Cara Menambah CDN ke Laman Web WordPress

Menambah CDN ke Laman Web WordPress

Kini laman web menjadi lebih dinamik dan lebih kaya dengan kandungan yang dapat meningkatkan masa muat awal untuk pelawat dari bahagian lain di dunia.

Ukuran halaman purata ialah lebih daripada 2MB – ini hampir dua kali ganda berbanding 3 tahun yang lalu.

Tetapi seperti yang anda ketahui, laman yang lebih lambat adalah TIDAK besar ketika datang ke peringkat keseluruhan pengalaman pengguna, SEO dan Google.

Seperti di Google, masa muat naik yang sesuai untuk laman web rata-rata adalah kurang dari satu saat.

CDN yang dilaksanakan
Purata masa memuat kami dari ~ 700ms hingga ~ 200ms ketika kami beralih ke Cloudflare DNS.

Laman web yang perlahan menyumbang kepada pengalaman pengguna yang kurang memuaskan yang sama sekali tidak disukai oleh Google dan lebih buruk lagi pada peranti mudah alih. Di sinilah perkhidmatan WordPress CDN (Content Delivery Network) sangat berguna.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan bagaimana perkhidmatan CDN WordPress dapat membantu mempercepat laman web anda dan menunjukkan pilihan yang berbeza untuk mengintegrasikan perkhidmatan CDN dengan laman web WordPress anda. 

Cara Menambah CDN ke Laman Web WordPress (jadual kandungan):

  1. Apa itu CDN?
  2. Bagaimana CDN Berfungsi?
  3. Adakah saya Memerlukan CDN di WordPress?
  4. Penyedia CDN yang popular
  5. Faedah Memiliki CDN di WordPress

Apa itu CDN?

Rangkaian Penghantaran Kandungan atau CDN digunakan untuk menyampaikan kandungan dengan serta-merta kepada pengguna akhir. Diperlukan beberapa saat untuk memuatkan halaman web jika pelayan ping untuk setiap permintaan terutama jika pelayan berada jauh dari pengguna.

Ini juga dikenali sebagai latency yang dibina untuk mengatasi CDN. Daripada melakukan ping pelayan web untuk setiap permintaan; CDN menyimpan salinan halaman web dan memberikannya kepada pengguna akhir untuk setiap permintaan berikutnya dari pelayan terdekatnya.

apa itu CDN

Sumber: KeyCDN

Gambar di atas diambil dari KeyCDN. Ini menunjukkan bagaimana pelayan CDN menyimpan fail CSS yang diminta hanya sekali dari pelayan asal dan dihantar dari pelayan CDN pada permintaan berikutnya.

Bagaimana CDN Berfungsi?

Untuk memahami bagaimana CDN berfungsi, penting untuk memahami mengapa CDN diperlukan terlebih dahulu. Laman web dihoskan di pelayan web yang mempunyai satu lokasi fizikal. Sekiranya pengguna berada berdekatan dengan lokasi pelayan ini, maka kandungan yang dihantar dari pelayan web akan lebih cepat berbanding dengan pengguna yang melayari dari seberang dunia.

Contohnya, sekiranya pelayan web itu terletak di London, UK; melayari pengguna dari Jerman atau Sepanyol akan mendapat sambutan yang lebih pantas berbanding pengguna yang melayari jauh dari Rusia.

Rangkaian Pelayan CDN

Pelayan CDN menyampaikan kandungan kepada pengguna di dalam domain mereka

Untuk mengelakkan kependaman ini dalam menyampaikan kandungan; CDN membuat salinan halaman web ini dan menyimpannya di pelayannya yang tersebar di seluruh dunia. Untuk memastikan penghantaran lebih cepat kepada setiap pengguna, CDN menggunakan PoPnya (tempat kehadiran) yang terletak di beberapa lokasi di seluruh dunia. PoP ini mengandungi beberapa pelayan yang bertanggungjawab untuk menyampaikan kandungan kepada pengguna yang mengunjungi laman web di dalam parameternya. CDN menyampaikan kandungan statik dan dinamik yang merangkumi fail media, HTML, JavaScript, dan fail CSS.

Adakah saya Memerlukan CDN di Laman WordPress?

CDN sangat penting untuk setiap laman web yang mempunyai khalayak global. Tidak kira sama ada anda menjalankan blog atau kedai dalam talian, Content Delivery Network (CDN) secara signifikan meningkatkan pengalaman pengguna dan meningkatkan produktiviti keseluruhan.

Perkhidmatan CDN banyak digunakan dan semakin popular di kalangan pengguna WordPress yang ingin menawarkan pengalaman yang lebih baik kepada pengguna mereka. Senarai perniagaan yang menggunakan perkhidmatan CDN sangat besar – Agensi Digital; Hiburan; Penjagaan Kesihatan; E-Dagang; Pendidikan dan Iklan untuk menamakan beberapa.

Terdapat satu pengecualian di mana CDN mungkin bukan pilihan terbaik. Sekiranya anda menjalankan perniagaan yang dilokalisasikan dengan ketat dan sebahagian besar khalayak sasaran anda adalah milik daerah anda, maka menggunakan CDN mungkin akan memburukkan lagi keadaan. Itu kerana ia akan menambahkan lapisan pelayan CDN tambahan yang tidak diperlukan yang tidak diperlukan kerana pelayan web sebenarnya berada dalam jangkauan dan tidak memerlukan sumber lain untuk menyampaikan kandungan.

Proses Penyediaan & Penyediaan CDN yang Popular (Langkah-demi-Langkah)

Terdapat banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan CDN dan mempunyai pakej yang berbeza untuk dipilih. Kami mencadangkan untuk membuat kajian anda sebelum melabur dalam penyedia. Anda mungkin mempertimbangkan perkara berikut sebagai permulaan.

  1. Cloudflare
  2. StackPath
  3. Sucuri
  4. KeyCDN

Anda boleh mendapatkan lebih banyak lagi perkhidmatan CDN yang boleh dipercayai dalam perbandingan ini.

Pada masa lalu, menjadi sedikit cabaran untuk mengintegrasikan CDN ke laman WordPress kerana ia perlu dikonfigurasi di banyak tempat. Perkara telah berubah sekarang dengan munculnya pemalam moden; menambahkan CDN ke laman WordPress hanyalah beberapa langkah.

1) CDN Cloudflare Proses Penyediaan

CDN seterusnya yang akan kami gabungkan ke laman WordPress kami adalah Cloudflare. CDN ini juga sangat popular di kalangan pengguna WordPress kerana prestasi, keselamatan dan langganan PERCUMA.

Untuk memulakan CloudFlare, lawati laman web mereka dan klik pada pautan Daftar di navigasi atas. Kemudian masukkan e-mel dan kata laluan anda dan klik butang Buat Akaun.

Bermula dengan cloudflare

Setelah akaun dibuat, anda akan diminta untuk Menambah Laman.

Menambah laman web ke Cloudflare

Masukkan URL laman web anda dan klik pada butang Tambah Laman untuk meneruskan.

Pada skrin seterusnya, pilih rancangan langganan yang ingin anda miliki dengan Cloudflare. Dalam artikel ini, kami akan menggunakan versi PERCUMA.

Memilih rancangan Cloudflare

Setelah mengesahkan rancangan langganan, laman web akan mengimbas rekod DNS anda.

Klik Teruskan untuk menerima Pelayan Nama baru.

Cloudflare DNS

Ganti Nameservers anda yang ada dari Nameservers yang disediakan oleh Cloudflare dan klik Teruskan. Ia memerlukan masa sekitar 24 jam untuk beralih dan setelah selesai, anda akan melihat status diaktifkan dan kandungan laman web anda akan dihantar dari pelayan Cloudflare.

Untuk mengintegrasikan mana-mana CDN ke laman WordPress, prosesnya hampir sama. Walau bagaimanapun, penting untuk menganalisis penyedia CDN mana yang dapat melayani anda dengan lebih baik sebelum melabur di dalamnya. Objektif utama mungkin sama tetapi semuanya dilengkapi dengan ciri dan harga yang berbeza.

2) Proses Penyediaan StackPath CDN

StackPath (sebelumnya MaxCDN) adalah salah satu nama yang paling terkenal dalam industri CDN. Mereka menawarkan rancangan CDN serta gabungan rencana firewall CDN dan laman web. Kedua-dua rancangan ini menawarkan percubaan selama sebulan percuma, yang akan kami gunakan dalam tutorial ini.

Untuk memulakan, lawati laman web dan navigasi ke Produk> Perkhidmatan Edge> CDN. Kemudian, tatal ke bawah pada halaman sehingga anda melihat bahagian Bermula Hari Ini, pilih CDN sahaja, dan kemudian klik Bermula Butang.

StackPath Bermula

Anda boleh memasukkan e-mel dan kata laluan untuk membuat akaun anda atau anda boleh mendaftar dengan akaun Google, Facebook atau Github yang ada.

Setelah membuat akaun, pilih Perkhidmatan Laman Web & Aplikasi.

Memilih Perkhidmatan Stackpath

Pilih CDN di halaman seterusnya dan kemudian konfigurasikan kaedah pembayaran anda dan klik Teruskan.

Anda kemudian perlu membuat laman web dengan memasukkan nama domain anda.

Menambah StackPath asal laman web

Klik Teruskan dan kemudian masukkan alamat IP pelayan hosting anda. Anda biasanya boleh mendapatkan maklumat ini di cPanel anda.

Menambah laman web ke Stackpath

Langkah terakhir adalah mengemas kini tetapan DNS anda dan mengarahkannya ke StackPath Network. Anda perlu membuat rekod A dan memasukkan maklumat yang diberikan oleh StackPath. Perubahan akan berlaku sehingga 24 jam sehingga jangan lupa untuk memeriksa laman web anda untuk memastikan semuanya berfungsi.

3) Proses Penyediaan CDN Sucuri

Sucuri adalah plugin keselamatan yang popular yang akan mengeraskan laman web WordPress anda dan melindunginya daripada penggodam. Mereka mempunyai platform keselamatan yang cukup kuat yang tidak hanya akan mengamankan laman web anda dan mengimbasnya untuk perisian hasad tetapi juga akan memberi anda pelbagai pengoptimuman kelajuan.

Mereka juga menawarkan firewall mandiri yang merangkumi CDN bawaan untuk laman web anda. Pelan bermula pada $ 9,99 / bulan dan disertakan dengan jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Untuk memulakan CDN Sucuri, lawati laman web mereka dan kemudian pilih Firewall Laman Web dari menu lungsur Produk. Untuk tutorial ini, kami akan mendaftar untuk rancangan Asas.

Mendaftar untuk akaun Sucuri

Buat akaun anda dan tambahkan maklumat pengebilan anda.

Membuat akaun sucuri

Anda kemudian dapat menambahkan laman web anda dengan memasukkan nama domain anda dan memilih pilihan “Saya ingin menggunakan pelayan DNS Sucuri”.

Menambah laman web untuk sucuri

Langkah terakhir adalah mengemas kini maklumat DNS anda dengan menambahkan rekod A dan menunjuknya ke pelayan DNS Sucuri.

Perubahan DNS boleh memakan masa hingga 48 jam untuk disebarkan walaupun Sucuri mengatakan ia boleh berlaku dalam 6 jam jadi pastikan untuk memeriksa laman web anda untuk memastikan semuanya disiapkan dengan betul.

4) KeyCDN Proses Penyediaan

Ini adalah CDN berprestasi tinggi dan banyak digunakan. Anda boleh mencuba perkhidmatan mereka dengan mendaftar untuk versi percubaan mereka. Untuk artikel ini, kami juga akan menggunakan versi percubaan mereka.

Pendaftaran KeyCDN

Lawati laman web rasmi mereka dan buat akaun. Setelah akaun dibuat, e-mel pengesahan akan dihantar ke alamat e-mel anda. Dengan mengesahkan e-mel akaun anda akan diaktifkan dan anda dapat mengakses papan pemuka.

Papan Pemuka KeyCDN

Navigasi ke Zon dari menu sisi untuk menambahkan zon untuk laman web anda dan untuk menghasilkan URL CDN.

Zon KeyCDN

Klik pada butang Simpan untuk menyimpan perubahan. Perlu beberapa minit untuk mengaktifkan zon anda dan setelah diaktifkan anda akan melihat status sebagai Aktif. Langkah seterusnya adalah Bersihkan dari menu lungsur Urus di bawah Tindakan.

URL Zon KeyCDN

Salin URL Zon dan simpan untuk langkah seterusnya.

Memasang Pemalam

Pada langkah di atas, kami berjaya menghasilkan perkhidmatan CDN untuk laman WordPress kami. Sekarang kita perlu mengkonfigurasi laman WordPress kita supaya dapat berfungsi dengan perkhidmatan CDN dengan betul. Untuk melakukannya, kita mesti memerlukan satu plugin dipasang di laman WordPress kita.

Log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan Tambahkan pemalam Baru dari pilihan Pemalam. Carian untuk Breeze – Pemalam Cache WordPress.

Plugin Breeze

Selepas pemasangan, aktifkan pemalam dan pergi ke tetapannya. Klik pada tab CDN dan tampal URL Zon yang telah anda salin dari papan pemuka KeyCDN.

Tetapan Plugin Breeze

Klik pada Simpan Perubahan untuk melaksanakan CDN.

Itu sahaja! Anda berjaya menyatukan CDN ke laman WordPress anda. Untuk mengesahkan integrasi, layari laman web anda di mana-mana penyemak imbas web dan akses kod sumbernya. Sekiranya integrasi berjaya, anda akan melihat fail sedang dimuat turun melalui pelayan KeyCDN.

Ujian KeyCDN

Faedah Memiliki CDN di WordPress

WordPress adalah sistem pengurusan kandungan yang menggunakan banyak data statik dan dinamik. Biasanya laman WordPress dibina berdasarkan templat atau tema dan memanfaatkan beberapa fungsinya melalui pemalam. Kandungan seperti tajuk, footer, gambar sepanduk, dan menu tidak sering berubah dan dapat di-cache oleh perkhidmatan CDN. Selain caching CDN menawarkan faedah lain juga.

Keuntungan CDN

Menjimatkan Lebar Jalur

Oleh kerana CDN menyimpan kandungan dan menyimpan salinannya sendiri tanpa benar-benar mengambil dari pelayan web, ia akan menjimatkan banyak lebar jalur. Ini mungkin tidak terdengar besar tetapi dapat menjimatkan perbelanjaan pelayan untuk laman web dengan trafik tinggi.

Keselamatan

Keselamatan adalah salah satu masalah tertinggi bagi pengguna WordPress tetapi dapat ditangani dengan menggunakan CDN di laman WordPress. CDN mengeraskan keamanan kerana dioptimumkan untuk mengenal pasti ancaman keselamatan yang terkenal seperti serangan Distribusi Denial of Service (DDoS) dan aktiviti spam menggunakan bot dan skrip.

Mengatasi Lalu Lintas Tinggi

Laman web dengan jumlah lalu lintas yang tinggi dapat memanfaatkan rangkaian pelayan CDN. Kandungan cache tersedia untuk pengguna akhir walaupun pelayan web dimuat dengan permintaan baru.

Kepantasan

Ia meningkatkan kelajuan pemuatan halaman dengan ketara kerana ia dapat mengurangkan kesan kependaman dengan menyediakan kandungan cache yang disimpan di salah satu daripada banyak pelayan yang terdapat di seluruh dunia. Ini menyumbang kepada pengalaman pengguna dan juga mengurangkan kadar pentalan kerana pengguna cenderung menghabiskan lebih banyak masa di laman web anda.

Kedudukan SEO yang lebih tinggi

Kami telah menyatakan bahawa Google lebih suka laman web yang pantas. Dengan CDN, prestasi laman web anda akan ditingkatkan secara mendadak, jadi wajar jika laman web anda mendapat kedudukan yang lebih baik dalam enjin carian.

Ketersediaan Lebih Baik

Akhirnya, dengan CDN, anda tidak perlu risau laman web anda akan mati kerana pelayan anda mengalami waktu henti. Oleh kerana CDN menyajikan kandungan cache dari beberapa pelayan, jika satu pelayan tidak tersedia, CDN hanya akan menghantar laman web anda dari pelayan lain.

Pemikiran Akhir

Dalam artikel ini, kami membincangkan apa itu CDN dan bagaimana ia berfungsi. Kami juga melihat beberapa penyedia CDN yang popular dan menyiasat bagaimana menggabungkan beberapa dari mereka ke laman web WordPress. Kami juga memahami faedah yang dapat diberikan oleh CDN ke laman web dan jenis perniagaan yang sudah menggunakan CDN di laman web mereka untuk pengalaman pengguna yang lebih baik. Kongsi pengalaman anda dengan penyedia CDN anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me