Panduan WHOIS Peribadi WebHostingHub

Pelawat yang ramai mungkin ingin melihat pemilik laman web yang mereka lawati. Alasan utama untuk ini adalah bahawa bakal pembeli ingin mengetahui sama ada mereka akan dapat menerima satu atau dua item yang mereka ingin beli. Ini kerana terdapat banyak laman web perniagaan penipuan yang menjanjikan penghantaran cepat dan boleh dipercayai tetapi kadang-kadang beberapa pembeli tidak mempunyai apa-apa seminggu atau dua minggu kemudian. Ini bertambah buruk apabila tidak ada balasan untuk aduan penghantaran yang dihantar oleh pembeli. Masalah-masalah ini menyukarkan laman web perniagaan yang sah untuk berjaya.

Mendaftarkan Domain Laman Web 

Apa yang tidak diketahui oleh kebanyakan bakal pembeli dan pelawat laman web adalah bahawa domain laman web perniagaan sangat diperlukan untuk didaftarkan. Kerajaan mewajibkan pemilik laman web perniagaan untuk mendaftarkan laman web mereka seolah-olah ini adalah perniagaan batu bata. Sebab untuk ini adalah bahawa
Semasa mendaftar, pemilik laman web perlu memberikan beberapa maklumat peribadi asas seperti:

 •  Nama
 •  Maklumat perhubungan
 •  Alamat rumah 

Malangnya, beberapa maklumat peribadi yang diperlukan dari pemilik laman web baru mungkin ditunjukkan secara terbuka. Ini dianggap berpotensi berbahaya bagi pemilik laman web kerana tingginya kejadian pencurian identiti. Pencurian identiti adalah salah satu masalah yang paling sukar bagi pemilik laman web kerana individu berniat jahat boleh menggunakan maklumat tersebut untuk membuat laman web perniagaan lain untuk tujuan menipu calon pembeli maklumat kad kredit mereka. Di sinilah pengawal selia laman web perniagaan masuk, kerana mereka mendedahkan laman web perniagaan yang didaftarkan dengan sewajarnya di negeri mereka dan mereka yang tidak.

Pengawal Selia Laman Web Perniagaan 

Pengatur laman web seperti International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) kini menghendaki pemilik laman web untuk mendaftarkan domain mereka untuk dimasukkan ke dalam pangkalan data Whois. Tujuannya adalah untuk membolehkan pembeli berpotensi untuk menentukan kesahihan laman web kerana mereka kini dapat berkomunikasi dengan pemilik laman web dengan mudah untuk kemungkinan masalah. 

Pemilik laman web boleh mendaftarkan laman web perniagaan mereka di kawasan kediaman mereka jika mereka berada di rumah, di kawasan operasi maya, atau di kawasan di mana mereka memiliki kedai batu bata dan mortar yang sebenarnya. Icann menghendaki pemilik laman web menyediakan empat bidang maklumat terpenting seperti:

 •  Nama pendaftar
 •  Alamat surat menyurat
 •  Alamat emel
 • Nombor telefon

Apa itu WhoIs? 

Protokol pertanyaan Whois digunakan untuk mendapatkan beberapa maklumat asas mengenai laman web dan pemiliknya yang berdaftar. Ini mudah dilakukan dengan menggunakan mesin carian Whois Lookup percuma seperti www.domaintools.com. Oleh kerana kemudahan penggunaan aplikasi ini, maklumat peribadi pemilik laman web dapat dikumpulkan dengan mudah. Inilah sebab mengapa kebanyakan pemilik perniagaan lebih suka menggunakan perkhidmatan pilihan privasi yang ditawarkan oleh penyedia host web mereka.

Pilihan Privasi WebHostingHub 

Whois yang digunakan sendiri bermanfaat bagi bakal pembeli dari laman web perniagaan tetapi malangnya ia dapat digunakan untuk memperoleh maklumat peribadi pemilik laman web yang mapan. Sebilangan besar pemilik laman web baru tidak suka maklumat peribadi mereka dilihat dengan mudah kerana mereka terdedah kepada tindakan jahat dari individu yang tidak dikenali. Maklumat ini dapat digunakan oleh pemasar laman web dan dalam talian untuk mengirimkan penawaran produk kepada mereka selain dari surat spam.
Untuk mengurangkan masalah keselamatan ini, beberapa penyedia host web menawarkan ciri Privasi Domain sehingga maklumat peribadi pemilik laman web dirahsiakan. Perkhidmatan ini tidak termasuk dalam pakej asas yang ditawarkan kepada pemilik laman web sedia ada dan baru dan boleh digunakan dengan bayaran tambahan. Nama domain biasanya tidak mempunyai pilihan privasi domain lalai.

Kelebihan Ciri Pilihan Privasi 

Kelebihan menggunakan ciri Pilihan Privasi untuk WebHostingHub adalah penyedia hos web akan menjadi yang pertama kali menerima semua surat yang dikirimkan kepada pemilik laman web. Ini bermaksud bahawa

 •  alamat emel
 •  Maklumat perhubungan
 •  alamat pos
 • Nombor telefon

Dari penyedia host web diletakkan sebagai maklumat peribadi pemilik berdaftar laman web perniagaan. Hanya nama pemilik yang berdaftar yang sebenarnya akan menjadi maklumat sebenar yang diberikan kepada umum oleh penyedia host web.

Perkhidmatan tambahan yang ditawarkan oleh penyedia host web adalah bahawa e-mel yang dihantar kepada pemilik laman web akan disaring. Semua e-mel atau e-mel yang disaring kemudian dihantar ke penyediaan alamat e-mel peribadi oleh WebHostingHub untuk pemilik laman web. Bergantung pada pakej, WebHostingHub dapat menyaring panggilan penjualan, permintaan yang tidak diingini, spam, dan bahkan surat sampah yang berkaitan dengan domain. Ini bermanfaat bagi pemilik perniagaan secara jangka panjang kerana masa yang dihabiskan untuk membuang surat sampah dari peti masuk e-mel akan diminimumkan. Manfaat tambahan untuk membayar pilihan privasi adalah pemilik laman web mempunyai risiko yang lebih rendah untuk penipuan, gangguan, dan pencurian identiti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me