10 Perisian IDE Terbaik

Panduan Perisian IDE TerbaikPersekitaran Pembangunan Bersepadu (IDE) adalah perisian yang menggabungkan alat asas yang diperlukan untuk ujian dan penulisan perisian. Tanpa IDE, pemaju harus memilih dan mengurus semua alat ini secara berasingan, tetapi IDE menyatukan semua alat ini sebagai satu kerangka atau perkhidmatan tunggal. Tidak perlu dikatakan, IDE membantu kerja pembangun web menjadi lebih tepat dan pantas.

Dalam panduan ini, kami akan memperkenalkan anda kepada 10 pilihan pengembangan web IDE terbaik, yang merangkumi sokongan kaya ciri dengan pelbagai bahasa kod.

Tetapi sebelum memulakan, mari jawab soalan umum “Apa itu IDE?” dengan lebih terperinci serta cara memilih IDE terbaik untuk keperluan khusus anda. 

Mari kita masuk.

Apa itu IDE?

Lingkungan Pembangunan Bersepadu (IDE) adalah perisian yang boleh anda muatkan ke komputer. Mereka dirancang untuk menyederhanakan proses pengembangan web seperti yang disebutkan sebelumnya.

IDE merangkumi ciri utama berikut:

 • Penyunting teks – IDE adalah penyunting teks yang merangkumi beberapa ciri khusus lain.
 • Penyusun atau Jurubahasa – Program bersepadu yang menerjemahkan kod anda menjadi bahasa yang dapat dibaca komputer. Ini memungkinkan kod anda berjalan, yang disebut sebagai skrip anda dijalankan. Jurubahasa adalah program yang disertakan. Tujuannya adalah untuk melaksanakan kod tanpa perlu disusun terlebih dahulu.
 • Membina atau Membuat Integrasi – Ini termasuk cara untuk mengotomatisasi proses yang diperlukan.
 • Penyahpepijat – Program yang disertakan yang menguji kesilapan kod anda supaya anda dapat menyelesaikannya.
 • Penyorot Sintaks – Bahagian kod anda ditampilkan dalam warna yang sesuai dengan elemen yang berbeza seperti sifat, tag, atribut, dan semua yang lain. Ini membantu menjadikan kod anda secara visual lebih mudah untuk diimbas dan melihat di mana anda membuat kesalahan kecil seperti lupa untuk menutup teg.
 • Antara Muka Pengguna Grafik (GUI) – Ini adalah skrin yang dapat dibaca oleh manusia dan mudah dilayari serta menyelesaikan tugas. Ini boleh merangkumi butang, menu, dan elemen lain yang serupa, bukan hanya teks dan pilihan untuk memasukkan perintah teks.
 • Ciri-ciri lain yang mungkin – Banyak IDE mengembangkan dan merangkumi ciri baru yang mungkin tidak ditawarkan oleh IDE lain.

Bagaimana Mencari IDE yang Tepat untuk Anda

Semasa memutuskan IDE yang ingin anda gunakan, adalah mustahak anda menentukan terlebih dahulu apa yang anda perlukan darinya. Ini kerana setiap IDE boleh berbeza antara ciri-ciri yang ditawarkan.

Itu juga bermaksud IDE kegemaran anda mungkin berbeza dengan rakan sebaya anda, jadi pilihlah yang sesuai untuk anda pada akhir hari.

Ciri-ciri yang Mungkin Anda Perlu Pilih untuk IDE Terbaik

Berikut adalah senarai pendek kemungkinan ciri yang mungkin anda perlukan di luar komponen khas IDE seperti yang disenaraikan sebelumnya:

 • Sokongan bahasa pengaturcaraan – IDE yang anda pilih harus menyokong bahasa kod yang anda perlukan untuk projek anda.
 • Penyunting teks yang boleh disesuaikan – Beberapa IDE menawarkan kemampuan untuk mengedit GUI.
 • Ujian unit – Ini adalah pilihan untuk dapat menambahkan objek tiruan ke bahagian kod anda sehingga dapat diuji dengan segera tanpa perlu melengkapkan bahagian itu terlebih dahulu.
 • Perpustakaan kod sumber – Beberapa IDE memiliki sumber yang termasuk skrip dan kod sumber yang dapat Anda gunakan.
 • Ralat diagnostik dan laporan – Sekiranya anda memerlukan kesilapan untuk dikesan dan disenaraikan untuk anda, maka ini adalah ciri yang perlu dipertimbangkan untuk pilihan projek pembangunan web IDE terbaik.
 • Penyelesaian kod – Banyak IDE dapat menyelesaikan kod anda untuk anda. Sebagai contoh, IDE dapat mengesan kapan anda sudah bersedia untuk menutup tag dan akan menutupnya untuk menjimatkan masa anda.
 • Integrasi dan pemalam – dengan GitHub dan Apache’s Subversion
 • Pencarian kod – Anda boleh mencari melalui kod anda dengan cepat untuk elemen apa sahaja yang anda mahukan.
 • Gambar rajah hierarki – Fail anda dapat disiapkan dan ditampilkan dalam hierarki untuk projek yang lebih besar yang mengandungi banyak fail dan skrip yang semuanya bekerja bersama dengan cara tertentu. Memaparkan rajah hierarki dapat membantu anda melihat urutan pelaksanaan fail serta fail dan skrip mana yang saling berkaitan.
 • Pembangunan berasaskan model (MDD) – Ini adalah proses di mana pemaju membuat model apa yang mereka mahu kodkan, maka IDE membantu anda membuat kod. Selepas itu, IDE mengotomatisasi penyahpepijatan dan pengujian hingga tahap tertentu sehingga lebih mudah bagi anda untuk melakukan debug dan pengujian lebih banyak sendiri.

Pastikan anda memperhatikan ciri apa yang anda perlukan semasa anda melihat IDE terbaik untuk pembangunan web di bawah.

10 IDE Terbaik untuk Pembangunan Web

Senarai ini memberi tumpuan kepada pilihan IDE yang paling popular, hebat, kaya dengan ciri, dan sebagai hasilnya.

1. Studio Visual

Manakah IDE terbaik untuk pembangunan web? Visual Studio sememangnya berada di bahagian atas senarai.

IDE Visual Studio adalah salah satu pilihan pengembangan web IDE yang paling popular dan terbaik yang ada. Ia menggunakan AI untuk belajar dari suntingan anda semasa anda membuat kod sehingga dapat menyelesaikan ayat anda – er, garis kod.

Selain itu, anda dapat berkolaborasi dengan pasukan anda, secara langsung, ketika anda mengedit dan melakukan debug. Anda juga boleh berkongsi pelayan, terminal, dan komen.

Visual Studio menyokong pengembangan web, mudah alih, aplikasi, dan permainan, ASP.NET, Python, Node.js, C ++, Unity serta sokongan untuk Azure.

Anda juga dapat membuat persekitaran pengembangan di awan dan banyak lagi sementara tersedia untuk Windows, Mac, Android, iOS, web, dan di awan.

2. IntelliJ IDEA

Salah satu IDE terbaik untuk pembangunan web, IntelliJ IDEA.

IntelliJ IDEA  pastinya merupakan salah satu IDE terbaik untuk Java. Ia memfokuskan pada ciri-ciri untuk membantu anda menjadi produktif mungkin tanpa mengganggu GUI.

Ini mengindeks kod anda untuk memberi anda cadangan yang relevan, dan untuk melengkapkan kod anda untuk anda. IntelliJ IDEA juga mengotomatiskan beberapa tugas yang akan berulang-ulang mengganggu.

Itu semua dan sekumpulan cip, er, cip komputer kerana mempunyai pengalaman luar biasa dan tidak hanya harus digunakan untuk Java.

Walaupun memfokuskannya, masih bagus untuk SQL, JPQL, HTML, JavaScript, dan bahasa lain termasuk ketika Anda menyuntikkan bahasa ke dalam string harfiah. Anda masih mendapat semua kelebihan IDE ini.

3. Aptana Studio 3

Laman web Aptana Studio 3, yang merupakan salah satu pilihan pengembangan web IDE terbaik.

Aptana Studio 3 adalah salah satu pilihan pengembangan web IDE terbaik yang ada dan juga sumber terbuka.

Anda dapat menyesuaikan GUI, ia mempunyai terminal bawaan, integrasi Git, penyahpepijat dan juga penyihir penyebaran. Autocomplete juga tersedia untuk HTML, CSS, dan JavaScript.

4. PyCharm

Laman web PyCharm

PyCharm terutamanya merupakan IDE terbaik untuk Python, tetapi versi premiumnya juga menyokong bahasa lain untuk pembangunan web.

Ia memeriksa kesilapan semasa anda membuat kod dan juga melengkapkan automatik. Ia memiliki GUI yang ramping dan minimal untuk pengembangan yang tidak rapi, dan juga memeriksa kualiti kod anda untuk memastikannya sesuai.

5. PhpStorm

Laman web PhpStorm

PhpStorm adalah pilihan lain untuk dipertimbangkan untuk menjadi salah satu IDE terbaik untuk pembangunan web. Ia difokuskan pada PHP, tetapi bahasa front-end juga disokong sepenuhnya termasuk HTML 5, CSS, Sass, Less, JavaScript, dan banyak lagi.

Ini juga termasuk sokongan untuk perisian utama untuk membuat laman web seperti WordPress, Drupal, Joomla !, Laravek, dan lain-lain.

Mudah dinavigasi, mempunyai pelengkapan automatik kod, alat debug dan ujian serta pemfaktoran cepat (dan selamat).

6. WebStorm

Laman web WebStorm

WebStorm berada dalam senarai sebagai salah satu IDE terbaik untuk pembangunan web kerana sangat baik untuk JavaScript. Ini merangkumi bukan sahaja pelengkapan automatik kod dan pengesanan ralat langsung, tetapi juga mempunyai penyahpepijat, pengujian unit, dan banyak integrasi seperti Git, GitHub, Mercurial, dan lain-lain.

Ia memuat dengan cepat semasa memulakan dan dapat mengotomatisasi banyak tugas yang membosankan untuk peningkatan produktiviti.

7. Kacang Bersih

Apakah IDE yang sesuai untuk pembangunan web? Kacang Bersih.

Anda tidak boleh mempunyai senarai IDE terbaik untuk pembangunan web tanpa menyertakannya Kacang Bersih. Ini antara pilihan paling popular untuk IDE terbaik kerana ia adalah perisian yang tidak masuk akal untuk Java, JavaScript, PHP, HTML 5, CSS, dan banyak lagi.

Ini juga membantu anda membuat laman web bebas bug dengan menonjolkan kod bukan hanya secara sintaksis, tetapi juga secara semantik. Ia juga mempunyai banyak alat refactoring yang kuat semasa menjadi sumber terbuka.

8. Gerhana

Laman web Eclipse

Artikel ini juga tidak akan lengkap tanpa menyebut Gerhana. Ini adalah IDE sumber terbuka dan berasaskan komuniti untuk Javascript, terutamanya, tetapi ada alat, misalnya, HTML, CSS.

Penyumbangnya termasuk Google, Netflix, Facebook, GE, dan Walmart. Oleh itu, anda pasti dapat memperoleh IDE terbaik untuk pembangunan web.

9. RubyMine

Laman web RubyMine

RubyMine difokuskan pada Ruby dan Ruby on Rails, tetapi juga disesuaikan untuk JavaScript, CSS, Sass, Less, dan banyak lagi. Ia mempunyai sintaks dan penyorotan kesalahan, penyelesaian kod, carian lanjutan untuk kelas, fail, atau simbol apa pun, dan navigasi pantas, untuk menamakan beberapa ciri.

10. Komodo IDE

laman web komodo IDE

Komodo IDE  adalah salah satu IDE terbaik untuk pembangunan web, tetapi ia adalah pilihan premium. Ia mempunyai banyak ciri termasuk pelengkap automatik, debugger visual, pengujian unit, add-on, kolaborasi pasukan, alat pengurusan projek, dan banyak lagi.

Ini menyokong Git, Mercurial, Subversion, CVS, Perforce, dan Bazaar serta semua bahasa pengaturcaraan.

Yang merupakan IDE Terbaik untuk Pembangunan Web?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, apabila anda ingin mengetahui IDE terbaik untuk pengembangan web, semuanya bergantung pada keperluan khusus anda. Keperluan setiap orang berbeza untuk projek mereka. Pilihan anda untuk IDE terbaik mungkin tidak sama dengan rakan sekerja anda.

Tidak mengapa. Kadang-kadang, ciri terkecil membuat dunia berbeza.

Alternatif IDE Terbaik

Sekiranya anda melihat senarai ciri yang biasanya dimiliki IDE dan anda berfikir, “Itu terlalu banyak untuk saya,” ada pilihan lain yang tersedia.

Bukan hanya ada IDE lain di luar sana, tetapi ada juga editor teks yang mempunyai beberapa persamaan dengan IDE yang popular, cukup hebat, dan anda mungkin merasa mencukupi untuk keperluan anda.

Berikut adalah senarai pendek alternatif IDE terbaik untuk diperiksa:

Pada pendapat anda, manakah IDE terbaik untuk pembangunan web? Apa pilihan anda untuk IDE terbaik untuk keperluan khusus anda? Masih bertanya pada diri sendiri, “Apa itu IDE?” Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me