Cara Memperbaiki “Kesalahan Membuat Sambungan Pangkalan Data” di WordPress

Melihat yang ditakuti,

Ralat semasa membuat sambungan pangkalan data

… Adalah definisi hari yang tidak baik jika anda pemilik laman web WordPress.

Akui, mesej ralat ini kelihatan agak serius. Tidak ada reka bentuk, tidak ada elemen laman WordPress yang biasa, hanya teks:

Ralat Membuat Sambungan Pangkalan Data

Mula-mula, berhenti panik!

Kami tahu bahawa anda mungkin agak takut sekarang, tetapi biarkan kami memberi jaminan kepada anda masalah ini dapat diatasi dan sebarang kerosakan kekal dapat dicegah. Sebenarnya, kesalahan membuat sambungan pangkalan data adalah perkara biasa.

Memahami Masalahnya

Sama seperti kita tidak mahu bermain Kapten jelas di sini, sifat ralat itu dapat dijelaskan sendiri – ini adalah kesalahan semasa membuat sambungan pangkalan data.

Inilah maksudnya:

WordPress menggunakan dua teknologi utama untuk memberikan anda semua kemampuan hebatnya: PHP dan MySQL.

 • PHP adalah bahasa pengaturcaraan. WordPress – fail inti WordPress – telah ditulis dalam PHP. Membosankan, maaf.
 • MySQL adalah teknologi pangkalan data. WordPress menggunakan pangkalan data MySQL untuk menyimpan semua kandungan laman web anda. Ini termasuk catatan, halaman, tetapi juga elemen yang lebih kecil, seperti judul laman web anda, susun atur widget anda, tetapan warna, dan lain-lain. Pada asasnya, pangkalan data MySQL adalah tempat di mana setiap, bahkan sekeping maklumat terkecil mengenai laman web anda, disimpan.

Menggabungkan kedua-duanya, WordPress menggunakan perintah PHP untuk menyambung ke pangkalan data MySQL, mendapatkan maklumat yang diperlukannya, dan kemudian memaparkan semuanya di layar.

Di sinilah kesalahan berlaku. Kesalahan berlaku apabila, untuk apa jua alasan, WordPress tidak dapat mengakses maklumat dalam pangkalan data melalui arahan PHP. Apabila itu berlaku, WordPress pada dasarnya tidak tahu apa yang harus dilakukan seterusnya, jadi satu-satunya perkara yang boleh dikatakannya adalah, “Ralat semasa membuat sambungan pangkalan data.”

Dengan itu, terdapat beberapa sebab mengapa kesalahan itu berlaku. Beberapa yang lebih biasa:

 • ✅ Kelayakan log masuk yang salah. WordPress memerlukan log masuk dan kata laluan khusus untuk mengakses pangkalan data. Sekiranya itu telah berubah dengan alasan apa pun, maka WordPress tidak lagi dapat mengambil apa-apa dari pangkalan data.
 • ✅ Fail WordPress yang rosak. Fail WordPress inti boleh rosak akibat kemas kini yang gagal, antara lain. Ini boleh merangkumi perkara seperti kemas kini plugin, tema yang gagal, dan juga kemas kini perisian WordPress utama.
 • Pangkalan data yang rosak. Ini mungkin hasil daripada plugin nakal yang merosakkan pangkalan data secara dalaman, serangan penggodam, tema gagal, dan banyak lagi.
 • ✅ Pelayan pangkalan data tidak berfungsi. Dalam beberapa kes, pelayan web – pelayan yang menyimpan fail laman web anda – dijalankan pada mesin yang berbeza daripada pangkalan data. Dan pelayan pangkalan data yang berasingan itu boleh dimatikan dengan alasan apa pun.
 • ✅Lalu banyak lalu lintas. Walaupun ini adalah masalah yang baik, ia tetap menjadi masalah. Khususnya, pangkalan data anda mungkin tidak responsif kerana lonjakan lalu lintas yang tinggi. Sebagai contoh, mungkin salah satu siaran anda menjadi viral dan sekarang semua orang dan anjing mereka cuba memasuki laman web anda? Oleh itu pelayan tidak dapat menangani sebahagian daripada lawatan tersebut.

Cara Memperbaiki “Kesalahan Membuat Sambungan Pangkalan Data”

Oleh kerana kami menghargai masa anda, kami akan mengesyorkan terlebih dahulu jalan yang paling mungkin untuk menyelesaikan masalah bagi anda dengan pantas. Kemudian, kami akan menggali lebih mendalam dan menunjukkan kepada anda cara melakukan semua perbaikan secara manual.

Langkah 1: Hubungi Penyedia Host Web Anda

Hubungi sokongan hosting
Menghubungi sokongan hos web anda adalah idea yang baik …

Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa jika laman web anda berfungsi hanya beberapa minit yang lalu (atau sehari yang lalu) dan sekarang tidak demikian kesalahannya boleh berlaku pada hos web anda.

Semua host berkualiti hari ini menawarkan beberapa bentuk sokongan yang cepat bertindak balas, biasanya melalui live chat.

Mulakan dengan menghubungi sembang langsung itu, katakan bahawa anda mengalami “ralat semasa membuat sambungan pangkalan data” (tampal frasa), dan tanyakan:

 • jika pelayan pangkalan data aktif dan berjalan tanpa masalah, dan
 • jika tidak ada lonjakan aktiviti atau lalu lintas di pelayan sekarang.

Dalam kebanyakan kes, jika anda memberitahu mereka jenis kesalahan yang anda alami, mereka akan memberitahu anda apa sebenarnya penyebabnya, atau mereka akan memperbaikinya untuk anda.

Yang paling penting, mereka akan memberitahu anda jika pangkalan data anda baik-baik saja dan adakah atau tidak ada aktiviti yang mencurigakan di pelayan.

Sekiranya kesalahan tidak berlaku (pelayan beroperasi dan tidak ada lonjakan lalu lintas), dan mereka tidak mahu menolong anda, teruskan ke langkah 2:

Langkah 2: Periksa Jika Fail Plugin atau Tema Anda Tidak Rosak

Fail WordPress anda mungkin rosak akibat beberapa kejadian malang.

Contohnya, mungkin anda mengemas kini pemalam atau tema, dan semuanya runtuh? Mungkin anda menghubungkan laman web ini dengan perkhidmatan luaran? Mungkin anda menyunting beberapa fail dengan tangan?

Sekiranya ada perkara di atas membunyikan loceng, anda mungkin mempunyai pelakunya. Sekiranya anda belum melakukan perkara tersebut, lewati langkah ini.

Inilah yang boleh anda lakukan:

 • Pertama: sambungkan ke hos anda melalui FTP. Anda boleh melakukan ini dengan alat percuma yang dipanggil FailZilla.

Untuk menyambung, anda memerlukan log masuk dan kata laluan ke akaun FTP anda. Sekiranya anda tidak tahu apa / di mana mereka berada, cara termudah untuk mendapatkannya adalah dengan mencari melalui e-mel awal yang anda terima dari hos web anda ketika pertama kali mendaftar. Sebagai alternatif, anda boleh meminta perwakilan sokongan sembang langsung untuk memberi anda maklumat tersebut.

Memilikinya, sambungkan ke pelayan dan arahkan ke folder root WordPress. Biasanya disebut “public_html” atau “www” atau anda mungkin sudah berada di dalamnya setelah anda membuat sambungan FTP.

Peraturan praktisnya ialah jika anda dapat melihat sub-folder seperti “wp-content” dan “wp-admin” maka anda berada di root WordPress. Contoh:

Akar WordPress

 • Kedua: Masuk ke “wp-content” dan ganti nama folder “plugin” ke yang lain (yang mana nama lain, selagi bukan “pemalam”):

menamakan semula pemalam

 • Ketiga: Kembali ke laman web anda dan lihat apakah ralat masih ada.

Sekiranya tidak, anda sekarang tahu bahawa ia disebabkan oleh beberapa pemalam. Kembali ke FTP, ganti nama folder kembali ke “plugin”. Masuk ke dalamnya, dan ubah nama folder setiap pemalam, satu persatu. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menambahkan garis bawah pada akhir: “_”

nama ditukar

Terus kembali ke laman web anda untuk melihat kapan ralat tersebut dicetuskan atau hilang. Setelah anda mengecilkannya kepada satu pemalam tertentu, anda akan menemui pengacau. Sama ada hapus atau masuk dalam talian untuk melihat apakah penyelesaiannya telah didokumentasikan.

 • Sekiranya ralat masih ada walaupun setelah menamakan semula folder “pemalam”, lakukan proses yang sama dengan folder “tema”.
 • Sekiranya itu tidak membantu, ganti nama kedua folder kembali ke “plugin” dan “tema”. Kesalahan itu disebabkan oleh perkara lain.

Langkah 3: Periksa Jika Pangkalan Data Anda Tidak Rosak

Pangkalan data WordPress adalah perkara yang cukup kompleks, dan terdapat banyak roda kecil yang perlu terus bekerja sama dengan sempurna untuk mengelakkan masalah. Kadang-kadang, ada sesuatu yang tidak berfungsi dan ketika anda melihat ralat semasa membuat sambungan pangkalan data.

 •  Perkara pertama yang perlu diperiksa adalah pergi ke papan pemuka WordPress anda – LAMAN ANDA.com/wp-admin

Sekiranya anda melihat ralat utama yang sama: “ralat mewujudkan sambungan pangkalan data”, lewati langkah ini.

 • Kedua, jika anda melihat sesuatu yang lain, perhatikan apa yang dicadangkan oleh WordPress yang harus anda lakukan. Dalam versi terbarunya, WordPress telah memperluas penyelesaian penyelesaian masalahnya, jadi anda mungkin melihat beberapa nasihat yang baik di sana. Salah satu kemungkinan:

kesalahan admin

Kemungkinan lain ialah anda akan melihat mesej bermula dengan “Satu atau lebih jadual pangkalan data tidak tersedia […]” Ini bermaksud bahawa anda yang perlu “memperbaiki” pangkalan data.

Ini sebenarnya agak mudah. Pertama, sambungkan ke laman web anda melalui FTP sekali lagi. Pergi ke root WordPress dan muat turun fail “wp-config.php” ke desktop anda.

Edit fail ini di notepad, tambahkan satu baris tambahan di hujungnya (tepat sebelum ini “Itu saja, berhenti mengedit”):

definisikan ('WP_ALLOW_REPAIR', benar);

Sekarang muat naik fail kembali ke laman web anda (melalui FTP) yang menimpa versi lama.

Pergi ke LAMAN ANDA.com/wp-admin/maint/repair.php

Inilah yang mesti anda lihat:

pembaikan pangkalan data

Klik salah satu butang. Setelah pembaikan automatik selesai, kembali ke laman web anda dan lihat apakah ralat masih ada.

Sekiranya tiada ralat, bagus! Tetapi anda masih perlu mengembalikan fail “wp-config.php” ke keadaan sebelumnya. Keluarkan baris baru yang baru anda tambahkan dan muat naik semula fail tersebut.

Sekiranya ralat masih ada, langkah seterusnya adalah:

Langkah 4: Periksa Kelayakan Sambungan Pangkalan Data Anda

Seperti yang kami sebutkan, WordPress menggunakan nama pengguna dan kata laluan tertentu untuk menyambung ke pangkalan data. Biasanya, kelayakan akses tersebut tidak berubah dengan sendirinya. Namun, anda boleh mengalami beberapa senario pelik setelah melakukan perubahan pada fail laman web anda, persekitaran hosting, atau apa sahaja. Dengan kata lain, walaupun tidak seharusnya berlaku, kelayakan akses kadang-kadang berubah. Dan dengan kelayakan akses yang buruk – “ralat mewujudkan sambungan pangkalan data” berlaku!

Perbaikan dilakukan dalam fail “wp-config.php”. Kami bercakap mengenai garis-garis ini secara khusus:

definisikan ('DB_NAME', 'some_db');
tentukan ('DB_USER', 'some_username');
menentukan ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
tentukan ('DB_HOST', 'localhost');

Mereka menyimpan semua butiran yang perlu disambungkan oleh WordPress ke pangkalan data. Sekiranya salah satu daripadanya salah, tidak akan ada hubungan yang terjalin.

Perhatikan bahawa ada cara manual untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi secara jujur ​​ia memerlukan beberapa langkah dan benar-benar membingungkan berdasarkan host web yang anda gunakan dan antara muka yang mereka gunakan. Dengan kata lain, apa sahaja yang kita katakan akan tetap berlaku untuk sebilangan kecil pengguna yang kebetulan menggunakan host yang sama seperti kita, jadi kami mempunyai penyelesaian yang jauh lebih universal untuk anda:

Ambil keempat baris tersebut dari fail “wp-config.php”, cukup salin ke papan keratan, hubungi sokongan tuan rumah web anda lagi, tampal baris tersebut di tetingkap sembang dan tanyakan apakah butirannya betul untuk anda dapat berhubung ke pangkalan data anda.

Wakil akan memeriksa semuanya, dan akan menghubungi anda semula dengan beberapa maklum balas. Selalunya, mereka akan memberi anda maklumat yang betul sekiranya ada yang diubah.

Yang perlu anda buat hanyalah mengambil kelayakan baru dan memasukkannya ke dalam fail “wp-config.php” anda di mana yang lama dulu.

definisikan ('DB_NAME', 'some_db'); / * ini adalah nama pangkalan data WordPress anda * /
tentukan ('DB_USER', 'some_username');
menentukan ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
tentukan ('DB_HOST', 'localhost'); / * ini adalah alamat web pelayan pangkalan data anda * /

Akhirnya, muat naik semula fail melalui FTP.

Pada peringkat ini, anda boleh kembali ke laman web anda dan melihat apakah ralat telah diperbaiki.

Sekiranya tidak, kami mempunyai satu langkah terakhir untuk anda:

Langkah 5: Pulihkan Fail WordPress Lalai

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, fail WordPress inti boleh rosak kerana beberapa sebab. Mungkin ada percubaan penggodaman di laman web anda, mungkin anda mengubahsuai beberapa fail secara tidak sengaja, mungkin plugin penyangak melakukan pengubahsuaian.

Apa pun keadaannya, anda masih boleh mengembalikan fail asli lalai dari WordPress. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan memuat turun versi WordPress yang bersih dari WordPress.org dan menyalinnya daripada yang anda ada sekarang.

Pergi ke sini, dan muat turun pakej terbaru ke desktop anda. Membongkar. Telusuri arkib yang belum dikemas dan hapus folder “wp-content”.

Seterusnya, sambungkan ke laman web anda melalui FTP, pergi ke root WordPress utama, muat naik fail WordPress baru anda. Timpa semua fail sebelumnya.

memuat naik fail WordPress baru

Apabila muat naik selesai, kembali ke laman web anda dan lihat kesannya.

Ini adalah kaedah penyelesaian terakhir. Sekiranya ini tidak membantu, anda tidak akan mempunyai pilihan lain daripada kembali ke barisan sokongan host web anda, beritahu mereka semua yang telah anda lakukan dan minta bantuan. Pada peringkat ini, pada dasarnya anda telah menghabiskan semua perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah itu sendiri dan kini giliran tuan rumah untuk menyelesaikannya. Anda sudah membayar bil hosting anda, bukan?

Bagaimana Mengelakkan Kesalahan Ini Di Masa Depan?

Walaupun tidak ada cara 100% gagal bukti untuk melindungi laman web anda daripada sebarang kesalahan dalam membuat sambungan pangkalan data, terdapat dua elemen utama yang harus anda miliki dalam teka-teki insurans anda agar sekurang-kurangnya 90% selamat:

 • Pengacaraan yang berkualiti. Bekerja hanya dengan host yang telah mengoptimumkan platform mereka untuk bekerja dengan WordPress. Dengan cara itu, anda sentiasa bergantung pada sokongan berpengetahuan dan pertolongan cepat. Belum lagi bahawa anda juga akan mengelakkan banyak masalah WordPress yang biasa. Berikut adalah cadangan kami.
 • Mempunyai sandaran. Pasang pemalam sandaran mudah seperti UpdraftPlus (ia berfungsi secara automatik) dan anda semestinya mempunyai sandaran WordPress yang berfungsi yang anda boleh pulihkan sekiranya semuanya gagal.

Kami harap panduan ini dapat membantu! Dan seperti biasa, silakan hubungi kami jika anda mengalami kesukaran dengan ralat semasa membuat sambungan pangkalan data.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me