7 Peraturan untuk Skema Warna Laman Web

7 Peraturan untuk Membuat Skema Warna Laman WebDalam penjenamaan dan reka bentuk laman web, warna sangat penting.

Mengapa?

Penyelidikan menunjukkan bahawa 62-90% keputusan pembelian cepat didorong semata-mata oleh persepsi warna.

Memilih skema warna laman web yang tepat adalah yang menjadikannya tidak dapat dilupakan, dipercayai, menarik, dan menguntungkan. Kesan pertama adalah segalanya.

Semasa membina laman web, anda harus mempertimbangkan dengan teliti warna mana yang akan ditambahkan pada skema warna anda dan mengapa. Warna yang berbeza akan menghantar mesej yang berbeza kepada pelawat anda, mengubah pemahaman mereka tentang laman web anda, walaupun tidak dimaksudkan.

Tidak perlu di mana untuk bermula? Ikuti langkah-langkah ini untuk membuat skema warna laman web dan mengelakkan membuat kesilapan reka bentuk terbesar.

Rata-rata pengguna mempunyai jangka masa perhatian 8 saat. Berapa lama anda perlu meyakinkan mereka untuk terus melayari laman web anda.

Memilih skema warna yang sesuai untuk reka bentuk web anda akan membantu anda melibatkan pengguna dengan aksen warna, elemen navigasi yang tajam, dan penjenamaan yang tidak dapat dilupakan.

Jadi, inilah tempat untuk memulakan …

Contents

7 Langkah Membuat Skema Warna Laman Web Anda Sendiri

1. Cari Warna Utama Anda

Kemungkinan anda telah memilih warna utama anda. Sekiranya anda mempunyai logo atau jenama yang ada, mungkin ada satu warna utama yang mendominasi reka bentuk. Ini adalah warna yang akan dikaitkan dengan jenama anda – warna jenama utama anda.

Sekiranya anda tidak mencapai keputusan akhir, ikuti kuiz ini untuk mengetahui pilihan anda, menjalankan penyelidikan pasaran, dan menggunakan laman web seperti Dribbble atau Tingkah laku untuk sedikit inspirasi.

Anda juga boleh melayari senarai palet kod hex ini beberapa jenama terkenal di dunia untuk meluaskan kumpulan idea anda.

Apabila anda menemui reka bentuk atau gambar yang sangat menarik, jangan ragu untuk menggunakan pemilih warna untuk mengambil kod hex dan menambahkannya ke senarai kegemaran anda. WarnaZilla nampaknya menjadi alat yang popular. Dan jika anda menggunakan Chrome sebagai penyemak imbas utama anda, perhatikan Pelanjutan penyemak imbas Eye Dropper kerana ia adalah salah satu alat peringkat tertinggi di luar sana.

2. Tentukan Jumlah Warna (Disyorkan: 3)

Sebaik sahaja anda memperoleh warna utama, langkah seterusnya adalah menentukan berapa banyak warna lain yang akan anda tambahkan pada campuran tersebut.

Biasanya disyorkan untuk menggunakan gabungan tiga warna. Skema warna triad, yang terdiri daripada tiga warna yang jaraknya sama rata di roda warna, adalah titik permulaan yang baik. Palet triadik cukup dramatik jika menampilkan tiga warna cerah utama, jadi pereka sering memilih kombinasi nada sekunder.

Terdapat juga peraturan pereka lama yang dapat membantu ketika menerapkan skema warna Anda pada reka bentuk laman web. Ia dikenali sebagai Peraturan 60-30-10.

Peraturan 60-30-10 menasihatkan untuk tidak menggunakan jumlah warna yang dipilih dengan jumlah yang sama, tetapi membaginya menjadi peratusan dan menerapkannya dengan sewajarnya. Contoh yang baik dari peraturan ini dalam praktiknya adalah pakaian lelaki: blazer dan seluar panjang mengambil sekitar 60% penampilan, kemeja mewakili 30% yang lain, dan tali leher 10%.

3. Gunakan Warna Sekunder Apabila Diperlukan

Memadankan warna sekunder dengan warna jenama utama anda boleh menjadi perjuangan, tetapi jangan putus asa! Terdapat banyak alat percuma pintar yang tersedia dalam talian yang akan menjadikan tugas ini lebih mudah. Contohnya, anda boleh pergi ke Ruang Warna, masukkan kod hex warna yang anda pilih, dan duduk! (Lebih banyak alat penjana palet warna di bawah …)

Apa gunanya menambahkan warna sekunder? Kadang kala reka bentuk memerlukan lebih daripada sekadar beberapa warna utama. Perkara ini berlaku terutamanya untuk laman web yang dipenuhi dengan kandungan dan halaman arahan – produk, bahan pengaktifan, aset yang boleh dimuat turun, dll.

Mailchimp mempunyai skema laman web yang luas dan teliti untuk semua kandungan berjenama.
Contohnya, Mailchimp mempunyai skema laman web yang luas dan teliti untuk semua kandungan berjenama.

Keupayaan untuk memisahkan tajuk, bar sisi, kapsyen, butang, dan elemen lain secara visual meningkatkan kadar penukaran dan meningkatkan pengalaman pengguna.

Sekiranya anda menggunakan kapal ini, perlu dipertimbangkan untuk menambahkan warna dan warna warna utama anda daripada mencari yang lain. Kadang-kadang kesederhanaan adalah strategi terbaik.

4. Jangan Lupa Warna Neutral Anda (Putih, Kelabu Hitam)

Anda memerlukan warna neutral untuk teks, untuk membuat kontras untuk elemen penting, atau sebagai warna latar belakang.

Fungsi warna neutral dalam reka bentuk web moden hampir sama dengan ruang putih – untuk memberi rehat kepada pengguna dan memberi mereka masa untuk mencerna dengan lebih baik dan mengutamakan maklumat di halaman.

Adalah idea yang baik untuk mempunyai satu warna gelap dan satu warna neutral untuk kes penggunaan yang berbeza. Warna neutral yang paling biasa adalah putih, hitam, dan kelabu. Anda juga boleh menggunakan warna warna dominan anda sebagai neutral, walaupun agak sukar untuk menyelaraskan.

Garis Panduan Penjenamaan Spotify
Sebagai contoh, Spotify menawarkan empat kemungkinan versi logo, dengan arahan yang jelas untuk menggunakan logo hitam pada latar belakang berwarna terang dan yang putih pada latar belakang berwarna gelap.

Sekiranya anda tidak dapat mencari idea, kembalilah ke Dribbble atau Reka Bentuk Reka Bentuk dan gunakan carian warna untuk melihat apa yang dilakukan oleh orang lain.

5. Tambahkan Warna Primer, Sekunder dan Neutral Di Tempat Berikut:

Bagaimana anda menggunakan skema warna laman web? Warna mana yang pergi ke mana, dan mengapa?

  • Warna primer pergi ke “hot spot” di laman web anda. Anda harus menggunakan warna-warna berani dan terang ini untuk menarik perhatian pengguna dan mendorong mereka untuk mengambil tindakan. Butang CTA, tajuk utama, ikon faedah, borang muat turun, dan maklumat penting lain harus diserlahkan menggunakan warna utama.
  • Warna sekunder digunakan untuk menyoroti maklumat yang kurang penting di laman web, seperti butang sekunder, tajuk kecil, item menu aktif, latar belakang, atau kandungan sokongan seperti Soalan Lazim dan testimoni.
  • Warna neutral kemungkinan besar akan digunakan untuk teks dan latar belakang, tetapi sangat berguna di bahagian laman web yang sangat berwarna, hanya untuk menenangkannya dan memfokuskan kembali mata.

6. Lalui Proses Beberapa Kali

Apabila anda akhirnya membuat palet warna anda, uji ke dalam pelbagai senario. Adakah ia akan berfungsi dalam bentuk cetak? Bagaimana jika anda memutuskan untuk memulakan barisan barang niaga? Adakah ia memberi kesan kepada pengunjung yang anda harapkan?

Sebaiknya melalui proses ini beberapa kali dan buat beberapa palet warna yang berbeza. Sekiranya seseorang tidak memenuhi semua keperluan anda, anda akan mempunyai rancangan B.

7. Brainstorm Ketika Diperlukan

Skema warna yang indah tidak sukar didapat apabila anda tahu di mana mencarinya. Berikut adalah senarai alat yang berguna yang akan membimbing anda dalam mencari kombinasi warna laman web terbaik.

  1. Ruang Warna – laman web ini dapat menghasilkan keseluruhan skema warna berdasarkan kod hex satu warna yang dipilih.
  2. Warna Adobe – Alat Adobe ini dibina berdasarkan konsep roda warna dan membolehkan anda mengembangkan skema warna laman web dalam beberapa klik. Anda juga boleh memuat naik gambar untuk mengekstrak kod warna dengan menyeret dan menjatuhkan fail anda ke alat.
  3. Paletton – Paletton adalah alat lain yang mesra pengguna untuk menghasilkan skema warna yang indah tanpa pengetahuan teknikal atau reka bentuk.
  4. Penyejuk – alat ini sangat berguna untuk menguji bagaimana pelbagai warna berfungsi bersama. Dengan antara muka seret-dan-jatuhkan, anda boleh menggerakkan warna dan melihat sama ada warna-warna itu bertembung atau berfungsi dengan baik.
  5. WarnaSpire – penjana skema warna laman web lain.
  6. Roda Warna Canva – alat percuma ini sangat mesra pengguna dan dapat membantu anda memahami warna mana yang kelihatan hebat dan kombinasi warna mana yang tidak-tidak. Selain itu, terdapat banyak kandungan pendidikan untuk menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada mengenai teori warna dan roda warna.

Soalan Lazim:

1. Mengapa Skema Warna Laman Web Penting?

Pengaruh warna pada otak manusia adalah fenomena sebenar. Sama ada kita secara sedar merasakan kesannya atau tidak, warna mempunyai kesan besar terhadap bagaimana otak kita memproses maklumat dan dunia di sekeliling kita.

Sains telah menunjukkan bahawa merah dapat meningkatkan peredaran, sementara biru menghasilkan kesan menenangkan.

Contohnya, pada tahun 2000, Glasgow diperkenalkan pencahayaan jalan biru untuk memperbaiki pemandangan bandar, yang secara tidak sengaja menyebabkan penurunan jumlah kejahatan yang ketara di kawasan yang diterangi oleh lampu biru. Begitu juga, Keretapi Yamanote di Tokyo talian memilih untuk memasang lampu biru di hujung platform kereta api untuk mengurangkan jumlah bunuh diri. Akibatnya, bunuh diri di stesen-stesen ini menurun sebanyak 74%.

Itu mungkin menjelaskan mengapa kebanyakan jenama perubatan dan farmaseutikal memilih warna biru sebagai warna utama mereka.

Satu perkara yang jelas: apabila digunakan dengan betul, warna dapat memiliki kekuatan yang besar terhadap kita. Itulah sebabnya mengapa memilih skema warna yang sesuai untuk laman web anda sangat penting.

Dengan menggabungkan warna dan rona yang berbeza, kita dapat membuat palet warna yang membawa keharmonian pada reka bentuk, membangkitkan emosi yang diinginkan, mempengaruhi mood pengguna, dan membentuk persepsi mereka terhadap jenama.

2. Emosi Apa Yang Dikaitkan Dengan Warna Yang Berbeza?

Terdapat seluruh bidang sains yang dikhaskan untuk mengkaji kesan warna pada tingkah laku manusia – ia dipanggil psikologi warna. Melalui banyak eksperimen dan penyelidikan, saintis telah membuktikan bahawa warna memang membangkitkan emosi: ada yang membuat kita gembira, waspada, atau santai, sementara yang lain memanfaatkan perasaan yang lebih gelap dan dapat membuat kita cemas atau sedih.

Sebenarnya, 85% pembeli mengatakan mereka membeli produk berdasarkan warna sahaja.

Dengan memilih palet warna yang tepat untuk laman web anda, anda boleh mengubah cara orang memikirkan jenama anda dan menjana emosi berkekalan yang akan mendorong keputusan pembelian pengguna.

Tetapi di mana untuk bermula?

Berikut adalah enam perkara utama warna yang menimbulkan tindak balas emosi yang unik pada penonton:

Merah

Merah melambangkan kepentingan, semangat, dan pencerobohan. Fikirkan permaidani merah, hati sebagai simbol cinta, atau tanda berhenti. Ini menuntut perhatian dan, ketika datang ke desain, harus digunakan dengan hemat agar tidak membebani atau melelahkan penonton.

Vodafone.
Kredit gambar: Vodafone.

Jingga

Jeruk dikaitkan dengan tenaga, suka bermain, dan harga rendah. Menggunakan oren dalam reka bentuk laman web dapat membantu memperlihatkan keremajaan jenama dan bahkan menarik perhatian pembeli.

kumpulan mudah
Kredit gambar: kumpulan mudah.

Kuning

Sebagai warna matahari, warna kuning dapat bermain pada aspek kebahagiaan dan kesenangan. Tetapi ia juga mengaktifkan kawasan kecemasan di otak, jadi harus digunakan dengan hati-hati dan dalam berbagai warna.

Ulat
Kredit gambar: Ulat.

Hijau

Warna alam, hijau mempunyai kaitan kuat dengan kesihatan, kesejahteraan, dan inisiatif yang mesra alam. Ia sesuai untuk semua jenis produk dan jenama organik atau semula jadi yang tertumpu di kawasan luar dan alam semula jadi.

Starbucks
Kredit gambar: Starbucks.

Biru

Warna biru dengan serta-merta memberi kepercayaan dan membangkitkan rasa selamat. Selain itu, ia terbukti mempunyai kesan yang menenangkan pada otak, jadi ini juga tampak menarik dan ramah. Menjadi sangat serba boleh dan bersemangat, biru adalah salah satu pilihan warna yang paling popular di kalangan pereka web.

NHS
Kredit gambar: NHS.

Ungu

Ungu adalah warna royalti. Selalunya dikaitkan dengan keanggunan, misteri, dan kreativiti, warna yang sesuai untuk jenama yang mengejar daya tarikan mewah atau mewah atau ingin mencipta daya tarikan yang lebih sensual dengan reka bentuk laman web mereka.

Cadbury
Kredit gambar: Cadbury.

Memikirkan warna primer dan sekunder mana yang akan digunakan untuk skema warna laman web anda akan membolehkan anda mempengaruhi perasaan orang terhadap laman web dan jenama anda.

3. Apa yang Perlu Saya Ketahui Mengenai Perbezaan Warna Jantina / Umur?

Laman web berprestasi terbaik mempunyai satu kesamaan – mereka tahu khalayak sasaran mereka. Sama ada melalui penyelidikan pasaran atau pengalaman bertahun-tahun dalam industri anda, anda seharusnya dapat memberitahu siapa anda ingin menarik minatnya. Kenapa? Kerana warna, pilihan reka bentuk, tipografi, dan perkara seperti nada suara mempengaruhi demografi yang berbeza dan berbeza.

Dan bukan hanya demografi berbeza yang melihat warna secara berbeza. Ternyata lelaki dan wanita lebih suka warna yang berbeza.

Dalam kajian tahun 2012, hampir 2,000 lelaki dan wanita ditanya sama ada mereka lebih suka warna ungu, biru, hijau, kuning, oren, merah, atau merah jambu.

42% lelaki mengatakan warna biru adalah warna kegemaran mereka, diikuti oleh hijau (25%) dan ungu (12%). Wanita juga mengatakan warna biru adalah warna pilihan mereka (29%), diikuti dengan warna ungu (27%) dan hijau (19%).

Carta pai: Warna Kegemaran Manusia
Carta pai: warna kegemaran manusia.

Walaupun halus, perbezaan pilihan warna antara lelaki dan wanita dapat memberi kesan yang signifikan terhadap kejayaan jenama. Bukan itu sahaja Semasa membuat skema warna laman web yang menarik bagi kedua-dua jantina, penting juga untuk mempertimbangkan warna yang paling tidak digemari.

Oleh itu, warna mana yang lebih disukai oleh jantina?

Oleh itu, warna mana yang lebih disukai oleh jantina? Sebahagian penyelidikan telah dilakukan ke arah itu.

Warna yang murah atau tidak jelas

Menurut kajian ini, lelaki dan wanita tidak menyukai coklat dan oren. 17% wanita juga meletakkan kelabu dalam senarai tiga warna paling tidak digemari. Menariknya, kedua-dua jantina menganggap warna yang sama sebagai “murah” atau “tidak mahal.”

4. Warna Apa Yang Menarik Perhatian?

Gabungan warna yang tepat sangat penting dalam reka bentuk web kerana ia membantu pereka mewujudkan hierarki visual. Hierarki visual, seterusnya, membolehkan pengguna membezakan elemen teras dengan segera dan melihat maklumat yang paling penting terlebih dahulu.

Muzium Guggenheim
Sebagai contoh, Muzium Guggenheim menggunakan warna untuk menonjolkan lokasi yang berbeza dan menonjolkan maklumat yang paling penting di laman web.

Tetapi bukan hanya pelbagai kombinasi warna yang memberikan struktur reka bentuk. Warna secara semula jadi mempunyai hierarki tersendiri, yang paling baik ditentukan oleh kesan yang dibuat oleh setiap warna pada emosi, deria, dan tingkah laku kita.

Terdapat warna yang berani, seperti merah, kuning, atau oren, yang secara praktikal tidak dapat ditolak dan menuntut perhatian kita yang tidak berbelah bagi. Terdapat warna yang lebih lemah, seperti kelabu, putih, atau biru muda, yang membantu mewujudkan kontras dan menjadikan elemen penting muncul.

Pereka suka menggunakan warna berani untuk mempertajam navigasi dan mencipta pengalaman pengguna yang lebih intuitif. Selain itu, warna tebal dapat digunakan untuk membuat konsistensi di pelbagai halaman dan membantu pengguna mencari yang mereka perlukan dengan lebih cepat. Contohnya, menggunakan warna merah untuk butang ajakan bertindak di seluruh laman web anda dapat meningkatkan kadar penukaran anda dan menjadikan reka bentuk UI lebih intuitif.

5. Industri mana yang menggemari warna yang berbeza?

Kami telah membincangkan betapa pentingnya psikologi warna untuk penjenamaan, identiti, dan reka bentuk logo dan bagaimana setiap warna mempunyai kesan psikologi yang berbeza pada pelanggan.

Oleh itu, tidak menghairankan apabila mengetahui bahawa industri yang berbeza menyukai warna yang berbeza, kerana mereka berusaha untuk membangkitkan emosi tertentu dan membuat persatuan yang berkaitan dengan industri.

Satu kajian menganalisis 520 logo dalam pelbagai industri untuk menentukan sektor mana yang memilih warna mana. Penemuan disusun ke dalam carta berwarna, yang mewakili 20 jenama teratas di setiap industri dan warna dominan mereka.

6. Bagaimana Saya Meningkatkan Pengiktirafan Jenama?

Warna adalah salah satu elemen terpenting dari jenama yang tidak dapat dilupakan – di samping tipografi, nama jenama, dan grafik.

Kami tahu bahawa kami otak menginginkan maklumat visual. Membuat kandungan visual yang menarik yang menggunakan warna yang tepat dan reka bentuk yang menarik perhatian menarik minat pengguna dan menarik perhatian mereka lama sebelum maklumat itu benar-benar diproses. Diperlukan seperempat detik untuk otak memproses isyarat visual, sementara rentang perhatian pengguna rata-rata hanya 8 saat.

Mari lakukan percubaan pantas. Tutup mata anda dan fikirkan tiga jenama berikut: Milka Chocolate, IKEA, dan Carlsberg. Adakah anda melihat warna jenama mereka? Saya yakin otak anda dihujani gambar ungu, biru-kuning, dan hijau.

Milka
Kredit gambar: Milka.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa warna meningkatkan pengiktirafan jenama sebanyak 80%. Membangunkan pengiktirafan jenama yang lebih baik, pada gilirannya, membantu syarikat membangun keakraban. Dan semakin akrab sesuatu, semakin kita mempercayainya.

Mengkaji psikologi warna juga dapat membantu anda memastikan bahawa jenama anda dikaitkan dengan emosi yang betul dan mewujudkan sentimen positif dalam diri pengguna.

Ini mungkin kelihatan seperti banyak kerja untuk sesuatu yang asas seperti skema warna laman web, tetapi ini merupakan langkah penting dalam proses reka bentuk laman web. Untuk dapat mempengaruhi bagaimana pengguna melihat dan merasakan jenama anda, kita perlu lebih memahami hubungan antara warna dan emosi.

7. Apakah Warna Neutral?

Bolehkah anda membuat reka bentuk laman web yang menarik tanpa menggunakan warna apa pun? Jawapannya adalah ya, tetapi itu memerlukan pemahaman yang baik tentang elemen reka bentuk lain, seperti tipografi, grid, dan susun atur, untuk menarik perhatian pengunjung.

Reka bentuk laman web hitam putih dikenali sebagai skema warna monokromatik. Gabungan warna hitam dan putih adalah pertaruhan yang selamat – ini adalah dua warna yang tidak akan ketinggalan zaman. Namun, skema warna monokromatik dapat didasarkan pada warna apa pun, asalkan berasal dari rona tunggal dan diperpanjang menggunakan warna, nuansa, dan nada.

Reka bentuk monokromatik yang dilaksanakan dengan baik memastikan laman web menonjol sebagai canggih, berkelas, dan abadi.

Tawaran Istimewa - Studio
Ini dia contoh skema warna monokromatik yang menggunakan warna merah sebagai warna asasnya.

Kelemahannya, boleh menjadi cabaran untuk mendapatkan respons emosi dari pengunjung anda. Tanpa warna, reka bentuk web monokromatik juga tidak mempunyai keperibadian dan emosi. Pereka mesti berfikir secara kreatif untuk mengembangkan pengalaman melayari yang menarik apabila mereka memilih skema warna monokromatik.

Penyelidikan mengenai minimalisme dalam rancangan reka bentuk web bahawa menggunakan warna aksen secara sengaja dan konsisten di seluruh reka bentuk membantu menonjolkan maklumat yang paling penting dan memotivasi pengguna untuk bertindak.

Satu kajian menganalisis 520 logo
Satu kajian menganalisis 520 logo.

Biru, merah, dan hijau adalah tiga warna dominan yang muncul di hampir setiap industri.

Namun, ada satu pengecualian yang berlaku untuk warna biru. Menurut penyelidik makanan, ketika manusia mencari makanan, mereka belajar menghindari benda beracun atau manja, yang sering berwarna biru, hitam, atau ungu. Apabila makanan yang dicelup biru disajikan untuk belajar subjek, mereka kehilangan selera makan.

Sekiranya setiap jenama lain dalam industri anda menggunakan warna yang sama, nampak mustahil untuk menonjol dan membina jenama yang dikenali. Itulah sebabnya penting untuk menyusun skema warna yang lebih luas yang akan berlaku untuk semua bahan penjenamaan dan pemasaran, bukan hanya dengan kombinasi warna primer dan sekunder yang sederhana.

8. Adakah Terdapat Contoh Skema Warna Laman Web yang Baik?

Disana ada! Berikut adalah 20 contoh untuk memberi inspirasi kepada skema warna laman web anda.

1. Warna Aksen Cerah

Crescosa
Kredit gambar: Crescosa.

Menggunakan warna aksen dalam skema warna laman web anda adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengarahkan perhatian pengunjung ke bahagian maklumat yang paling penting di halaman. Dalam contoh di bawah, tiga warna tebal – kuning, ungu, dan merah – digunakan untuk menonjolkan perkhidmatan teras dan membuat konsep yang tidak dapat dilupakan.

2. Skema Warna yang Cerah tetapi Seimbang

Ribut Sempurna
Kredit gambar: Ribut Sempurna.

Skema warna laman web ini menyeimbangkan dua warna terang, menggunakan warna merah terang sebagai warna aksen.

Dapatkan skema warna aksen yang lebih terang Warna Adobe.

3. Skema Warna Segar dan Organik

Tenang
Kredit gambar: Tenang.

Pepatah bahawa kita makan dengan mata pertama adalah tepat. Otak kita menerima isyarat dari mata sebelum selera kita mula berfungsi. Warna sering menjadi elemen pertama yang dilihat oleh mata kita mengenai produk makanan, yang menentukan bagaimana kita merasakan rasa dan rasa dari apa yang hendak kita makan. Dalam contoh di bawah, kita melihat bagaimana menggunakan skema warna semula jadi, yang dikuasai oleh warna kuning, putih, dan hijau, menghasilkan penampilan organik dan segar.

4. Nada Bumi

LancarkanBuzz
Kredit gambar: LancarkanBuzz.

Skema warna laman web ini menggunakan latar belakang warna neutral untuk mengetengahkan warna peachy produk.

Dapatkan lebih banyak skema warna segar Warna Adobe.

5. Skema Warna Tenang dan Minimalistik

Bekerja dengan Bertanggungjawab
Kredit gambar: Bekerja dengan Bertanggungjawab.

Kombinasi sederhana warna-warna bersahaja dan tenang ini mewujudkan suasana santai dan menetapkan nada yang tepat untuk mesej laman web – mengatasi tekanan dan kegelisahan. Ini juga merupakan contoh bagaimana palet warna terhad masih boleh memberi kesan terhadap mood dan tingkah laku pengunjung.

6. Skema Warna Ramping dan Santai

Resepi
Kredit gambar: Resepi.

Memadankan warna biru yang berbeza dengan pastel yang sepadan, skema warna laman web yang anggun ini mewujudkan suasana yang tenang dan melamun.

Cari skema warna yang lebih minimalis Warna Adobe.

7. Skema Warna Pastel dan Bisu

Pencapaian
Kredit gambar: Pencapaian.

Dengan menggunakan skema warna pastel yang lembut, reka bentuk laman web ini berjaya mewujudkan kesan aliran organik dan struktur visual. Ia menggembirakan dan seimbang, memikat pengunjung untuk terus berjalan dan terus melayari.

8. Skema Warna Lembut dan Menarik

Cédric Pereira
Kredit gambar: Cédric Pereira.

Skema warna laman web ini menggabungkan beberapa warna pastel untuk menghasilkan penampilan yang lembut dan menarik.

Dapatkan lebih banyak skema warna pastel Warna Adobe.

9. Skema Warna Cergas dan Berani

MA Ganja Sejati
Kredit gambar: MA Ganja Sejati.

Dengan warna dan tenaga, palet warna yang bersemangat ini menyatukan warna kuning cerah dan biru cerah, mewujudkan kombinasi yang hebat. Dengan warna yang terang dan elemen reka bentuk yang menarik, laman web ini meninggalkan kesan yang tahan lama dan rasa citrusy.

10. Kontras Bersemangat

Reka Bentuk Dropbox
Kredit gambar: Reka Bentuk Dropbox.

Dalam skema warna ini, dua warna terang digunakan untuk membuat kontras yang menarik perhatian.

Dapatkan skema warna yang lebih menarik Warna Adobe.

11. Skema Warna Berwarna dan Moden

Mengesahkan
Kredit gambar: Mengesahkan.

Laman web ini menghasilkan reka bentuk yang canggih dan moden dengan menggabungkan produk berwarna terang dengan latar belakang yang neutral. Dengan satu warna aksen untuk butang CTA, reka bentuk laman web berfungsi dengan cemerlang dalam membimbing pengunjung melakukan aksi yang diinginkan.

12. Seronok dan Main

Rancangan Anda, Planet Anda
Kredit gambar: Rancangan Anda, Planet Anda.

Menggabungkan pelbagai warna dan rona, laman web ini menggunakan skema warna yang suka bermain yang menggunakan warna untuk membuat kategori maklumat.

Dapatkan skema warna yang lebih berwarna Warna Adobe.

13. Skema Warna Monokromatik

Revolve Studio
Kredit gambar: Revolve Studio.

Bermain dengan tekstur dan pelbagai warna hitam dan kelabu, palet warna ini membantu membuat reka bentuk laman web yang misteri namun mudah didekati. Kekurangan warna dalam reka bentuk web ini memaksa pengunjung untuk fokus pada elemen lain, termasuk salinan, bentuk, dan visual.

14. Anggun dan Damai

Mowellens
Kredit gambar: Mowellens.

Bermain dengan beberapa warna hijau, reka bentuk laman web ini menghasilkan kedalaman dan menggunakan skema warna yang tenang dan bersih untuk memastikan pengunjung tetap terlibat.

Dapatkan lebih banyak skema warna monokrom Warna Adobe.

15. Skema Warna yang jelas dan tajam

Rusa Mata Besar
Kredit gambar: Rusa Mata Besar.

Menyusun skema warna yang tajam, reka bentuk laman web ini memberikan kesan pertama yang kuat. Tidak takut untuk memimpin dengan warna yang terang, reka bentuk laman web menggabungkan warna yang berbeza untuk mewujudkan kontras yang jelas dan menarik perhatian pengunjung – dari warna merah jambu hingga hijau muda dan biru kaya, skema warnanya eklektik namun seimbang.

16. Tidak Takut Warna Berani

Warna Pada Kod
Kredit gambar: Warna Pada Kod.

Dengan kontras tinggi dan tiga warna bersemangat semasa bermain, skema warna laman web ini memberikan kesan yang berani.

Dapatkan skema warna yang lebih jelas Warna Adobe.

17. Skema Warna yang Elegan dan Mewah

Cher Ami
Kredit gambar: Cher Ami.

Skema warna yang indah ini menarik penampilan yang elegan dan mewah dengan menggabungkan warna biru tua dengan warna emas. Ini adalah skema warna klasik dengan sentuhan moden yang memberikan pengalaman visual yang hebat dan segera meletakkan jenama sebagai pemain kelas atas.

18. Dengan Sentuhan Emas

Paola Krauze
Kredit gambar: Paola Krauze.

Contoh di bawah menunjukkan bagaimana melemparkan warna yang mempunyai persatuan budaya yang kuat – dalam kes ini; emas – dapat mengubah dinamika keseluruhan reka bentuk dan menjadikannya kelihatan lebih megah.

Dapatkan skema warna yang lebih elegan Warna Adobe.

19. Skim Warna Korporat namun Cergas

Kerumunan Buluh
Kredit gambar: Kerumunan Buluh.

Mengandalkan palet warna yang jelas namun tradisional, reka bentuk laman web ini berjaya menimbulkan kepercayaan sambil mencipta kesan jenama moden yang berpandangan ke hadapan. Dengan kontras yang kuat dan keterbacaan yang hebat, gabungan merah dan biru memberikan laman web getaran yang dinamik dan kuat.

20. Tradisional tetapi Menarik

Creddy
Kredit gambar: Creddy.

Kombinasi klasik merah dan biru menjadi hidup dalam reka bentuk laman web yang menarik ini.

Dapatkan lebih banyak skema warna korporat Warna Adobe.

Sekarang Anda Tahu Bagaimana Merangka Skema Warna Laman Web Sendiri

Sebenarnya, anda tidak perlu menjadi pereka untuk menyusun skema warna laman web yang indah. Dengan pemahaman yang luas mengenai psikologi warna, asas teori warna, dan gudang alat bantu yang berguna, anda dapat mengembangkan palet warna yang memberikan identiti visual yang kuat kepada jenama anda.

Luangkan masa anda untuk meneroka contoh kreatif, menguji pelbagai kombinasi warna, dan mencari warna pelengkap yang berfungsi dengan baik. Reka bentuk yang hebat adalah relatif – jika ia berfungsi untuk jenama anda, mendorong penglibatan, dan meningkatkan pengiktirafan jenama, itu yang penting.

Sekarang pakai topi pereka anda dan mulakan percubaan dengan palet warna anda!

Sertailah Buletin Kami