Cara Membuat Akaun E-mel untuk Nama Domain Anda


Cara Membuat Akaun E-mel untuk Nama Domain Anda

Dalam tutorial ini, anda akan belajar bagaimana membuat akaun e-mel untuk nama domain anda. Kami akan membawa anda selangkah demi selangkah melalui keseluruhan proses, memberi anda dua jalan alternatif untuk diikuti berdasarkan apa keperluan anda.

Mari kita mulakan dengan asas:

Apa Itu *Sebenarnya* Maksud Membuat Akaun E-mel untuk Nama Domain Anda?

Anda mungkin sudah mempunyai Gmail atau beberapa akaun e-mel percuma yang lain. Walaupun e-mel itu baik-baik saja, ia tidak kelihatan sangat baik ketika digunakan untuk jenis apa pun profesional tujuan.

Sebagai contoh, mudah untuk membayangkan bagaimana e-mel menghubungi perniagaan  [dilindungi e-mel] mungkin tidak optimum. Alternatif yang lebih baik adalah dengan menyediakan alamat e-mel khusus di bawah nama domain anda sendiri – jika anda sudah memiliki nama domain (jika tidak, inilah cara untuk mendaftarkan nama domain).

Dalam senario seperti itu, misalnya, Anda dapat menggunakan sesuatu seperti itu [dilindungi e-mel] sebaliknya, yang mempunyai getaran yang sama sekali berbeza dengannya.

Hari ini, kita akan belajar bagaimana melakukannya – buat akaun e-mel untuk nama domain anda – sehingga anda mendapat alamat e-mel yang mempunyai nama domain anda sendiri setelah @ simbol.

Kami akan menunjukkan kepada anda dua cara untuk melakukannya:

  • PILIHAN A). Melibatkan menangani semua perkara dalam panel pengguna anda di Bluehost – salah satu firma hosting web terkemuka di web, terkenal dengan harga rendah dan pendekatan mesra pemula. Kami telah menyenaraikan semua sebab anda harus menggunakan Bluehost vs persaingan dalam artikel lain.
  • PILIHAN B). Melibatkan penyambungan nama domain anda ke Gmail – seperti dalam, iya, anda akan berinteraksi dengan e-mel anda melalui panel seperti Gmail, tetapi anda akan melakukannya dengan cara yang membolehkan anda menggunakan e-mel domain khusus anda dan bukannya alamat biasa @ gmail.com.

Sesuatu yang perlu kita akui di hadapan adalah Jalan (a) jauh lebih mesra pemula. Kami memberikannya 5/5 pada skala “kemudahan penggunaan”. Jalur (b) adalah 3/5 sederhana.

Cara Membuat Akaun E-mel untuk Nama Domain Anda dengan Bluehost

Setelah anda mengatur rancangan hosting anda dan hidup dengan Bluehost (www.Bluehost.com), membuat akaun e-mel baru untuk nama domain anda akan menjadi lebih mudah. Pada dasarnya, yang perlu anda lakukan ialah melalui beberapa panel di skrin di kawasan pengguna Bluehost.

  • Masih belum mempunyai nama domain atau laman web? Inilah cara untuk melalui proses pendaftaran dan menyiapkan semuanya dengan Bluehost.

Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat akaun e-mel untuk nama domain anda dengan Bluehost:

Pertama, log masuk ke panel Bluehost anda dan kemudian masuk E-mel dari bar sisi utama.

Oleh kerana anda belum mempunyai akaun e-mel, anda akan segera melihat borang pembuatan e-mel. Suka yang ini:

Buat akaun e-mel untuk nama domain anda dengan Bluehost

Inilah cara untuk mengisinya:

  • E-mel: Masukkan apa sahaja yang anda mahu menjadi pengecam e-mel anda. Anda juga boleh membuat ini nama pertama Nama terakhir jika anda kekurangan idea.
  • Kuota Peti Mel: Bergantung pada tahap hosting yang telah anda beli dari Bluehost, anda akan mempunyai jumlah ruang cakera yang berbeza. Sekiranya anda hanya akan membuat satu akaun e-mel, anda boleh menetapkan kuota ke Tanpa had, tetapi idea yang lebih baik adalah menyimpannya pada 500 MB, yang seharusnya lebih dari cukup untuk membiarkan anda menggunakan e-mel anda secara normal.

Setelah mengisi isian, klik pada Buat akaun.

Selepas secara harfiah sesaat, akaun e-mel anda telah dibuat dan siap digunakan. Langkah seterusnya, belajar bagaimana menggunakan e-mel baru anda:

Tukar tab ke Akaun E-mel, seperti itu:

Akaun Bluehost

Di sana, anda akan dapat melihat semua akaun e-mel yang aktif pada nama domain anda. Pada masa ini, hanya ada satu.

Dengan mengklik Akses mel Web, anda boleh mula menggunakan akaun e-mel anda dengan segera – melalui pelanggan e-mel Bluehost sendiri.

Walaupun begitu, senario yang lebih mungkin adalah anda ingin mengkonfigurasi e-mel ini pada komputer riba atau iPhone anda. Untuk itu, klik pada Sambungkan Peranti butang. Anda akan melihat beberapa pilihan baru muncul. Klik pada yang berlabel Sediakan Pelanggan Mel.

Anda akan melihat halaman yang baru dengan arahan mengenai cara menjalani proses dengan alat e-mel kegemaran anda. Bahagian yang paling menarik ialah Bluehost menyediakan pelbagai pilihan konfigurasi automatik untuk banyak penyelesaian dan aplikasi e-mel yang popular:

Konfigurasi Bluehost

Di bawah halaman, terdapat juga perincian konfigurasi manual sekiranya anda tidak menemui alat anda dalam senarai.

�� Dan itu sahaja! Pada ketika ini, akaun e-mel baru anda beroperasi sepenuhnya.

Cara Membuat Akaun E-mel untuk Nama Domain Anda dengan Gmail

Proses ini melibatkan beberapa langkah daripada Jalan (a). Tetapi ia pasti dapat dilakukan oleh pemula selagi anda mengikuti langkah-langkah itu dengan teliti. Selain itu, jika anda ingin membuat akaun e-mel untuk nama domain anda dengan Gmail, itu juga akan melibatkan bayaran tambahan di atas apa yang sudah anda bayar untuk nama domain anda.

Walaupun standard @ gmail.com e-mel percuma, Gmail memberikan tanda harga untuk membolehkan anda membuat dan mengurus alamat e-mel khusus berdasarkan nama domain anda sendiri.

Pakej premium itu dipanggil G Suite. Pelan asas adalah $ 5 / pengguna / bulan, tetapi ada percubaan 14 hari yang tersedia (diperlukan kad kredit), jadi anda boleh menguji bagaimana semuanya berfungsi sebelum melakukan. Walaupun mungkin terdengar mahal, G Suite adalah produk untuk perniagaan, jadi Anda mendapat lebih banyak alat selain dari e-mel khusus.

Setelah anda bersedia, pergi di sini dan klik pada salah satu Bermula butang. Anda akan melihat borang pendaftaran yang menanyakan beberapa soalan asas – untuk memahami perniagaan dan keperluan anda dengan lebih baik.

pendaftaran g suite

Sepanjang perjalanan, anda akan ditanya sama ada anda sudah mempunyai domain yang ingin anda sambungkan dengan G Suite. Pilih, iya.

domain g suite

Masukkan nama domain, dan kemudian lakukan dengan semua langkah seterusnya. Yang terakhir adalah membuat pengguna G Suite utama anda.

pengguna g suite

Apabila semuanya selesai, anda akan sampai di skrin log masuk G Suite anda. Setelah log masuk, anda akan diminta untuk mendapatkan maklumat tambahan sebelum mengaktifkan akaun anda sepenuhnya. Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda akan melihatnya:

g suite dibuat

Pada peringkat ini, anda berjaya mendaftar dengan G Suite. Namun, anda masih tinggal beberapa langkah lagi dari membuat akaun e-mel baru untuk nama domain anda. Inilah yang perlu anda lakukan sekarang:

  1. Sahkan nama domain anda dengan G Suite. Ini hanya untuk memastikan bahawa anda memang pemilik nama domain yang telah anda nyatakan semasa penyediaan. Wizard akan menunjukkan kepada anda beberapa pilihan untuk mengesahkan. Langkah ini akan berbeza-beza bergantung pada tempat anda mendaftarkan nama domain anda. Wizard G Suite menyediakan arahan untuk pendaftar yang berbeza.
  2. Buat akaun e-mel / pengguna tambahan jika diperlukan. Di sinilah anda dapat membuat akaun anda sendiri, mis. [dilindungi e-mel].
  3. Aktifkan akaun Gmail untuk setiap akaun yang telah anda siapkan pada langkah sebelumnya.

Inilah a gambaran umum bagaimana proses di atas semuanya berlaku selangkah demi selangkah.

Apabila anda melalui langkah-langkah ini, anda akan mempunyai akaun e-mel yang berfungsi sepenuhnya (atau lebih dari satu) dan anda boleh mula menggunakannya melalui antara muka pengguna standard Gmail.

Walaupun begitu, jika anda tidak 100% tergila-gila dengan antara muka Gmail, anda masih boleh mengkonfigurasi akaun e-mel baru anda dalam alat e-mel pihak ketiga dengan mudah (contohnya, supaya anda dapat menggunakan e-mel baru itu pada iPhone atau komputer riba anda).

Anda boleh melakukannya dengan menggunakan protokol POP3 atau IMAP. G Suite menerangkan perbezaannya cukup jelas. Walaupun, dalam kebanyakan kes, Anda ingin menggunakan IMAP ketika mengkonfigurasi e-mel anda pada peranti moden atau dalam perisian moden, seperti pada iPhone atau Microsoft Outlook. Inilah cara melaksanakan dengan konfigurasi itu.

�� Itulah hujung jalan! Akaun e-mel baru anda beroperasi sepenuhnya dan disatukan dengan peranti tambahan untuk kemudahan.

Apa yang akan datang?

Oleh kerana anda baru sahaja berjaya membuat akaun e-mel untuk nama domain anda, mungkin sekarang mari kita pelajari satu atau dua perkara tentang cara menggunakan e-mel untuk keuntungan anda ketika memasarkan perniagaan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me