cPanel Kenaikan Harga- Ketika cPanel memutuskan untuk mengejutkan komuniti web hosting

cPanel

Panel kawalan hosting web yang paling banyak digunakan dan paling popular, cPanel Inc. mengejutkan industri hosting web pada 27 Jun 2019. Kejutan itu berlaku kerana kenaikan yuran lesen mereka. Perubahan itu tidak hanya terbatas pada biaya lesen, tetapi seluruh model perniagaan telah mengalami perubahan. Dan orang masih bingung dengan perubahan ini dan kenaikan harga cPanel. Beritahu kami lebih banyak mengenai model harga lama dan yang baru sehingga anda dapat memahami dengan jelas semua perubahan yang telah berlaku dan apa kesannya kepada anda.

cPanel Harga Lama v / s cPanel Harga Baru

Beginilah rupa harga cPanel sebelum perubahan harga.

kenaikan harga cPanel

Seperti yang anda lihat, sebelum kenaikan harga, hanya cPanel VPS dan cPanel khusus. Dan setelah anda mendapat lesen, tidak ada batasan pada jumlah pengguna atau akaun e-mel, dll.

Seseorang boleh membeli lesen cPanel VPS atau Dedicated masing-masing dengan harga $ 20 dan $ 45, untuk akaun tanpa had.

Banyak penyedia hosting web, terutama yang menawarkan hosting reseller biasanya mempunyai jumlah akaun yang tidak terhad. Tetapi ini telah berubah berbanding harga baru.

Gambar berikut menerangkan harga baru lesen cPanel. Dan anda dapat melihat, di bawah nama setiap rancangan, ada had yang dinyatakan untuk sebilangan akaun cPanel di bawah rancangan itu. Setelah pelayan melepasi had itu, setiap akaun cPanel yang dibuat setelah melepasi had yang dinyatakan dikenakan $ 0,02 per akaun.

Kemas kini kenaikan harga cPanel

Sekiranya anda membeli peringkat pentadbir, anda perlu membayar $ 20 setiap bulan dan akan dibenarkan memiliki 5 akaun cPanel di pelayan anda.
Sekiranya anda melainkan pentadbir, anda akan dapat memiliki 30 akaun cPanel di pelayan anda, dan perlu membayar $ 30 setiap bulan.

Sekiranya anda membeli rancangan Premier, anda akan dapat 100 akaun cPanel di pelayan anda dan harga bulanan ditetapkan pada $ 45 untuk pakej ini.

Tetapi, bagaimana jika anda mempunyai lebih dari 100 akaun di pelayan anda? Anda perlu membayar $ 0.2 setiap akaun tambahan setelah melepasi had.

Kami melakukan matematik. Dan inilah yang kami sedar.

Sekiranya anda mempunyai 150 akaun, anda perlu membayar $ 45 + $ 10 = $ 50 setiap bulan. Sekiranya anda mempunyai 200 akaun, anda perlu membayar $ 45 + $ 20 = $ 65 setiap bulan. Dan jika anda mempunyai 300 akaun, bil cPanel bulanan anda akan berharga $ 45 + $ 40 = $ 85.

Walaupun walaupun tuan rumah berskala kecil juga dipengaruhi oleh kenaikan harga ini, kesannya tidak akan terlalu serius. Bayangkan penyedia hosting reseller telah membuang ribuan akaun cPanel di pelayan. Mereka perlu membayar $ 0.2 setiap bulan untuk setiap akaun setelah had 100 akaun dilewati.

Ini telah menimbulkan banyak pemikiran untuk dilakukan. Penyedia hosting web perlu mengubah harga rancangan yang mereka tawarkan atau beralih ke alternatif cPanel.

Apakah alternatif cPanel?

Walaupun terdapat banyak panel kawalan hosting web percuma dan berbayar, cPanel telah menjadi raja. Hanya panel kawalan lain yang boleh berdiri sedikit untuk cPanel adalah Plesk. Dan jika anda tidak sedar, kedua cPanel dan Plesk dimiliki oleh syarikat yang sama bernama Oakley. Walaupun Plesk telah melihat kenaikan harga, bukan cPanel, yang harganya telah dinaikkan.

Berikut adalah beberapa alternatif cPanel

  • DirectAdmin
  • InterWorx
  • ISPConfig
  • Webuzo
  • VestaCP

Kemas kini: Harga cPanel yang disemak semula (setelah mendapat reaksi besar dari komuniti hosting web)

Langkah cPanel untuk meningkatkan harga lesennya secara besar-besaran dikritik hebat oleh komuniti hosting web, di seluruh dunia. Langkah ini jelas dilihat sebagai keserakahan. Dan banyak penyedia hosting web sudah mula melepaskan cPanel dari kucing mereka. Dan panasnya reaksi telah membuat pasukan cPanel memikirkan semula mengenai harga.

Dan pastinya, sudah tiba masanya pesaing cPanel berjaya meraih emas dalam keadaan ini. Tetapi cPanel cepat memperhatikan kenyataan bahawa kenaikan harga akan membuat lebih banyak kerugian daripada keuntungan. Oleh itu, mereka telah memberikan harga yang disemak semula untuk lesen cPanel.

Harga berikut adalah untuk Rakan Kongsi

harga cPanel untuk rakan kongsi

Sekiranya anda melepasi had 250 akaun, anda akan dikenakan bayaran lesen bulanan tambahan $ 5 untuk setiap 50 akaun tambahan.

Sekiranya anda bukan rakan kongsi dan ingin terus menjadi pelanggan langsung, anda mesti tahu bahawa lesen Solo tidak dapat ditukar menjadi rancangan pentadbir.

Anda boleh mengikuti program rakan kongsi kerana mereka telah menjadikan proses menjadi Rakan kongsi sangat mudah dan juga menurunkan syarat untuk menjadi rakan kongsi jika anda tergolong dalam daerah yang sedang membangun.

Walaupun ini seolah-olah seperti langkah untuk menyapu segala-galanya di bawah permaidani, komuniti web hosting masih berpecah ketika menerima semakan harga.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me