Panduan Muktamad untuk Menjamu Laman Web

Bagaimana web hosting berfungsi?

Pada mulanya apabila anda membuat laman web atau pembangun web melakukannya untuk anda, laman web ini hanya disimpan di komputer anda. Dunia tidak akan menyedari laman web anda kerana mereka tidak mempunyai akses ke komputer anda. Jadi, Internet adalah penyelesaiannya. Sekiranya laman web anda perlu disediakan melalui internet, maka ia mesti diletakkan di komputer khas yang disebut sebagai pelayan. Laman web anda akan dihoskan di pelayan tertentu yang ditawarkan oleh syarikat hosting.

Pelayan dan Pusat Data

Pusat data

Pelayan adalah peranti khas atau komputer yang menyimpan laman web yang anda layari melalui internet untuk mendapatkan akses. Pelayan pada dasarnya dikaitkan dengan syarikat hosting yang menyewanya untuk laman web anda.

Kami dapat menghubungkan pelayan dengan pangsapuri; Ia adalah pangsapuri tempat fail laman web berada.

Pusat Data boleh berupa ruangan atau bangunan khusus yang menempatkan beberapa pelayan, router, suis, dan firewall dengan bekalan kuasa sandaran yang tepat dan sambungan komunikasi data berlebihan.

Di samping itu, pusat data boleh menjadi peribadi atau dikongsi. Oleh kerana pusat data terus bekerja setiap hari, ia mesti mempunyai kemudahan penyaman udara dan pemadam kebakaran.

Apakah jenis hosting web?

Pengehosan web yang dikongsi

Asas hosting bersama

Web hosting bersama adalah jenis hosting asas di mana banyak pemilik laman web berkongsi sumber pelayan. Setiap laman web dalam pelayan hosting yang dikongsi akan berkongsi satu IP biasa iaitu pelayan.

Selalunya, jenis hosting ini digunakan oleh pemula yang baru mengenal persekitaran hosting, Blogger dan pemilik laman web kecil. Ini lebih murah daripada jenis hosting lain. Asas Hosting Web Berkongsi Untuk Pemula

Pengehosan web VPS (Virtual Private Server)

Pengehosan VPS

VPS Hosting, Dalam jenis web hosting, pelayan sebenarnya dipartisi dan setiap partisi berfungsi sebagai pelayan khusus ke laman web yang tersimpan di dalamnya. Ia hanya bersifat peribadi; kenyataannya adalah bahawa keseluruhan pelayan dikongsi antara pengguna. Anda mungkin mempunyai akses root ke ruang anda di pelayan, tetapi aktiviti beberapa laman web lain sedikit sebanyak mempengaruhi prestasi laman web anda.

Hosting ini mempunyai kemampuan untuk menangani peningkatan lalu lintas dan trafik yang tinggi. VPS disyorkan untuk mereka yang memerlukan kawalan yang lebih besar di sisi pelayan dan tidak mampu melabur pada pelayan khusus.

Ia agak mahal daripada hosting web Shared tetapi lebih murah daripada hosting web Dedicated.

Pengehosan web khusus

Pengehosan pelayan khusus

Web hosting khusus adalah jenis di mana pelayan tunggal disewa kepada pengguna. Pengguna akan mempunyai akses root ke pelayan. Sekiranya anda pengguna pelayan yang berdedikasi, hanya anda yang boleh menyimpan laman web anda di pelayan. Prestasi laman web anda akan bergantung pada seberapa baik anda mengendalikan persekitaran hosting. Hosting web khusus menawarkan kawalan maksimum dan prestasi pelayan yang lebih baik. Semakin besar kekuatan, semakin tinggi harganya; oleh itu ia agak mahal.

Pengehosan web awan

Pengehosan pelayan awan

Satu set pelayan disatukan dan dipanggil sebagai Awan; mereka akan mengehoskan sekumpulan laman web. Oleh itu, banyak komputer bekerjasama untuk menangani trafik dan lonjakan yang tinggi untuk laman web. Laman web akan menggunakan sumber maya dari beberapa pelayan.

Pengehosan awan agak mahal tetapi biasanya tersedia dengan bayaran setiap penggunaan.

Jenis Web Hosting – Cara Memilih Pelan Web Hosting?

Klasifikasi hosting Web berdasarkan sistem operasi.

Berdasarkan sistem operasi pelayan, terdapat dua jenis hosting utama; Pengehosan web Windows dan hosting web Linux. Kedua-duanya mempunyai ciri dan batasan yang unik.

Pengehosan web Linux

Linux adalah sistem sumber terbuka dan tidak perlu membayar yuran pelesenan untuk menggunakan Linux sebagai sistem operasi pelayan dan oleh itu mereka menawarkan perkhidmatan hosting web Linux dengan harga yang lebih murah. Hosting web Linux lebih disukai apabila aplikasi web anda menggunakan kerangka kerja seperti WordPress atau Joomla dll. Jenis hosting ini digunakan untuk laman web yang dibina menggunakan PHP, MySQL, dan Apache. Lebih-lebih lagi, ini memberi anda lebih banyak kawalan dan fleksibiliti untuk mengendalikan pelayan. Ia mempunyai panel kawalan yang lebih mudah dan lebih baik seperti cPanel yang digunakan untuk mengurus laman web dan e-mel.

Pengehosan web Windows

Ini adalah web hosting di mana pelayan menggunakan Windows sebagai sistem operasinya. Sekiranya anda biasa dengan sistem operasi Windows, anda pasti akan bersenang-senang menggunakan pelayan berasaskan Windows. Jenis hosting ini lebih disukai untuk aplikasi atau laman web berasaskan Windows. Andaikan jika anda menggunakan kerangka .NET untuk mengembangkan aplikasi web, maka Windows hosting adalah satu-satunya pilihan untuk menghosinya. Microsoft memberikan banyak kemas kini untuk perisian pelayan Windows. Oleh itu tidak ada ruang untuk pepijat dan akan diperbaiki dengan cepat jika ada.

Apakah Platform atau Bahasa Skrip Laman Web anda? – Cari Pelan Web Hosting yang Sesuai

Perkara yang penting semasa memilih perkhidmatan hosting Web yang baik

Lebih baik mengetahui keperluan anda sebelum memilih rancangan hosting web.

Ketika datang ke penyedia Hosting, lebih baik melakukan penyelidikan mengenainya dan memeriksa semua jenis ulasan dan juga beberapa faktor seperti prestasi Pelayan, harga, ciri, sokongan pelanggan, lokasi pelayan dan banyak lagi.

Anda harus menyemak perbandingan hosting web kami atau melihat 10 pilihan hosting web terbaik kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Apakah perbezaan antara hosting dan nama domain?

Apa itu Hosting?

Hosting pada dasarnya adalah perkhidmatan yang disediakan untuk menyimpan laman web anda dalam peranti atau komputer khas yang disebut sebagai pelayan, sehingga disediakan untuk orang yang melayari internet.

Apa itu nama Domain?

Menyimpan laman web anda di pelayan tidak mencukupi. Pasti ada nama yang unik untuk mengenalinya. Nama unik laman web anda ini dikenali sebagai Nama domain. Biasanya, penyedia hosting akan memberikan perkhidmatan nama domain ini.

Nama domain dan hosting saling berkaitan untuk laman web. Kedua-duanya adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari laman web jika tersedia melalui internet. Dengan kata mudah, kita boleh mengatakan bahawa hosting adalah tempat di mana laman web berada dan nama Domain adalah alamat / nama tempat itu. 10 Penyedia Pendaftaran Domain Terbaik 2018

Bagaimana nama domain berfungsi?

Mari kita ambil contoh dunia nyata untuk memahami bagaimana nama domain berfungsi. Setiap objek yang anda temui akan mempunyai nama untuk dapat dikenali. Anda tiba-tiba akan mengenali orang yang mendekati anda dengan nama anda.

Begitu juga, laman web perlu mempunyai nama untuk dikenali melalui internet. Walau bagaimanapun, laman web mempunyai alamat IP mereka sendiri yang membolehkan kita mendapatkan akses ke laman web yang sesuai.

Nama Domain adalah untuk pemahaman manusia tetapi tidak membantu penyemak imbas. Jadi, internet mempunyai pelayan DNS (Domain Name System) yang berfungsi seperti buku telefon. Pelayan ini mempunyai pangkalan data yang menyimpan nama laman web dan alamat IP yang sesuai.

Apabila anda meminta laman web menggunakan nama domainnya di penyemak imbas, DNS menukar nama itu menjadi alamat IP yang setara.

Jenis nama Domain

TLD- Domain Aras Atas

Nama domain ini adalah tahap tertinggi dalam hierarki DNS. .com, .co dll adalah lanjutan dari Domain Tingkat Atas.

ccTLD- kod negara Domain Aras Atas

Nama Domain ini biasanya mempunyai peluasan dua huruf dan dimaksudkan untuk lokasi geografi tertentu seperti negara. Contohnya: .us, .uk, .in dll.

gTLD- Domain Aras Atas generik

Ini boleh didaftarkan oleh sesiapa sahaja dan dari mana sahaja. Sambungan umum jenis ini ialah .net, .org, .biz dll.

Cara mendaftar nama domain?

  1. Fikirkan nama baik yang sesuai dengan laman web anda
  2. Terdapat kemungkinan tidak ada nama yang anda mahukan untuk laman web anda. Oleh itu, lebih baik mempunyai beberapa nama sandaran.
  3. Rancang pendaftar nama domain yang baik dan berpatutan untuk menempah nama domain anda.
  4. Sekiranya nama domain tersedia maka anda harus membelinya.
  5. Setelah mendaftar, ubah rekod DNS untuk menunjukkan nama domain anda dengan hosting web anda.

Mengakhiri

Jadi, hanya itu yang kami ada untuk garis panduan utama untuk mengehoskan laman web. Semoga anda dapat mempelajari sesuatu yang baru!