Adakah InMotion Membolehkan Anda Memiliki Laman Web Anda?

Adakah InMotion membolehkan anda memiliki laman web anda?

Bagi kebanyakan kita, terutamanya untuk pemula laman web, persoalan pemilikan laman web mungkin kelihatan tidak masuk akal. Sebilangan besar daripada kita akan berfikir bahawa kerana anda menghabiskan sejumlah besar wang dan kerana anda membayar untuk perkhidmatan yang diperlukan untuk mengendalikan laman web, anda adalah pemilik laman web anda dan akan ditanya siapa yang memiliki laman web itu tidak masuk akal. Namun, adakah anda benar-benar pemilik laman web anda? Anda mungkin akan menjawab ya untuk soalan ini tetapi perkara tersebut tidak selalu berlaku. Kecuali kontrak tersebut secara jelas menyatakan bahawa anda memiliki laman web anda, secara teknikal, anda tidak akan menjadi pemiliknya.

Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai perbincangan ini, adalah mustahak kita memahami maksud istilah “memiliki” terlebih dahulu. Secara teknikal, pemilikan domain seperti anda menjadi pemilik nombor telefon rumah anda, yang sebenarnya tidak pernah anda miliki tetapi menyewakannya dari syarikat telefon.
Walau bagaimanapun, soalan ini agak rumit kerana tidak semua syarikat hosting membenarkan anda memiliki laman web anda. Di bawah Syarat Perkhidmatan / Perjanjian Pengguna dan Dasar Privasi InMotion, Bahagian 4.ai, “Pelanggan adalah pemilik atau pemegang lesen yang sah dari Kandungan Pelanggan dan setiap elemennya, dan Pelanggan telah mendapatkan semua lesen, persetujuan, izin, pengabaian dan pelepasan yang diperlukan untuk penggunaan Kandungan Pelanggan dan setiap elemennya, termasuk tanpa batasan, semua tanda dagangan, logo, nama dan kemiripan yang terkandung di dalamnya, tanpa sebarang kewajiban oleh Syarikat untuk membayar apa-apa yuran, baki, pembayaran guild atau pampasan lain dalam bentuk apa pun kepada Orang atau Entiti; ” (www.inmotionhosting.com/terms-of-service). Peruntukan ini bermaksud bahawa pelanggan memiliki keseluruhan kandungan laman web tetapi bukan laman web itu sendiri kerana hanya disewakan kepada pelanggan.

Mengapa saya tidak boleh memiliki di laman web saya??

Ringkasnya, anda tidak boleh memiliki laman web anda kerana laman web anda sebenarnya terdiri daripada banyak bahagian, sebahagiannya anda miliki dan sementara yang lain anda hanya sewa dari penyedia hosting. Berikut adalah panduan ringkas tentang apa yang anda miliki dan anda hanya sewa.

 •  Anda tidak memiliki pelayan web.
 •  Pelayan web adalah komputer yang menjalankan platform pelayan yang menghoskan laman web anda. Biasanya, pusat data memiliki pelayan web dan menyewanya kepada anda. Sudah jelas bahawa anda tidak memiliki laman web anda melainkan anda membelinya sendiri.
 •  Anda tidak memiliki Platform Pelayan Web.
 •  Contohnya termasuk Linux, Apache, MySQL, PHP (LAMP), ASP.NET, Windows IIS + dan Microsoft SQL Server.
 •  Anda tidak memiliki Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) seperti WordPress, Joomla dan Drupal.
 •  Anda boleh memiliki CMS anda sendiri jika anda mengarang kod sumber dan anda sendiri yang menulisnya. Pemilik CMS adalah penciptanya dan anda hanya dilesenkan untuk menggunakannya.
 •  Anda tidak memiliki Perisian Pangkalan Data seperti MySQL.
 •  Tidak pernah memiliki perisian pangkalan data juga bermaksud bahawa anda tidak memiliki pangkalan data yang sebenarnya tetapi anda memiliki data dan kandungan laman web yang disimpan dalam pangkalan data dengan syarat anda mengarangnya.
 •  Biasanya, anda tidak memiliki Kod Sumber laman web melainkan anda mengarangnya sendiri.
 •  Kod sumber adalah program yang dibuat dalam bahasa Platform Pelayan Web yang mengandungi penyambung ke perisian lain dan juga digunakan untuk berkomunikasi dengan pelayan sistem luar. Ini digunakan untuk menghasilkan skrip HTML / CSS / Java agar penyemak imbas berfungsi di layar anda.
 •  Anda tidak memiliki penyemak imbas, anda hanya dilesenkan untuk menggunakannya.
 •  Paling mengejutkan, anda tidak memiliki nama domain anda.
 •  Sekarang ini mungkin mengejutkan tetapi anda sebenarnya tidak memiliki nama domain walaupun anda adalah pemilik nama domain yang didaftarkan. Anda hanya memajaknya.

Apa yang perlu saya miliki ketika itu?

Menjadi “pemilik” laman web anda bermaksud anda boleh memiliki yang berikut:

 •  Anda adalah pemilik bahasa skrip HTML / CSS / Java, blok bangunan laman web anda dan bahasa yang difahami oleh penyemak imbas.
 •  Anda memiliki Reka Bentuk Visual laman web anda.
 •  Ini termasuk susun atur dan aset grafik seperti warna, tipografi, fotografi yang digunakan dalam membuat antara muka pengguna, kandungan laman web yang dapat dibaca dan gambar serta video yang terdapat di dalamnya.
 •  Anda memiliki Kandungan Teks di laman web anda.
 •  Ini termasuk semua yang dapat dibaca, diformat, dapat disalin dan ditampal serta dapat diindeks dalam teks laman web mesin pencari yang dapat diberikan dalam penyemak imbas anda. Ini bermaksud anda harus menjadi pengarang Kandungan Teks untuk menjadikannya milik anda sendiri.
 •  Anda memiliki foto laman web anda.
 •  Syarat ini berlaku, jika dan hanya jika anda mengambil gambar sendiri, jika tidak, jika anda menyalinnya dari suatu tempat, foto tersebut hanya dilesenkan kepada anda.

Apa yang perlu saya fahami mengenai kesahan pemilikan laman web?

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa anda bukan Pemilik laman web anda. Mungkin terdengar tidak masuk akal bahawa setelah menghabiskan masa dan wang untuk laman web anda, anda akan dimaklumkan bahawa anda sebenarnya tidak memilikinya.
Berikut adalah fakta penting yang perlu anda fahami mengenai realiti sah pemilikan laman web anda. Yang pertama, anda harus ingat bahawa anda tidak boleh memiliki platform pelayan web secara sah, nama domain anda, platform web, perisian pangkalan data, CMS dan juga bahasa yang digunakan untuk membina laman web anda. Kedua, anda tidak akan pernah memiliki pelayan yang mengehoskan laman web anda dan anda hanya diberi lesen untuk menggunakan Harta Intelek pencipta laman web dan platform yang digunakan untuk membinanya. Walau bagaimanapun, anda memiliki kandungan laman web anda secara sah, jika dan hanya jika, anda mengarangnya sendiri.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me