket om å fjerne antall elementer som konkurrerer om vår oppmerksomhet på en side. Men en annen teknikk vi kan bruke er å omgi vårt kritiske innhold med plass. Uten noe annet å feste seg i nærheten, vil øyet vårt fokusere på det innholdet i stedet. Det er den samme grunnen til at vi vil se det minste merket på en hvit vegg.

Negative mellomrom
Negativt rom fokuserer oppmerksomheten på skjermelementer i nærheten.

Ikke at negativt rom er den eneste måten å gjøre det kritiske innholdet ditt skiller seg ut fra andre elementer. Vi kan bruke fargen også.

4) Forbedre med farger

Vi vet alle hvordan fugler og blomster bruker lyse kontrastfarger for å skille seg ut fra omgivelsene. Vi kan bruke den samme teknikken på våre nettsteder ved å reservere en annen farge utelukkende for kritisk innhold som for eksempel våre handlingsfremkallinger.

Uthev farger
Creative Digital Designer, Andy Clarke, brukte høydepunktfarger effektivt i sitt arbeid med WWF.

Vi må imidlertid være forsiktige med å stole kun på farger fordi vi alle ser det litt annerledes.

Når det er sagt, kan farge være et kraftig verktøy i å trekke oppmerksomhet når det kombineres med andre teknikker, for eksempel å bruke størrelse til vår fordel.

5) Bruk relativ størrelse

En måte vi bedømmer den relative viktigheten av elementer på er etter størrelse. Vi vet instinktivt at en stor oppfordring til handlingsknapp er viktigere enn den lille lenken til personvernreglene.

Imidlertid er det ikke så stor størrelse i seg selv som betyr noe som de relative størrelsene mellom elementene. Hvis alt er stort, er ingenting det. Alt har like stor betydning i folks sinn.

Dessuten, jo mer signifikant forskjellen mellom elementstørrelser er, desto mer skilles det mellom dem. Så kontrasten mellom vår personvernpolitikk og den primære oppfordringen til handling er åpenbar.

Imidlertid er den relative størrelsen mellom elementene på et nettsted for ofte ikke stor nok, og skillet er derfor ikke tydelig nok til å gjøre en forskjell.

Som du ser er designet et kraftig verktøy for å trekke oppmerksomhet, men vi må også vurdere innholdet på nettstedet vårt.

3) Tenk på brukeren når du lager innhold

Det primære problemet med innholdet på nettsteder er at vi ikke oppretter det med brukeren i tankene. Vi tar utgangspunkt i premisset om “hva vil vi si om oss selv.” I stedet bør vi spørre “hva vil brukeren vite?”

Det betyr at vi fra et brukervennlighetsperspektiv må legge riktig informasjon foran brukerne til rett tid.

1) Ikke brukersøk etter svar

For ofte må brukere jakte på informasjonen de trenger. Tenk deg for eksempel at du registrerer deg for et nyhetsbrev. Rett før du gjør det, kommer en hel mengde spørsmål gjennom tankene dine om de vil spam deg eller hvor sikker e-postadressen din vil være. Imidlertid, altfor ofte, må du søke etter svar i en personvernpolicy dypt inne på nettstedet. I stedet bør vi svare på disse spørsmålene i utformingen av registreringsskjemaet vårt for nyhetsbrev.

Ta spørsmål om brukere
Adresser brukerens spørsmål der oppmerksomheten for øyeblikket er. Ikke få dem til å jakte på svar.

Ikke at dette er det eneste problemet med hvordan vi nærmer oss innhold. Vi har også en vane med å strukturere innhold rundt vårt syn på verden. Vi glemmer at brukeren ser verden annerledes.

2) Match brukerens mentale modell

Vi har hver en mental modell av verden. Det har innflytelse på hvordan vi ser verden og forbindelsene vi lager mellom begreper eller ting.

Problemet er at jo mer spesialiserte vi blir, jo mer skiller vår mentale modell fra de rundt oss. Hvis jeg for eksempel spurte deg hva du ville gjort hvis du gikk til banken, ville du sannsynligvis tenkt på en slags økonomisk transaksjon. Men hvis jeg stilte det samme spørsmålet som en profesjonell sportsfisker, kan de godt tenke på en elvebredd.

Disse forskjellige mentale modellene kan være en stor utfordring når du oppretter nettstedstrukturen din fordi den mentale modellen din sannsynligvis er veldig forskjellig fra publikum. Du er spesialist på faget ditt, og slik vil du se på verden være forskjellig fra brukerne dine.

Derfor må vi enten involvere brukeren i opprettelsen av nettstedstrukturen, ved hjelp av en teknikk som kortsortering, eller i det minste teste all informasjonsarkitektur vi kommer opp med.

Det andre problemet du kan støte på med informasjonsarkitekturen, er antall navigasjonselementer du viser.

3) Begrens alternativer og gjør dem distinkte

Et betydelig brukbarhetshindring på mange nettsteder er kompleksiteten i navigasjonen. Mange nettsteder har ganske enkelt for mange elementer på hvert nivå av navigasjonen. Det er et problem av to grunner.

 • Først, Vi er forferdelig med å holde mye informasjon i korttidsminnet. Vi kan vanligvis inneholde omtrent fire elementer om gangen, og det er grunnen til at kredittkortnummeret ditt er gruppert i fire grupper med fire sifre.
 • Sekund, jo flere navigasjonselementer vi har, jo mer sannsynlig er de for å være like. Når alternativene ikke er forskjellige fra hverandre, blir brukere usikre og har større sannsynlighet for å gjøre feil.
Gjør valgene tydelige
Hvis du har mer enn ett valg, må du forsikre deg om at de er forskjellige. Hvis de er for like, vil ikke brukerne velge det.

Som et resultat bør vi begrense antall alternativer vi viser brukere til enhver tid og sørge for at hvert alternativ er så tydelig og tydelig merket som mulig. Det gjelder uansett om du snakker om navigeringselementer, produktkategorier for e-handel eller handlinger.

En liten investering kan utgjøre en stor forskjell

Brukervennlighet på nettstedet er et enormt og komplisert emne. Imidlertid er det enkelt å starte, og det vil utgjøre en betydelig forskjell med bare en liten innsats.

Ikke bare vil du ende opp med lykkeligere brukere, men du vil også se forbedringer i konverteringsfrekvenser og antall tilbakevendende besøkende, for ikke å nevne muntlig anbefaling.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me