Blog vs Laman Web – Mana Yang Harus Anda Pilih?

Blog vs Laman WebTerdapat dua soalan yang sering kami ajukan. Kedua-duanya berkisar mengenai topik blog: “Blog vs laman web – apa perbezaan antara mereka?” dan “Haruskah saya mendapatkan blog atau laman web?”

Tidak menghairankan bahawa orang berjuang dengan perkara-perkara ini. Teka-teki keseluruhan blog vs laman web boleh membingungkan jika anda tidak pernah bereksperimen dengan topik ini sebelumnya.

Dalam sumber ringkas ini, kami akan menunjukkan kepada anda dengan tepat apa perbezaan antara blog dan laman web, bagaimana menentukan mana yang anda perlukan, berapa kosnya, dan bagaimana membuat blog atau laman web sendiri dan tanpa gangguan..

Blog vs Laman Web – Apa Perbezaannya?

Baiklah, ini mungkin mengejutkan, tetapi mari kita mulakan dengan pernyataan berikut:

Blog adalah laman web.

Fikirkan dengan cara ini:

Blog vs Laman Web

Dalam terang ini, blog adalah jenis laman web.

Untuk menjadikannya lebih mudah difahami, mari kita mulakan di tengah-tengah masalah:

Apa itu laman web?

Sekiranya anda pergi ke Chrome atau Safari anda dan masukkan alamat web seperti – seperti laman webetup.org – anda akan berakhir di laman web. Sebenarnya, menavigasi di mana sahaja dari penyemak imbas web anda akan membawa anda beberapa jenis laman web. Ini bermaksud bahawa Google juga merupakan laman web, begitu juga Facebook, dan YouTube.

Laman web dikenal pasti dengan nama domainnya – alamat web. Seperti yang anda lihat, alamat laman web ini adalah laman webetup.org. Alamat Facebook adalah facebook.com, dan sebagainya.

Baiklah, jadi apa perbezaan antara blog berbanding laman web, khususnya?

Grafik di atas memberitahu bahawa blog adalah subkumpulan laman web. Ini agak seperti kereta vs kereta lumba. Maknanya, mereka semua mempunyai empat roda dan mesin, tetapi tujuan sebuah kereta lumba jauh lebih spesifik.

Apa itu blog?

Blog adalah sejenis laman web di mana tumpuan utamanya adalah dengan mempamerkan artikel blog secara individu (disebut catatan blog) dengan memaparkannya di laman utama blog dalam urutan kronologi terbalik (terbaru pertama).

Walaupun ini mungkin terdengar berbelit pada mulanya, idea ini sangat mudah dalam praktiknya. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa sesiapa yang mengunjungi blog, melihat catatan blog terbaru di bahagian paling atas halaman utama.

Inilah yang biasanya kelihatan seperti ini:

contoh blog

Orang yang menjalankan blog – sama ada pemilik perniagaan atau individu – dapat berkongsi cerita / berita / artikel yang paling relevan pada waktu tertentu.

Dengan kata-kata itu, blog kebanyakannya berasaskan teks. Maknanya, tumpuan adalah bertulis artikel lebih daripada visual – seperti gambar, dll.

Blog juga dijalankan berdasarkan apa yang disebut CMS (Sistem Pengurusan Kandungan). Ini hanya nama mewah untuk alat yang membolehkan anda mengedit kandungan blog anda sama seperti bagaimana anda melakukannya di MS Word atau Google Docs. CMS ini menjadikan pengurusan kandungan anda lebih mudah kerana anda tidak memerlukan pengetahuan mengenai pembangunan web atau pengaturcaraan untuk mengurus blog dengan berkesan.

Sebaliknya, jika kita melihat laman web generik, tidak ada syarat seperti itu. Laman web boleh menyampaikan kandungannya dengan cara apa pun. Kandungannya juga boleh berupa apa sahaja, dari halaman teks sahaja hingga gambar, video, produk di kedai dalam talian, dan sebagainya. Laman web juga boleh menggunakan CMS. Tetapi mereka juga dapat menggunakan dokumen statik, HTML sahaja yang dibina oleh pembangun web.

Dengan itu, mari jawab yang berikut:

“Bagaimana Memutuskan Jika Saya Memerlukan Blog vs Laman Web?”

Sebelum kami membantu anda mengatasi soalan ini, mari kita mulakan di tempat lain.

Pada tahun 2019, anda sebenarnya tidak perlu memikirkan “blog vs laman web” sebagai ini atau.

Alat moden yang kita miliki memungkinkan kita mempunyai kedua-duanya pada masa yang sama. Cara untuk mendapatkannya adalah dengan menggunakan CMS laman web yang kuat, yang membolehkan anda membuat blog sebagai sebahagian daripada laman web anda. Jadi, pada penghujung hari, apa yang anda dapat adalah laman web yang berfungsi dengan fungsi blog terbina dalam.

Contohnya, CMS yang paling kuat dan popular itu disebut WordPress, dan inilah sebenarnya yang digunakan oleh laman web yang anda baca sekarang.

 • WordPress percuma, sumber terbuka, dan mudah digunakan, walaupun untuk pemula.
 • Ini adalah enjin blog secara semula jadi. WordPress memulakan hidupnya sebagai blog CMS. Walau bagaimanapun, ia telah berkembang menjadi lebih banyak selama bertahun-tahun.
 • WordPress boleh menggunakan pelbagai jenis laman web, termasuk blog.
 • Pada masa penulisan, WordPress mempunyai lebih daripada 30% dari keseluruhan web. Ya, itu betul, kira-kira satu dari setiap tiga laman web di web berjalan di WordPress!

Hanya untuk merakam; jangan menganggap ini sebagai pilihan antara blog atau laman web. Sebaliknya, bina laman web anda di WordPress, dan kemudian tentukan sama ada anda mahu memasukkan komponen blog di kemudian hari. Ini adalah penyelesaian yang lebih baik untuk masa depan daripada yang lain.

Sebagai alternatif, berikut adalah beberapa pembangun laman web lain jika anda cukup yakin bahawa anda tidak akan memerlukan blog.

“Bolehkah Saya Menggunakan Blog / Laman Web untuk Bisnis?”

Sekiranya anda berada dalam situasi di mana anda ingin memulakan perniagaan dalam talian, persoalan blog vs laman web menjadi lebih kritikal.

Seperti yang ditunjukkan oleh pengalaman, blog terbukti sangat berkesan sebagai alat untuk perniagaan.

 • Laporan Hubspot bahawa syarikat yang mempunyai blog mendapat pelawat 55% lebih banyak daripada syarikat yang hanya mempunyai laman web standard.
 • Mempunyai blog memberi anda beberapa faedah khusus. Ketua mereka; enjin carian seperti Google suka blog. Ini kerana blog, menurut definisi, akan selalu lebih terkini daripada laman web statik, dan akan sentiasa mempunyai beberapa kandungan baru yang baru untuk ditunjukkan kepada orang lain. Google sangat menyukai perkara seperti ini!
 • Setiap kali anda menerbitkan catatan baru di blog anda, mesin laman web anda – WordPress – akan melakukan ping kepada Google secara automatik dan mengajak mereka untuk datang dan mengindeks kandungan baru anda. Laman web statik tidak memberi anda bonus ini.
 • Mempunyai blog juga memudahkan mempromosikan perniagaan anda di media sosial. Fikirkanlah dengan cara ini, jika anda hanya mempunyai laman web statik, maka apa sebenarnya yang boleh anda kongsi dengan pengikut anda di laman sosial? Halaman web yang sama yang mengandungi keterangan perniagaan anda berulang-ulang kali? Orang akan cepat bosan. Sebagai perbandingan, catatan blog baru sangat sesuai untuk dikongsi dengan orang anda di media sosial. Oleh kerana kandungannya selalu baru, pengikut anda lebih cenderung memeriksanya.

Satu-satunya kelemahan blog ialah seseorang mesti menulis semua kandungan baru yang segar ini untuk blog anda. Oleh itu, blog memerlukan pelaburan masa yang berterusan – anda harus menerbitkan entri blog baru sekurang-kurangnya sekali setiap dua minggu, jadi berhati-hatilah. Sebaliknya, laman web statik merupakan usaha sekali sahaja, yang boleh menjadi kelebihan mereka ketika kita berbual dengan laman web berbanding laman web.

“Bolehkah Saya Menjana Wang Dengan Blog / Laman Web?”

Dalam satu perkataan, iya.

Terdapat banyak cara untuk menjana wang dari blog atau laman web anda. Kami bahkan menyusun senarai 33 cara seperti ini di sini.

Kami menganjurkan anda untuk membaca artikel itu untuk mendapatkan maklumat mendalam, tetapi secara umum, kaedah paling mudah untuk menjana wang dari laman web anda adalah:

 • menjual ruang iklan di laman web / blog (biasanya melalui AdSense)
 • terima sumbangan
 • pemasaran gabungan – mempromosikan produk orang lain dengan komisen
 • menjual produk anda sendiri

Bercakap tentang menjual produk:

“Bolehkah Saya Menjual di Blog atau Laman Web Saya?”

Seperti yang kami katakan sebelumnya, CMS yang paling popular – WordPress – telah membuat namanya kerana dapat berjalan sebarang jenis blog atau laman web yang dapat dibayangkan, dan ini termasuk kedai dalam talian juga!

Jadi untuk menjawabnya dengan cepat, iya, anda boleh menjual di blog atau laman web anda.

 • Sekiranya anda menggunakan WordPress, anda boleh mula menjual produk setelah anda memasang pemalam tambahan yang dipanggil WooCommerce. Ini akan menjadikan blog atau laman web anda menjadi kedai e-dagang yang lengkap.
 • Sekiranya anda menggunakan pembangun laman web lain, seperti Wix atau Ruang Squarespace maka anda akan mendapat modul kedai e-dagang secara langsung.

“Bolehkah saya Bmenggunakan Blog atau Laman Web Sendiri? “

Sekali lagi, jawapannya adalah iya.

Anda boleh membina blog atau laman web sendiri, dan anda bahkan tidak memerlukan pengetahuan atau kemahiran pakar untuk menggunakannya.

Kami menerangkan semuanya di sini, langkah demi langkah:

 • Cara memulakan blog – panduan pemula
 • Cara membuat laman web – dari kanvas kosong ke laman web yang berfungsi

“Berapa Kos Membangun Blog vs Laman Web?”

Kos akan bergantung pada laman web atau mesin blog / platform yang akan anda gunakan.

Sekiranya anda memutuskan untuk membina laman web anda dengan WordPress, anda perlu mendapatkan akaun hosting web dan nama domain sebelum anda dapat menjadikan laman web anda beroperasi.

 • Secara ringkas, web hosting adalah tempat laman web atau blog anda ditempatkan.
 • Nama domain adalah alamat laman web anda di web.

Walaupun ini mungkin menakutkan jika anda belum bekerja dengan hosting atau domain, perkara-perkara ini sebenarnya sangat mudah ditangani sebaik sahaja anda sampai di sana.

Contohnya, membeli rancangan hosting untuk WordPress dari syarikat seperti Bluehost semudah itu. Yang perlu anda lakukan ialah mendaftar akaun hosting dan membayar invois (bermula dari $ 2.95 / bulan).

Sebagai sebahagian daripada tawaran, anda mendapat nama domain secara percuma, dan Bluehost juga akan menguruskan pemasangan semuanya – dan kemudian menyerahkan laman web WordPress yang beroperasi. Yang perlu anda lakukan ialah mengkonfigurasinya dengan memilih tema WordPress dan menjadikan laman web anda kelihatan seperti yang anda mahukan.

 • Inilah panduan pemula kami untuk menyesuaikan WordPress.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan platform lain, seperti Squarespace atau Wix dan bukannya WordPress, anda juga akan mengikuti proses pendaftaran yang serupa. Di penghujungnya, anda akan mendapat laman web kosong yang boleh anda sesuaikan dengan lebih lanjut. Laluan ini sedikit lebih mahal walaupun:

 • Squarespace bermula pada $ 12 / bulan peribadi, dan perniagaan $ 18 / bulan
 • Wix bermula dari $ 13 / bulan peribadi, dan $ 23- $ 49 / bulan perniagaan

Dalam kebanyakan kes, WordPress akan jauh lebih murah secara keseluruhan.

Berikut adalah gambaran yang lebih mendalam mengenai berapa kos laman web.

“Bagaimana dengan Meningkatkan Laman Web Saya di Masa Depan?”

Pertumbuhan mungkin ada di fikiran anda, terutamanya jika anda akan melancarkan laman web anda untuk tujuan perniagaan.

Berita baiknya ialah platform laman web dan blog berkualiti tinggi tidak menghalang pertumbuhan anda dengan cara apa pun.

Sebagai contoh, WordPress digunakan oleh beberapa jenama terbesar di web, termasuk syarikat gergasi seperti BBC, Berwayar, dan sekata Beyonce. Cukup sederhana, jika ia mampu melayani mereka, maka ia akan dapat melayani perniagaan anda juga.

Satu-satunya perkara yang mungkin anda mahu lakukan apabila anda mula menarik lebih banyak pengunjung adalah menambah spesifikasi hosting web anda ke tahap yang lebih tinggi – hanya untuk memastikan bahawa pelayan dapat menangani semua lalu lintas.

Selain daripada itu, anda boleh menambahkan seberapa banyak halaman yang anda mahukan, seberapa banyak catatan blog yang anda mahukan, dan seberapa banyak produk yang anda mahukan, dan tetap yakin bahawa semuanya akan berfungsi tanpa masalah.

Adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan untuk menambahkan forum ke laman web atau blog anda kerana ini adalah kaedah yang baik untuk membina kesetiaan pengunjung dan mendorong aktiviti komuniti.

Apa yang akan datang?

Kami harap ini bermanfaat dan topik blog vs laman web tidak lagi menjadi misteri kepada anda. Mempunyai kehadiran dalam talian sangat penting jika anda menjalankan perniagaan, tetapi juga hobi yang menarik untuk dimiliki sebagai individu.

Sekali lagi, untuk memulakan pengembaraan anda dengan blog dan / atau laman web, sila baca panduan ini:

 • Bagaimana untuk mulakan blog – panduan pemula
 • Bagaimana untuk buat laman web – dari kanvas kosong ke tapak kerja
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me