15 Penjana Favicon Percuma Terbaik

Penjana Favicon Percuma

Ketika datang ke laman web anda, strategi penjenamaan anda sangat penting untuk mengubah pengunjung menjadi pelanggan. Tidak ada perincian kecil yang harus dilupakan. Ini termasuk keperluan untuk membuat ikon favicon dan penjana favicon percuma dapat membantu anda membuatnya.

Favicons adalah ikon gambar kecil yang muncul di sebelah tajuk laman web di tab tetingkap penyemak imbas.

Kerana anda juga dapat menggunakannya sebagai ikon aplikasi desktop, anda memerlukan sekurang-kurangnya beberapa ukuran berbeza yang dapat disertakan dalam jenis fail ICO favicon. Dalam kebanyakan kes, anda juga boleh menetapkan fail PNG sebagai ikon favicon.

Favicons sangat penting kerana pengguna sentiasa mencari maklumat di pelbagai laman web pada satu masa dalam tab. Favicons membantu pengguna mengenal pasti kandungan dan jenama lebih cepat untuk pengalaman pengguna yang lebih menarik.

Jadi, berikut adalah 15 alat dalam talian penjana favicon percuma serta lebih banyak maklumat mengenai cara membuat ikon favicon, dan memasangnya.

Mari kita masuk.

Amalan Terbaik Fail ICO Favicon Generator dalam talian

Apabila anda ingin membuat ikon favicon, langkah pertama adalah mengetahui lebih banyak tentangnya, termasuk keperluan dan amalan terbaik mereka.

Istilah “favicon” adalah portmanteau untuk “ikon kegemaran.” Ini adalah ikon yang, seperti hari ini, dipaparkan dengan tajuk laman web di bahagian atas penyemak imbas.

Kecuali, aslinya ditampilkan ketika pengguna menambahkan laman web ke folder “kegemaran” mereka. Penyemak imbas moden merujuk folder ini sebagai penanda halaman anda.

Ikon favicon mestilah berukuran tertentu. Jika tidak, penyemak imbas dan peranti tidak akan menggunakannya.

Saiz minimum yang anda perlukan adalah:

 • 16 × 16 piksel untuk penyemak imbas
 • 32 × 32 piksel untuk bar tugas desktop
 • 96 × 96 piksel untuk ikon favicon aplikasi desktop
 • 180 × 180 piksel untuk peranti iOS dan Android

Perlu diingat bahawa anda boleh memilih antara 16 × 16 piksel dan 32 × 32 piksel. Sekiranya anda tidak terlalu risau tentang penjenamaan, salah satu ukuran gambar itu sudah mencukupi.

Untuk perincian, lihat di Lembaran Menipu Favicon.

Apabila anda membuat ikon favicon, ada baiknya anda mengikuti amalan terbaik berikut:

 • Mereka mestilah sederhana dan tidak terlalu bergaya sehingga mudah dilihat dalam ukuran kecil.
 • Pilih satu atau dua warna untuk skema warna. Paling banyak, tidak lebih dari tiga warna.
 • Ikon faavicon harus dalam warna 8-bit atau 24-bit.
 • Reka bentuk ikon favicon tidak boleh mengandungi banyak garis atau huruf.
 • Walaupun anda mempunyai latar belakang yang telus, penting untuk diperhatikan bahawa peranti Apple tidak membenarkannya.
 • Ikon faavicon harus sesuai dengan jenama dan logo anda yang ada.

Membuat Logo Dengan Cepat Sekiranya Anda Tidak Memilikinya

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ada baiknya ikatan ikon favicon anda pada jenama dan logo semasa anda. Sekiranya anda belum memilikinya, anda boleh membuatnya dengan cepat, misalnya, dengan Pembuat Logo TailorBrand.

Ia dapat menghasilkan logo untuk anda dengan bantuan AI. Setelah menjawab beberapa soalan mudah dan cepat mengenai gaya logo yang anda mahukan, termasuk fon, kemudian mendaftar untuk akaun percuma, dihasilkan beberapa logo berkualiti tinggi, profesional, dan moden..

Contoh yang dihasilkan logo dari laman web TailorBrand.
Contoh logo dan pengganti dibuat dengan TailorBrand Logo Maker.

Sekiranya anda menemui logo yang anda suka, anda boleh menaik taraf ke akaun premium untuk memuat turunnya. Walaupun begitu, anda boleh memuat turun logo ikon favicon versi secara percuma.

Kami telah menyenaraikan 15 pembuat logo dalam talian percuma jika anda ingin melihat pilihan lain juga.

Penjana Favicon Percuma Terbaik: Alat Dalam Talian

Sekiranya anda ingin membuat ikon favicon anda sendiri yang lebih ringkas, atau anda hanya mahu memuat naik gambar dan mempunyai ukuran yang sesuai dan ditukar menjadi fail gambar ICO, berikut adalah beberapa penjana favicon percuma.

Mereka tidak berada dalam urutan tertentu kerana semuanya adalah pilihan hebat di mana anda dapat membuat ikon favicon dengan beberapa klik. Setelah anda membuat favicon dengan salah satu daripada pilihan dalam talian ini, mereka boleh memuat turun dan menggunakan secara percuma.

1) Favicon.io

Penjana favicon percuma Favicon.io

Dengan penjana favicon percuma ini, anda boleh membuat ikon favicon dari teks, gambar, atau emoji.

Dengan pilihan berdasarkan teks, anda dapat memilih warna dan bentuk latar, keluarga dan ukuran fon serta warna font. Penjana Favicon menggunakan Font Google yang mempunyai 800+ fon yang tersedia.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk memuat naik fail untuk penjana favicon untuk mengubahnya menjadi ukuran yang sesuai. Atau, anda boleh memuat turun ikon favicon emoji dari senarai pilihan yang besar.

Favicon yang dihasilkan akan berfungsi untuk semua penyemak imbas dan pelbagai platform.

2) Favicon-Generator.org

Laman web Favicon Generator untuk membuat favicon.

Penjana favicon percuma ini memberi anda pilihan untuk memuat naik fail gambar dan memilih antara ukuran standard 16 × 16 px untuk penyemak imbas web, atau ukuran yang lebih besar sesuai untuk Android, Microsoft, dan iOS.

Anda mempunyai pilihan untuk mengekalkan dimensi gambar semasa dan bukannya mengubah ukurannya menjadi segi empat sama. Perlu diingat bahawa memastikan pilihan ini dicentang atau tidak dicentang dapat mengubah hasil akhir favicon anda.

Oleh itu, lebih baik memastikan gambar anda sudah hampir sama dengan segi empat sama.

3) Penjana Favicon Sebenar

Laman web Real Favicon Generator untuk membuat ikon favicon.

Penjana favicon percuma ini agak unik kerana ia adalah salah satu daripada beberapa senarai yang merangkumi bahagian pratonton simulator penyemak imbas sehingga anda dapat melihat seperti apa ikon favicon anda setelah ukuran dan penukarannya.

Anda juga dapat memperoleh ukuran untuk semua penyemak imbas, platform, dan kebanyakan teknologi.

Walau bagaimanapun, penjana favicon ini hanya mempunyai pilihan untuk memilih gambar untuk ditukar menjadi ikon favicon.

4) Favicon.cc

Laman web Favicon.cc

Dengan penjana favicon percuma ini, anda boleh memuat naik gambar untuk membuat favicon, atau anda boleh membuat ikon favicon anda sendiri dengan melukis satu dengan tetikus.

Anda boleh memilih warna yang ingin anda gunakan dengan pemilih warna serta menukar ketelusan ikon favicon.

Terdapat juga pilihan untuk membuat ikon favicon dengan animasi. Juga, tetapan seperti meletakkan animasi pada gelung, mengedit, dan menghapus bingkai juga tersedia.

Penjana favicon ini juga mempunyai mod pratonton, jadi anda dapat melihat bagaimana favicon anda, setelah siap.

5) FaviconGenerator.com

Pilihan penjana favicon percuma.

Ini adalah penjana favicon percuma yang mudah di mana anda boleh memuat naik gambar dan kemudian memilih ukuran yang anda mahukan. Ini sangat asas, tetapi pilihan yang baik apabila anda ingin membuat ikon favicon dengan cepat tanpa mengganggu pengaturan dan pilihan.

Dengan penjana ini, anda juga boleh membuat retina favicon yang berfungsi dengan peranti sentuh Apple. Ia memerlukan sedikit kerja tambahan, tetapi semua arahan terperinci di laman web mereka.

6) Favikomatik

Laman web Favicomatic, penjana favicon percuma.

Favic-o-Matic menghasilkan favicon, baik ICO dan PNG (juga yang telus).

Anda boleh memuat naik gambar dengan penjana favicon percuma ini, dan kemudian memilih sama ada memuat turun fail ICO 16 × 16 dan 32 × 32 piksel atau menyertakan pelbagai saiz yang sesuai dengan semua peranti.

Terdapat juga tetapan lanjutan seperti dapat mengedit warna latar belakang dan beberapa pilihan keserasian lanjutan.

7) Penjana Ionos Favicon

Laman web penjana favicon percuma Sonos

Generator Ionos Favicon membolehkan anda melukis ikon favicon, menggunakan inisial, atau memuat naik gambar yang ingin anda gunakan untuk membuat favicon.

Hasilnya adalah favicon yang berfungsi di semua penyemak imbas dan peranti. Ia juga mempunyai kawasan pratonton yang bagus di mana anda dapat melihat rupa favicon anda dengan cepat.

8) Penjana Planet Favicon laman web

Penjana favicon percuma laman web Planet untuk membuat favicon.

Penjana favicon percuma ini menawarkan pilihan untuk memuat naik gambar (baik JPG, PNG, atau GIF), atau memilih dari galeri favicon premade percuma.

Mungkin penting untuk diperhatikan bahawa jika anda ingin membuat ikon favicon untuk perniagaan anda, anda mungkin ingin membuat favicon yang logo anda atau serupa dengannya. Apabila anda melakukan ini, ia memberikan penampilan yang lebih padu yang lebih berkesan.

Jadi, memilih salah satu gambar yang dibuat lebih awal mungkin tidak sesuai, terutamanya kerana laman web lain dapat menggunakan gambar yang sama seperti yang anda pilih.

9) Penjana RedKetchup Favicon

Laman web The Red Ketchup Favicon Generator

Untuk penjana ini, ada pilihan untuk memuat naik gambar atau membuatnya dengan teks.

Sekiranya anda membuat ikon favicon dengan teks, ada banyak tetapan, termasuk mengubah keluarga font, ukuran font, warna latar belakang, warna teks, dan ada skala yang dapat disesuaikan untuk beralih batas antara kotak dan bulatan. Oleh itu, anda boleh membuat skala sempadan dengan pinggir bulat yang berlainan bentuk bulat.

Terdapat juga pilihan lebih lanjut untuk keserasian di semua peranti.

10) Genfavicon

Buat ikon favicon dengan penjana favicon percuma laman web Genfavicon.

Penjana favicon percuma ini unik kerana apabila anda memuat naik gambar, anda mempunyai pilihan untuk memotong untuk menjadikannya favicon.

Terdapat juga tetingkap pratonton untuk melihat seperti apa ikon favicon baru anda secara langsung di penyemak imbas pengguna.

Anda dapat memilih antara pilihan ukuran: 16 × 16, 32 × 32, 48 × 48, 64 × 64, dan 128 × 128 piksel.

11) FavIcon.pro

Buat ikon favicon dengan penjana favicon percuma laman web Favicon.pro.

Inilah pilihan pantas lain mengenai penjana favicon percuma. Apabila anda memuat naik gambar untuk membuat favicon, anda dapat memilih ukuran gambar yang ingin anda gunakan: 16 × 16, 32 × 32, 48 × 48, 64 × 64, dan 128 × 128 piksel.

FavIcon membolehkan anda menukar jenis fail JPG, GIF, PNG ke ICO dan anda boleh menggunakannya untuk menukar ikon aplikasi, ikon desktop, dan favicon ke laman web anda.

12) Faviconr

Anda boleh membuat ikon favicon dengan penjana favicon percuma Faviconr.

Faviconr adalah satu lagi pilihan mudah dan cepat untuk penjana favicon percuma.

Muat naik fail JPG, PNG atau GIF, dan pilih sama ada anda mahukan latar belakang yang telus (anda hanya boleh membuat favicon telus jika fail sumber anda juga merupakan fail PNG atau GIF yang telus). Klik butang, simpan fail, dan anda sudah selesai.

13) Tukar ICOC

Laman web IcoConvert

Penjana favicon percuma ini cukup unik kerana setelah memuat naik gambar yang ingin anda gunakan untuk membuat favicon, anda boleh memotongnya dan menggayakannya.

Terdapat pilihan untuk membentuk sempadan menjadi bentuk yang berbeda termasuk persegi, bentuk hati, persegi di luar tengah, bulatan, bentuk hati atau persegi yang miring, dan pilihan untuk memilih sempadan putih.

Anda juga boleh memilih untuk memuat turun favicon sebagai fail ICO atau PNG dengan pelbagai pilihan ukuran termasuk 16 × 16, 24 × 24, 32 × 32, 48 × 48, 64 × 64, 96 × 96, 128 × 128, 192 × 192 , dan 256 × 256 piksel. Terdapat juga pilihan untuk membuat ikon favicon untuk komputer Windows 7, 8, Vista, dan XP.

Penjana favicon percuma ini merangkumi pilihan untuk pemampatan dan penukaran fail dari PNG ke SVG juga.

14) Penjana Wizlogo Favicon

Penjana favicon percuma Wizlogo untuk membuat ikon favicon

Wizlogo adalah pilihan mudah lain untuk penjana favicon percuma. Yang perlu anda lakukan ialah memilih gambar untuk dimuat, kemudian pilih fail ICO 32 × 32, atau ikon favicon untuk web, iOS, Windows, dan Android. Dan anda sudah selesai.

Wizlogo juga dapat digunakan sebagai pembuat logo percuma.

15) FavICO

Laman web Favico

FavICO adalah satu pilihan asas terakhir untuk penjana favicon percuma. Muat naik gambar yang ingin anda gunakan untuk membuat favicon. Kemudian, pilih antara ukuran 16 × 16, atau 32 × 32 piksel dan tekan buat. Itu sahaja.

Cara Memasang Ikon Favicon

Setelah anda menggunakan salah satu penjana favicon percuma untuk membuat ikon favicon, anda boleh memasangnya sehingga dapat dipaparkan untuk laman web anda.

Untuk laman web biasa atau bukan WordPress, pertama, muat naik ikon favicon ke akar pelayan anda.

Kemudian, bermula di tag fail index.html, gunakan kod rasmi di bawah dari W3C:

...


...

Pastikan anda menukar “https://example.com/myicon.png” dengan pautan sebenar ke ikon favicon anda.

Juga, ubah “image / png” untuk menggambarkan jenis fail gambar yang anda gunakan untuk favicon.

Berikut adalah jenis gambar untuk menggantikan “image / png” yang serasi ketika membuat favicon:

 • Fail gambar PNG – gambar / png
 • Fail gambar GIF – gambar / gif
 • Fail gambar ICO – gambar / ikon x
 • Fail gambar SVG – gambar / svg + xml

Jangan lupa menyimpan fail.

Dalam kebanyakan kes, penjana favicon percuma yang disenaraikan di atas juga menghasilkan kod yang anda perlukan khusus untuk tetapan yang anda pilih seperti untuk animasi atau keserasian. Oleh itu, jika kod ini tidak berfungsi, anda boleh merujuk kepada penjana favicon yang anda gunakan untuk membuat favicon untuk laman web anda.

Memasang Ikon Favicon Secara automatik di WordPress

Untuk laman WordPress, anda boleh membuat ikon favicon tanpa perlu menggunakan salah satu generator favicon percuma yang disenaraikan di atas.

Anda boleh menggunakan gambar yang anda mahukan selagi lebarnya sekurang-kurangnya 512 piksel.

Untuk memasangnya secara automatik, log masuk ke laman WordPress yang dihoskan sendiri dan di papan pemuka pentadbir, pergi ke Rupa> Sesuaikan.

Selepas Customizer dimuat, klik Identiti Tapak dalam menu di sebelah kiri. Kemudian, di bawah Ikon Tapak, klik Pilih Imej.

Penyesuai di WordPress
Anda boleh membuat ikon favicon secara automatik di WordPress.

Di tetingkap pop timbul, klik pada Memuat naik fail tab, kemudian hidupkan Pilih Fail. Pilih gambar yang anda mahukan dari komputer anda.

Klik Pilih, kemudian pangkas gambar, jika diperlukan, dan klik Gambar Tanaman. Atau, anda boleh meninggalkan gambar apa adanya dan klik Langkau Memangkas.

Kemudian, simpan perubahan anda dengan mengklik Menerbitkan butang di Customizer.

Pasang Favicon untuk Laman WordPress secara manual

Untuk memasang favicon anda secara manual iaitu fail ICO untuk WordPress, muat naik favicon pertama ke akar laman web anda dan juga akar tema semasa anda.

Pastikan fail tersebut dinamakan sebagai “favicon.ico” jika tidak, ikon favicon tidak akan dipaparkan.

Ini semestinya berjaya, tetapi sebilangan penyemak imbas yang lebih tua mungkin tidak menyedari favicon anda, jadi ada langkah tambahan yang boleh anda ambil untuk memastikan keserasian.

Cari fail header.php anda melalui SFTP atau panel kawalan penyedia hosting anda.

Buka dan cari baris kod yang serupa dengan contoh di bawah:

...

...

Kemudian, ganti dengan kod di bawah atau tambahkannya jika tidak ada:

...

...

Simpan fail dan anda selesai.

Mengakhiri

Sesuatu yang sangat kecil seperti ikon favicon nampaknya tidak penting pada mulanya, tetapi ia membantu pengenalan jenama dan pengalaman pengguna. Penjana favicon percuma ini harus melakukan silap mata untuk membuat ikon favicon anda sendiri untuk ditambahkan ke laman web anda.

Ada yang kita terlepas? Tinggalkan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me