Cara Menukar Host Web untuk Laman WordPress Anda


Cara menukar hos webMemikirkan cara menukar hos web boleh menjadi tugas yang menakutkan. Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus melakukannya.

Di mana anda menghoskan laman web anda mempengaruhi banyak perkara – keselamatan, kelajuan laman web dan sandaran. Selain itu, terdapat banyak jenis hosting web, dan anda perlu memastikan anda memilih yang tepat untuk keperluan anda.

Sekiranya penyedia anda sekarang tidak lagi memenuhi syaratnya, inilah masanya untuk perubahan.

Bagaimana anda memindahkan laman web anda dari satu host ke host lain? Itulah yang akan kita bicarakan dalam ulasan ini.

Sedia? Kemudian mari kita pergi!

Nota ringkas: Beberapa penyedia hosting WordPress terbaik menawarkan perkhidmatan migrasi percuma. Itu bermakna mereka akan mengurus semua yang diperlukan untuk menukar hos web untuk anda. Anda perlu menghubungi penyedia baru anda sebelum melalui proses di bawah.

Kumpulkan Sumber Anda

Untuk beralih dari satu host web ke yang lain, anda memerlukan perkara berikut:

 • Akses ke kedua-dua akaun hosting – Semasa proses, anda perlu membuat beberapa perubahan pada akaun hosting lama dan baru anda. Sekiranya anda tidak pasti mengenai kelayakan log masuk anda, sekarang adalah masa untuk mengetahui.
 • Akses ke pangkalan data anda – Berpindah dari satu host web ke yang lain memerlukan akses ke pangkalan data laman web anda. Ini sering berlaku di kawasan pentadbiran akaun hosting anda, yang bermaksud bahawa ada satu lagi alasan untuk memastikan anda tahu bagaimana menuju ke sana.
 • Pelanggan FTP – Setiap kes yang kita bincangkan di bawah, memerlukan pemindahan data dari atau ke pelayan FTP. Untuk itu, anda memerlukan klien FTP. Pilihan percuma yang hebat adalah FailZilla, tetapi anda boleh menggunakan mana-mana pelanggan pilihan anda.
 • Penyunting teks – Anda juga memerlukan penyunting kod untuk mengubah fail penting. Salah satu pilihan terbaik adalah Notepad++ (ia juga percuma) tetapi anda boleh menggunakan apa sahaja yang anda mahukan.

Bersama semuanya? Hebat, kemudian mari kita lihat cara menukar hos web untuk laman WordPress anda.

Memindahkan Laman Web Anda dari Satu Host ke Yang Lain Secara Manual

Kami akan memulakan dengan menukar suis secara manual. Sekiranya anda mencari penyelesaian yang menggunakan pemalam WordPress, tatal ke bawah lebih jauh.

1. Sandarkan Fail Anda

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membuat sandaran fail laman web anda. Ini mungkin akan memakan masa paling lama, jadi mari kita mulakan dengan itu. Langkah pertama adalah masuk ke pelayan FTP anda. Cukup aktifkan klien FTP yang kami bicarakan, masukkan bukti kelayakan anda dan sambung.

Selepas itu, cari direktori root dari laman WordPress anda (jika bukan halaman arahan anda secara lalai) dan tandakan semua fail.

cara menukar hos web - pindahkan fail wordpress dengan filezilla

Perhatikan bahawa laman web anda mungkin mengandungi fail yang tidak dapat dilihat secara lalai (seperti .htaccess). Oleh itu, pastikan pelanggan FTP anda memaparkan fail tersebut juga. Di FileZilla, anda akan mendapat pilihan ini di bawah Pelayan> Paksa menunjukkan fail tersembunyi.

Setelah anda menandai semua fail, salin fail tersebut ke direktori di komputer anda. Bergantung pada ukuran laman web anda, ini mungkin memerlukan beberapa saat sehingga kami dapat melangkah ke langkah kedua.

2. Eksport Pangkalan Data

Pangkalan data adalah bahagian kedua laman web anda. Cara anda mendapatkannya berbeza dari host ke host. Dalam kebanyakan kes anda berakhir di phpMyAdmin:

panel utama phpmyadmin

Pilih pangkalan data yang ingin anda eksport dari kiri. Sekiranya anda tidak tahu yang mana satu, cukup periksa wp-config.php fail laman web semasa anda di mana tertulis:

tentukan ('DB_NAME', 'database_name_here');

Ini akan memberitahu anda nama pangkalan data yang digunakan laman web anda.

Selepas itu, pergi ke Eksport tab.

eksport pangkalan data untuk menukar hos web

Pilih Adat bawah Kaedah Eksport. Di menu, buat pilihan berikut:

 • Format – Tinggalkan sebagai SQL.
 • Jadual – Tandakan semua jadual yang ingin anda eksport. Biasanya, itu semua. Lumpuhkan mana-mana jika anda mempunyai alasan yang baik (mis. Jika anda menghoskan pangkalan data untuk beberapa laman web dengan awalan yang berbeza).
 • Pengeluaran – Tetapkan Pemampatan ke berzip atau tersekat untuk menjadikan muat turun lebih pantas.
 • Pilihan khusus format – Tinggalkan segalanya sebagaimana adanya.
 • Pilihan penciptaan objek – Pastikan memilih Tambah JADUAL HAPUS / TAMPILAN / PROSEDUR / FUNGSI / ACARA / TRIGGER.
 • Pilihan pembuatan data – Tinggalkan segalanya sebagaimana adanya.

Setelah selesai, klik Pergi di bawah. Ini akan mengakibatkan muat turun fail. Simpan pangkalan data yang dimampatkan ke komputer anda dan teruskan ke langkah seterusnya.

3. Buat Pangkalan Data di Host Baru Anda

Kini tiba masanya untuk membuat rumah baru untuk pangkalan data yang baru anda eksport. Pergi ke hos baru anda dan log masuk ke akaun anda. Cari bahagian yang berkaitan dengan pangkalan data MySQL.

Buat yang berikut:

 1. Pangkalan data baru
 2. Pengguna pangkalan data dengan hak istimewa untuk pangkalan data itu
 3. Kata laluan pengguna pangkalan data yang selamat

Catat ketiga-tiganya, anda akan memerlukannya tidak lama lagi. Juga, ketahui nama pelayan MySQL anda. Dalam banyak kes, ini akan berlaku localhost tetapi hubungi penyedia hosting anda untuk memastikannya.

4. Edit Konfigurasi.php

Sekarang, fail laman web anda sepatutnya selesai dimuat turun. Sekiranya demikian, inilah masanya untuk pergi ke direktori tempat anda menyimpannya dan mencari fail yang dipanggil wp-config.php.

Ini adalah fail sistem penting yang, antara lain, mengawal komunikasi antara sistem fail laman web anda dan pangkalan data.

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membuat salinan fail yang ada dan menyimpannya di tempat yang selamat. Selepas itu, buka yang asli dengan penyunting teks anda dan cari bahagian berikut:

tentukan ('DB_NAME', 'database_name_here');

/ ** Nama pengguna pangkalan data MySQL * /
tentukan ('DB_USER', 'username_here');

/ ** Kata laluan pangkalan data MySQL * /
tentukan ('DB_PASSWORD', 'password_here');

/ ** Nama hos MySQL * /
tentukan ('DB_HOST', 'localhost');

Ganti di mana tertulisnya pangkalan data_nama_di sini, nama pengguna_di sini dan kata laluan_di sini dengan nama pangkalan data, nama pengguna, dan kata laluan yang anda buat sebelumnya. Perhatikan, bahawa dalam kes anda tidak akan benar-benar dinyatakan pangkalan data_nama_di sini dll, tetapi akan mengandungi maklumat hos semasa anda. Mereka akan berada dalam kedudukan yang sama.

Selain itu, pastikan anda memasukkan maklumat pelayan MySQL anda di tempat localhost (atau biarkan seolah-olah menggunakan penyedia hosting anda localhost untuk tetapan ini). Setelah selesai, simpan fail.

5. Muat Naik Fail Anda ke Host Baru

Setelah semua selesai, anda boleh memulakan proses ke arah terbalik. Langkah pertama adalah memuat naik fail anda ke pelayan di penyedia hosting baru anda. Mungkin memerlukan masa yang lama sehingga kita dapat memulakannya dan melakukan perkara lain semasa berjalan.

Sekarang, anda sudah mengetahui latihannya. Nyalakan klien FTP anda dan kali ini sambungkan ke pelayan baru. Peringatan cepat: Biasanya anda menggunakan URL laman web untuk berhubung melalui FTP. Dalam kes ini, domain masih menunjuk ke pelayan lama anda, jadi tidak akan berfungsi.

Terdapat jalan penyelesaian, yang menggunakan alamat IP pelayan baru anda. Anda biasanya boleh mendapatkannya di akaun hosting anda. Sekiranya tidak, pastikan anda menghubungi sokongan – mereka semestinya dapat membantu anda.

Setelah selesai, cari fail yang anda muat turun lebih awal dan muat naik (termasuk yang diubah suai config.php fail) ke direktori root. Setelah muat naik dijalankan, teruskan ke langkah seterusnya.

6. Import Pangkalan Data

Sementara itu, kita dapat meluangkan masa untuk mengimport pangkalan data. Untuk itu, log masuk ke alat pentadbiran pangkalan data pada pelayan baru anda. Kami akan menganggapnya adalah phpMyAdmin lagi.

Pilih pangkalan data yang anda buat lebih awal dari senarai dan pilih Import di bahagian atas skrin.

pangkalan data import untuk menukar hos web

Klik Semak imbas butang dan pilih fail yang anda eksport sebelumnya. Selepas itu, tatal ke bawah dan klik Pergi. Import akan bermula.

Masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya bergantung pada ukuran pangkalan data anda. Anda akan menerima mesej kejayaan apabila selesai.

Pilihan: Ganti URL Lama di Pangkalan Data

Sekiranya anda tidak hanya memindahkan laman web anda ke hos web baru tetapi juga mengubah URL anda, ada satu langkah tambahan. Dalam kes ini, anda perlu mengganti rujukan ke URL lama anda dalam pangkalan data dengan yang baru. Sekiranya tidak, semua perkara akan menjadi salah!

Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Yang paling mudah saya temui ialah Cari Skrip DB Ganti. Anda boleh memuat turunnya secara percuma (sebagai ganti alamat e-mel anda). Cukup muat naik ke direktori laman web anda (dalam folder rahsia) dan arahkan ke sana menggunakan penyemak imbas anda.

carian menggantikan skrip pangkalan data bantuan untuk menukar hos web

Cukup masukkan URL lama dan baru anda di medan di atas. Segala sesuatu yang lain biasanya harus tetap seperti sedia kala. Menggunakan kering lari butang untuk menguji semuanya. Apabila semuanya kelihatan baik, lakukan siaran langsung.

Penting: Anda tidak boleh meninggalkan skrip di pelayan sekiranya anda selesai. Ia sangat kuat dan boleh merosakkan laman web anda sekiranya orang lain menemuinya.

Sekiranya skrip tidak berfungsi untuk anda, anda juga boleh ganti URL melalui arahan SQL.

7. Tukar Pelayan DNS Anda

Apabila anda selesai dengan semua perkara di atas, sudah tiba masanya untuk meletakkan URL anda di pelayan baru. Itu bermaksud menukar tetapan pelayan DNS anda.

Prosesnya bergantung pada tempat domain anda didaftarkan. Contohnya, jika anda mendaftar dengan penyedia hosting lama anda, idea terbaik adalah memindahkan keseluruhan domain ke penyedia baru. Bercakap dengan sokongan mengenai cara melakukannya.

Sekiranya anda membelinya dari pendaftar domain seperti Domain.com, anda perlu mengemas kini tetapan server nama anda. Anda memerlukan alamat pelayan nama dari hos baru anda. Mereka biasanya kelihatan seperti ini:

ns1.yourhost.com
ns2.yourhost.com

Anda mesti menghubungkannya dengan domain anda. Seperti yang telah disebutkan, prosesnya akan sedikit berbeza bergantung pada tempat anda membelinya. Berikut adalah arahan untuk beberapa kes yang paling biasa:

Bercakap dengan sesiapa yang bertanggungjawab sekiranya anda memerlukan pertolongan. Setelah selesai, ketahuilah bahawa memerlukan masa hingga 48 jam untuk perubahan itu berlaku. Anda boleh menggunakan alat seperti Apa DNS saya untuk melihat sama ada ia telah selesai.

Sehingga itu, pastikan untuk tidak membuat perubahan pada laman web anda. Anda mungkin mengubah laman web lama dan bukannya lokasi baru.

Setelah semuanya selesai, laman web anda harus dipindahkan tanpa waktu henti. Kerana kedua-dua laman web anda mempunyai kandungan yang sama, pengunjung tidak akan melihat perubahannya.

8. Membersihkan

Setelah perubahan DNS selesai, anda boleh kembali ke hos lama anda dan memadam fail dan pangkalan data laman web anda. Anda mungkin mahu menunggu hingga seminggu sebelum melakukannya untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik.

Walau apa pun, pastikan menyimpan salinan tempatan anda (termasuk yang asli wp-config.php) sekitar. Mungkin ada keperluan untuk mengembalikan penghijrahan. Sekiranya demikian, anda akan gembira anda masih memilikinya.

Cara Menukar Host Web melalui Plugin WordPress

Semua perkara di atas dapat dipendekkan dengan menggunakan pemalam. Ini membolehkan anda mengautomasikan bahagian proses. Walaupun ada pilihan lain di luar sana, saya sangat mengesyorkannya Pemalam pendua. Ia percuma dan menjadikan prosesnya mudah.

1. Pasang pendua

Secara semula jadi, langkah pertama adalah memasang pemalam. Ini memerlukan langkah biasa. Log masuk laman web WordPress anda dan pergi ke Pemalam> Tambah Baru. Taipkan nama pemalam ke dalam kotak carian untuk mencarinya dan klik Install sekarang sebaik sahaja ia muncul dalam senarai.

pasang pendua untuk menukar hos web

Apabila laman web anda selesai memuat turun, tekan Aktifkan butang untuk menggunakan plugin.

2. Eksport Tapak Sedia Ada

Setelah Duplicator dipasang dan aktif, anda akan menemui item menu baru dengan namanya di kawasan pentadbir WordPress anda. Dengan mengkliknya, anda akan membawa kepada ini:

paparan pemalam pendua di wordpress

Pemalam menyimpan apa yang disebutnya pakej. Ini adalah versi zip dari laman web dan pangkalan data anda. Oleh kerana anda belum membuat, senarai kosong. Masa untuk mengubahnya. Klik Buat baru di sudut kanan atas untuk memulakan.

mengeksport laman web dengan persediaan pendua

Pada skrin seterusnya, anda mempunyai beberapa pilihan.

 • Penyimpanan – Anda boleh mengkonfigurasi tempat menyimpan sandaran laman web anda. Ketahuilah bahawa melainkan jika anda mempunyai Duplicator versi Pro, satu-satunya pilihan anda adalah pelayan anda sendiri, jadi tidak ada kaitan di sini.
 • Arkib – Di bahagian ini, anda mungkin mengecualikan kedua-dua fail dan bahagian pangkalan data daripada dimigrasikan. Gunakan ini jika anda mempunyai alasan yang baik.
 • Pemasang – Anda boleh mengisi maklumat pangkalan data persekitaran pelayan baru anda. Ini juga merupakan sebahagian daripada penyediaan kemudian sehingga anda dapat mengabaikannya buat masa ini.

Kemungkinan besar, anda hanya akan klik Seterusnya. Plugin kemudian akan melakukan pemeriksaan sistem untuk melihat apakah ia mempunyai semua yang diperlukan untuk berjalan dengan baik. Anda dapat melihat penemuannya setelah selesai.

imbasan pendua selesai

Sekiranya semuanya baik-baik saja, mulakan proses membina dengan mengklik butang di bahagian bawah. Ini mungkin mengambil masa beberapa minit, jadi jangan tutup penyemak imbas anda. Setelah selesai, anda akan melihat ini:

selesai sandaran dalam pendua

Muat turun pemasang dan arkib dengan mengklik butang secara berasingan atau dengan pautan muat turun satu klik. Bagus!

3. Muat naik Fail melalui FTP

Langkah seterusnya adalah memuat naik fail tersebut ke pelayan. Anda perlu menggunakan alamat IP dan bukan domain untuk menyambung melalui FTP.

Setelah disambungkan, pastikan anda memuat naik fail pemasang dan arkib. Letakkan mereka di direktori root dan pastikan ia kosong terlebih dahulu.

4. Buat Pangkalan Data MySQL Baru

Dengan kaedah pemalam, anda juga memerlukan pangkalan data MySQL untuk laman web baru anda. Kami telah membincangkannya secara terperinci sebelumnya. Lakukan apa yang harus anda lakukan untuk mendapatkan pangkalan data baru, nama pengguna dengan hak penuh untuk pangkalan data dan kata laluan pangkalan data. Pastikan untuk mencatat pelayan MySQL yang dihoskan oleh host anda untuk laman web anda.

5. Sambungkan ke Laman Web Baru

Untuk langkah seterusnya, anda mungkin menghadapi masalah. Untuk menyebarkan laman web ini, anda perlu mengakses fail di pelayan anda melalui penyemak imbas web. Itu biasanya berlaku dengan menaip nama domain.

Sekiranya anda menggunakan domain yang sama seperti sebelumnya, domain ini belum lagi menunjuk ke pelayan baru anda. Sudah tentu, anda boleh mengubahnya untuk mengatasi masalah tersebut. Walau bagaimanapun, ini a) memerlukan sedikit masa untuk benar-benar berlaku dan b) bermaksud waktu henti untuk laman web anda.

Nasib baik, ada jalan keluar, yang menggunakan komputer anda tuan rumah fail. Anda boleh memetakan nama domain secara tempatan ke alamat IP tertentu. Dengan cara itu, anda dapat mengakses fail di pelayan baru melalui domain lama tanpa mengubah apa-apa untuk pelawat anda.

(Sekiranya anda menggunakan domain yang berbeza pada hos baru anda, anda boleh melewati langkah ini sepenuhnya.)

Perkara pertama yang anda perlukan adalah alamat IP pelayan baru anda. Pembekal anda harus memaparkan maklumat tersebut untuk anda. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya, tanya!

Selepas itu, anda perlu membuka tuan rumah fail. Inilah cara untuk melakukannya di platform yang berbeza:

 • Tingkap – Buka menu bar tugas, cari “notepad”. Klik kanan hasilnya dan pilih “jalankan sebagai pentadbir”. Setelah berjalan, gunakan program untuk membuka c: \ windows \ system32 \ driver \ etc \ host. Pastikan anda mencari “Semua Fail” untuk melihat file yang dimaksud.
 • OS Mac – Buka terminal dan masukkan perintah sudo nano / etc / host. Anda mungkin diminta memasukkan kata laluan pentadbir anda.
 • Linux – Untuk Linux, anda boleh menggunakan kaedah yang sama dengan Mac OS.

Sebaik sahaja anda mempunyai akses ke fail, anda perlu memasukkan alamat IP yang anda temui sebelumnya dan nama domain. Ia akan kelihatan seperti ini:

192.168.1.10 http://yoursite.com

Nota: ruang antara alamat IP dan domain adalah tab. Juga, pastikan untuk mengganti alamat dengan alamat sebenar pelayan anda dan laman web anda.com dengan domain sebenar anda. Simpan perubahan dan anda seharusnya dapat mengakses pelayan baru menggunakan nama domain anda yang ada.

Penting: Setelah selesai melakukan migrasi, pastikan anda menukarnya tuan rumah failkan kembali ke keadaan asalnya!

6. Jalankan Proses Penghijrahan

Kini tiba masanya untuk memulakan proses migrasi dengan bersungguh-sungguh. Navigasi ke http://yoursite.com/installer.php (masukkan domain sebenar anda), ini akan membawa anda ke layar ini:

penyebaran pendua langkah 1

Pastikan pemasang memberi anda a Lulus untuk arkib dan pengesahan, kemudian tandakan kotak terma dan syarat dan klik Seterusnya di bawah. Ini akan memulakan proses penyebaran.

Selepas itu, anda akan diminta memasukkan host pangkalan data, nama, nama pengguna, dan kata laluan anda.

penyebaran pendua langkah 2

Anda semestinya mempunyai yang sebelumnya. Anda boleh menggunakan Pangkalan Data Ujian butang untuk memastikan semuanya berfungsi. Kemudian klik Seterusnya lagi. Pemalam akan mengimport pangkalan data.

Pada langkah seterusnya, anda berpeluang untuk mengganti sebutan URL lama anda dengan yang baru. Pastikan URL yang betul ada di lapangan! Pendua kemudian akan menyelesaikan prosesnya.

penyebaran pendua langkah 4

Skrin akhir memberi anda pautan untuk masuk ke laman web anda dan melaporkan jika semuanya berjalan lancar. Pastikan log masuk dan periksa apakah semuanya berfungsi sebagaimana mestinya. Juga, jangan lupa untuk mengikuti arahan Pendua untuk membersihkan diri.

cara menukar hos web selepas penghijrahan

7. Kemas kini DNS Nameserver

Dengan kaedah ini, anda masih perlu menukar domain anda dari pelayan lama anda ke yang baru.

Kami telah membincangkan perkara ini secara terperinci di atas, jadi anda boleh merujuk bahagian tersebut. Dapatkan alamat pelayan nama dari hos baru anda dan sambungkan ke domain anda. Kemudian tunggu sehingga perubahan telah dilakukan sebelum membuat perubahan ke laman web anda.

Selepas itu, anda selesai – tahniah! Anda baru sahaja belajar menukar laman web untuk laman web WordPress anda. Sos yang sedap!

Menukar Host Web untuk Laman Web WordPress secara ringkas

Mengalihkan laman WordPress anda dari satu hos web ke yang lain boleh menjadi tugas yang menakutkan, terutamanya untuk pemula. Perlu diingat bahawa sama seperti perkara lain menjalankan laman web anda sendiri, ia menjadi kurang sukar apabila anda memecahkannya ke tangga.

Sekiranya anda mengikuti perkara di atas, anda seharusnya sudah berjaya memindahkan laman web anda ke penyedia hosting baru anda. Apa sahaja proses yang anda putuskan, mari kita ringkaskan langkah asas dengan cepat:

 1. Sandarkan fail dan pangkalan data laman web anda
 2. Siapkan persekitaran hosting baru untuk pertukaran
 3. Import fail dan pangkalan data anda ke host baru
 4. Tukar pelayan nama domain anda

Itu pada asasnya. Tahniah sekali lagi kerana berjaya melakukannya sejauh ini!

Adakah anda mempunyai soalan atau petua tambahan mengenai cara menukar hos web? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me