Jenis Hosting – Perbezaan antara Shared VPS dan Dedicated Web Hosting

Semua laman web berfungsi melalui perkhidmatan hosting web, yang merupakan perkhidmatan yang membolehkan individu dan organisasi membuat laman web mereka terbuka melalui World Wide Web. Host web pada dasarnya adalah syarikat yang menyewakan ruang di pelayan web untuk pemilik untuk membuat laman web mereka dapat diakses di internet. Walaupun tidak semua host web memiliki pelayan mereka sendiri, kebanyakan dari mereka menyewa mereka dari syarikat yang lebih besar dengan akses ke pusat data, atau koleksi pelayan, dan seterusnya menyewa pelayan ini kepada syarikat atau individu lain. Terdapat beberapa jenis hosting web. Tetapi kami akan membincangkan tiga daripadanya di sini: hosting web bersama, hosting Virtual Private Server (VPS), dan hosting web khusus.

Web Hosting Berkongsi

Hosting yang dikongsi

Perkhidmatan web hosting bersama dapat dibandingkan dengan tinggal di kompleks pangsapuri. Sama seperti individu dan keluarga yang berbeza tinggal di pangsapuri mereka sendiri di sebuah bangunan, dalam perkhidmatan hosting web bersama, banyak laman web berada di satu pelayan web. Maklum, ini adalah bentuk hosting yang paling ekonomi. Ia sangat sesuai untuk laman web sederhana yang tidak mengandungi terlalu banyak ciri dan yang tidak mungkin banyak lalu lintas. Perkhidmatan hosting web dikendalikan oleh pentadbir sistem. Kesesuaian ini bergantung pada pilihan anda. Ia berguna jika anda tidak mahu mengendalikan bahagian teknikal laman web ini, tetapi boleh menyusahkan jika anda memerlukan kawalan laman web anda lebih banyak. Pengurusan pelayan, pemasangan perisian pelayan, kemas kini keselamatan, dan sokongan teknikal dikendalikan oleh penyedia perkhidmatan. Perkhidmatan hosting web yang dikongsi juga tidak sesuai jika anda memerlukan pengembangan perisian yang luas di luar yang disokong oleh penyedia hosting. Ia mempunyai had penggunaan dan mesti mempunyai ciri kebolehpercayaan yang luas. Kelemahan lain dari perkhidmatan ini adalah kerana banyak laman web mempunyai pelayan yang sama, jika satu laman web terlibat dalam tindakan tidak sah atau spam, maka seluruh alamat IP dapat disenarai hitam.

Web Hosting yang berdedikasi

hosting khusus

Perkhidmatan hosting web khusus boleh dibandingkan dengan tinggal di kediaman bebas. Ini adalah jenis perkhidmatan di mana seluruh pelayan dihuni oleh satu laman web. Hasilnya, pemilik laman web mempunyai kawalan penuh terhadap pelayan. Tidak ada batasan lebar jalur dan ruang cakera. Dalam perkhidmatan hosting web bersama, pentadbir mengendalikan penyediaan dan operasi teknikal pelayan. Untuk pelayan khusus, terdapat banyak kemahiran teknikal yang perlu ada. Terdapat keperluan tambahan untuk mengatur, mentadbir dan mengurus pelayan, namun, dengan rancangan hosting baru dan khusus, seseorang dapat memanfaatkannya dengan harga yang sedikit lebih tinggi. Di samping itu, perkhidmatan hosting khusus menawarkan prestasi tinggi, kestabilan e-mel, keselamatan, dan kawalan. Perkhidmatan seperti ini sangat sesuai untuk laman web yang mendapat trafik tinggi dan menggunakan banyak ciri. Portal membeli-belah dalam talian biasanya menggunakan hosting web khusus. Tidak seperti menggunakan perkhidmatan hosting web bersama, ada kemungkinan lebih sedikit untuk disenarai hitam dengan menggunakan perkhidmatan hosting web khusus kerana anda berada dalam kawalan penuh pelayan.

Hosting Pelayan Peribadi Maya (VPS)

Pelayan Peribadi Maya

VPS Hosting adalah jenis hosting yang berada di antara hosting web bersama dan hosting web khusus. Ia boleh dibandingkan dengan tinggal di kondominium, di mana anda berkongsi barang di harta tanah, tetapi anda akhirnya bertanggungjawab untuk menjaga harta tanah anda di dalam kondominium. Ia menawarkan penggunaan ruang cakera dan lebar jalur yang luas. Perkhidmatan hosting seperti ini sesuai digunakan oleh syarikat dengan aplikasi sumber yang besar dan data yang selamat. Seperti halnya hosting web khusus, hosting VPS digunakan oleh laman web yang mengalami banyak lalu lintas. Namun, ia lebih murah daripada menggunakan perkhidmatan hosting web khusus kerana pelayan masih dikongsi oleh beberapa pengguna. Walaupun anda dapat mengkonfigurasi pelayan dengan cara yang anda mahukan, anda masih memerlukan pentadbir sistem yang berdedikasi untuk menjaga pelayan anda. Jadual berikut merangkum bagaimana setiap perkhidmatan hosting berbeza dari yang lain:

Web Hosting BerkongsiWeb Hosting yang berdedikasiHosting Web VPS
Pelayan dikongsi oleh beberapa laman web. Ia menawarkan lebar jalur dan ruang cakera yang terhad. Ia agak murah kerana kos yang dikongsi. Ia tidak memerlukan pemilik laman web mempunyai banyak kemahiran teknikal. Trafik yang tinggi dapat melambatkan pelayan. Ia menawarkan kawalan paling sedikit di antara ketiga-tiga. jenis. Ia paling tidak selamat di antara tiga jenis.Pelayan dikhaskan untuk satu laman web sahaja. Ia menawarkan lebar jalur dan ruang cakera yang tinggi. Ia agak mahal kerana tiada kos bersama. Pemilik laman web perlu mempunyai kemahiran teknikal kerana dia mempunyai kawalan penuh terhadap pelayan. Pelayan direka untuk menangani lalu lintas tinggi. Ia menawarkan kawalan tinggi. Ia menawarkan keselamatan yang tinggi.Pelayan dikongsi oleh beberapa laman web. Ia menawarkan lebar jalur dan ruang cakera yang tinggi. Ia agak mahal tetapi lebih murah daripada perkhidmatan hosting web khusus. Ia tidak memerlukan pemilik laman web mempunyai banyak kemahiran teknikal tetapi memerlukan pentadbir sistem. direka untuk menangani lalu lintas tinggi. Ia menawarkan kawalan tinggi. Ia menawarkan keselamatan yang tinggi.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me