Hvordan lage en portefølje

how-to-make-en-online-portefølje

Så du lurer på hvordan du lager en online portefølje.

Først ut – det er et gyldig spørsmål å stille! Det er absolutt noe du bør tenke på, uansett om du er en bedrift som ønsker å nå flere kunder, eller en person som leter etter nye arbeidsmuligheter.

Du er sannsynligvis (minst) litt bekymret for at oppgaven kan vise seg å være ganske vanskelig, spesielt hvis du ikke har noen erfaring med å bygge et nytt nettsted. Men ikke svette. I dag tar vi opp dette emnet fra topp til bunn.

Når du er ferdig med å lese, du vet nøyaktig:

 • Hvorfor det å ha en online portefølje er viktig for virksomheten din
 • Nettsteder hvor du kan bygge online portefølje
 • Slik bygger du din egen online portefølje (trinn for trinn)
 • Konklusjon

Hvorfor er det viktig å ha en online portefølje?

Den største fordelen med å ha en porteføljeside er at den etablerer merkevaren din på nettet. Det eneste faktum å ha en omtale av virksomheten / tjenestene dine på nettet gir deg tilgang til millioner av mennesker som forsker via Google og andre søkemotorer før du selv bestemmer deg for å jobbe med et selskap eller ansette en ny person.

En online portefølje er derfor stor kundeoppkjøp eller jobb funn verktøy. Siden nettsteder er tilgjengelige døgnet rundt, kan folk navigere til ditt når det passer best for dem.

Det handler ikke bare om kunder – men en portefølje kan også hjelpe deg med å nå andre likesinnede – jevnaldrende i samme nisje – som du kanskje inngår et partnerskap med, og dermed hjelpe hverandre å vokse ved å henvise til arbeid. Til slutt kan du ved å ha en portefølje på nettet lage nye kontakter og utvide nettverket ditt på måter det ellers ikke hadde vært mulig.

Til slutt, takket være moderne nettstedsteknologi, har du full kontroll over porteføljen din, noe som betyr at det helt opp til deg hvordan du velger å vise frem ferdighetene, erfaringene dine eller hva annet du vil ha i porteføljen (mer om det senere).

Hvor kan du bygge en portefølje selv?

online portefølje er bedre
Online er en vei å gå

Dette er hovedspørsmålet som må besvares før vi kan komme til hvordan.

La oss først understreke at hovedkravet her er å gjøre kunne gjøre alt selv, selv om du ikke har noen tidligere erfaring med porteføljebygging (eller bygging av nettsteder).

Dette faktum begrenser mulighetene noe, men det betyr ikke nødvendigvis at kvaliteten på sluttproduktet vil lide. Faktisk skjer det bare slik at de beste nettstedbyggingsverktøyene der ute – de du kan bruke til å lage en portefølje med – virkelig er enkle å forstå, modulbaserte og kraftige uten å kreve programmeringskunnskap på brukerens slutt.

Spesielt er det to verktøy som er perfekte for online porteføljer av alle typer, WordPress og Wix:

 • WordPress er faktisk plattformen som driver denne nettsiden. Hovedstyrken er at den er gratis og åpen kildekode, samtidig som den er ekstremt allsidig, fleksibel og enkel å bruke når du først har fått igang den første installasjonen. Faktisk indikerer nåværende data at WordPress brukes til nesten 30% av alle nettsteder på internett. Det er alle nettstedene der ute!
 • Wix er en abonnementsbasert nettstedsbygger. Med andre ord – det er enda enklere å komme i gang med enn WordPress – du trenger bare å besøke Wix.com, fylle ut påmeldingsskjemaet, og du kan begynne å jobbe med porteføljen din nesten umiddelbart.

Hvis dette ikke forteller deg mye når det gjelder det som kan være det bedre valget for deg, kan du vurdere denne sammenligningstabellen:

WordPress eller Wix for en online portefølje?
WordPressWix
Nettstedets programvare. Det er motoren som kjører din online portefølje under panseret. Selv om WordPress i seg selv er gratis, må du installere det på en webserver, som vanligvis kommer med en prislapp (gode alternativer starter på $ 5 i måneden).Abonnementsbasert verktøy. Etter at du abonnerer på en konto (både gratis og premium medlemskap tilgjengelig), kan du begynne å jobbe med porteføljen din med en gang.
Trenger en server for å fungere.Ingen grunn til å håndtere servere eller tekniske oppsett. Det hele blir tatt vare på for deg i bakgrunnen.
Utvidbar via temaer og plugins. Ved hjelp av temaer og plugins kan du justere hvordan din online portefølje ser ut og fungerer. Temaer og plugins er enkle å installere og konfigurere – ingen programmering nødvendig. Det er både betalte og gratis tema / plugin-alternativer tilgjengelig.Du får mer enn 500 design på nettstedet du kan velge mellom, i tillegg til at Wix App Market tilbyr deg tilgang til tilleggsprogrammer. Tilleggene etterligner noe hvordan WordPress-plugins fungerer – de lar deg utvide standardfunksjonaliteten til din online portefølje.
Ingen programmeringsferdigheter er nødvendig.Ingen programmeringsferdigheter er nødvendig.
Noe nivå av komfort rundt datamaskin ting og nettsteder er nødvendig (sannsynligvis ikke et verktøy for en fullstendig nybegynner). Blir 9/10 i brukervennlig avdeling.Passer for en komplett nybegynner til nettstedbygging. Blir 10/10 i brukervennlig avdeling.
Det er ikke offisiell kundesupport for WordPress. Du får bare supporten til webhotellet ditt (et selskap som selger deg plass på en server).Kundesupport av høy kvalitet er tilgjengelig 24/7.

Slik bygger du din egen online portefølje

Ditt valg av plattform, det være seg WordPress eller Wix, vil påvirke selve prosessen med å bygge din online portefølje trinn for trinn.

På grunn av disse forskjellene, i denne guiden, vil vi fokusere på “hva å gjøre” heller enn “Hvilke knapper du skal trykke på og i hvilken rekkefølge.” På den måten vil rådene være universelle uansett hvilken plattform du bestemmer deg for å gå med.

Hvis du trenger spesifikke how-tos når du bruker hver plattform fra topp til bunn, kan du gjerne sjekke guidene våre på WordPress, så vel som vår grundige gjennomgang av Wix.

La oss komme på jobb:

En god online portefølje trenger en håndfull avgjørende elementer. Vi kommer til å gå gjennom dem en etter en og forklare hvordan vi får mest mulig ut av dem.

Trinn 1: Få strukturen riktig

Hver god portefølje har en overraskende enkel struktur. Det er i utgangspunktet fire hovedelementer i det:

 1. Introduksjon (hvem du er)
 2. Prosjekter – et utstillingsvindu for arbeidet ditt
 3. Dine tjenester / ansettelsesstatus
 4. Måter å kontakte deg på

Det viktige er at vi kommer til å vise frem arbeidet ditt i utgangspunktet umiddelbart (blokk nr. 2), rett etter at introduksjonsdelen er kommet ut av veien. Dette er viktig siden det ikke tvinger besøkende til å lese gjennom vegger av kjedelig tekst før de endelig kan komme til det som virkelig interesserer dem.

Dette bringer oss til neste punkt:

Trinn 2: Gjør introduksjonen kort

Så tøft som dette kan høres ut, folk bryr seg virkelig ikke så mye om hvem du er før de ser hva du er i stand til (dvs. til de ser arbeidet ditt). Av den grunn ønsker vi å holde introduksjonen kort.

Her er en kombinasjon som aldri mislykkes:

Et godt bilde av deg selv (kan være i bakgrunnen på siden) + navnet ditt + en foring av hva du gjør

Her er et godt eksempel av Anders Norén:

Anders Noren eksempel på hvordan du lager en portefølje

Dette er det virkelig alt at folk trenger å vite om deg på dette tidspunktet.

Oh, og en ting til – ikke bli lurt til å bruke lasteskjermer. Dette gjør opplevelsen bare verre for den som leser. Du må oppgi ekte informasjon så fort som mulig.

Trinn 3: Vis frem prosjektene dine (dette er hvor slaget er vunnet eller tapt)

Med introen ute av veien, er dette den viktigste delen av din online portefølje. Ganske enkelt – hvis arbeidet du viser frem ikke klarer å ta tak i den besøkende – din potensielle kunde eller arbeidsgiver – vil ingen andre tekststykker overbevise dem om å jobbe med deg.

Slik får du ting til:

a) Showcase Just Your Best Arbeid, ikke All av ditt arbeid

Å inkludere hvert lite prosjekt er en av de vanligste feilene folk gjør når de bygger en portefølje.

En portefølje handler egentlig ikke om kvantitet, men kvalitet. Selv om du bare skulle ta med ett, massivt, fantastisk eksempel på arbeidet ditt, ville du fortsatt ha det bedre enn når du inkluderer 20 små, underparametre små prosjekter.

Begynn med å velge de beste eksemplene på arbeidet ditt, og bruk bare de!

b) Gi kontekst for hvert prosjekt

En annen vanlig feil med online porteføljer er å fokusere bare på overskriftene eller de visuelle aspektene ved arbeidet ditt.

Med andre ord, ikke bare vis frem bildene, eller navnene på det du gjorde, eller selskapene du jobbet for. Fokuser i stedet på hvordan du kan levere verdi.

Snakk om målene som er nådd og hvordan ditt engasjement gjorde det mulig. Dette gir mange sammenhenger og forteller personen som leser hvorfor prosjektet ble en suksess.

Her er et flott eksempel på hvordan dette kan utføres, av Sadok:

Eksempel på Sadok-prosjekt

c) Sørg for at det er oppdatert

Dette er enkelt. Du vil ikke at den siste oppføringen i porteføljen allerede skal være to år gammel.

Sikt alltid på at minst ett nåværende prosjekt vises i porteføljen. Helst på nr. 1-stedet.

Trinn 4: Gjør det klart hva avtalen er

Den neste delen i porteføljen handler om tjenestene dine (i tilfelle du er frilanser) eller om å gi en klar melding om at du er tilgjengelig for arbeid (i tilfelle du søker jobb).

Husk – dette handler ikke bare om en enkel “ansett meg” overskrift. Vi trenger noe mer for å forsegle avtalen.

På dette tidspunktet er den potensielle klienten din – som leser porteføljen – allerede interessert i hva du gjør (de har nettopp kommet gjennom listen over prosjekter), så nå er det på tide å gi dem den siste finpussen for å nå deg.

a) Liste over dine viktigste prestasjoner og ferdigheter

Det er forskjellige måter du kan presentere ferdighetene dine. Til å begynne med kan du gjøre det i en enkel listeform. Imidlertid er en mer moderne metode å bruke individuelle blokker som setter litt mer fokus på hver ferdighet du bringer til bordet.

Her er et eksempel av Denise Chandler:

Denise framvisningskompetanse

Som du ser – det ser ganske enkelt og greit ut. Den viktigste fordelen med denne presentasjonsformen er at den lar leseren få et raskt blikk på ferdighetene dine uten å måtte fiske ting ut av en lang tekstbeskrivelse.

Når det gjelder de viktigste prestasjonene dine, er det her neste punkt spiller inn:

b) Ta med attester

Hvis du har dem, kan uttalelser være et utrolig kraftig element når du lærer hvordan du lager en portefølje av arbeidet ditt, og sannsynligvis den beste måten å bevise at dine prestasjoner og verdien du kan bringe er virkelig.

Her er et flott eksempel av Matt Farley:

Matt eksempel på attester

Attester er ganske enkle i strukturen. Minimumet av det du trenger er navn på klienter / arbeidsgivere og en rask tekstblokk om hvorfor de likte å jobbe med deg. Hvis du også kan få noen bilder av kundene dine, gir det bonuspoeng.

Har du ikke attester? Ingen svette – du kan alltid nå ut til tidligere klienter eller arbeidsgivere via e-post og bare be dem om attester direkte. Vi garanterer at de ikke har noe imot og hjelper deg gjerne.

c) Nevn utdannelsen din (valgfritt)

Den formelle utdannelsen din er ikke alltid noe som betyr noe i bestemte felt eller bransjer. Hvis det gjør en forskjell i din, ikke glem å nevne den i porteføljen din, gjør den også til et synlig element slik at ingen går glipp av det.

Skjønt, du kan hoppe over alt fra videregående og tidligere. Universiteter, fagkurs, bransjetreningen du har hatt – det er tingene som betyr noe!

d) Liste over dine tjenester / ansettelsesstatus

En generell tommelfingerregel med disse tingene er at du ikke bør stole på at folk kan lese mellom linjene. Hvis du vil at de skal gjøre noe, må du si det åpent:

 • Hvis du for øyeblikket søker etter din neste ansettelse, må du sørge for at det er klart i denne delen av porteføljen. På dette tidspunktet kan du også koble til CV-en din hvis de betyr noe i bransjen din.
 • Hvis du er en frilanser som er klar til å ta på seg nye kunder, kan du liste opp de spesifikke tjenestene du tilbyr pluss alt som en klient bør vite – priser, omfang osv..

Trinn 5: Gjør det enkelt å nå deg

Nå kommer den siste delen – og gi mennesker muligheten til å kontakte deg.

Heldigvis, med moderne verktøy som WordPress eller Wix, er dette bemerkelsesverdig enkelt.

 • Med WordPress er alt du trenger en plugin som heter Kontaktskjema 7.
 • Med Wix kan du legge til et kontaktskjema i porteføljen din rett fra hovedverktøyet til Wix.

Den viktige detaljene med kontaktskjemaer er at du bare bør ta dem med helt innerst i porteføljen.

Sørg for at det er tilgjengelig på alle enheter

I disse dager bruker voksne i USA mer tidkrevende innhold på mobil enn på skrivebordet. Av den grunn må du absolutt sørge for at porteføljen din ser like bra ut på iPhones, Android-enheter, nettbrett, som på en vanlig stasjonær datamaskin..

Ikke risikere å gå for en merkelig designtrend når du bygger porteføljen

Verktøy som WordPress og Wix tilbyr deg mange design å velge mellom, noe som gjør det ganske enkelt å miste deg selv i alt det, og til slutt ende opp med noe som om enn ser bra ut, kanskje ikke er det mest optimerte.

For å redde deg fra slike problemer, må du alltid sikte på minimalt med design. De går aldri av moten!

Hvis du for eksempel har valgt WordPress som din plattform du velger, kan du bruke et gratis tema som velskapt for å få et fint minimalistisk utseende:

Formt tema

Konklusjon: Har du din online portefølje klar?

Det oppsummerer guiden vår for hvordan du lager en online portefølje. Å gå gjennom alle trinnene her vil ta deg en stund, men det er en god ting, av et par grunner:

 • en) Du bør absolutt bruke en betydelig mengde tid på å bygge porteføljen, bare for å forsikre deg om at alt er i orden. Tross alt – du er avhengig av denne porteføljen for å få nye kunder eller ansettelsesmuligheter. På grunn av det fortjener det din største oppmerksomhet.
 • b) Selv om du bruker litt tid foran datamaskinen på å bygge en portefølje, unngår du fortsatt ting som å lære deg å kode. I stedet investerer du tid der det betyr noe – i kjøttet i porteføljen din!

På slutten av dagen er det fine med å lage porteføljen din online at du når som helst kan komme tilbake til den og oppdatere ting regelmessig. Dette er den typen fordeler som verktøy som WordPress og Wix gir deg.

Har du valgt verktøyet du skal bygge porteføljen din med?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me