Kebolehgunaan laman web 101

Kebolehgunaan adalah asas kejayaan laman web mana pun. Sekiranya laman web sukar untuk digunakan, maka pengguna bukan sahaja mengecewakan, tetapi juga akan merosakkan perniagaan anda.

Pengguna akan menghabiskan lebih sedikit masa di laman web yang sukar mereka gunakan, dan menyerah sebelum menyelesaikan ajakan bertindak anda. Mereka juga akan kurang mengingat apa yang mereka baca dan cenderung untuk tidak kembali.

Ringkasnya, kebolehgunaan laman web yang buruk sangat sukar untuk perniagaan. Tetapi apa yang boleh anda lakukan mengenainya?

Jawapannya terletak pada:

 • Memahami apa yang menjadikan laman web sukar digunakan sejak awal.
 • Mengetahui teknik memperbaiki sesuatu.
 • Melaksanakan program pengujian kebolehgunaan yang berterusan sepanjang hayat laman web.

Ketiga-tiga komponen inilah yang kita terokai dalam catatan ini, bermula dengan apa yang menjadikan laman web sukar digunakan sejak awal.

Perkara yang Membuat Laman Web Sukar Digunakan

Terdapat tiga sebab utama mengapa seseorang mendapati laman web sukar digunakan.

Sebab pertama ialah laman web ini hanya mengelirukan. Mungkin terdapat terlalu banyak elemen di skrin yang harus diproses oleh pengguna. Sebagai alternatif, mungkin terdapat banyak animasi atau gambar yang mengganggu. Apa pun keadaannya, pengguna dengan cepat menjadi bimbang.

Sebab kedua ialah laman web tidak sesuai dengan jangkaan. Sebagai contoh, jika saya bertanya bagaimana anda mencari di laman web, kemungkinan anda akan pergi ke kanan atas halaman dan menaip pertanyaan carian anda ke medan input di sana sebelum menekan butang carian.

Namun, jika medan input tidak berada di kanan atas atau butang hilang, anda akan segera keliru kerana laman web tersebut tidak berperilaku seperti yang anda harapkan.

Contoh pelayaran Wikipedia
Sejak sekian lama, Wikipedia mengelirukan pengguna dengan kedudukan dan pelabelan kemudahan cariannya.

Sebab terakhir orang berjuang dengan laman web ialah mereka terlalu banyak bertanya kepada mereka. Banyak laman web memberikan terlalu banyak pilihan kepada pengguna sekaligus dengan senarai produk yang panjang, panggilan untuk bertindak atau navigasi kembung.

Orang menjadi terharu, menderita kelumpuhan analisis apabila berhadapan dengan terlalu banyak pilihan. Sebenarnya, Undang-undang Hicks telah menunjukkan hubungan langsung antara bilangan pilihan dan masa yang diperlukan untuk membuat pilihan. Inilah masanya kebanyakan pengguna tidak bersedia melabur dalam talian.

Lebih banyak pilihan bermaksud masa tindak balas yang lebih besar
Hicks Law menunjukkan kepada kita bahawa semakin banyak pilihan yang kita tawarkan kepada pengguna, semakin lama mereka mengambil keputusan, sehingga meningkatkan peluang mereka meninggalkan laman web ini.

Tidak diragukan lagi apabila anda melihat laman web anda, nampaknya cukup mudah digunakan. Namun, malangnya, anda tidak dapat menilai kebolehgunaan laman web anda. Terdapat dua sebab untuk ini.

 • Pertama, semakin akrab kita dengan sesuatu, semakin intuitif ia menjadi. Anda hanya perlu memikirkan kembali ketika anda belajar memandu untuk menyedari bahawa itu benar. Ketika orang mula-mula belajar memandu, banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Namun, setelah anda memandu beberapa tahun, mudah tiba di tempat kerja anda tanpa ingatan perjalanan, apalagi tindakan memandu.
 • Kedua, semasa kita melihat laman web kita, kita biasanya memberikan perhatian sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pengguna jarang sekali. Fikirkan cara anda melayari laman web lain. Anda sering dikelilingi oleh gangguan, sama ada rakan sekerja yang bising di pejabat, atau anak-anak anda menuntut perhatian di rumah.

Keadaan lebih buruk lagi pada peranti mudah alih, di mana kita sering menggunakannya ketika kita berada di luar dan semasa atau semasa melakukan aktiviti lain seperti menonton TV.

Oleh itu, jika kita tidak dapat mempercayai penilaian kita terhadap laman web kita, bagaimana kita mula meningkatkan kebolehgunaannya? Jawapannya ialah kita mesti menguji.

Cara Menguji Kebolehgunaan Laman Web Anda

Ramai yang menganggap kebolehgunaan menguji kemewahan yang tidak mereka mampu. Ia memakan masa dan mahal. Walau bagaimanapun, walaupun sudah tentu keduanya, itu tidak perlu.

Sebagai permulaan, terdapat banyak salah faham mengenai ujian. Anda tidak perlu menguji dengan banyak orang. Lima atau enam orang cukup kerana lebih banyak yang tidak menemui banyak masalah. Anda juga tidak semestinya memerlukan khalayak sebenar anda. Walaupun selalu lebih baik menguji dengan pengguna sebenar ketika menguji kebolehgunaan, kebanyakan orang akan menghadapi cabaran yang sama. Hanya apabila anda bekerja dengan orang-orang dengan keperluan tertentu (seperti orang tua atau kanak-kanak), demografi penting.

Lebih banyak penguji tidak bermaksud lebih banyak masalah dijumpai
Bilangan masalah tambahan yang dijumpai menurun secara mendadak ketika menguji dengan lebih dari 5 atau 6 pengguna.

Terdapat banyak ujian mudah yang boleh anda jalankan yang boleh dilakukan secara percuma atau paling banyak beberapa dolar. Terlebih lagi, anda sering dapat memperoleh hasil dalam masa satu jam. Anda boleh menghabiskan masa lebih lama daripada membahaskan tentang pendekatan yang tepat apabila anda baru saja menguji dan mendapat jawapan yang pasti.

Pendekatan terbaik adalah dengan menerapkan pola pikir “mari kita uji itu”. Dengan kata lain, setiap kali anda mempunyai keputusan untuk menentukan strategi apa yang hendak dipilih, jangan kira, uji.

Jangan tunggu sehingga akhir reka bentuk semula laman web anda sebelum menguji. Pada peringkat itu, sudah terlambat. Sekiranya anda menemui masalah, ini terlalu memakan masa dan mahal untuk menyelesaikan masalah ini.

Ketika menguji kebolehgunaan laman web anda, anda tidak boleh memulakan ujian terlalu awal. Bahkan mungkin untuk menguji menggunakan lakaran atau bingkai kawat. Walau bagaimanapun, anda pasti perlu menguji reka bentuk reka bentuk sebelum anda membuat apa-apa.

Sama ada konsep lakaran, bingkai kawat atau reka bentuk, terdapat dua ujian mudah yang boleh anda jalankan dengan pengguna yang akan memberitahu anda jika anda menuju ke arah yang benar.

1) Ujian Klik Pertama

Semasa melayari laman web, klik pertama yang dibuat oleh pengguna dapat menentukan sama ada mereka berjaya menyelesaikan tugas mereka.

Kajian yang disegani kegunaan laman web oleh Bob Bailey dan Cari Wolfson mendapati bahawa jika pengguna mendapat klik pertama mereka dengan betul, mereka mempunyai peluang 87% untuk menyelesaikan tugas mereka dengan betul. Walau bagaimanapun, jika mereka salah klik pertama, itu menurun kepada 46%.

Kami dapat menguji seberapa besar kemungkinan pengguna mendapat klik pertama mereka dengan tepat dengan menunjukkan konsep reka bentuk dan bertanya apa yang akan mereka klik untuk menyelesaikan tugas tertentu yang kami berikan kepada mereka.

Anda boleh melakukannya sendiri atau menjalankan tinjauan yang anda kirimkan kepada orang lain melalui e-mel, media sosial atau laman web anda. Juga, terdapat banyak perkhidmatan yang akan merekrut peserta bagi anda dengan harga serendah satu dolar setiap orang.

Sekiranya anda memutuskan untuk menjalankannya sebagai tinjauan, anda memerlukan perisian khas yang dapat mengesan tempat pengguna mengklik gambar statik laman web anda. Salah satu contoh perisian seperti ini adalah Hab Kebolehgunaan. Mereka bukan sahaja membolehkan anda menjalankan ujian klik pertama yang tidak difasilitasi, tetapi mereka juga menyokong ujian kedua yang akan saya sarankan – ujian lima saat.

Peta haba gambar hab kebolehgunaan
Kebolehgunaan akan membolehkan anda menjalankan ujian klik pertama dan juga membantu merekrut peserta.

2) Ujian Lima Detik

Walaupun ujian klik pertama membantu anda memahami seberapa berkesan navigasi anda, ujian lima saat akan menguji hierarki visual laman web anda. Dengan kata lain, ini membolehkan anda memahami sama ada pengguna melihat elemen penting di halaman.

Seperti namanya, dalam ujian lima saat, anda menunjukkan halaman pengguna selama lima saat sebelum menyembunyikannya. Pada ketika ini, anda meminta pengguna mengingat kembali apa yang mereka lihat.

Perhatikan bukan sahaja apa yang mereka ingat tetapi pesanan mereka mengulangi unsur-unsur itu kepada anda. Orang biasanya akan menyebut perkara-perkara yang mempunyai kesan paling ketara terlebih dahulu. Sekiranya ada orang yang sukar mengingatkan panggilan untuk bertindak atau pesanan kritikal, anda tahu anda mempunyai masalah yang perlu diperbaiki.

Anda juga boleh bertanya kepada pengguna apa pendapat mereka tentang laman web. Anda mungkin terkejut dengan balasannya. Selalunya, apa yang nampak jelas kepada kami tidak akan dilakukan oleh pengguna anda. Adalah tidak biasa bagi pengguna untuk salah memahami topik laman web atau apa yang ditawarkan oleh organisasi anda.

Bukan bahawa ujian anda terhad kepada konsep reka bentuk. Anda juga boleh menguji laman web atau prototaip yang ada dengan menjalankan ujian kebolehgunaan.

3) Ujian Kebolehgunaan Ringan

Terdapat banyak cara untuk menjalankan ujian kebolehgunaan, tetapi untuk tujuan kami, saya mencadangkan pilihan ujian yang paling ringan. Itu akan membantu menentukan nilai ujian kebolehgunaan dalam fikiran anda dan mungkin mendorong anda untuk menjadi lebih bercita-cita tinggi di masa depan.

Jenis ujian kebolehgunaan yang saya maksudkan dikenali sebagai ujian jarak jauh yang tidak difasilitasi. Dengan kata lain, anda tidak akan melakukan ujian secara langsung, dan tidak perlu hadir semasa percubaan itu berlaku.

Untuk menjalankan ujian seperti ini, anda memerlukan kaedah untuk menghantar ujian dalam talian dan merekodkan orang yang menyelesaikannya. Nasib baik, terdapat banyak alat yang tersedia seperti Otak Pengguna.

Ujian kebolehgunaan UserBrain
UserBrain adalah salah satu daripada banyak alat yang membolehkan anda menjalankan ujian kegunaan jarak jauh yang tidak difasilitasi.

Penyediaannya mudah. Anda menentukan tugas yang anda mahu pengguna selesaikan di laman web anda dan kemudian menjemput orang untuk menyelesaikannya.

Apa yang anda dapat ialah video pendek pengguna yang berusaha menyelesaikan tugas anda termasuk komen audio di mana pengguna menerangkan apa yang mereka fikirkan dan mengapa mereka membuat keputusan yang mereka lakukan di laman web anda.

Sekali lagi, alat seperti UserBrain akan sering merekrut pengguna bagi pihak anda dengan kos bermula dari tanda $ 15. Walau bagaimanapun, anda juga boleh meminta peserta dari rakan, keluarga atau rakan sekerja. Oleh itu, cubalah dan elakkan menggunakan orang dari dalam syarikat anda kerana mereka akan tahu terlalu banyak untuk menjadi peserta yang baik.

Seperti yang anda lihat, ujian tidak semestinya sukar, dan jika anda memutuskan untuk menggunakan pihak ketiga untuk membantu pengambilan pekerja, anda sering mendapat hasil hanya dalam masa satu jam. Hasilnya, anda boleh menguji sepanjang proses reka bentuk semula dan juga secara berkala di laman web langsung anda. Itu adalah idea yang baik kerana semakin banyak ujian yang anda jalankan, semakin banyak masalah yang akan anda ketahui.

Lebih banyak ujian dengan penguji yang kurang baik adalah lebih baik
Pelbagai ujian dilakukan lebih berkesan daripada satu pusingan dengan banyak orang.

Ini bermakna anda akan mula menemui masalah dengan laman web anda yang perlu diperbaiki. Cara anda mengatasi masalah ini akan bergantung kepada apa masalahnya. Walau bagaimanapun, selebihnya dari artikel ini, saya ingin berkongsi dengan anda beberapa cara biasa yang boleh anda bantu mengatasi kebanyakan rintangan kebolehgunaan di laman web anda.

Cara Meningkatkan Kebolehgunaan Laman Web

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan kebolehgunaan laman web anda. Walau bagaimanapun, tiga bidang perlu diberi perhatian khusus. Ini adalah:

 • Kesederhanaan antara muka anda.
 • Keterlihatan kandungan kritikal dan ajakan bertindak.
 • Perkaitan dan kejelasan isi.

Oleh itu mari kita lihat ketiga-tiga ini dengan lebih terperinci.

1) Permudahkan Antaramuka dan Kandungan Anda

Dalam kebanyakan kes, mempermudah antara muka pengguna dan kandungan anda adalah kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan kebolehgunaan laman web anda.

Selalunya laman web dipenuhi dengan unsur-unsur yang tidak perlu seperti imej stok yang tidak bermakna, pautan navigasi sekunder dan kandungan yang tidak relevan yang tidak diminati pengguna.

Terlalu sering kita mempunyai sikap bahawa seseorang mungkin menganggapnya berguna jadi mari kita letakkan dalam talian. Hasilnya adalah bahawa laman web kami menjadi sangat berantakan sehingga orang tidak dapat menemui elemen yang mereka minati.

Nasib baik, anda dapat menyelesaikannya dengan proses tiga langkah yang mudah.

Langkah pertama adalah menilai setiap elemen pada halaman tertentu dan bertanya kepada diri kita sama ada anda boleh membuang elemen tersebut. Apa kesan negatifnya dan kos yang perlu dibayar untuk laman web yang lebih berguna?

Langkah kedua adalah perhatikan baki elemen skrin dan tanyakan sama ada unsur tersebut memenuhi peranan sekunder. Mungkin mereka memenuhi keperluan khalayak sekunder atau membolehkan pengguna menangani tugas yang kurang penting.

Sekiranya demikian, tanyakan pada diri anda apakah anda dapat menyembunyikan elemen tersebut agar tidak mengalihkan perhatian orang dari tugas yang lebih penting. Mungkinkah ia tersembunyi di laman web atau mungkin di bawah tab atau akordeon? Ini bermakna ia masih boleh diakses oleh orang tetapi tidak menyukarkan pengalaman bagi kebanyakan pengguna.

Akhirnya, inilah masanya untuk melihat apa yang tersisa di halaman. Kita perlu membuat keputusan mengenai perkara yang kita mahukan perhatian pengguna.

Sebagai contoh, apakah ajakan bertindak utama anda? Adakah itu diberi perhatian lebih daripada tindakan seterusnya seperti “ikuti kami di media sosial?”

Bagaimana dengan kandungan? Dalam pesanan apa orang cenderung melihat kandungan anda? Adakah ia masuk akal? Adakah orang akan melihat garis panduan anda menjelaskan apa yang anda lakukan sebelum mereka melihat sesuatu yang kurang kritikal seperti alamat pos anda?

Di situlah ujian lima saat boleh menjadi berguna. Ini akan membantu anda mengetahui sama ada anda mempunyai hierarki visual halaman dengan betul.

Sudah tentu, untuk menilai jika anda mempunyai perkara yang betul, anda memerlukan idea yang jelas mengenai elemen apa yang paling penting di halaman ini.

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan memberi perhatian kepada elemen. Beri diri anda 25 titik perhatian. Setiap elemen halaman mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu titik, tetapi jika anda ingin orang memberi perhatian lebih kepada satu perkara daripada yang lain, ia harus mempunyai lebih banyak poin. Jadi, sebagai contoh, ajakan bertindak utama anda mungkin mempunyai enam mata, sementara dasar privasi mempunyai satu poin.

Setelah selesai, anda boleh merancang halaman untuk menggambarkan keutamaan relatif tersebut. Itu menimbulkan persoalan bagaimana anda merancang halaman untuk memastikan anda menarik perhatian pada elemen yang betul.

2) Reka bentuk untuk Penglihatan Maksimum

Terdapat banyak teknik yang digunakan oleh pereka untuk menarik perhatian pengguna kepada elemen skrin yang lebih penting seperti tali atau panggilan untuk bertindak. Namun, ada lima yang terbukti sangat kuat. Ini adalah:

 • Kedudukan.
 • Citra.
 • Ruang Negatif.
 • Warna.
 • Saiz.

1) Pertimbangkan Kedudukan

Kerana cara kita membaca laman web dan bagaimana kita mengharapkan mereka berkelakuan, beberapa posisi di halaman lebih cenderung menarik perhatian daripada yang lain.

Sebagai contoh, kerana di barat kita membaca kiri ke kanan, kita lebih suka sebelah kiri halaman. Kami juga telah mengetahui bahawa di kebanyakan laman web, lajur sebelah kanan cenderung mempunyai kandungan sekunder di dalamnya. Bersama-sama dua faktor ini bermaksud meletakkan kandungan berharga di lajur sebelah kanan mengurangkan kemungkinan pengguna melihatnya.

Pengguna mengutamakan bahagian kiri
Perhatian pengguna adalah berat sebelah ke lajur sebelah kiri.

Pengguna juga cenderung lebih memperhatikan kandungan yang lebih tinggi di halaman, jadi jika anda ingin orang melihat sesuatu, lebih baik meletakkannya di bahagian atas.

Walau bagaimanapun, masa juga penting. Sekiranya anda mahu seseorang mendaftar ke buletin anda, misalnya, mungkin lebih baik meletakkan ajakan bertindak itu lebih rendah di halaman setelah mereka berpeluang menilai kualiti kandungan anda.

Itulah sebabnya saya menasihati untuk menguji untuk mengetahui sama ada yang terbaik untuk meletakkan elemen. Ya, sebagai aturan umum, meletakkan ajakan bertindak tinggi di halaman dan di sebelah kiri atau tengah akan menjadi yang terbaik. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pengecualian, yang tidak kurang pentingnya adalah pengaruh imejan.

2) Gunakan Imej dengan berhati-hati

Pencitraan menarik perhatian kita. Mata kita tertuju pada gambar dan terutama jika gambar itu mengandungi wajah. Kami diprogramkan secara biologi untuk memperhatikan orang.

Itu boleh menjadi pertolongan atau penghalang kegunaan laman web anda, bergantung pada bagaimana anda menggunakan gambar.

Sebagai contoh, mudah bagi pengguna untuk melupakan ajakan bertindak jika ada gambar berdekatan untuk menarik perhatian mereka sebagai gantinya.

Gambar dapat mengurangkan keberkesanan CTA
Sangat mudah bagi perhatian untuk melangkau ajakan bertindak ke citra berdekatan.

Namun, kami juga dapat menggunakan gambar untuk menarik perhatian pengguna. Sebagai contoh, kita cenderung mengikuti garis mata wajah yang kita lihat dalam gambar. Sekiranya orang itu melihat ajakan bertindak anda atau sebilangan isi kritikal yang lain, maka kemungkinan besar kami akan melihatnya.

Imej yang berkaitan dengan CTA lebih baik
Mengaitkan gambar dengan ajakan bertindak dapat menarik perhatian pengguna.

Bukan hanya garis mata yang cenderung kita ikuti. Kita boleh menggunakan anak panah atau garis arah untuk menarik perhatian atau menjauh dari kandungan lain.

Juga, jarak relatif antara isi kandungan kritikal dan imejan yang berkaitan akan mempengaruhi apa yang dilihat orang. Apabila dua unsur saling berdekatan, mereka cenderung saling berkaitan. Oleh itu, gambar tepat di sebelah ajakan bertindak biasanya akan berlaku menarik perhatian kita kepada ajakan bertindak itu.

Reka bentuk halus untuk bertindak
Antrian reka bentuk yang halus dapat menarik perhatian pengguna terhadap ajakan bertindak yang kritikal.

Hubungan antara elemen dapat membantu dengan cara lain juga. Ini boleh membolehkan kita menggunakan ruang negatif untuk kita.

3) Manfaatkan Ruang Negatif

Saya pasti anda telah melihat Di mana Wally pada masa lalu. Apa yang membuatnya sukar untuk melihat Wally bukanlah watak yang disamarkan. Sebenarnya, dia mempunyai pakaian yang terang dan khas. Dia sukar dilihat kerana dikelilingi oleh begitu banyak elemen di halaman, bersaing untuk mendapat perhatian kita.

Kami telah bercakap mengenai pengurangan jumlah elemen yang bersaing untuk mendapat perhatian di halaman. Tetapi teknik lain yang dapat kita gunakan adalah mengelilingi kandungan kritikal kita dengan ruang. Tanpa apa-apa lagi yang dapat dikendalikan di sekitarnya, mata kita akan fokus pada isi kandungan itu sebagai gantinya. Ini adalah alasan yang sama kita akan melihat tanda terkecil di dinding putih.

Ruang negatif
Ruang negatif menumpukan perhatian pada elemen skrin yang berdekatan.

Bukan bahawa ruang negatif adalah satu-satunya cara untuk menjadikan kandungan kritikal anda menonjol daripada elemen lain. Kita juga boleh menggunakan warnanya.

4) Meningkatkan Warna

Kita semua tahu bagaimana burung dan bunga menggunakan warna kontras yang terang untuk menonjol dari persekitarannya. Kami boleh menggunakan teknik yang sama di laman web kami, dengan menempah warna yang berbeza secara eksklusif untuk kandungan kritikal seperti ajakan bertindak.

Serlahkan warna
Pereka Digital Kreatif, Andy Clarke, menggunakan warna sorotan dengan berkesan dalam kerjanya dengan WWF.

Namun, kita harus berhati-hati untuk tidak bergantung pada warna semata-mata kerana kita semua melihatnya sedikit berbeza.

Namun, warna dapat menjadi alat yang kuat dalam menarik perhatian ketika digabungkan dengan teknik lain, seperti menggunakan ukuran untuk keuntungan kita.

5) Menggunakan Ukuran Relatif

Salah satu cara kita menilai kepentingan relatif unsur adalah mengikut ukuran. Kami secara naluriah tahu bahawa butang seruan untuk bertindak lebih penting daripada pautan kecil ke dasar privasi.

Walau bagaimanapun, ukurannya tidak begitu penting kerana ukuran relatif antara item. Sekiranya semuanya besar, maka tidak ada apa-apa. Semuanya mempunyai kepentingan yang sama dalam fikiran orang.

Juga, semakin ketara perbezaan antara ukuran elemen, semakin banyak perbezaan yang dibuat di antara keduanya. Oleh itu, perbezaan antara dasar privasi dan ajakan bertindak utama adalah jelas.

Walau bagaimanapun, terlalu kerap ukuran relatif antara elemen di laman web tidak cukup besar, dan perbezaannya tidak cukup jelas untuk membuat perbezaan.

Seperti yang anda lihat, reka bentuknya adalah alat yang kuat untuk menarik perhatian, tetapi kami juga perlu mempertimbangkan kandungan di laman web kami.

3) Pertimbangkan Pengguna Semasa Membuat Kandungan

Masalah utama dengan kandungan di laman web adalah bahawa kita tidak membuatnya dengan mempertimbangkan pengguna. Kita bermula dari premis “apa yang ingin kita katakan mengenai diri kita sendiri.” Sebaliknya, kita harus bertanya “apa yang ingin diketahui pengguna.”

Ini bermaksud, dari perspektif kebolehgunaan, kita mesti meletakkan maklumat yang tepat di hadapan pengguna pada masa yang tepat.

1) Jangan Jadikan Pengguna Mencari Jawapan

Terlalu kerap pengguna harus mencari maklumat yang mereka perlukan. Contohnya, bayangkan anda mendaftar untuk mendapatkan buletin. Tepat sebelum anda melakukannya, sejumlah besar pertanyaan melintas di fikiran anda tentang apakah mereka akan menghantar spam kepada anda atau seberapa selamat alamat e-mel anda. Namun, terlalu kerap, anda perlu mencari jawapan dalam beberapa dasar privasi yang tersembunyi di dalam laman web. Sebaliknya, kita harus menjawab soalan-soalan tersebut reka bentuk borang pendaftaran buletin kami.

Menangani soalan pengguna
Menangani pertanyaan pengguna di mana perhatian mereka pada masa ini. Jangan membuat mereka memburu jawapan.

Bukan itu satu-satunya masalah dengan cara kita mendekati kandungan. Kita juga mempunyai kebiasaan menyusun kandungan di sekitar pandangan kita tentang dunia. Kami lupa bahawa pengguna melihat dunia secara berbeza.

2) Padankan Model Mental Pengguna

Kita masing-masing mempunyai model mental dunia. Itu mempengaruhi bagaimana kita melihat dunia dan hubungan yang kita buat antara konsep atau perkara.

Masalahnya adalah bahawa semakin spesial kita menjadi, semakin banyak model mental kita berbeza dengan yang ada di sekeliling kita. Sebagai contoh, jika saya bertanya apa yang akan anda lakukan sekiranya anda pergi ke bank, anda mungkin akan memikirkan beberapa jenis transaksi kewangan. Namun, sekiranya saya mengajukan soalan yang sama dengan pemancing profesional, mereka mungkin memikirkan tebing sungai.

Model mental yang berbeza ini boleh menjadi cabaran besar ketika membuat struktur laman web anda kerana model mental anda mungkin sangat berbeza dengan audiens anda. Anda adalah pakar dalam subjek anda dan cara anda melihat dunia akan berbeza dengan pengguna anda.

Itulah sebabnya kita perlu melibatkan pengguna dalam membuat struktur laman web, dengan menggunakan teknik seperti menyusun kad, atau sekurang-kurangnya menguji seni bina maklumat yang kami hasilkan.

Masalah lain yang mungkin anda hadapi dengan seni bina maklumat anda ialah jumlah item navigasi yang anda paparkan.

3) Hadkan Pilihan dan Buat Mereka Berbeda

Halangan kegunaan yang ketara di banyak laman web adalah kerumitan navigasi. Banyak laman web mempunyai terlalu banyak elemen pada setiap tahap navigasi mereka. Itu adalah masalah kerana dua sebab.

 • Pertama, kami sangat teruk menyimpan banyak maklumat dalam ingatan jangka pendek kami. Kami biasanya dapat menyimpan kira-kira empat elemen pada satu masa, sebab itulah nombor kad kredit anda dikelompokkan menjadi empat kumpulan dengan empat digit.
 • Kedua, semakin banyak unsur pelayaran yang kita ada, semakin besar kemungkinan ia serupa. Apabila pilihan tidak berbeza antara satu sama lain, pengguna menjadi tidak pasti dan cenderung melakukan kesalahan.
Buat pilihan yang berbeza
Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu pilihan, pastikan pilihannya berbeza. Sekiranya mereka terlalu serupa pengguna tidak akan memilih.

Akibatnya, kita harus menghadkan jumlah pilihan yang kita tunjukkan kepada pengguna pada satu-satu masa dan memastikan setiap pilihan itu sama jelas dan dilabel dengan jelas mungkin. Itu berlaku sama ada anda membincangkan item navigasi, kategori produk eCommerce atau ajakan bertindak.

Pelaburan Kecil Boleh Membuat Perbezaan Besar

Kebolehgunaan laman web adalah subjek yang sangat besar dan rumit. Walau bagaimanapun, ia mudah dimulakan, dan ia akan membuat perbezaan yang signifikan dengan sedikit usaha.

Anda bukan sahaja akan berakhir dengan pengguna yang lebih gembira, tetapi anda juga akan melihat peningkatan dalam kadar penukaran dan jumlah pengunjung yang kembali, belum lagi cadangan dari mulut ke mulut.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me