CARA MEMBUAT LAMAN WEB

Terakhir dikemas kini: 11 Mac 2020 oleh editorial WebsiteSetup.Cara membuat laman web


Pada tahun 2020, sesiapa sahaja boleh membina dan merancang laman web tanpa mengetahui apa-apa mengenai pembangunan, reka bentuk, atau pengkodan web.

Sama ada anda ingin membuat laman web untuk diri sendiri atau perniagaan anda, anda boleh melakukannya dengan mudah menggunakan alat dan sumber yang betul.

Panduan langkah demi langkah ini akan membantu anda membuat laman web dari awal tanpa perlu mengeluarkan wang untuk pekerja bebas, agensi, atau pembangun laman web.

Yang anda perlukan hanyalah 1-2 jam masa lapang anda untuk melengkapkan panduan dan membina laman web.

Perkara yang Anda Perlu Untuk Membina Laman Web

 • Nama domain (alamat web tersuai anda, www.YourSite.com)
 • Pengehosan laman web (perkhidmatan yang menghoskan laman web anda)
 • WordPress (platform laman web percuma dan biasa digunakan)

Untuk membina laman web yang berfungsi sepenuhnya, anda perlu mendapatkan nama domain (alamat web) dan akaun hosting web. Kedua-duanya memastikan bahawa laman web anda dapat diakses sepenuhnya oleh orang lain. Tanpa satu atau yang lain, anda tidak akan dapat membuat laman web.

Setelah anda memiliki domain dan hosting, anda boleh membuat laman web WordPress. WordPress adalah platform pembinaan laman web yang paling popular yang digunakan oleh 30% dari semua laman web di Internet.

Menyiapkan laman WordPress biasanya merupakan proses satu klik dengan mudah melalui perkhidmatan hosting web anda.

Setelah menyelesaikan panduan ini, anda akan mempunyai laman web yang berfungsi sepenuhnya dalam talian, pada nama domain khusus, dan dapat diakses sepenuhnya oleh orang lain.

Sedia? Mari kita mulakan…


Jadual kandungan (langkah-langkah untuk melancarkan laman web):

 1. Pilih nama domain
 2. Daftarkan domain dan daftar dengan hosting web
 3. Siapkan laman web menggunakan WordPress (melalui hos web)
 4. Sesuaikan reka bentuk dan struktur laman web anda
 5. Tambahkan halaman dan kandungan penting
 6. Sediakan menu navigasi
 7. Tambahkan kedai dalam talian (pilihan)

Pendedahan Penuh: Panduan ini mengandungi pautan afiliasi. Sekiranya anda membeli hosting web dan / atau nama domain melalui pautan rujukan kami, kami mendapat komisen – tanpa kos tambahan kepada anda. Terima kasih atas sokongan anda.

Sekiranya anda buntu membina laman web menggunakan panduan ini, kami menawarkan bantuan percuma melalui halaman hubungan ini.

Langkah # 1: Pilih Nama Domain


Untuk membina laman web, perkara pertama yang anda perlukan adalah nama domain.

Nama domain adalah nama dan alamat laman web anda. Alamat itu digunakan oleh pengunjung ketika mereka berusaha mencari laman web anda melalui penyemak imbas web mereka.

Nama domain laman web ini adalah laman webetup.org. Milik anda boleh menjadi apa sahaja.

Nama domain boleh berharga antara $ 10 hingga $ 50 setahun. Tanda harga biasa adalah sekitar $ 15.

Sekiranya anda belum mendaftar atau memilih nama domain untuk laman web anda, berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda:

 • Sekiranya anda membuat laman web untuk perniagaan, nama domain anda harus sepadan dengan nama syarikat anda. Sebagai contoh: Nama Syarikat Anda.com
 • Sekiranya anda merancang untuk menyiapkan a laman web peribadi untuk diri anda ketika itu Nama Anda.com boleh menjadi pilihan yang bagus.
 • Gunakan peluasan nama domain “generik” seperti .com, .bersih atau .org jika tujuan anda adalah pelawat antarabangsa. Gunakan peluasan nama domain “tempatan” seperti .de, .fr, atau .ru jika tujuan anda adalah pelawat yang disasarkan negara.

Jangan risau jika nama domain pilihan anda sudah diambil. Terdapat lebih dari 300 juta nama domain berbeza yang didaftarkan, tetapi ada satu miliar kemungkinan lain yang masih ada.

Sekiranya anda belum mempunyai nama domain, tidak perlu mendaftarkannya.

Saya akan menunjukkan cara mendapatkan nama domain secara percuma untuk tahun pertama (langkah 2):

Langkah # 2: Dapatkan Web Hosting dan Daftar Domain


Selain memiliki nama domain, Anda juga memerlukan hosting laman web (web hosting).

Web hosting adalah perkhidmatan yang menghoskan dan menyimpan fail laman web anda (kandungan) pada pelayan selamat yang selalu aktif dan berjalan. Tanpa host web, laman web anda tidak akan dapat diakses oleh orang lain untuk membaca dan melayari.

Hosting web yang berpatutan dan boleh dipercayai untuk laman web baru biasanya berharga antara $ 3 hingga $ 10 sebulan. Kurang dari secawan kopi, tetapi pelaburan penting untuk kejayaan laman web anda.

Apa sahaja syarikat hosting web yang anda daftarkan, pastikan ia mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Nama domain PERCUMA dengan SSL (untuk keselamatan)
 • Pemasangan sekali klik untuk WordPress (percuma)
 • Akaun e-mel tersuai
 • Lebar jalur tidak terhad atau tidak bermeter (tiada had lalu lintas)
 • Sokongan pelanggan, lebih baik sembang langsung 24/7

Sekiranya anda menjumpai hosting laman web yang menawarkan semua perkara di atas, anda mungkin menjumpai penyedia yang baik.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost.com untuk hosting dan domain web. Mereka menawarkan pendaftaran domain percuma untuk tahun pertama dan mendapatkan nama domain dan hosting dari syarikat yang sama menjimatkan masa dan wang anda.

Pelan hosting Bluehost bermula dari $ 3.95 / bln ($ 2.75 / bln dengan pautan diskaun kami) dan menawarkan semua ciri penting untuk membuat laman web.

1) Untuk mendapatkan akaun hosting web, cukup kunjungi Bluehost dan klik “Bermula Sekarang”.

Bluehost

2) Seterusnya, pilih rancangan hosting web anda (pilihan ditambah sepenuhnya tidak terhad, sementara asas terbaik untuk laman web baru):

pilih rancangan hosting web

3) Seterusnya, pilih dan daftarkan nama domain (percuma untuk tahun pertama):

daftar nama domain

Perlu diingat bahawa Bluehost tidak menawarkan pengakhiran domain khusus negara, seperti.de, .fr, atau .ru. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh membelinya dari Domain.com atau GoDaddy.com secara berasingan.

Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain yang anda beli di tempat lain, Bluehost membolehkan anda menghubungkannya dengan rancangan hosting baru anda. Beberapa langkah tambahan akan diperlukan di sini – seperti mengemas kini anda pelayan nama. Inilah panduan dari Bluehost mengenai cara melakukannya.

4) Setelah anda menyelesaikan proses pendaftaran anda, akan memerlukan beberapa minit untuk mendapatkan akses segera, jadi anda boleh mula membina laman web anda dengan segera.

Skrin selamat datang Bluehost

Langkah # 3: Siapkan Laman Web WordPress (Melalui Host Web)


Setelah nama domain dan web hosting anda siap digunakan, anda perlu memilih dan memasang platform pembinaan laman web (juga dikenali sebagai CMS).

Kami mengesyorkan memilih WordPress kerana senang digunakan dan dilengkapi dengan ribuan reka bentuk dan tambahan percuma yang menjadikan laman web anda kelihatan profesional dan unik.

Menyiapkan laman web WordPress anda mudah, dan kebanyakan hos web anda melakukannya untuk anda, jadi anda tidak perlu terlalu kotor.

Sekiranya anda tidak menggunakan Bluehost sebagai hosting web, jangan risau. Banyak penyedia hosting web mempunyai “pemasangan WordPress” yang terletak di suatu tempat di cPanel hosting. Sekiranya anda berurusan dengan hos web yang tidak menyediakan “pemasangan satu klik“, Cuba siapkan WordPress secara manual.

1) Memasang Laman Web WordPress di Bluehost

 1. Log masuk ke akaun Bluehost anda
 2. Klik pada “Laman Saya” dan kemudian pada “Buat Laman”Skrin Bluehost My Sites ketika belajar membuat laman web
 3. Berikan beberapa maklumat asas mengenai laman web anda, dan pemasangan WordPress akan bermula. Semuanya akan berlaku pada autopilot.
 4. Apabila persediaan selesai, Bluehost akan menunjukkan kepada anda butiran pemasangan dan log masuk. Pastikan menyimpan maklumat ini di tempat yang selamat.

Butiran Pemasangan Bluehost

2) Uji Laman Web Anda Dengan Menaip Alamat Domain Anda

Dengan pemasangan WordPress, apa yang harus anda lakukan seterusnya adalah menguji jika semuanya berfungsi.

Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan memasukkan nama domain anda ke penyemak imbas web.

Dengan WordPress dipasang dengan betul, perkara yang akan anda lihat adalah laman web yang sangat asas seperti ini:

Cara membuat laman web: Pasang WordPress Segar

Sekiranya ini tidak kelihatan terlalu menarik, jangan risau, anda akan segera belajar bagaimana mengubah reka bentuk menjadi sesuatu yang lebih menarik.

3) Sahkan Tetapan SSL / HTTPS

Ringkasnya, sijil SSL memastikan bahawa laman web anda dihantar kepada pelawat anda dengan selamat.

Bluehost secara automatik menambah SSL semasa anda membuat laman web baru atau memasang WordPress. Untuk memeriksa status SSL laman web anda, lakukan langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk ke portal Bluehost anda
 2. Klik pada “Laman Saya”
 3. Cari laman web anda dan klik “Urus Laman”
 4. Pergi ke tab “Keselamatan”
 5. Di bawah “Sijil Keselamatan”, anda akan mendapat status “Sijil SSL Percuma” anda

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda mesti melihat a kunci ikon di sebelah nama domain anda di penyemak imbas web.

Mungkin memerlukan beberapa jam sebelum SSL disiapkan sepenuhnya, tetapi itu tidak akan menghalang anda daripada terus membina laman web anda.

Langkah # 4: Sesuaikan Reka Bentuk dan Struktur Laman Web Anda


Dengan laman web telanjang anda yang hidup dan menendang, kini saatnya untuk menjadikannya lebih mirip dengan anda sendiri dengan memilih reka bentuk yang bagus, menyesuaikannya, dan menambahkan elemen penjenamaan.

Bermula dengan:

1) Pilih Tema untuk Laman Web Anda

Tema WordPress adalah pakej reka bentuk luar kotak yang mengubah penampilan keseluruhan laman web anda. Tema WordPress boleh ditukar ganti – anda boleh beralih dari tema ke tema dengan mudah.

Yang paling penting, terdapat ribuan tema WordPress percuma dan berbayar yang terdapat di web.

tema wordpress yang popular

Sekiranya anda ingin mendapatkan tema percuma – di mana kebanyakan orang suka memulakannya – tempat terbaik untuk pergi adalah direktori tema rasmi di WordPress.org. Terutama, bahagian yang paling banyak tema popular.

Semua tema yang anda lihat di sana terbukti berkualiti dan mempunyai pangkalan pengguna yang besar di belakangnya.

Anda bebas melayari senarai tersebut dan memilih tema yang anda gemari tetapi untuk mempercepat perkara ini dalam panduan ini, kami mengesyorkan Neve. Ini adalah tema serba boleh yang dilengkapi dengan sebilangan kecil laman web permulaan (pakej reka bentuk untuk pelbagai bidang dan jenis laman web).

Kami akan menggunakan tema itu dalam panduan ini.

2) Pasang Tema yang Anda Suka

Pergi ke antara muka pentadbir WordPress anda. Anda boleh mendapatkannya di LAMAN ANDA.com/wp-admin. Gunakan nama pengguna dan kata laluan yang anda peroleh semasa pemasangan WordPress.

 1. Dari bar sisi, pergi ke “Tema → Tambah Baru.”Cara membuat laman web: tambah tema
 2. Di kotak carian, ketik “Neve” dan klik pada butang “Pasang” di sebelah nama tema:Cara membuat laman web: pasang tema
 3. Setelah pemasangan selesai, klik pada tombol “Aktifkan” yang akan muncul di tempat butang “Pasang”.
 4. Anda akan melihat mesej kejayaan, yang memberitahu anda bahawa pemasangan berjalan seperti yang diharapkan.

3) Import Reka Bentuk (Hanya untuk Pengguna Tema Neve)

Walaupun tema ini aktif pada masa ini, ada beberapa perkara lagi yang harus anda lakukan untuk menjadikannya kelihatan betul.

Anda akan melihat mesej selamat datang ini:

selamat datang

Salah satu perkara hebat mengenai Neve ialah anda tidak hanya memperoleh satu reka bentuk, tetapi pelbagai reka bentuk berbeza yang boleh anda pilih. Klik pada butang biru besar untuk melihatnya. 

laman web neve

Terdapat lebih daripada 20 reka bentuk yang tersedia secara percuma, dan merangkumi sebahagian besar ceruk laman web yang popular, seperti perniagaan, restoran, kecergasan, muzik, makanan, perkahwinan, fotografi, eCommerce, portfolio, dan banyak lagi. Pada asasnya, tidak kira apa topik laman web anda, anda akan menemui pakej reka bentuk yang sesuai. 

Untuk tujuan panduan ini, kami akan memilih yang pertama dalam senarai – yang disebut “Asal”.

Anda akan menyedari bahawa proses pemasangan ini mengurus semua elemen yang anda perlukan di laman web anda – anda mendapatkan reka bentuk itu sendiri, semua plugin yang diperlukan untuk membuatnya berfungsi, dan juga kandungan demo yang kemudian anda boleh ubah.

Klik pada butang “Import” untuk membuat semuanya berjalan lancar. Selepas satu minit atau lebih, anda akan melihat mesej kejayaan.

kejayaan neve

Seterusnya, pergi ke “Penampilan → Pilihan Neve” untuk melihat apa lagi yang boleh anda lakukan dengan tema. baru memulakan

Kami akan meneroka beberapa pilihan berikut di bawah:

Perkara pertama yang ingin dilakukan oleh kebanyakan pengguna ialah memuat naik logo mereka dan memaparkannya di sudut kiri atas laman web. Mari buat sekarang.

�� Yanda boleh DIY logo. Berikut adalah beberapa alat yang boleh anda gunakan untuk membuat logo sendiri.

Setelah logo siap, anda boleh menambahkannya ke laman web anda. Pergi ke “Penampilan → Pilihan Neve” dan klik pada pautan berlabel “Muat Naik Logo”.

Cara membuat laman web: muat naik logo

Inilah yang akan anda lihat:

logo penyesuai

Antara muka ini dipanggil Penyesuai WordPress, dan ini membolehkan anda mengedit pelbagai aspek penampilan laman web anda. Sebagai permulaan, anda boleh memuat naik logo anda. Untuk melakukannya, klik pada butang “Pilih Logo” yang terletak di sudut kiri atas.

WordPress akan memberi anda pilihan untuk memotong logo, tetapi anda boleh melupakannya.

logo ditambah

Sebentar lagi anda akan melihat logo anda di sudut halaman.

Selain itu, anda boleh memilih sama ada anda mahu memaparkan nama dan slogan laman web di samping logo, dan menetapkan lebar maksimum logo. Eksperimen dengan tetapan ini dan pilih yang paling sesuai untuk anda.

Klik pada butang “Publish” setelah selesai (sudut kiri atas), dan kemudian klik pada tombol “X” untuk keluar dari Customizer.

5) Ubah Skema Warna dan Font Laman Web

Perkara lain yang boleh anda eksperimen adalah menukar skema warna dan fon yang digunakan di laman web ini. Semasa anda belajar membuat laman web, ini adalah kaedah mudah untuk menjadikan laman web anda lebih unik dan selaras dengan identiti jenama anda.

 1. Untuk memulakan, pergi ke “Penampilan → Pilihan Neve” sekali lagi. Kami akan memberi tumpuan kepada dua pilihan berikut:Cara membuat laman web: menukar warna dan fon
 2. Pertama, klik pada “Tetapkan Warna.”
 3. Sebilangan besar tema WordPress ditentukan oleh skema warna yang mereka gunakan untuk pelbagai elemen reka bentuk.
 4. Selalunya, itu adalah warna pautan, teks di laman web, dan latar belakang.
 5. Anda boleh mengubah penetapan warna untuk tema Neve melalui Customizer.
 6. Untuk menukar salah satu warna, cukup klik padanya dan pilih warna baru.menukar warna
 7. Klik “Terbitkan” dan “X” setelah selesai.

Menukar fon berfungsi sama:

 1. Klik pada pautan “Sesuaikan Font” di panel “Penampilan → Pilihan Neve”.
 2. Neve membolehkan anda memilih dari keseluruhan katalog fon sistem dan Font Google.
 3. Cukup klik pada kotak “Font Family” dan pilih fon yang anda suka.tukar fon
 4. Selepas itu, anda dapat menyesuaikan fon individu yang digunakan untuk tajuk anda.

Eksperimen dengan tetapan ini untuk melihat kesannya di laman web anda.

 1. Untuk menyesuaikan fon yang digunakan untuk bahagian badan laman web anda, klik pada butang anak panah di sebelah kiri atas.kembali penyesuai
 2. Klik pada “Umum”. Ini akan membawa anda ke panel pilihan yang serupa, tetapi kali ini anda menyesuaikan fon badan utama.
 3. Klik “Terbitkan” dan “X” apabila selesai.

6) Tambah Sidebar

Perkara lain yang boleh anda lakukan di panel “Penampilan → Pilihan Neve” adalah menetapkan bagaimana penampilan bar sisi anda. Klik pada “Content / Sidebar” untuk memulakan.

Anda mempunyai tiga pilihan utama di sini: tiada bar sisi, bar sisi ke kiri, atau bar sisi ke kanan. Bar sisi ke kanan adalah susun atur klasik untuk kebanyakan laman web. Anda juga boleh menetapkan lebar kandungan. Setelah melakukan perubahan, klik pada “Terbitkan” dan “X.”

7) Tambah Widget (Tambah WordPress Percuma)

Widget adalah blok kandungan kecil yang biasanya muncul di bar sisi laman web. Oleh kerana kami baru saja menetapkan bar sisi pada langkah sebelumnya, mari sekarang sesuaikannya dengan widget.

Untuk mengkonfigurasi widget, pergi ke “Penampilan → Widget.” Anda akan melihat ini: 

Cara membuat laman web: penyesuai

Di sebelah kiri, anda dapat melihat semua widget yang ada; dan di sebelah kanan, terdapat semua kawasan widget yang disokong oleh tema semasa anda. Untuk menambahkan widget ke bar sisi, yang perlu Anda lakukan adalah ambil widget dari kiri dan seret dan lepaskan ke kawasan bar sisi.

Sebagai contoh, jika anda ingin menyenaraikan semua halaman anda di bar sisi, ambil widget “Halaman” dan seret ke bahagian bar sisi. Anda juga dapat mengkonfigurasi beberapa tetapan asas widget.

8) Eksperimen Dengan Tema yang Anda Bina

Apa yang telah kita bahas di atas akan cukup bagi anda untuk mengetahui cara membuat laman web yang menonjol dan kelihatan asli, tetapi terdapat banyak lagi pilihan yang tersedia.

Untuk melihat semuanya, pergi ke “Penampilan → Sesuaikan.” Ini akan menghidupkan antara muka utama Customizer dengan semua tetapan dan pratetapnya.

Cara membuat laman web: penyesuai

Kami mendorong anda untuk melihat-lihat apa yang ada di sana dan bermain-main dengan beberapa pilihan. Anda mungkin akan menemui beberapa penyesuaian yang belum kita bincangkan di sini.

Langkah # 5: Tambahkan Kandungan / Halaman ke Laman Web Anda


Halaman adalah intipati laman web anda. Sukar untuk membayangkan laman web tanpa halaman di dalamnya, betul?

Dari sudut pandangan teknikal, laman web hanyalah dokumen di web. Ia tidak jauh berbeza dengan dokumen Word tradisional anda selain mempunyai elemen penjenamaan laman web anda seperti header dan footer.

Halaman web senang dibuat di WordPress. Tetapi sebelum kita masuk ke caranya, mari kita bincangkan halaman mana yang harus anda buat terlebih dahulu.

Sebilangan besar laman web akan menjadikan halaman berikut penting:

 • Laman utama – ini adalah halaman pertama yang dilihat oleh pengunjung anda ketika mereka pergi ke laman web anda
 • Mengenai halaman – halaman yang menerangkan tentang laman web anda
 • Hubungi halaman – halaman yang membolehkan pengunjung menghubungi anda
 • Blog halaman – senarai catatan blog terbaru anda; jika anda tidak merancang untuk membuat blog, anda boleh menggunakan halaman blog sebagai tempat untuk berita dan pengumuman syarikat anda
 • Perkhidmatan halaman – jika laman web yang anda buat adalah untuk perniagaan, gunakan halaman ini untuk menunjukkan perkhidmatan anda
 • Kedai halaman – untuk syarikat yang ingin melancarkan kedai eCommerce

Sebilangan besar halaman di atas akan sangat serupa strukturnya – satu-satunya perbezaan adalah kandungan pada halaman sebenarnya. Pada asasnya, setelah anda belajar membuat satu halaman, anda akan tahu bagaimana membuat semuanya. Dengan itu, terdapat beberapa nuansa di sini, jadi mari kita bahas bagaimana membuat beberapa jenis halaman asas:

1) Membuat Laman Utama

Sekiranya anda menggunakan Neve, halaman utama anda kelihatan seperti ini:

laman utama

Anda boleh mengedit struktur halaman ini dan juga elemen-elemen di dalamnya (semua teks dan gambar).

Untuk melakukannya, klik pada butang “Edit dengan Elementor” di bar atas. 

edit dengan Elementor

Apa yang anda akan lihat ialah antara muka pembangun halaman Elementor.

Cara membuat laman web: Elementor

Elementor adalah apa yang kita panggil a pembina halaman visual. Ini bermaksud bahawa anda boleh mengklik elemen yang anda lihat di halaman dan mengeditnya secara langsung. Sebagai contoh, jika anda ingin menukar tajuk utama, cukup klik padanya dan mula menaip. 

jenis tajuk utama

Sekiranya anda melihat bar sisi kiri, terdapat keseluruhan panel penyesuaian di sana. Anda boleh menyesuaikan struktur dan gaya blok kandungan apa pun. Contohnya, inilah yang dapat anda lihat semasa mengerjakan tajuk utama: 

gaya tajuk utama

Satu lagi perkara menarik ialah anda dapat menggunakan elemen apa pun di halaman, dan menyeret dan melepaskannya ke tempat lain.

Blok elemen

Untuk menambahkan elemen baru, klik pada ikon persegi kecil di sudut kiri atas.

Anda akan melihat senarai semua blok kandungan yang ada.

Ambil salah satu blok dan seret ke kanvas halaman.

Cara terbaik untuk bekerja di laman utama anda adalah pergi sekata dan edit kandungan demo yang ada di halaman.

Taipkan kandungan teks baru, sejajar semula beberapa blok, hapus yang tidak anda perlukan, dan tambahkan yang baru dengan sewajarnya.

Keseluruhan antara muka ini cukup intuitif untuk digunakan, jadi luangkan masa sejam atau lebih untuk menggunakannya dan bereksperimen dengan pelbagai perkara.

2) Buat Halaman seperti “About”, “Services”, “Contact”

Membuat laman web klasik lebih mudah dilakukan di WordPress daripada bekerja di laman utama anda. Pergi ke “Halaman → Tambah Baru.” Anda akan melihat antara muka ini:

Cara membuat laman web: tambah halaman

Setiap halaman memerlukan judul, jadi mulailah dengan menambahkan satu di mana tertulis “Tambahkan judul.” Contohnya, “Tentang Kami” atau “Hubungi.”

Seterusnya, pilih susun atur halaman. Sekiranya anda membuat halaman standard, anda boleh menggunakan halaman pertama dalam senarai – “Single Row”. Tetapi untuk mempercepat, anda boleh memilih dari pustaka templat. Untuk itu, klik pada butang biru.

Anda akan melihat tetingkap yang membolehkan anda memilih dari pelbagai bahagian halaman yang telah dibuat sebelumnya. Sekiranya anda mengusahakan anda mengenai contohnya, anda dapat dengan cepat mencari dan menggunakan blok berikut:

mengenai blok halaman

Cukup klik pada butang “Masukkan” di sebelah blok yang anda suka, dan ia akan ditambahkan ke halaman. Dari sana, anda boleh menyesuaikannya lebih jauh, menukar teks, atau mengganti gambar.

mengenai penyuntingan halaman

Setelah selesai, klik pada butang “Terbitkan” di sudut kanan atas skrin.

Anda boleh mengikuti proses yang sama semasa mengusahakannya kenalan halaman atau perkhidmatan halaman juga.

Cukup pilih blok halaman yang berbeza dari pustaka templat. Sebagai contoh, ini mesti berfungsi dengan baik pada a perkhidmatan halaman:

blok perkhidmatan

Sekiranya anda ingin menambahkan elemen halaman baru dengan tangan – bukannya menggunakan templat – klik pada ikon “+” yang berada di sudut kiri atas antara muka editor. 

tambah blok

Segala blok yang anda pilih akan ditambahkan di bahagian bawah halaman anda. Inilah rupa blok perenggan baru:

pesanan

Seperti yang anda lihat, anda dapat mengeditnya dengan bebas, mengubah sifat teks, dan ada tetapan warna di bar sisi kanan.

Seperti biasa, ingat untuk mengklik “Terbitkan” setelah selesai.

3) Buat Halaman Blog

Halaman blog adalah tempat penyenaraian catatan blog terbaru anda.

Berita baiknya ialah halaman blog telah dibuat untuk anda. Ini berlaku semasa anda memasang WordPress dan tema Neve. Anda dapat melihat halaman itu dengan pergi ke “Halaman”: 

senarai halaman blog

Klik pada pautan “Lihat” untuk melihat halaman blog anda beraksi.

Menambah catatan blog baru:

Untuk menambah catatan blog baru, pergi ke Pergi ke “Catatan → Tambah Baru.”

tambah jawatan

Adakah antara muka ini mengingatkan anda tentang apa-apa? Ya, ini adalah lingkungan penyuntingan yang sama dengan yang kami gunakan ketika membuat halaman standard. Mudah!


Dengan rangkaian halaman cantik yang dibuat, langkah seterusnya dalam usaha membuat laman web adalah dengan menyiapkan navigasi anda (menu laman web). Menu adalah apa yang akan digunakan oleh pengunjung anda untuk pergi dari halaman ke halaman di laman web anda.

Pergi ke “Penampilan → Menu”, dan dari sana, klik “buat menu baru.”

Cara membuat laman web: buat menu

Inilah cara membuat menu pertama anda langkah demi langkah:

Proses Pembuatan Menu WordPress

 1. Mulakan dengan menambahkan tajuk. Tajuk menu tidak begitu penting, tetapi membantu mengenali menu anda di antara menu lain (ya, anda boleh mempunyai lebih dari satu menu).
 2. Pilih halaman yang akan ditambahkan ke menu anda. Anda juga boleh menambahkan item lain ke menu – seperti catatan atau pautan tersuai.
 3. Klik pada butang “Tambah ke Menu” untuk menambahkan halaman yang dipilih ke menu anda.
 4. Item menu seret dan lepas untuk mengatur pautan mengikut urutan kepentingan.
 5. Pilih lokasi paparan menu. Ini berbeda dari tema ke tema, dalam hal ini, tetapkan menu Anda ke lokasi “Utama” akan menampilkan menu di tajuk.
 6. Akhir sekali, simpan menu anda.

Pada peringkat ini, anda akan melihat menu anda di laman utama dengan segenap kemuliaan.

Langkah # 7: Tambah Kedai Dalam Talian / eCommerce


Perkara terakhir yang akan kami lakukan dalam panduan ini adalah membina kedai dalam talian.

Sekiranya anda ingin menambahkan kedai dalam talian ke laman web anda yang baru dibuat, ikuti tutorial langkah demi langkah ini di sini.

Ini jelas bukan sesuatu yang diperlukan oleh semua laman web, jadi jangan lewatkan langkah ini jika eCommerce bukan sesuatu yang anda mahukan.

Cara Kerja eCommerce WordPress

Dengan WordPress menjadi platform laman web yang serba boleh, tidak hairanlah ia dapat membolehkan anda membina kedai dalam talian eCommerce yang berfungsi sepenuhnya. Dengan berfungsi sepenuhnya, kami bermaksud bahawa anda boleh menyenaraikan sebilangan besar produk, membuatnya tersedia untuk dijual, dan kemudian juga mengumpulkan pesanan dari pelanggan dan juga menangani semua elemen berkaitan dengan cukai dan penghantaran dari keseluruhan proses.

Ini semua dilakukan dengan plugin yang disebut WooCommerce.

WooCommerce adalah penyelesaian eCommerce yang paling popular, paling berfungsi, dan terus terang untuk WordPress.

�� Kami mempunyai panduan tersendiri mengenai cara menjalankan WooCommerce di laman web WordPress anda. Kami menjemput anda untuk ke sana dan membaca cara pemasangan terperinci. Ikuti Langkah 3 dan 4 dan kemudian kembali ke sini.

… Baiklah, jadi dengan WooCommerce yang dipasang di laman web anda dan produk yang ditambahkan dalam katalog anda, anda akan melihat bahawa, dalam proses tersebut, halaman baru telah dibuat oleh WooCommerce secara automatik. Halaman tersebut adalah:

 • “Kereta” – keranjang belanja kedai anda
 • “Daftar keluar” – halaman pembayaran di mana pelanggan dapat menyelesaikan pembelian mereka
 • “Akaun saya” – profil setiap pelanggan; menyimpan pesanan masa lalu, maklumat terkini, dan maklumat peribadi lain; pelanggan sentiasa dapat mengedit maklumat mereka
 • “Kedai” / “Produk” – halaman kedai utama – halaman tempat produk anda disenaraikan

Setiap halaman ini mempunyai tujuan khusus untuk kedai anda dan fungsinya. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan tema pada masa ini dioptimumkan untuk menjadikan halaman tersebut kelihatan betul. Tema Neve tidak berbeza. Sekiranya anda mengunjungi mana-mana halaman baru ini, anda akan melihat bahawa persembahannya jelas dan semuanya mudah difahami. Berikut adalah contoh halaman keranjang belanja:

troli

Selain daripada itu, semua halaman ini berfungsi seperti halaman lain di laman web WordPress anda. Ini bermaksud bahawa anda dapat mengeditnya, menambahkan elemen anda sendiri, atau mengubah sesuatu seperti warna, susun atur, dll. Tetapi semasa anda melakukan ini, berhati-hatilah untuk tidak memadamkan kod pendek WooCommerce yang sudah ada di sana..

Anda juga akan melihat ikon troli baru di menu utama laman web anda.

Pada peringkat ini, kedai eCommerce anda beroperasi sepenuhnya. Ini bermaksud pelanggan anda boleh masuk dan membeli-belah. Anda akan melihat pesanan mereka di kawasan pentadbir WordPress di bawah “WooCommerce → Pesanan.” 

pesanan

Tahniah – Anda Sedia Melancarkan!

Untuk meringkaskan langkah-langkah yang telah anda pelajari dengan cepat:

Isi kandungan

 1. Dapatkan hosting web dan daftarkan domain:
  Memilih Nama Domain
  Memilih Laman Web Hosting
 2. Sediakan laman web anda melalui hos web:
  Memasang WordPress
 3. Merangka laman web anda:
  Mencari Tema
  Memasang Tema
  Penyesuaian dan Tweaks
 4. Selesaikan dengan menambahkan kandungan (halaman):
  Menambah dan Menyunting Halaman
  Menetapkan Menu Navigasi

Terakhir Tetapi Tidak Kurang – Terus Memperbaiki Laman Web Anda!

Tahniah, anda baru sahaja mengetahui cara membuat laman web sendiri! ��

Dua langkah seterusnya dalam agenda anda adalah:

 • Dorong lalu lintas ke laman web anda… �� berikut adalah senarai 50+ cara untuk mendorong lalu lintas laman web
 • Mengewangkan laman web anda… �� berikut adalah 33 cara untuk mengewangkan laman web

Sekiranya anda berjaya melengkapkan panduan kami, pertimbangkan untuk menyerahkan testimoni anda ke e-mel kami – [dilindungi e-mel] Ini bermakna banyak bagi kami!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me