Zgodovina WordPress-a: Dobro, slabo in grdo

Zgodovina WordPress-a: Dobro, slabo in grdo

Pred desetimi leti je bil WordPress samo vilica. Ne, ne takšne, kot bi jo uporabili pri večerji. V svetu razvijalcev programske opreme, vilice …

… Se zgodi, ko razvijalci vzamejo kopijo izvorne kode iz enega programskega paketa in začnejo samostojni razvoj na njej ter ustvarijo poseben del programske opreme. Izraz pogosto ne pomeni zgolj razvojne veje, temveč razkol v skupnosti razvijalcev, obliko rascema.”- Wikipedija.

Pri 18 letih je Matt Mullenweg – sin programerja inženirja programske opreme – začel uporabljati b2 aka cafelog za izmenjavo fotografij, ki jih je posnel med potovanjem v Washingtonu, DC. Blog? Photomatt.net, ki se preusmeri na Mattov uradni blog, Ma.tt.

Leto pozneje je Michel Valdrighi – fant za b2 – prenehal izdajati posodobitve platforme, kar je Mullenwega spodbudilo, da vloži programsko opremo b2 (da jo posodobi in prilagodi njegovim potrebam po blogerstvu). O ja, Matt je aktivno pisal v blogu pri osemnajstih letih, in to je povedal v spotu za blog, Dilemma programske opreme za blogging, ki je zaznamovalo rojstvo WordPressa pred desetimi leti:

… Moja beleženje programske opreme (kar pomeni b2) ni bil posodobljen več mesecev, glavni razvijalci (Michel Valdrighi) pa so izginili in upam le, da je v redu.
… Na srečo je b2 / cafelog GPL, kar pomeni, da bi lahko uporabil obstoječo kodno bazo za ustvarjanje vilice, v katero so vključene vse super stvari, ki bi jih Michel delal, če bi bil samo on …
Odločil sem se, da želim iti v to akcijo, zdaj vse kar potrebujem ime. Kaj naj naredi? No, lepo bi bilo imeti prilagodljivost MovableType, razčlenitev TextPatterna, kramljivost b2 in enostavno nastavitev Bloggerja.
Nekega dne, kajne?

Povezavo z Mattom Mullenwegom sem poklical po e-pošti, toda mislim, da je res zaposlen, ali pa ga le dobi baziona e-poštna sporočila vsak dan, zato se ne pritožujem, ker nikoli nisem dobila odgovora. Haha. Toda to je zgodba enega predanega človeka in kako je njegova vizija preoblikovala svet spletnega založništva za vedno.

Metlova objava programske dileme za bloganje je prejela odgovor od Mikea Littlea, zdaj Strokovnjak za WordPress in veliko ime v skupnosti WordPress. 25. januarja 2003 ob 15:58 je Mike objavil:

Matt,
Če resno razmišljate o vilici b2, bi me želel prispevati. Prepričan sem, da sta v skupnosti še eden ali dva, ki bi bili preveč. Morda objava na forumu B2, ki bi namigovala na vilice, bi bilo dobro izhodišče.

Vrnimo se k naši lekciji zgodovine.

Zgodnji ustanovitelji

Zgodovina wordpress-matt-mullenweg

Matt

Matt je bil namenjen odpravljanju izzivov, s katerimi so se avtorji spopadli pri spletnem objavljanju. Njegova vizija je bila olajšati spletno objavljanje za vas in mene.

Preizkusil je različne platforme za bloganje, vključno z Text Pattern in Movable Type, preden se je usedel na b2. Toda z Michelinovim izginotjem je Matt ostal v zastoju.

Ni bil pripravljen zapustiti svojega bloga, zato se je odločil za formo b2. Lahko bi tudi trdili, da je videl svojo priložnost prav tam in jo zgrabil.

Mike se je strinjal z njim in skupaj sta odrinila WordPress iz samo vilice, ki jo uporablja manj kot deset (10) ljudi, do skripta bloganja o mamutu, kakršna je danes.

Ta korak sta naredila Matt Mullenweg in Mike Little zgodnji ustanovitelji tistega, kar je danes znano kot WordPress. Bom še dodal Christine Tremoulet na ta seznam, ker je bila blagovna znamka WordPress njena ideja. Torej, Matt in Mike sta imela podlago, toda brez Christine WordPress ne bi bilo imena, ki ga poznamo in ljubimo danes.

Časovna vrstica WordPress

1. aprila 2003 je Matt ustvaril vilico b2 in jo shranil v Sourceforge<.

wordpress-fork-wpexplorer

WordPress vilice

Od tu se je Matt osredotočil na standardizacijo semantike kode in HTML. Upoštevajte, da je bil njegov splošni cilj narediti platformo preprosto za povprečnega Joea brez znanj PHP ali MySQL.

Zato je Matt naredil semantične spremembe v index.php, to je datoteka, ki naloži domačo stran vašega spletnega dnevnika.

Cilj mu je bil Stroga skladnost z XHTML, ki spletnim mestom WordPress omogoča dokaj dobro nalaganje v različnih brskalnikih in napravah. To pomeni, da je odpravil nekaj odvečnih oznak in odpravil nekaj znanih b2 težav.

Kje je bil ves ta čas Michel? Nihče ne ve.

Tri tedne kasneje, Mike repopulirane datoteke v b2 vilici za odpravo manjkajočih datotek. To je postalo Mikeova prva zaveza, ki je prišla tudi s funkcijo izvlečka, ki uporabnikom WP omogoča, da med druge kraje dodajo povzetke po meri v vire RSS. Približno ob istem času je Matt predstavil svojo prvo funkcijo, WP-Texturize, zaradi katere je bilo besedilo “… bolj tipografsko pravilno” glede na Siobahn McKeown.

Istega meseca je Matt lansiral WordPress.org, ki so imeli podporne forume, shematično dokumentacijo in razvojni blog. Na domači strani je bil ta slogan:

“WordPress je semantična osebna založniška platforma s poudarkom na estetiki, spletnih standardih in uporabnosti.”

To je bila Mattina vizija in kmalu je WordPress.org postala vedno večja WordPress skupnost.

Spletno mesto je uporabnikom olajšalo sodelovanje. Nikoli je bilo pomembno, večina ljudi, ki so preizkusili WordPress, se je zdela vznemirljiva in našla načine in se zapletla. Skupnost je hitro rasla in je bila sestavljena iz blogerjev, razvijalcev in nerazvijalcev.

Podporni forumi so se iz dneva v dan povečevali. Vseeno jih ni bilo dovolj, zato je bila potrebna izdelava uradne dokumentacije za WordPress. To bi se zgodilo sedem mesecev decembra 2003, ko WordPress Wiki se je rodil iz potrebe.

Mediawiki-Logo-wpexplorer

MediaWiki

Wiki je hitro prerasel podporne forume, ker “… se je zdelo veliko bolj neformalno in brezplačno oblikovati dokumente.”

Wiki je bil zgrajen naprej MediaWiki, isti scenarij za ogromnimi projekti, kot je Wikipedia. Kasneje je bil WordPress Wiki krščen “Kodeks“, Izraz, ki ga je predlagal Monkinetična v klepetalnici WordPress.

To še ni bilo konec, Matt in Mike sta WordPressu prispevala več kot sto obljub. To pomeni, da je WordPress repozitorij v Sourceforgeu nenehno naraščal, z rastjo pa so se pojavile nove funkcije, kot so spremembe na upravni plošči, izboljšave namestitvenega procesa, Mike-ove kraje v b2linkih in blagovna znamka WordPress-a.

Mike in Matt sta bila še posebej navdušena nad ustvarjanjem enostavnega postopka namestitve, po katerem je WordPress znan. Michelov b2 je vključeval zapleten postopek namestitve in konfiguracije, saj se je, kot pravi sam, še vedno učil PHP, ko je razvil b2. Z drugimi besedami, Matt-ovo in Mikeovo zgodnje delo je vključevalo veliko predelave Michelove kode in spreminjanje.

Nekaj ​​tednov po tem, ko je Matt sporočil, da bo vilic b2, je imel b2 tudi več drugih vilic b2evolucija, ki je vilice Francoisa Planqueja, razvijalca iz Francije in b2 ++, za katerega je bil vil Donncha O Caoimh z Irske, ki si je prizadeval za razvoj šablonskega sistema, ki bi ločil kodo od predstavitve. Tako bi uporabniki lažje spremenili zasnovo svojih spletnih mest. Matt je menil, da je Donnchajev šablonski sistem “tako boleč”, da ga ne bi želel izpostavljati nikomur, zato WordPressov šablonski sistem ni bil uveden do leta 2005.

Wordpress-gumbi-wpexplorer

WordPress

Z različnimi vilicami se pojavljajo povsod, Michelova odločitev je WordPress postala uradna podružnica b2. To je bilo 23. maja 2003. Štiri dni pozneje, 27. maja 2003, WordPress 0.7 je izšla prva različica programa WordPress.

Medtem ko je bila večina osnovne kode b2, so uporabniki obravnavali nove funkcije, vključno s slavnim upravljalcem povezav WordPress, ki je blogerjem omogočil ustvarjanje blogrollov.

S izdajo WordPressa 0.7 je pripomogla rast uporabniške baze WordPress. 29. maja 2003 je Matt povabil Donncha, naj združi b2 ++ z WordPressom. Donncha se je z veseljem združila, saj je število razvijalcev dvignilo na tri. Francois po drugi strani ni bil tako navdušen in je menil, da je WordPress “… preveč dela za premalo koristi”.

Matt je razburljiv raziskovalec, zato je obiskal b2 forume, da bi razumel, kaj želijo blogerji in spletni razvijalci. Ko je WordPress 0.71 izšel mesec dni po WordPress 0.7, je imel nove funkcije, ki so bile zasnovane za zadovoljevanje blogerjev in razvijalcev.

Te izboljšave so vključevale nadgradnje skrbniške plošče in postopek posodabljanja ter izboljšave Upravitelja povezav. Odpravljene so bile napake v WordPress 0.7 in varnostne težave, uvedena je bila funkcija uvoza OPML.

Istega leta (2003) sta Alex King in Dougal Campbell skočil na trak WordPress. Dougal se je prvič zavezal septembra. Funkcijo RSS je izboljšal z uporabo odziva HTTP 304 za zmanjšanje nalaganja strežnika, s čimer je WordPress hitrejši. Alex je avgusta 2003 postal razvijalec, ki je prispeval, vendar njegovi predlogi o obdajanju vsebine z oznakami HTML niso bili nikoli uporabljeni, saj jih je nadomestil sistem vtičnikov.

the-great-preimenovanje-of-wordpress-wpexplorer

Veliko preimenovanje – izdaja Muppets

Pozno leta 2003 je Matt začel preimenovati datoteke b2 v »wp-« v postopku, ki ga je poklical Alex King Veliko preimenovanje. To „veliko preimenovanje“ je povzročilo številne težave v neskladju, vendar je bilo pomembno za prihodnost WordPress-a. Matt je tudi večino datotek združil v wp-admin in wp-vključuje mape.

Leta 2003 se je zaključil, Ryan Boren pridružil skupnosti. V preteklosti je sodeloval pri odprtokodnih projektih, kot sta Linux jedro in Gnome. Njegovi prispevki k WordPressu so privedli do razvoja sistema vtičnikov. Matt je prvi ustvaril “uporaben” vtičnik – vtičnik blogtimes – ki je ustvaril poročilo, ki prikazuje, kdaj so bile ustvarjene objave. Prej je razvil Pozdravljeni vtičnik Dolly pokazati, kako se lahko uporabljajo vtičniki.

Oglejte si druge vtičnike Matt Mullenweg tukaj.

Maja 2004, leto po prvi izdaji, vendar zdaj z aktivno in rastočo skupnostjo, so razvijalci izdali WordPress 1.2, ki je doživel velike izboljšave.

Zahvaljujoč drastični potezi za izdajo dovoljenj podjetja Six Apart, ki stoji za Movable Type, WordPress naloži posnetke z 8.000 aprila na 19.000 v maju.

Tematski sistem, ki nam je danes zelo všeč, je bil objavljen leta 2005 skupaj s statičnimi stranmi. Vse to je bilo vključeno v WordPress 1.5 alias Strayhorn. Novi WordPress uporabniški vmesnik (uporabniški vmesnik), obstojna funkcionalnost predpomnjenja in nove uporabniške vloge so bili istega leta kasneje predstavljeni v WordPress 2.0 (Duke). Bom dal tam, samo da veste, vse različice WordPressa so poimenovane po legendi Jazza.

Leto 2006 ni bilo tako razgibano kot prejšnja leta, zato niso bile izdane nove različice. Toda vlagatelji so Matta začeli jemati resno, zato se je leta 2006 prvi tim, ki se financira, pridružil skupini WordPress. Milijoni dolarjev, ki so jih prinesli, so podjetje obdržali v vodi, več sredstev pa je prišlo leta 2008 v času, ko je imel WordPress le osemnajst zaposlenih.

Deset let po izdaji prve različice ima WordPress več kot dvesto zaposlenih in več kot dvajset tisoč razvijalcev po vsem svetu..

Kaj je več? WordPress deluje na šestdeset (60) milijonov spletnih strani, kar je približno osemnajst odstotkov (18%) spleta. To število vsak dan raste na sto tisoč (100.000) mestih. Platforma se vedno razvija in 12. decembra 2013 je bila avtomatična izdaja WordPress 3.8. Ste že posodobili svojo platformo?

Statistika: Forbes

Mattove nagrade za WordPress

wordpress-matt-mullenweg-nagrade

Matt – poznavalec jazzovske glasbe – je prejel veliko nagrad. Leta 2007 ga je PC World razglasil za šestnajsto najpomembnejšo osebo na internetu. Leta 2008 je Temple University Fox School of Business Management prejel nagrado za inovatorje informacijskih tehnologij. Leta 2009 so ga imenovali za častnega častnika Univerzitetnega filozofskega društva. Istega leta je bil za delo z WordPressom nagrajen s skupno najboljšo odprtokodno CMS nagrado.

Nato so nagrade šele prihajale in konec leta 2012 je Matt prejel nagrado 2012 Forbesov 30 manj kot 30 v medijih seznam. Poleg tega je Matt znani podpornik številnih človekoljubnih organizacij, kot so Fundacija za prosto programsko opremo, Innocence Project, Electronic Frontier Foundation in Archive.org.

Še naprej bi lahko nadaljeval o WordPressu in Mattu, toda za to bi bil potreben cel post. Torej to tukaj pomeni konec našega pouka zgodovine. Naj si ogledamo dobro, slabo in grdo WordPress?

Dobro

Enostavnost uporabe

Namestitev, konfiguriranje (ali pomanjkanje) in uporaba WordPressa je enostavna. Hitro lahko brez težav dodate nove objave, strani, slike in podobno.

To pomeni, da se lahko osredotočite na pomembna vprašanja, saj je za oblikovanje in oblikovanje spletnega mesta potrebno malo truda in časa.

Prilagodljivost in dostopnost

wordpress-wpexplorer

WordPress je prilagodljiv

Če WordPress temelji na brskalniku, se lahko prijavite na svoje spletno mesto WP od koder koli na svetu, če imate internetno povezavo.

Z uvedbo WordPress-a za mobilne naprave se lahko celo prijavite in uredite spletno mesto z mobilne naprave.

WordPress je SEO prijazen

Pajki iskalnih motorjev so za WordPress mehko mesto, saj je koda preprosta in čista, kar omogoča enostavno iskanje iskalnikov in indeksiranje vsebine. Poleg tega lahko spletno mesto optimizirate s ključnimi besedami, metami v poglavju, oznakami in SEO vtičniki, kot so WordPress SEO by Yoast.

Odjemalci FTP ali urejanje HTML niso potrebni

Za ustvarjanje ali urejanje objav in strani ne potrebujete znanja HTML. Zdaj je vse vlečenje in spuščanje. Še več, datoteke lahko na svoje WordPress spletno mesto naložite brez programske opreme FTP. Z WordPressom se ustvarja vetrič.

Blog, ki je pripravljen za odhod

WordPress je bil prvotno izdelan kot platforma za bloganje, kar pomeni, da ko ga namestite, ne potrebujete ločene programske opreme za bloganje. Z WordPressom lahko ustvarite blog, spletno mesto ali združitev obeh.

Slabo in grdo

Varnostne vrzeli

PHP je dovzeten za številne varnostne težave in napake. To je razlog, zakaj WordPress izdaja redne posodobitve; zakaj je pomembno, da je vaša WordPress platforma ves čas posodobljena. Brez teh posodobitev bi lahko bilo vaše spletno mesto vdrto in krivili bi se. Haha. Posodobite svojo platformo WordPress in če želite resnično varno investirati v dober rezervni sistem, kot je VaultPress, ali razmislite o varnostni storitvi, kot je Sucuri.

Če želite spremeniti predloge, morate poznati PHP

php = slon v sobi

php = slon v sobi

Na žalost obstajajo modifikacije, ki jih ne morete uporabiti s pomočjo vtičnikov, ne glede na to, kaj poskusite. Te spremembe zahtevajo, da uredite datoteke s predlogi teme WordPress.

Edina težava je, da morate imeti prehodno znanje PHP-a ali boste kaj zlomili.

Nezdružljivost vtičnikov

Ko je izdana nova različica WordPress-a, si avtorji vzamejo čas za posodobitev vtičnikov, kar ima za posledico težave z nezdružljivostjo. To lahko privede do težav s funkcionalnostjo, zlasti če se za zagon pomembnih procesov na svojem mestu WordPress zanašate na vtičnik (ali vtičnike)..

Zgodovina virov WordPress

Če želite prebrati več o zgodovini WordPress-a, si oglejte uradno e-knjigo: O vilji WordPress, Forks na splošno, zgodnji WordPress in skupnosti [Poglavje III]


Lekcija o zgodovini gre dobro z razpravo, zato razširite besedo in v nadaljevanju v razdelku pustite komentar, da nadaljujete pogovor. Medtem bom preveril, ali je Matt dobil moje e-pošto za našo naslednjo lekcijo zgodovine ��

Vesele praznike!