Cara Merangka / Membuat Logo


Cara Merangka Logo (untuk Laman Web)

Merancang logo anda adalah usaha besar kerana logo sangat penting untuk jenama syarikat anda dan keseluruhan reka bentuk laman web anda. Ini boleh menjadi proses menakutkan jika anda tidak pernah merancang logo sebelumnya.

Sekiranya anda ingin belajar bagaimana merancang logo, anda sudah sampai di tempat yang tepat. Berikut adalah panduan 7 langkah untuk proses reka bentuk logo khas. Setiap langkah memberikan nasihat terperinci tentang cara berfikir secara kreatif untuk merancang logo anda. Terdapat juga perincian cepat menggunakan alat reka bentuk dalam talian percuma dan memuat naik logo anda ke laman web WordPress anda.

Gambaran keseluruhan statistik dan kandungan pantas:

  1. Cari inspirasi yang tepat
  2. Kenal pasti tiga warna yang mencerminkan laman web anda
  3. Pilih gaya reka bentuk logo anda
  4. Cari fon yang betul
  5. Buat logo anda di platform reka bentuk percuma
  6. Tambahkan ke laman web anda
  7. Mungkin memerlukan beberapa percubaan

1. Cari Inspirasi yang Tepat

Merancang logo jauh lebih mudah jika anda meluangkan masa untuk mencari inspirasi sebagai langkah pertama anda. Dengan cara ini, anda meluangkan masa untuk mengumpulkan pelbagai idea, dan anda akan mengetahui dengan lebih jelas idea mana yang anda suka dan yang tidak anda gemari. Apabila anda meluangkan masa untuk mencari inspirasi, anda akan merasa lebih baik arah mana yang sesuai dengan reka bentuk logo anda.

Berita baiknya ialah terdapat banyak reka bentuk logo di luar sana untuk memenuhi keperluan inspirasi anda. Mencari contoh reka bentuk logo yang baik adalah mudah jika anda tahu di mana mencarinya. Anda ingin mengumpulkan sekurang-kurangnya tiga contoh reka bentuk yang paling menarik untuk anda.

Lihat laman web seperti Under Construction’s Brand New, yang terdiri daripada banyak pilihan reka bentuk semula jenama korporat. Brand New mempunyai banyak jenama terkenal seperti Staples dan Pandora. Dan koleksi mereka kembali bertahun-tahun.

Terdapat juga laman web seperti Pasar Kreatif, yang mempunyai banyak contoh grafik dan logo pra-dibuat yang murah. Anda tidak perlu membeli mana-mana kecuali anda benar-benar mahu. Tujuannya di sini adalah untuk melihat semua aset yang dijual di Pasar Kreatif untuk mendapatkan idea kemungkinan kreatif dalam reka bentuk logo dan mendapat inspirasi.

Dribbble
Kredit gambar: Dribbble.

Akhir sekali, anda boleh melayari laman web seperti Dribbble, yang juga mempunyai banyak pilihan reka bentuk dan banyak contoh reka bentuk logo yang indah juga.

Kedua-dua laman web ini adalah portfolio awam, jadi anda akan mendapat akses kepada reka bentuk logo yang tidak terkira banyaknya dalam semua jenis gaya.

Meluangkan masa untuk membiasakan diri dengan pelbagai konsep reka bentuk dan grafik akan membolehkan anda memulakan proses reka bentuk logo anda dengan kaki kanan dan ke arah yang kuat. Anda akan dapat membuat sesuatu yang kelihatan serupa tanpa merasa kecewa, tidak bersemangat, atau keliru untuk memulakan dari mana. Jangan lupa mengumpulkan sekurang-kurangnya tiga contoh menarik yang dapat anda sampaikan.

2. Kenali Tiga Warna yang Mencerminkan Laman Web Anda

Tidak perlu susah payah memilih warna untuk reka bentuk logo anda. Sekiranya anda mempunyai garis panduan jenama sudah ditentukan, gunakan warna tersebut untuk logo anda. Anda mungkin perlu mengubah warna sedikit ketika anda mengembangkan reka bentuk logo, tetapi warna jenama itulah tempat anda akan memulakan.

Namun, jika anda belum mempunyai garis panduan penjenamaan atau warna laman web yang telah ditentukan sebelumnya, jangan risau. Apa yang ingin anda lakukan ialah mengambil sedikit masa selidik warna yang sesuai untuk niche anda, industri, dan khalayak sasaran. Oleh itu, jika perniagaan anda berada di industri automotif, yang menyasarkan kebanyakan lelaki tua, anda pasti ingin memilih warna yang mungkin lebih gelap atau nada yang lebih kaya. Tetapi jika anda berada di industri kecantikan dan menargetkan khalayak wanita yang lebih muda dan feminin, maka pilihlah warna yang lebih ringan, mungkin logam mungkin merupakan panggilan yang lebih baik.

Pinterest
Kredit gambar: Pinterest.

Pertimbangkan dengan serius khalayak sasaran anda dalam ceruk.

Contohnya, jika anda berada dalam industri automotif, tetapi anda menyasarkan orang dewasa muda, menggunakan palet yang lebih gelap dan lebih maskulin mungkin tidak berfungsi serta rangkaian warna yang lebih ringan dan lebih terang.

Bukan hanya mengenai industri. Ini mengenai keseluruhan gambar, yang juga merangkumi niche dan khalayak sasaran anda.

Contoh lain ialah jika anda berada dalam industri kecantikan tetapi menyasarkan lelaki. Dalam kes ini, warna merah jambu muda atau kuning mungkin tidak berjaya. Lakukan kajian anda dan pilih warna anda dengan sewajarnya.

Anda boleh menggunakan laman web yang disebutkan dalam langkah pertama untuk penyelidikan warna anda. Sebagai alternatif, Pinterest adalah sumber inspirasi warna dan penyelidikan khusus.

Selain itu, cuba fikirkan warna anda dengan lebih luas, yang bermaksud bagaimana warna tersebut dapat digunakan dalam laman web keseluruhan anda dan bukan hanya dalam reka bentuk logo anda. Ini kerana reka bentuk logo anda akan menjadi sebahagian daripada jenama keseluruhan anda.

Seperti yang mungkin anda perhatikan ketika mencari inspirasi, logo terdapat dalam pelbagai gaya. Terdapat banyak kategori atau jenis logo yang berbeza. Tetapi dua yang paling penting bagi anda adalah logo berasaskan teks seperti Disney atau Google dan logo berasaskan simbol seperti Instagram atau Nike.

Terdapat juga contoh di mana logo menggabungkan keduanya, seperti Domino atau Target. Pilih dan pilih jenis reka bentuk logo yang paling sesuai dengan anda.

Selain itu, terdapat gaya reka bentuk visual yang berbeza, seperti reka bentuk logo retro. Terdapat juga gaya klasik, minimal, moden, dan banyak bentuk yang berbeza juga.

Tingkah laku
Kredit gambar: Kelakuan.

Mari kita bincangkan terlebih dahulu mengenai bentuk logo. Logo bulat hebat, terutamanya sebagai simbol yang berdiri sendiri. Ia hebat sebagai avatar di media sosial dan berfungsi dengan baik dengan elemen grafik yang lain. Bulatan adalah bentuk yang padu dan inklusif. Mereka mempunyai fokus utama dan mudah dilihat pada mata. Logo segi empat sama berkesan. Bentuk segi empat tepat sering dianggap padat dan kuat, yang memberikan logo rasa kekuatan atau kestabilan.

Anda juga harus menyedari logo gaya reka bentuk yang berbeza, seperti minimal atau klasik. Untuk memilih gaya yang betul, anda mesti mengakui dua perkara.

Pertama, pertimbangkan niche, perniagaan, dan khalayak sasaran anda. Sama seperti penyelidikan warna, anda mungkin perlu meluangkan masa untuk mengetahui jenis gaya visual yang sesuai dengan niche laman web anda. Sekiranya anda ingin menjual perabot bilik tidur kontemporari, pertimbangkan reka bentuk logo moden dan bukannya reka bentuk retro.

Kedua, pertimbangkan pilihan anda. Sudah tentu, anda juga mesti menyukai logo. Dapatkan inspirasi dari karya yang anda kumpulkan pada langkah pertama dan ikuti arah reka bentuk logo yang anda sukai.

4. Cari Fon yang Betul

Sekiranya anda merancang logo dengan elemen teks, anda harus memilih fon yang sesuai untuknya.

Tidak ada kekurangan tempat untuk anda mencari fon yang sempurna. Sekiranya anda mencari pilihan percuma, anda mungkin ingin memulakan dengan Google Font. Kelemahannya adalah bahawa koleksi fon mereka banyak digunakan oleh banyak laman web, syarikat, dan pereka.

Sekiranya anda mahukan fon unik untuk logo anda, pertimbangkan untuk membeli fon murah dari tempat seperti Creative Market. Mereka mempunyai banyak fon tersuai yang luar biasa yang tidak akan mengurangkan anggaran anda. Alternatif lain adalah mencari laman web seperti Tingkah laku, yang mempunyai banyak fon tersuai untuk dimuat turun. Sebilangan daripadanya akan dibayar, tetapi banyak daripadanya percuma dan dibuat oleh pereka yang sangat berbakat.

Pasar Kreatif
Kredit gambar: Pasaran Kreatif.

Semasa anda mencari fon logo anda, ingatlah gaya fon anda. Fon harus sesuai dengan huruf keseluruhan rupa dan nuansa logo anda. Sekiranya anda menggunakan gaya reka bentuk logo ultramodern, anda harus memilih fon yang juga gaya moden. Jika tidak, logo anda akan kelihatan tidak sepadan dan tidak akan kelihatan hebat. Sekiranya anda sukar memilih fon yang tepat, lihat semula reka bentuk logo inspirasi anda dan cuba padankan fonnya.

5. Buat Logo Anda di Platform Reka Bentuk Percuma

Hari ini, terdapat banyak sumber yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk mereka bentuk logo. Sudah tentu, sebahagian daripadanya dibayar, seperti Photoshop. Bagaimanapun, terdapat sebilangan besar alat percuma berkualiti tinggi juga. Sebilangan dari mereka sangat hebat dan tidak mempunyai keluk pembelajaran yang curam.

Shopify’s Hatchful adalah alat yang hebat jika anda benar-benar buntu atau tidak pasti bagaimana untuk meneruskannya. Ini akan menanyakan beberapa soalan mengenai keperluan logo anda dan memberi anda banyak pilihan untuk dipilih untuk reka bentuk asas logo anda. Sementara itu, Pembuat Logo Squarespace sangat sesuai untuk mencipta logo minimalis.

Canva
Kredit gambar: Canva.

Kemudian ada Canva. Ini adalah alat reka bentuk dalam talian percuma yang sangat dipuji, dan bagus untuk mereka bentuk logo. Mari kita lihat cara menggunakan Canva untuk merancang logo anda. Setelah membuat akaun atau log masuk, anda akan bertemu dengan kanvas kosong dan banyak pilihan templat. Jelajahi mereka jika anda mahu.

Canva
Kredit gambar: Canva.

Jika tidak, anda boleh terus maju dan masuk ke tab Elemen, yang mempunyai pelbagai grafik dan ikon. Luangkan masa anda untuk mencari yang tepat untuk reka bentuk anda. Anda boleh mengubah warna, kedudukan, dan kelegapan elemen grafik yang anda pilih mengikut keperluan.

Canva
Kredit gambar: Canva.

Sekiranya logo anda memerlukan teks, pergi ke tab Teks. Di tab ini, anda akan menemui pelbagai komposisi teks. Itu menyeronokkan kerana mereka membolehkan anda melihat dan bermain-main dengan pelbagai kombinasi fon dan hierarki. Sekiranya anda mempunyai idea yang baik tentang komposisi teks anda, cukup tambahkan tajuk ke papan seni anda dan dapatkan gaya.

Canva
Kredit gambar: Canva.

Setiap elemen tipografi di Canva mempunyai beberapa ciri penyesuaian yang berbeza, seperti warna dan ukuran teks. Yang paling penting, Canva mempunyai banyak pilihan fon untuk dipilih. Tetapi aplikasi ini juga membolehkan anda memuat naik fon anda (melalui pautan teks di bahagian bawah tatal senarai fon).

Canva
Kredit gambar: Canva.

Setelah anda bersedia untuk mengeksport, anda boleh melakukannya dengan butang Muat turun di sudut kanan atas skrin. Pilih jenis fail anda, dan anda sudah siap.

6. Tambahkan ke Laman Web Anda

Menambah logo ke laman web WordPress anda bukanlah proses yang sukar. Sememangnya, apa yang pertama anda ingin lakukan ialah log masuk ke akaun WordPress laman web anda. Dari menu sebelah kiri, pilih Penampilan, kemudian Sesuaikan. Anda akan dibawa ke kawasan penyesuaian tema anda.

Bagaimana menambah logo ke laman WordPress anda

Setiap tema WordPress mungkin mempunyai beberapa tetapan yang berbeza di sini, dan tidak mengapa. Buat masa ini, kami hanya berminat dengan tab Identity Site. Setelah anda mengkliknya, anda akan melihat beberapa tetapan laman web yang berbeza, termasuk logo laman web anda dan kawasan untuk memuat naik atau memuat semula yang baru.

Muat naik logo baru anda, klik butang Terbitkan biru di bahagian atas, dan logo baru anda disiarkan di laman web anda!

7. Mungkin Sedikit Percubaan

Malangnya, mendapatkan logo yang sempurna mungkin memerlukan beberapa percubaan. Terutama sekali jika anda merancang logo untuk pertama kalinya.

Seperti kebanyakan kemahiran, memerlukan masa dan latihan untuk menjadi mahir. Oleh itu, jika anda tidak berpuas hati dengan percubaan pertama anda, tidak mengapa. Anda hanya perlu mencuba lagi.

Sebilangan besar pereka profesional tidak mendapat logo yang tepat pada percubaan pertama mereka kerana reka bentuk adalah proses berulang. Jadi, jangan terlalu putus asa.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan reka bentuk logo anda, anda mempunyai dua pilihan:

  1. Yang pertama adalah mengulang rancangan anda.
  2. Yang kedua adalah memulakan semula dan mencuba lagi dari awal.

Semasa mengulangi reka bentuk, anda harus bertujuan untuk membuat beberapa perubahan kecil sekaligus. Mungkin menukar palet warna atau jenis huruf. Bereksperimen dengan pelbagai bentuk atau cuba alat reka bentuk lain sama sekali. Omong-omong, alat reka bentuk sering mempunyai aset buatan yang berbeza, dan salah satunya adalah kunci untuk mendapatkan reka bentuk logo dengan tepat.

Atau mulakan semula. Pilih satu set reka bentuk inspirasi baru dan jalankan keseluruhan proses yang dijelaskan dalam artikel ini lagi. Dengan setiap kali anda mengulangi proses reka bentuk logo, anda bukan sahaja akan mendekati logo anda yang sempurna tetapi anda juga akan lebih pandai merancangnya.

Jangan kecewa, teruskan. Anda mendapat ini!