9 Idea Reka Bentuk Laman Web + Tapak untuk Inspirasi

Idea Reka Bentuk Laman WebMembuat reka bentuk laman web yang hebat boleh menjadi sukar.

Apabila anda tidak dapat membuat jus kreatif mengalir berdasarkan permintaan, mudah merasa bosan dan kecewa.

Sekiranya seperti itu perasaan anda sekarang (atau kadang-kadang), siaran ini ada di sini untuk membantu anda.

Berikut ini, kami memberi anda cara yang boleh ditindaklanjuti untuk mengatasi masalah pereka sekatan semasa idea tidak mengalir.

Sedia? Mari kita mulakan…

9 Petua Reka Bentuk Web untuk Apabila Anda Rasa Terjebak

Untuk membantu anda menghasilkan idea yang baik, kami mulakan dengan petua reka bentuk web yang boleh anda gunakan dengan segera untuk memperbaiki apa yang sedang anda kerjakan.

1. Gunakan Pinterest Mood Board

Pinterest adalah alat yang hebat untuk dibuat papan mood. Anda boleh mengumpulkan bahan visual yang anda fikir akan membantu dalam projek anda atau akan memberikan arahan. Ini boleh berupa gambar, skema warna, susun atur, laman web yang ada dan banyak lagi.

Papan mood Pinterest

Papan mood akan berfungsi sebagai pusat utama untuk inspirasi reka bentuk anda. Anda juga dapat membaginya dengan pelanggan atau kolaborator sehingga mereka dapat menyumbang kepada bahan mereka sendiri.

2. Buat Pelan Langkah-demi-Langkah

Membuat rancanganAnda tahu apa yang mereka katakan: Gagal merancang adalah merancang untuk gagal. Ini juga berlaku dalam reka bentuk web. Sekiranya idea reka bentuk laman web gagal dijumpai, mungkin kerana anda belum membincangkan asasnya. Hanya apabila asasnya ada, anda akan dapat memberikan sentuhan kreatif di atas. Begini rupa perancangan:

 1. Tentukan matlamat laman web – Anda perlu tahu apa yang sebenarnya mesti dicapai oleh laman web ini. Sekiranya tidak, apa rancangan anda? Matlamat yang baik adalah SMART: Skhas, Msenang, Adapat dikekalkan, Rsebelas, dan Tmeniru. Lebih banyak mengenai perkara itu di sini.
 2. Lakarkan perjalanan pembeli – Selain tujuan keseluruhan, anda juga perlu mengetahui jalan yang anda mahukan pelawat. Dari saat mereka melayari laman web anda sehingga objektif yang anda fikirkan. Dengan cara itu, anda boleh membuat struktur untuk membimbing mereka sepanjang perjalanan. Hubspot mempunyai artikel hebat tentang perkara itu.
 3. Datang dengan panduan gaya – Membuat panduan gaya akan membantu anda tetap konsisten dalam reka bentuk anda. Ia menentukan fon, warna, dan elemen reka bentuk lain. Menggunakan satu meningkatkan keseragaman, terutama ketika bekerja dengan orang lain. Google adalah contoh yang baik.
 4. Rancang SEO anda – Perancangan juga penting untuk SEO. Buat peta laman web untuk memahami bagaimana menyusun maklumat anda untuk pelawat dan mesin pencari.

3. Fokus pada Struktur terlebih dahulu

Sama seperti membuat rancangan, menumpukan perhatian pada struktur laman web anda terlebih dahulu membantu anda menjauh dari proses dan mendapatkan lebih banyak pandangan dari sudut pandang.

Ia dapat berfungsi dengan media yang berbeza daripada komputer anda. Contohnya, dengan membuat lakaran di atas kertas dengan satu pen, anda boleh melupakan warna dan perincian lain buat masa ini. Sekiranya anda menggunakan carta kepingan atau papan putih, anda juga boleh menjadikan semuanya bekerjasama.

Latihan yang hebat juga dapat menarik laman web dengan catatan selepas itu. Ini akan memaksa anda untuk berpegang pada perkara penting. Variasi ini adalah untuk membuat reka bentuk anda dalam warna untuk kelabu terlebih dahulu dan hanya menambah warna kemudian. Dengan cara ini, anda terpaksa membentuk hierarki visual tanpa bergantung pada warna.

Mulakan dengan skala kelabu
Majalah Laura Elizabeth / Smashing

Sekiranya anda cenderung menggunakan komputer untuk merancang, anda boleh menggunakan “ujian juling”. Itu bermaksud menjauh dari layar dan menyipitkan mata. Gambar yang kabur akan menunjukkan kepada anda apa yang paling jelas di laman web anda dan apa yang kemungkinan besar akan dilihat oleh pengunjung kali pertama.

4. Ikuti Piawaian Web

Sudah semestinya pereka ingin kreatif. Itu adalah perkara yang baik. Perlu diingat bahawa perlu menetapkan beberapa batasan untuk menjadi kreatif.

Sebagai contoh, dalam reka bentuk web, terdapat sebilangan standard yang ditetapkan. Pengunjung terbiasa dengan reka bentuk tertentu dan elemen laman web. Apabila anda terlalu banyak melanggar peraturan tersebut, ia mungkin akan mengelirukan dan mematikannya.

Antara standard yang ditetapkan adalah:

 • Konsistensi dalam penjenamaan dan reka bentuk di semua halaman
 • Logo laman web di sudut kiri atas
 • Maklumat hubungan di kanan atas atau tengah
 • Navigasi utama di bahagian atas skrin
 • Tajuk utama / cadangan nilai dan ajakan bertindak tinggi di laman utama
 • Ciri carian di tajuk
 • Ikon media sosial di footer laman web

Kami pasti sebagai pengguna Internet yang gemar, anda sudah mengetahui lebih banyak standard yang dipatuhi oleh laman web. Sekiranya tidak, anda boleh mendapatkan lebih banyak daripadanya di sini.

5. Fokus pada butang Minimalisme dan CTA

Apabila anda mengetahui objektif laman web dan halaman anda, ini juga membolehkan anda menyingkirkan semua perkara yang tidak memenuhi tujuan tersebut. Ini menyelaraskan reka bentuk anda dan menjadikannya lebih menyenangkan untuk dilihat.

Sekali lagi, ada penyelidikan untuk menyokong ini. Dalam kajian yang sama di atas, Google mendapati bahawa kerumitan visual berkorelasi negatif dengan tarikan laman web. Pendek kata – orang tidak mahu dibebani! Menyederhanakan reka bentuk anda bagus untuk ciri lain, misalnya kelajuan laman web.

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat anda hapuskan dengan selamat:

 • Item menu – Sudah tentu, anda mahu orang lain meneroka lebih banyak laman web anda. Namun, menu yang terlalu banyak boleh membingungkan dan memberi kesan negatif. Sekali lagi – tetap dengan yang penting!
 • Bar sisi – Semakin banyak laman web menghapuskan bar sisi. Apa yang anda ada di bar sisi anda? Adakah itu sangat mustahak?
 • Jargon berlumpur – Perkara yang sama berlaku untuk gambar stok adalah bahasa. Frasa, klise, dan kata-kata kosong yang terlalu banyak membuat orang menyetel. Berhenti menggunakannya, masukkan keperibadian dalam tulisan anda, pelajari beberapa kata power dan belajar membuat copywrite.

6. Mulakan Dengan Mudah Alih

Peranti mudah alih telah menggegarkan dunia. Sekarang, lebih banyak orang melayari laman web melalui telefon dan tablet daripada pada komputer desktop.

Selain itu, Google mengumumkan bahawa mereka melancarkan indeks pertama mudah alih baru mereka. Ini bermaksud, apabila berkuat kuasa sepenuhnya, mesin pencari akan menilai setiap laman web dengan kehadiran mudah alih mereka terlebih dahulu. Sekiranya tidak menjalankan tugasnya dengan betul, anda akan mendapat kejayaan dalam kedudukan carian.

Atas sebab itu, semasa merancang laman web, adalah idea yang baik untuk memulakan dengan kehadiran telefon bimbit terlebih dahulu. Mulai sekarang, pengguna mudah alih akan menjadi pelanggan utama anda. Oleh itu, anda lebih baik memastikan mereka merasa dipenuhi.

Pada masa yang sama, adalah amalan yang baik untuk menghasilkan idea reka bentuk laman web. Sekali lagi, bermula dengan mudah alih memaksa anda untuk menumpukan perhatian pada perkara penting dan memikirkan tujuan reka bentuk anda. Anda kemudian dapat membuka dan menambahkan elemen apabila saiz skrin semakin besar.

7. Perhatikan Pemformatan Kandungan

Pemformatan kandungan adalah alat yang diremehkan untuk pereka web. Kandungan adalah elemen terpenting di laman web anda, sama ada dalam bentuk catatan blog atau salinan penjualan. Pada akhirnya, itulah yang anda mahukan pengguna. Tujuan reka bentuk anda adalah untuk mempersembahkannya dengan cara yang sesuai.

Malangnya, pada masa ini orang-orang begitu jenuh sehingga sebilangan kecil daripada mereka membaca semua perkara di halaman anda. Sebaliknya, kebanyakan pelawat mengimbas. Tambahan pula, mereka cenderung lakukan dengan corak berbentuk F.

Ini bermaksud bahawa anda perlu menjadikan kandungan anda sesuai dengan tabiat penggunaannya agar lebih memberi kesan.

Begini caranya:

 • Sertakan tajuk – Tajuk adalah kaedah terbaik untuk memecah kandungan. Ramai pembaca juga menggunakannya sebagai titik utama untuk mengimbas dan hanya membaca bahagian-bahagian di bawah tajuk yang kelihatan menarik bagi mereka. Oleh itu, pastikan untuk menggunakan tajuk dan jadikannya deskriptif.
 • Gunakan perenggan dan senarai – Tidak ada yang mahu membaca satu gumpalan teks yang besar. Perenggan membahagi kandungan menjadi potongan kecil. Buka yang baru setiap kali anda membuka titik baru. Daftar mempunyai fungsi yang serupa dan menjadikan maklumat lebih mudah diakses. Gunakan juga.
 • Jangan meminggirkan media dan visual – Maklumat visual jauh lebih mudah untuk otak manusia daripada teks. Atas sebab itu, adalah idea yang baik untuk menggunakan gambar dan media lain untuk menggarisbawahi perkara yang dibuat dalam salinan anda. Ini juga, sekali lagi, adalah kaedah yang baik untuk memecah potongan teks yang lebih panjang.
 • Optimumkan fon anda – Penggunaan fon anda juga sangat mempengaruhi keterbacaan. Alat terpenting yang anda ada di sini ialah ukuran dan ketinggian garis. Pergi untuk sekurang-kurangnya 16px dan pastikan untuk menambah lebih banyak ketinggian garis semakin kecil fon yang anda gunakan.

Sekiranya anda menyiasat artikel ini, anda dapat melihat semua perkara di atas berlaku.

8. Cubalah Reka Bentuk Satu Halaman

Kembali pada masa itu, reka bentuk laman web sangat penting lipatan. Semua yang penting mesti melebihi had dari mana pengguna akan mula menatal. Masih ada yang boleh dikatakan mengenainya kerana masih di situ pengguna menghabiskan sebahagian besar masa mereka.

Masa melihat pelawat - lipatan

Itu tidak bermaksud bahawa lipatan adalah keseluruhan halaman anda. Orang memang akan menatal. Sebenarnya, mereka akan menatal ke seluruh halaman anda jika anda memberi alasan untuk mereka.

Crazy Egg mencuba ini ketika mereka menggantikan halaman penjualan asal mereka dengan yang 20 kali lebih lama.

Reka bentuk satu halaman

Keputusan: kadar penukaran meningkat sebanyak 30 peratus! Sekiranya perjalanan pembeli semasa anda melintasi beberapa halaman, pertimbangkan untuk menggabungkan semuanya ke satu tempat. Ini mungkin salah satu idea reka bentuk laman web yang membuat semua perbezaan.

Jangan menguburkan kandungan dalam tayangan slaid / korsel atau tab / akordeon, ia tidak berfungsi!

9. Menggunakan Ujian A / B

Kadang kala ketika menilai idea reka bentuk laman web yang berbeza, sukar untuk memutuskan mana cara yang tepat. Anda berfikir berulang-ulang, membuat perubahan, namun tetap tidak yakin dengan keputusan anda. Pada satu ketika, berfikir tidak akan memotongnya lagi. Anda harus membiarkan pengguna membuat keputusan.

Ujian A / B boleh menjadi kaedah terbaik untuk melihat apa yang menjadikan laman web anda lebih baik. Ini bermaksud menyajikan pelbagai versi reka bentuk anda kepada pengunjung secara rawak, kemudian periksa bagaimana reaksi mereka. Anda boleh membuat keputusan berdasarkan hasilnya.

Anda boleh menguji apa sahaja. Dari keseluruhan reka bentuk halaman atas perubahan warna, ajakan bertindak hingga gambar, tajuk artikel, dan fon. Semua ini dapat membuat perbezaan yang besar dalam prestasi halaman. Namun, jika anda tidak mengujinya, anda tidak akan pernah tahu!

Alat-alat ini dan pemalam akan membantu anda dalam melakukan ujian.

6 Menginspirasikan Laman Web untuk Menjana Idea Reka Bentuk Laman Web Baru

Sekiranya pada ketika ini anda masih merasa buntu, di bahagian akhir ini kami akan melihat beberapa laman web yang penuh dengan inspirasi reka bentuk web.

1. Awwwards.com

Ke atas

Laman web ini memberikan penghargaan untuk pereka web, pembangun, dan agensi di seluruh dunia. Mereka mempunyai arkib contoh reka bentuk web yang besar dan boleh dicari. Selain itu, terdapat blog di mana mereka memperkenalkan reka bentuk secara terperinci dan bahagian di mana anda boleh mengundi di laman web penama bulan. Semuanya berkualiti tinggi dan benar-benar memberi inspirasi!

2. WebDesign-Inspiration.com

Inspirasi Reka Bentuk Laman Web

Ini adalah galeri projek reka bentuk web siap. Anda boleh menapisnya dengan pelbagai cara untuk mencari apa yang anda cari – misalnya mengikut industri, jenis, palet warna atau gaya. Arkib mereka begitu besar, dan ini adalah satu-satunya halaman yang anda perlukan untuk menghasilkan idea reka bentuk laman web anda sendiri.

3. SiteInspire.com

laman webInspire

Laman web ini mempamerkan reka bentuk web dan interaktif. Seperti contoh sebelumnya, anda dapat menyaring entri dengan cara yang berbeza termasuk gaya, jenis, subjek, dan juga platform. Sekiranya anda membuat akaun, anda juga dapat mengatur koleksi reka bentuk kegemaran anda.

4. OnePageLove.com

Cinta Satu Halaman

Contoh ini adalah laman inspirasi reka bentuk web yang dibuat khusus untuk reka bentuk satu halaman. Kami menyebutkan idea itu dalam artikel sebelumnya. Anda boleh melayari galeri atau mencari secara khusus untuk perkara yang anda cari. Jangan lupa semasa membina laman satu halaman anda sendiri.

5. Dribbble.com

dribbble untuk inspirasi idea reka bentuk laman web

Di Dribbble pereka mempamerkan karya mereka. Ini boleh jadi dari aplikasi hingga ikon, ilustrasi, dan contoh lain. Anda boleh menggunakannya untuk inspirasi umum atau menggunakan tanda nama untuk mencari perkara yang paling anda minati, seperti reka bentuk web.

6. Behance.net

Tingkah laku

Laman web ini sangat serupa dengan Dribbble. Ia juga merupakan tempat bagi pereka untuk berhubung dan mempamerkan portfolio mereka. Anda mempunyai banyak contoh reka bentuk web dan boleh menggunakan fungsi carian untuk mencarinya.

Mengakhiri

Idea reka bentuk web tidak tumbuh di atas pokok. Kadang kala anda memerlukan sedikit pertolongan untuk menghasilkan sesuatu yang baik. Syukurlah, ada siaran seperti ini untuk membantu anda kembali ke landasan yang betul!

Mudah-mudahan, petua, alat, dan sumber reka bentuk web yang dinyatakan dalam catatan di atas telah mendorong anda kembali ke bidang kreativiti. Jelas sekali, terdapat banyak perkara yang lebih berguna di luar sana, sebab itulah kami ingin mendengar daripada anda!

Adakah anda tahu petua, alat atau inspirasi tambahan untuk menjana idea reka bentuk web? Sekiranya ada, sila kongsikannya di bahagian komen di bawah!