Bolehkah Saya Memindahkan Tapak Saya ke InMotion?

Ya, anda pasti dapat memindahkan laman web anda dari hos anda sekarang ke InMotion Hosting dengan syarat anda “lulus” beberapa yang mesti dilakukan. Sebenarnya, memindahkan laman web anda dari penyedia hosting anda sekarang ke InMotion adalah proses yang mudah. Namun, ada beberapa perkara atau beberapa perkara yang mesti kita jelaskan terlebih dahulu. Salah satunya adalah, tidak semua laman web dapat memindahkan ke InMotion dengan mudah kerana terdapat senarai laman web tertentu yang disokong oleh pemindahan InMotion. Perkara lain yang perlu diingat adalah bahawa walaupun anda mungkin tidak dapat memindahkan laman web anda ke InMotion, anda masih boleh menghoskan domain anda dengan InMotion Hosting. Kedengarannya membingungkan, bukan.
Secara teknikal, terdapat perbezaan asas antara hanya memindahkan laman web anda ke host baru dan memindahkan domain anda. Walaupun bagi sebilangan ini mungkin terdengar sama, sebenarnya tidak. Perbezaannya adalah bahawa Pendaftaran Nama Domain dan Hosting Domain, juga dikenali sebagai Hosting Laman Web, adalah dua perkara yang berbeza. Pendaftaran Nama Domain adalah kepemilikan anda atas nama domain yang, kecuali untuk tetapan yang anda buat di panel kawalan pendaftar, tidak banyak berkaitan dengan hosting anda yang sebenarnya sedangkan Domain Hosting adalah syarikat yang memiliki pelayan tempat anda meletakkan laman web anda, termasuk fail dan folder anda. Host web anda tidak semestinya menjadi syarikat yang sama dengan tempat anda mendaftarkan domain anda.

Langkah apa yang harus saya ambil untuk memindahkan laman web saya ke InMotion Hosting?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, memindahkan laman web anda ke InMotion adalah proses yang mudah. Cukup ikuti langkah-langkah yang berjaya dan anda seharusnya telah memindahkan laman web anda ke InMotion dalam masa yang singkat. Langkah-langkah berikut adalah:

 •  Pertama, anda perlu menilai laman web anda. Penilaian laman web diperlukan untuk mengetahui perkara berikut:
 •  Folder yang mana fail laman web anda disimpan oleh hos sebelumnya;
 •  Apa pangkalan data, jika ada, yang digunakan atau jika anda menggunakan pangkalan data; dan
 •  Lihat bagaimana anda boleh mendapatkan salinan cadangan fail pangkalan data anda.
 •  Seterusnya, anda perlu memuat turun fail laman web anda dari hos sebelumnya ke desktop anda. Ini paling baik dilakukan melalui penggunaan File Transfer Protocol atau FTP.
 •  Kemudian, langkah seterusnya adalah mengeksport pangkalan data laman web anda. Sekiranya, dalam mana-mana keadaan, laman web anda menggunakan pangkalan data, adalah mustahak anda mendapatkan sandaran daripadanya. Proses sandaran pangkalan data mungkin berbeza dari host ke host sehingga penting untuk menghubungi hos web sebelumnya untuk mendapatkan bantuan.
 •  Seterusnya, muat naik fail laman web anda dan import pangkalan data anda. Untuk melakukan ini, penting untuk memuat naik fail laman web anda menggunakan FTP ke dalam direktori public_html akaun InMotion anda.
 •  Sekiranya anda mempunyai pangkalan data, ini juga merupakan masa yang tepat untuk mengimportnya ke akaun InMotion anda. Sangat mustahak untuk membuat pangkalan data di dalam cPanel dan kemudian setelah membuat pangkalan data, import sandaran pangkalan data anda ke dalamnya menggunakan phpMyAdmin.
 •  Sebaik sahaja fail laman web anda sudah diunggah dan pangkalan data anda, jika ada, dipulihkan, laman web anda harus siap untuk dijalankan di hos barunya. Walau bagaimanapun, adalah tepat untuk menguji laman web anda terlebih dahulu menggunakan URL akaun sementara.
 •  Setelah memastikan laman web berfungsi dengan baik, langkah seterusnya adalah menyiapkan alamat e-mel domain anda.
 •  Seterusnya, apa yang perlu anda lakukan adalah mengarahkan domain anda dari hos sebelumnya dan ke pelayan InMotion Hosting anda. Untuk melakukan ini, anda perlu mengubah server nama domain anda menjadi:
 •  ns.inmotionhosting.com
 •  ns2.inmotionhosting.com
 •  Setelah mengemas kini pelayan nama anda, anda kini bersedia untuk menguji laman web sekali lagi. Namun, penting untuk diperhatikan bahawa perubahan mungkin tidak berlaku serta-merta dan boleh memakan waktu hingga 24 jam. Sebaiknya pengujian laman web dilakukan setiap 6 jam sehingga tempoh 24 jam berlalu.

Bagaimana saya mengeksport pangkalan data MySQL di phpMyAdmin?

Oleh kerana FTP tidak dapat mengakses pangkalan data MySQL, mungkin Anda perlu mengeksport pangkalan data MySQL di phpMyAdmin. Ini membolehkan anda membuat sandaran pangkalan data anda yang akan digunakan untuk memindahkan pangkalan data ke pelayan lain atau hanya untuk penyimpanan.
Untuk mengeksport pangkalan data MySQL, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 •  Pertama, anda perlu log masuk ke cPanel.
 •  Kemudian klik ikon phpMyAdmin yang boleh didapati di bawah Pangkalan Data.
 •  Dari senarai di menu sebelah kiri, pilih pangkalan data yang ingin anda eksport dengan mengklik nama pangkalan data.
 •  Kemudian klik tab Eksport.
 •  Pastikan semua jadual dan pilihan SQL dipilih.
 •  Kemudian di bawah “Struktur”, aktifkan pilihan “Tambahkan DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION.”
 •  Sekiranya pangkalan data anda besar, anda boleh memampatkan fail dengan memilih “zip” atau “gzip”. Pastikan bahawa “Simpan sebagai fail” dipilih.
 •  Kemudian klik pada butang Go yang terdapat di bahagian bawah skrin.
 •  Untuk memuat turun eksport pangkalan data ke desktop tempatan anda, pilih “Simpan” ketika Anda diminta untuk membuka atau menyimpan file. Pastikan anda mencatat nama fail dan lokasi di mana sandaran disimpan.

Adakah usaha memindahkan laman web saya ke InMotion wajar dilakukan?

InMotion Hosting adalah salah satu pemimpin yang terkenal di pasaran hosting laman web. Ia terkenal dengan perkhidmatan hosting yang murah dan berpatutan namun boleh dipercayai, stabil dan hebat. Sifat positif dan kelebihan yang dimiliki oleh InMotion Hosting ini menjadikan pemindahan laman web anda dari host sebelumnya ke InMotion Hosting sangat bernilai usaha.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me