Cara Memindahkan Laman Web anda ke WebHostingHub

Bolehkah saya memindahkan laman web saya ke WebHostingHub?

Syarikat hosting WebHostingHub menyokong dan membenarkan pemindahan laman web, jadi jawapannya pasti ya. Ya, anda boleh memindahkan laman web anda ke WebHostingHub. Sebenarnya, memindahkan laman web anda ke WebHostingHub adalah proses yang mudah. Walau bagaimanapun, pertama kita perlu menentukan dengan jelas apa yang anda perlu pindahkan, sama ada hanya laman web itu sendiri dan bukan domain atau adakah anda ingin memindahkan domain anda ke WebHostingHub. Secara teknikal, terdapat perbezaan asas antara hanya memindahkan laman web anda ke host baru dan memindahkan domain anda. Walaupun bagi sebilangan ini mungkin terdengar sama, sebenarnya tidak.

Anda lihat, perbezaannya adalah bahawa pada dasarnya Pendaftaran Nama Domain dan Domain Hosting, juga dikenali sebagai Hosting Laman Web, adalah dua perkara yang berbeza. Pendaftaran Nama Domain adalah kepemilikan anda atas nama domain yang, kecuali untuk tetapan yang anda buat di panel kawalan pendaftar, tidak banyak berkaitan dengan hosting anda yang sebenarnya sedangkan Domain Hosting adalah syarikat yang memiliki pelayan tempat anda meletakkan laman web anda, termasuk fail dan folder anda. Host web anda tidak semestinya menjadi syarikat yang sama dengan tempat anda mendaftarkan domain anda.

Perbincangan berikut memberi tumpuan kepada isu pemindahan laman web dan bukan domain.

Adakah cara mudah untuk memindahkan laman web saya ke WebHostingHub?

Salah satu cara termudah untuk memindahkan laman web anda yang sebelumnya dihoskan oleh hos lain ke WebHostingHub adalah melalui penggunaan cPanel. Sudah tentu, jika host sebelumnya anda menggunakan cPanel. Sekiranya demikian, proses memindahkan laman web anda semestinya lebih mudah. Apa yang perlu anda lakukan terlebih dahulu adalah menjana cPanel Backup di syarikat yang kini menghoskan laman web anda. Setelah membuat sandaran, anda perlu memuat turunnya ke desktop menggunakan FTP atau dari pautan muat turun yang terdapat di cPanel host anda. Setelah selesai memuat turun, anda perlu memuat naiknya sekali lagi menggunakan FTP ke direktori / home dari akaun WebHostingHub baru anda. Sudah tentu, ini bermaksud bahawa anda harus mempunyai akaun dengan WebHostingHub sebelum anda mula memindahkan laman web anda. Setelah muat naik selesai, anda perlu meminta WebHostingHub untuk mengembalikan sandaran untuk anda. Untuk tujuan ini, anda perlu memberitahu syarikat tempat anda memuat naik sandaran. Syarikat juga mungkin meminta anda memberikan kata laluan atau empat digit terakhir kad kredit anda, untuk tujuan pengesahan.

Setelah sandaran cPanel dipulihkan, uji laman web anda menggunakan URL Sementara yang disediakan dalam E-mel Selamat Datang anda. Setelah menguji dan mengetahui bahawa laman web berfungsi, anda sekarang boleh mengubah tetapan DNS domain anda dengan mengarahkannya ke pelayan WebHostingHub. Ini dapat dilakukan dengan masuk ke pendaftar domain dan menukar server nama menjadi ns1.webhostinghub.com dan ns2webhostinghub.com. Setelah perubahan dilaksanakan, tunggu kira-kira 4 – 24 jam agar perubahan tersebut berlaku.

Apa yang perlu saya lakukan untuk memindahkan domain saya?

Untuk memindahkan laman web anda ke WebHostingHub, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 •  Pertama, muat turun fail laman web anda ke desktop menggunakan FTP Client. Perhatikan bahawa FTP tidak akan dapat mengakses pangkalan data MySQL, jadi jika host sebelumnya menawarkan phpMyAdmin untuk menguruskan pangkalan data, anda mungkin perlu mengeksport pangkalan data dalam phpMyAdmin.
 •  Setelah muat turun selesai, anda perlu memuat naik fail ke pangkalan data WebHostingHub, sekali lagi menggunakan FTP Client. Namun, kali ini, anda akan berhubung dengan penyedia hosting anda yang merupakan WebHostingHub. Namun, jika laman web anda menggunakan pangkalan data, apa yang perlu anda lakukan adalah membuat pangkalan data terlebih dahulu di cPanel dan kemudian mengimport pangkalan data menggunakan phpMyAdmin.
 •  Setelah memuat naik dan meletakkan fail di lokasi yang tepat, sudah waktunya untuk menguji apakah laman web anda berfungsi. Untuk menguji laman web anda, gunakan URL sementara yang disediakan dalam e-mel yang anda terima. Penting untuk diperhatikan bahawa untuk semua akaun WebHostingHub, folder lalai baru harus public_html.
 •  Setelah ujian selesai, anda perlu mengarahkan domain anda ke Pelayan Nama WebHostingHub dengan log masuk ke antara muka pengurusan domain pendaftar dan menukar pelayan nama menjadi ns1.webhostinghub.com dan ns2.webhosting.com.
 •  Tunggu sekurang-kurangnya 4 jam hingga 24 jam agar perubahan berlaku sepenuhnya, namun dinasihatkan agar anda secara berkala.  

Bagaimana saya mengeksport pangkalan data MySQL di phpMyAdmin?

Oleh kerana FTP tidak dapat mengakses pangkalan data, mungkin Anda perlu mengeksport pangkalan data MySQL di phpMyAdmin. Ini membolehkan anda membuat sandaran pangkalan data anda yang dapat digunakan untuk memindahkan pangkalan data ke pelayan lain atau hanya untuk penyimpanan. Untuk mengeksport pangkalan data MySQL, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 •  Pertama, anda perlu log masuk ke cPanel.
 •  Kemudian klik ikon phpMyAdmin yang boleh didapati di bawah Pangkalan Data.
 • Dari senarai di menu sebelah kiri, pilih pangkalan data yang ingin anda eksport dengan mengklik nama pangkalan data.
 • Kemudian klik tab Eksport.
 • Pastikan semua jadual dan pilihan SQL dipilih.
 •  Kemudian di bawah “Struktur”, aktifkan pilihan “Tambahkan DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION.”
 • Sekiranya pangkalan data anda besar, anda boleh memampatkan fail dengan memilih “zip” atau “gzip”. Pastikan bahawa “Simpan sebagai fail” dipilih.
 •  Kemudian klik pada butang Go yang terdapat di bahagian bawah skrin.
 •  Untuk memuat turun eksport pangkalan data ke desktop tempatan anda, pilih “Simpan” ketika Anda diminta untuk membuka atau menyimpan file. Pastikan anda mencatat nama fail dan lokasi di mana sandaran disimpan.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me