Bolehkah Saya Memindahkan Tapak Saya dari FatCow?

Ya, dan inilah ringkasan langkahnya:

 1. Dapatkan akaun di hos yang ingin anda pindahkan ke.
 2. Salin laman web anda dari FatCow ke akaun hosting baru anda.
 3. Batalkan akaun FatCow anda

Sekiranya anda belum mempunyai akaun hosting baru, kami sangat mengesyorkan BlueHost, yang memberi anda:

 • Pembina Domain dan Tapak PERCUMA
 • 1-Klik Pemasangan WordPress
 • Sokongan 24/7
 • Jaminan Pulangan Wang 30 Hari

Dengan semua ini, berikut adalah cara mendapatkan harga terendah yang terdapat di BlueHost:

Langkah 1 – Pergi ke BlueHost

Pergi ke www.BlueHost.com dan klik butang “mulakan sekarang”. Sekiranya anda menggunakan pautan ini, anda akan mendapat harga terendah dan domain PERCUMA juga.

Langkah 2: Pilih Pelan Web Hosting Anda

Setelah memilih nama domain anda, anda akan dapat memilih rancangan hosting anda.

Pilih Asas pilihan – sangat sesuai untuk laman web baru.

Tidak ada keperluan untuk akaun Plus atau Prime melainkan jika anda ingin menjadi tuan rumah 2 atau lebih laman web, atau anda sudah mendapat lebih dari 100,000 pelawat setiap bulan ke laman web anda.

Langkah 3: Masukkan Nama Domain Laman web anda

Setelah anda mengklik “Mulai Sekarang” anda akan diminta untuk memilih nama domain anda dan klik “seterusnya” untuk meneruskan.

Kerana anda sudah mempunyai laman web yang ada yang ingin anda pindahkan ke BlueHost, masukkan domain anda di kotak “Saya mempunyai nama domain” di sebelah kanan.

Langkah 4: Lengkapkan Pendaftaran Anda

Cukup teruskan proses pendaftaran yang lain untuk menyelesaikannya. Setelah mendaftar, anda akan menerima e-mel dengan maklumat log masuk anda. Tahniah! Anda kini bersedia untuk memindahkan laman web anda dari FatCow ke BlueHost.

Langkah 5: Tentukan Bagaimana Anda Akan Memindahkan Laman Web Anda

Apa jenis laman web yang anda ada?

 • Laman / blog WordPress
 • Laman web HTML statik (tiada pangkalan data)
 • Laman web yang dinamik (pangkalan data html / php / mysql dan seumpamanya)

Sekiranya anda mempunyai laman web WordPress, teruskan ke langkah 6.

Sekiranya anda mempunyai laman web HTML statik, lanjutkan ke langkah 7. Jika anda mempunyai laman web dinamik dengan pangkalan data tetapi bukan WordPress, teruskan ke langkah 8.

Langkah 6A – Pindahkan Laman Web WordPress:

Cara termudah untuk memindahkan laman web WordPress adalah dengan ManageWP, yang PERCUMA digunakan. Ini adalah penyelamat untuk menguruskan banyak laman web WordPress sekaligus seperti yang saya lakukan, dan saya sangat mengesyorkan anda mencubanya.

Langkah 6B – Pindahkan Laman Web HTML Statik:

Dalam kes ini, anda akan:

 1. Sambungkan ke akaun fatcow anda melalui FTP menggunakan sesuatu seperti FileZilla misalnya. Sekiranya anda tidak pasti mengenai kelayakan FatCow FTP anda, periksa panel kawalan FatCow anda.
 2. Muat turun semua fail anda ke folder baru di komputer anda
 3. Sambungkan ke akaun hosting baru anda (contohnya BlueHost) melalui FTP dan muat naik semua fail di sana.
 4. Itu sahaja! Laman web HTML statik mudah ��

Langkah 6C – Pindahkan Laman Web Dinamik:

Dalam kes ini, anda akan:

 1. Sambungkan ke akaun fatcow anda melalui FTP menggunakan sesuatu seperti FileZilla misalnya. Sekiranya anda tidak pasti mengenai kelayakan FatCow FTP anda, periksa panel kawalan FatCow anda.
 2. Muat turun semua fail anda ke folder baru di komputer anda
 3. Sambungkan ke akaun hosting baru anda (contohnya BlueHost) melalui FTP dan muat naik semua fail di sana.
 4. Kembali ke akaun FatCow anda, eksport pangkalan data laman web anda melalui PHPMyAdmin yang boleh anda akses dari panel kawalan. Ia harus memuat turun fail .sql untuk anda.
 5. Pada akaun hosting baru anda (misalnya BlueHost), pergi ke MySQL Database Wizard di cPanel dan buat pengguna pangkalan data dan pangkalan data baru, kemudian berikan pengguna semua keistimewaan untuk pangkalan data tersebut. Pastikan anda menggunakan kata laluan pangkalan data yang sama yang digunakan pada pangkalan data pada akaun FatCow anda; atau gunakan kata laluan baru jika anda mahu, tetapi pastikan untuk mengemas kini fail konfigurasi di laman web anda sehingga masih dapat menyambung ke pangkalan data.
 6. Pada akaun hosting baru anda, lancarkan PHPMyAdmin dan buka pangkalan data yang baru anda buat. Kemudian pergi untuk mengimport dan mengimport fail .sql yang anda muat turun lebih awal dari akaun FatCow anda.

Langkah 6D – Tukar DNS Nama Domain Anda

Kini tiba masanya untuk menukar entri DNS nama domain anda untuk menunjuk ke server nama host baru anda. Sekiranya nama domain anda ada di FatCow, anda boleh mengurus domain di panel kawalan anda dan mengemas kini DNS (pelayan nama domain) di sana.

Oleh kerana kami menggunakan BlueHost dalam contoh ini, ns1.bluehost.com dan ns2.bluehost.com.

Langkah 7: Pilihan – Pindahkan Nama Domain Anda Dari FatCow

 1. Anda perlu log masuk ke akaun FatCow anda, terus ke Gambaran Keseluruhan, kemudian pilih Keselamatan. Cukup klik Buka Kunci Privasi Domain. Kemudian, klik juga Nonaktifkan Privasi Domain.
 2. Periksa maklumat e-mel domain anda dan pastikan maklumat terkini untuk anda menerima pautan pengesahan untuk pemindahan anda. Cari maklumat hubungan anda dari tab Kenalan akaun anda.
 3. Pergi ke Domain Central dari akaun webhosting FatCow anda, klik domain tertentu kemudian pilih Transfer. Selepas itu, klik Hantar Kod Maklumat Automatik. Kod kebenaran akan dihantar ke e-mel yang diberikan ke domain tersebut.
 4. Laman web yang ingin anda pindahkan mestilah aktif. Secara sederhana, domain laman web tersebut harus ada dan dapat diakses di World Wide Web.
 5. Pada masa ini, anda semestinya telah memilih syarikat hosting baru yang ingin anda pindahkan ke laman web anda. Sehubungan dengan syarikat perniagaan itu sendiri, anda harus menghantar e-mel kepada pentadbiran syarikat hosting tersebut dan meminta persetujuan pemindahan domain anda. Dalam e-mel anda, sebutkan maklumat asas mengenai laman web anda, domainnya, penyedia hosting laman web sebelumnya, pelayan nama dan maklumat hubungan. Tunggu tindak balas mereka.
 6. Sekiranya permintaan anda telah disetujui, maka daftarlah ke syarikat hosting tersebut dan berlangganan rencana hosting web.
 7. Log masuk ke akaun hos web anda dari penyedia hosting baru itu. Navigasi jalan anda ke panel kawalan akaun anda.
 8. Pergi ke Domain Central dari akaun itu dan pilih Tambah Domain yang Ada. Isi nama domain yang akan anda transfer dari akaun FatCow anda kemudian klik Tambah.
 9. Dari senarai domain, klik untuk domain yang baru sahaja anda tambahkan. Tunggu kotak dialog dimuat.
 10. Dari kotak yang meminta kod kebenaran, masukkan kunci untuk pemindahan domain. Pilih Pindahkan.
 11. Periksa e-mel anda mengenai pengesahan pemindahan domain. Baca dan ikuti arahan selanjutnya. Klik pautan pengesahan jika diberikan.
 12. Tunggu maksimum satu minggu untuk kejayaan pemindahan domain.
 13. Kemudian, anda akan dimaklumkan bahawa anda telah berjaya memindahkan laman web anda dari FatCow kepada penjaga penyedia webhosting baru anda.
 14. Dalam akaun web hosting penyedia hosting baru anda, jangan lupa mengunci domain anda untuk mengamankan fail laman web anda.

Sebagai contoh, jika anda ingin memindahkan laman web anda ke iPage, ikuti langkah-langkahnya dan merujuk kepada iPage sebagai penyedia hosting baru. Tidak ada caj tersembunyi setelah menyelesaikan pemindahan domain. Memindahkan laman web anda ke host lain semestinya melanggan rancangan mereka. Dengan iPage, pemindahan domain dari FatCow atau penyedia hosting web lain bukan hanya pilihan. Adalah mungkin bagi anda untuk melangkau langkah-langkah pemindahan domain dengan mengubah tetapan DNS laman web anda untuk menjaga pelayan iPage tetapi ia akan menyebabkan beban kerja yang hampir sama untuk anda harus mengganggu diri anda dengan tetapan DNS. Jadi lebih baik ikuti 14 langkah pemindahan domain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me