Sjekkliste for lansering av nettsteder

Gratis sjekkliste for lansering av nettstederÅ bygge en webside har aldri vært enklere med alle nettstedbyggere og IDE-programvare tilgjengelig i dag. derimot, lansering et nettsted med et sterkt fundament og uten hikke er en helt annen sak. For at nettstedet ditt skal treffe bakken, må du ta vare på elementer utover å sette opp noen få sider og skrive kopi.

Mange nettstedseiere oppretter et nytt nettsted raskt, og bruker deretter mye tid på å ta seg av å installere et SSL-sertifikat, skrive innhold og konfigurere analyser.

Helst er det alle elementer du bør takle før lanseringen av nettstedet ditt, slik at du kan fokusere på det som betyr noe – å øke publikum og publisere det beste innholdet du kan.

I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom en 17-punkts sjekkliste over praktisk talt alle elementene du trenger å håndtere før lanseringsdagen.

La oss gjøre oss klar til å lansere nettstedet ditt!

17-trinns lanseringssjekk for nettsteder

 1. Kontrollere SSL (HTTPS)
 2. Oppdatering av CMS-systemet til den nyeste versjonen
 3. Sette opp sikkerhetskopier
 4. Integrering av analyser
 5. Forsikre deg om at alle sidene er lagt til
 6. Testing av navigasjon og lenker på nettstedet ditt
 7. Korrekturlesing av innhold og kopi
 8. Sørge for at nettstedet er tilgjengelig
 9. Kontroller nettstedet ditt på mobile enheter
 10. Test nettstedet ditt i forskjellige nettlesere
 11. Sjekker nettstedskart
 12. Genererer robots.txt
 13. Legger til metadata og titler
 14. Bruker skjema-markering
 15. Konfigurere permalinkstruktur på nettstedet
 16. Vurderer AMP-integrasjon
 17. Lage profiler på sosiale medier for nettstedet ditt

1. Sørg for at SSL-sertifikatet fungerer (HTTPS)

Secure Sockets Layer (SSL) -sertifikater validerer nettstedets identitet og lar deg bruke HTTPS for sikker dataoverføring. Det er viktig for e-handelsnettsteder spesielt, selv om det egentlig ikke er noen unnskyldning for å hoppe over dette trinnet uavhengig av din nisje, spesielt siden du kan generere et SSL-sertifikat gratis.

Mange gode webverter vil ta seg av å sette opp et SSL-sertifikat for deg.

Hvis ikke, kan du bruke en tjeneste som La oss kryptere å generere et gratis sertifikat og sette det opp manuelt.

Lets Encrypt-sertifikatet.

Husk imidlertid at noen nettsteder krever forskjellige typer sertifikater, i hvilket tilfelle du kanskje trenger å kjøpe et. I begge tilfeller vil du få sertifikatet opp fra farten.

Aktiverer HTTPS-trafikk

Når SSL-sertifikatet ditt er på plass, kan du rute all trafikk på nettstedet ditt gjennom HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS.) Som sådan sikrer du sikkerheten til alle dataene som går frem og tilbake fra nettstedet ditt. I tillegg vil de fleste nettlesere vise om nettstedet ditt er HTTPS aktivert:

Et eksempel på en kryptert forbindelse.

Hvis du ikke konfigurerer nettstedet ditt til å bruke HTTPS, vil besøkende få en advarsel når de prøver å få tilgang til det, noe som er forferdelig for virksomheten og trafikknivået ditt:

Et usikkert tilkoblingsvarsel.

For å unngå denne store, problematiske advarselen, anbefaler vi å følge Googles retningslinjer for aktivering av HTTPS. Hvis du er en WordPress-bruker, skrev vi også en guide for hvordan du flytter nettstedet ditt til HTTPS, som du vil se på.

2. Oppdater Content Management System (CMS) til den nyeste versjonen

Å bruke et CMS kan forenkle livet ditt på mange måter. Denne typen programvare gir deg vanligvis et bredt spekter av verktøy for å opprette, oppdatere og administrere sidene dine, selv om du ikke har kunnskap om nettutvikling.

I likhet med annen programvare, må du imidlertid oppdatere CMS for å sikre at den forblir stabil og gir deg de nyeste funksjonene. For et ekte eksempel, se WordPress. Dette CMS ruller ut oppdateringer ofte og inkluderer nye funksjoner med noen få måneder.

Før du starter nettstedet ditt, vil du dobbeltsjekke at du bruker den nyeste versjonen av CMS, og om det fungerer bra med nettstedet ditt. Dette vil praktisk sørge for at du ikke får noen ekle overraskelser på lanseringsdagen og utover.

De fleste CMS-er vil gi deg beskjed når du trenger å oppdatere programvaren, så det bør ikke være noe problem å holde seg oppdatert med de siste utgivelsene. Selv etter at nettstedet ditt blir startet, anbefaler vi at du alltid oppdaterer CMS hver gang en ny versjon blir live, så følg med på varsler.

3. Sett opp en sikkerhetskopi-løsning

Kort sagt, sikkerhetskopier kan være en livredder. Du bør ha en fersk sikkerhetskopi av nettstedet ditt, som du kan gjenopprette hvis det verste skjer med nettstedet ditt. Betrakt en sikkerhetskopi som siste utvei. Det forhindrer ikke noe, men blir uvurderlig når noe går galt.

Det er mange måter du kan ta sikkerhetskopi av nettstedet ditt på. Du kan kopiere og laste ned filer manuelt, bruke en tredjepartstjeneste eller gjøre det via webhotellet.

Et eksempel på en backup-løsning for webhotell.

For trygghet anbefaler vi å bruke en webhost som tilbyr en sikkerhetskopiløsning som standard. Som sådan trenger du ikke bekymre deg for å konfigurere noe, og hvis noe går galt, kan du gjenopprette nettstedet ditt med noen få klikk. Det er imidlertid alltid bra å ha en tredjepartsløsning tilgjengelig, for å ha en off-site backup som ekstra beskyttelse.

4. Integrer en Analytics-løsning

Nettstedsanalyse gir deg informasjon om besøkende på nettstedet. Dette inkluderer trafikk, atferd, demografiske data og mye mer. Det er ikke en overdrivelse å si uten analyser, du er mest blind. Du vet kanskje om nettstedet ditt får trafikk, men du får ikke innsikt i hva de besøkende gjør og hvor de kommer fra.

For å gi deg et eksempel, se på nettstedets analyser av avvisningsrate. Hvis hastigheten du ser blir for høy, kan du utlede at det er et problem med nettstedets UX eller ytelse, og iverksette tiltak før det blir verre.

Det er mange analyseplattformer å velge mellom, men vi er store fans av Google Analytics. Ikke bare er det gratis, men det kaster også mye data i ansiktet ditt.

En titt på Google Analytics.

Selv om det å være for mye data kan være skremmende, er det ikke et dårlig problem å ha. Å integrere Google Analytics på nettstedet ditt er enkelt, så vi anbefaler at du gjør det helt fra starten.

Det er imidlertid verdt å sette søkelys på at nye nettsteder ofte ikke får mye trafikk. Dette betyr at det kan ta litt tid til analyseverktøyet ditt begynner å samle verdifull informasjon. Likevel er det bedre å ha det i gang fra starten, slik at du ikke trenger å spille innhenting senere.

5. Sørg for at alle sidene du trenger er på plass

Når du besøker et nettsted med uferdige sider, vil besøkende sannsynligvis tro at det enten er forlatt eller ufullstendig. Heller ikke er et flott blikk for noen nettsteder, og det kan påvirke nivået av brukertillit og profesjonalitetens utseende.

Et vanlig problem med å bygge nettsteder er at vi ofte tenker for ambisiøst med det første. I stedet for å tenke på kjernesidene nettstedet ditt trenger fra start, ender du opp med dusinvis av alternativer for å realisere idealet i hodet ditt. Dette ambisjonsnivået er stort, men det kan (og ofte gjør det) forsinke nettstedets lansering.

Vårt råd er å gå tilbake til tegnebrettet og skissere hvilke sider som er avgjørende for nettstedets funksjonalitet. Hold deg til de for lanseringen, og sørg for at de alle er klare for publikum. Når nettstedet ditt er live, kan du begynne å tenke på å utvide det.

Et annet aspekt som kan få et nettsted til å se halvbakt ut er tilstedeværelsen av ødelagte koblinger. Vi tilgir kanskje en ødelagt kobling eller to, men hvis vi får en buggy navigasjonsmeny, kan det være en avtale.

Med mindre sidetallet på nettstedet ditt er lite, kan det være utrolig tidkrevende å sjekke hver lenke for hånd. Heldigvis er det nok av online verktøy som gjør lenke-sjekkingen for deg:

Ved hjelp av en ødelagt lenkekontroll.

La lenke-kontrolløren gjøre sine ting, og fikse eventuelle ødelagte koblinger i innholdet ditt, som bare bør ta noen minutter.

7. Korrekturles innholdet ditt og kopier

La oss holde oss til det grunnleggende for det første elementet. Ingen ønsker å besøke et nettsted fylt med skrivefeil, eller med kopi som lyder som om en maskin skrev den. Før nettstedet ditt blir offentlig, må du ta en fintannet kam og sørge for at du fanger aspekter som:

 • Grammatikk og stavefeil
 • Uoverensstemmelser med kopien din
 • Overflødig innhold

Hvis du trenger litt hjelp, kan du bruke online grammatikkontrollverktøy, for eksempel Grammarly for å hjelpe deg med å luke ut vanlige feil:

Bruker Grammarly-redaktøren.

Selv de beste grammatikkontrollverktøyene kan ikke gjøre opp for dårlig skriving. Hvis du synes kopien din er svak, kan du ta deg tid til å omskrive de viktige bitene før lansering. Ellers vil nettstedet ditt se uprofesjonelt ut.

8. Forsikre deg om at nettstedet ditt er tilgjengelig

Et flott nettsted handler ikke bare om stil eller stoff, det må også tilby en god brukeropplevelse (UX). Dette betyr å være lett å samhandle med, lese og navigere. Vi har allerede dekket flere av disse trinnene i de foregående punktene. Imidlertid er det fremdeles noen få tilgjengelighetsretningslinjer du vil følge, inkludert:

 • Forsikre deg om at brukere kan navigere på nettstedet ditt ved hjelp av tastaturet
 • Legger til alt-tekst til bildene dine
 • Bruker overskrifter ordentlig
 • Sørg for at skjemaene fungerer

Alle de små finpiktene kombineres for å gi et svært tilgjengelig nettsted. Dette betyr at nesten 100 prosent av de besøkende kan glede seg over nettstedet ditt, og at du gir en bedre opplevelse for de som har funksjonsnedsettelser også.

9. Sjekk nettstedet ditt på mobile enheter

Det meste av verden samhandler med nettet hovedsakelig gjennom mobile enheter. Imidlertid er ikke alle nettsteder bygget med tanke på mobile enheter. Noen problemer nettstedet ditt kan møte er:

 • Det å være vanskelig å samhandle med (f.eks. Tekst som er for store eller små, vanskelig å klikke på elementer osv.)
 • Bruker media som ikke er optimalisert for små skjermstørrelser

I et nøtteskall, vil du at nettstedet ditt skal være mobilvennlig fra første dag. Den enkleste måten å teste dette på er ved å ta tak i en egen mobil enhet, sjekke for å se om navigering er enkel og samhandle med nettstedet for å utrota problemer:

Testing av et responsivt nettsted.

Det er også et hav av verktøy og tjenester du kan bruke til å teste nettstedets mobil beredskap. For eksempel tilbyr Google en Mobilvennlig test du kan løpe på nettstedet ditt gratis. Testen genererer en grundig rapport som forteller deg hva du gjør riktig, galt og hvordan du løser det. Det er perfekt å raskt måle din småskjerms egnethet.

10. Test for problemer med forskjellige nettlesere

Du har sannsynligvis kommet over et nettsted som fungerer i en nettleser, men ikke en annen (spesielt hvis du er et 90-talls barn.) Unødvendig å si, du ønsker ikke at dette skal skje med din nettsted, så det er viktig at du tester det ved hjelp av forskjellige nettlesere før lansering.

Det er hundrevis av nettlesere du kan teste, men la oss være ærlige, de fleste bruker de fem store. Dette er Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox og Opera. Det er enkelt å installere dem alle test nettstedet ditt manuelt.

Hvis du vil gå en ekstra kilometer, er det også online tjenester som gir deg mange flere obskure nettleseralternativer for å teste nettstedet ditt. Noen raske interne tester med de store fem burde imidlertid være nok for de fleste tilfeller.

11. Kontroller XML-områdekartet

XML-nettkart er filer som inkluderer alle nettadressene søkemotorene skal indeksere på nettstedet ditt. Du kan for eksempel bruke nettkart for å sikre at Google ikke går glipp av noen nøkkelsider, slik at de vises på SERPene som du forventer:

Et eksempel på et XML-sitemap.

For å si det på en annen måte, sitemaps er enkle samlinger av nettadresser. Du kan enkelt bruke en online tjeneste til gjennomsøk nettstedet ditt og hjelper deg med å sette sammen et nettstedskart automatisk. Når den er klar, kan du sende den til søkemotorer.

12. Generer a robots.txt Fil

Mens de ikke er helt like, robots.txt filer ligner på noen måter som nettkart. Denne filen forteller søkemotorer hvilke sider den skal og ikke bør gjennomgå. Med denne filen kan du også fortelle gjennomsøkere hvordan de skal behandle eksterne lenker, blokkere spesifikke agenter og mer. Slik gjør du en robots.txt filen ser ut:

Et eksempel på en robots.txt-fil.

Disse filtypene kan bli utrolig kompliserte, så vi anbefaler deg sjekk Googles retningslinjer om hva du skal inkludere og hvordan du formaterer din.

13. Legg til metadata til alle innlegg og sider

For uinnvidde er metadata samlingen av informasjon som søkemotorer bruker for å avgjøre om innholdet ditt er relevant. Det er et bredt spekter av metadataelementer du kan legge til innlegg og sider, men de to viktige elementene er:

 1. Tittelkoder: Dette er tittelen som vises på søkeresultatsidene (SERP)
 2. Metabeskrivelser: Dette er de korte beskrivelsene under tittelkodene dine.

Målet er å lage tittel- og metabeskrivelseskombinasjoner som lokker brukerne til å klikke på nettstedet ditt når det vises i SERP-er.

Et eksempel på en SERP-side.

Husk at du må legge til metadata på alle sidene på nettstedet ditt. Det samme gjelder også alt nytt innhold du publiserer nede. Jo mer metadataene er “på punkt”, jo større er sjansen for at organisk trafikk kommer din vei.

14. Bruk skjemaoppslag når det er mulig

Det er mye mer data du kan legge til på sidene dine for å gi søkemotorene en enda bedre ide om hva slags innhold de har å gjøre med. For eksempel, Skjemaoppmerking er en type kode du kan inkludere på sidene dine, som kan bidra til å forbedre din klikkfrekvens (CTR) innen SERPs dramatisk.

Ved hjelp av skjema kan sidene dine vises som rikt utdrag. Dette er resultater som tilbyr mer kontekstuell informasjon brukere kan være interessert i. Hvis du for eksempel publiserer en oppskrift på nettet, kan du bruke skjema-markering for å generere et fragment som viser et fotografi, kaloriinformasjon, koketid og mer:To eplepai-oppskrifter.

Det er hundrevis av typer elementer kan du bruke med skjema-markering, så det er verdt å bli kjent med koden før lansering. Det kan være forskjellen mellom en langsom lansering og en vellykket.

På et tidspunkt har du sannsynligvis opplevd nettsteder som bruker komplekse URL-strukturer, for eksempel yourwebsite.com/public/2018/post=3463452

Et raskt blikk kan fortelle deg hvilken type innhold du har å gjøre med, men utover dette forteller ikke nettadressen mye. Enda viktigere er at nettadresser som dette kan være litt uhåndterlige og uminnelige. Ideelt sett vil du gå med en permalink som f.eks yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe

Ikke bare er en ‘pen’ URL-struktur mer minneverdig, men den gir også besøkende mye mer informasjon. Ideelt sett ønsker du å ta i bruk en permalinkstruktur som fungerer for dine behov. På den måten trenger du ikke slå av veien når du allerede har publisert et bredt bibliotek med innhold.

Som med mange andre WordPress-innstillinger, er det enkelt å gjøre om permalinkstrukturen. Faktisk har WordPress en full artikkel om emnet, og du bør kunne oppnå det i løpet av minutter.

16. Vurder AMP-integrasjon

Googles Accelerated Mobile Pages (AMP) er et rammeverk som søker å forbedre ytelsen til nettet gjennom et sett med retningslinjer de mener gir for ‘bedre’ nettsteder. Som du forventer av navnet, er det stort fokus på mindre skjermer, selv om du kan se disse sidene i alle størrelser.

Det har vært mye kontrovers rundt prosjektet fra starten, da det kan påvirke stilen og opplevelsen for mange nettsteder. I motsetning til dette, hvis du bruker AMP, kan sidene dine øke et løft i SERPene ved å vises over organisk innhold.

Likevel, AMP passer ikke perfekt for alle typer nettsteder, så du vil vurdere nøye om du vil bruke den eller ikke. Hvis vi snakker om blogger eller teksttunge innholdssider, kan AMP være en god passform. Totalt sett er det ikke et krav (i motsetning til de fleste elementene i denne sjekklisten), men det er verdt å vurdere om du ikke allerede har gjort det.

17. Lag sosiale medier profiler for nettstedet ditt

De mest vellykkede nettsteder har også en sunn tilstedeværelse på sosiale medier. Med andre ord, de har aktive profiler som publiserer nytt innhold ofte, engasjerer seg med følgere og genererer litt “buzz”.

Det beste tidspunktet å begynne å bygge nettstedets tilstedeværelse på sosiale medier er fra første dag. Før du kommer i gang, vil du imidlertid finne ut hvilke plattformer som passer best for innholdet ditt.

Ta en restaurant, for eksempel. Du vil kanskje ikke ha en Twitter-konto, men en tilstedeværelse på Instagram er definitivt en god idé.

En matrelatert Instagram-feed.

Å fokusere på plattformene der publikum sannsynligvis vil være, vil spare deg for mye tid og krefter. Likevel kan det være en stund å bygge følgere. Selv om du kanskje ikke ser mye utbytte fra starten, vil det lønne seg på lang sikt, siden du kan lede disse brukerne tilbake til nettstedet ditt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me