Penjana Laman Statik Terbaik

Penjana Laman Statik Terbaik

Proses membina laman web mempunyai dua bahagian: anda menyediakan kandungannya, dan kemudian CMS anda – WordPress, atau apa sahaja yang anda pilih untuk digunakan – mengambil kandungan itu, menggabungkannya dengan tema pilihan anda dan templat pilihan anda, dan membuat laman web daripadanya untuk dibaca oleh pelanggan atau pembaca anda. Tetapi kedua-dua bahagian itu tidak perlu disatukan: mereka boleh dipisahkan antara satu sama lain, dan itulah yang penjana laman web statik (SSG) adakah.

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan apakah penjanaan laman web statik dan faedahnya, dan menyenaraikan sepuluh penjana laman web statik terbaik untuk memberi panduan bagaimana memilih antara mereka.

Bagaimana Penjana Tapak Statik Berfungsi? Dan Mengapa Menggunakannya?

Sebilangan besar CMS, seperti yang disebutkan, melakukan dua perkara: mereka mengubah kandungan anda menjadi HTML dengan menggabungkannya dengan tema dan templat anda, dan kemudian menjadikan HTML itu tersedia sebagai laman web. Penjana laman web statik membelah proses itu menjadi dua: bahagian di mana kandungan anda berubah menjadi HTML berlaku di komputer anda sendiri, memberikan anda folder yang penuh dengan fail HTML. Anda kemudian memuat naik fail HTML tersebut ke web, di mana ia disediakan sebagai laman web untuk semua orang.

Tetapi mengapa melakukan ini? Terdapat sejumlah faedah.

Yang pertama adalah keselamatan. Kerana laman web anda, perkara yang berinteraksi dengan orang lain, adalah HTML yang mudah, dan lebih sukar untuk digodam. Dan kerana penjana laman web statik, yang mengandungi semua kod komputer yang berfungsi, hanya berjalan di komputer anda sendiri dan sama sekali tidak terdedah kepada dunia yang lebih luas, ia juga tidak dapat diretas. Ini bermaksud kemas kini keselamatan sebahagian besarnya tidak diperlukan; anda tidak perlu lagi diganggu dengan pop timbul biasa yang memberitahu anda untuk mengemas kini CMS anda, mengemas kini pemalam anda, mengemas kini laman web anda.

Bagi sesetengah orang, ini mungkin cukup alasan, tetapi ada faedah besar kedua untuk penjanaan laman web statik: prestasi.

Laman web yang dibuat dari HTML statik mampu memuat lebih cepat daripada yang perlu diproses pada setiap lawatan. Daripada kandungan dan tema digabungkan baru setiap kali pengunjung melihat laman web ini, kerja ini dilakukan sekali pada masa penjanaan di komputer anda dan kemudian tidak diperlukan lagi. Sebaliknya, laman web sudah boleh dilihat.

Prestasi yang lebih baik menguntungkan laman web anda dengan pelbagai cara. Pelanggan anda cenderung untuk terus melihat dan kadar pantulan lebih rendah,  Masa muat halaman yang lebih pantas sangat sesuai untuk SEO kerana Google dan mesin pencari lain menilai prestasi pantas dan meningkatkan kedudukan anda.

Lebihan lalu lintas tidak menjadi masalah; jika anda tiba-tiba mengalami lonjakan jumlah pelawat, ia akan ditangani dengan baik, dan anda tidak akan pernah melihat salah satu daripada mesej “502 Bad Gateway” ketika laman web dimuatkan begitu sahaja ketika ia menjadi popular.

Dengan semua lapisan perak walaupun terdapat awan, dan untuk pembuatan laman web statik, anda pasti perlu bersedia untuk menjadi lebih teknikal untuk menggunakan teknik ini untuk laman web anda.

Pemisahan “tahap generasi” dan “tahap penerbitan” ini perlu dipahami, dan penjana laman web statik, pada umumnya, cenderung mengambil sedikit lebih banyak asas pengetahuan teknikal daripada jenis CMS dinamis yang standard. Khususnya, kebanyakan penjana laman web statik memerlukan sekurang-kurangnya sedikit keakraban dengan baris arahan: aplikasi ini cenderung didorong oleh menjalankan perintah, bukan dengan menunjuk dan mengklik.

Oleh kerana memerlukan baris arahan, penjana laman web statik mungkin bukan untuk semua orang, tetapi jika anda bersedia mempertimbangkan untuk menggulung lengan baju anda dan menyelam sedikit lebih dalam dari biasanya, ada beberapa potensi kemenangan yang dapat dimiliki.

Mari kita lihat sepuluh penjana laman web statik terbaik, dan kemudian bagaimana memilih antara mereka.

10 Penjana Tapak Statik Terbaik

1. Hugo

logo hugo

Hugo berada di penghasil laman web statik berasaskan terminal yang lebih senang untuk disediakan dan digunakan. Dokumentasi mereka, terutamanya di cara memasang Hugo dan membuatnya berjalan, cukup komprehensif dan anda tidak perlu memasang kedai pakej baru terlebih dahulu dan kemudian memasang Hugo dari.

Ia mempunyai sejumlah besar tema prebuilt yang menjadikannya lebih mudah untuk memilih dan memilih rupa yang anda inginkan untuk laman web anda, dan salah satu ciri utama yang dimiliki oleh pasukan Hugo adalah kelajuan binaannya.

Membuat perubahan pada laman web anda dengan menambahkan atau mengedit konten, atau mengubah tema, mengharuskan anda “membangun kembali” situs tersebut: yaitu, menjalankan proses menggabungkan konten dengan tema ke dalam HTML, untuk setiap halaman. Bahkan perbezaan kecil dalam prestasi kelajuan binaan dapat membuat perbezaan antara detik menunggu dan minit menunggu untuk melihat hasil dari perubahan yang telah anda buat, dan Hugo berusaha keras untuk menjadi yang terpantas pada masa ini.

Sekiranya anda membina laman web dari data yang ada, maka HugoKandungan Berdasarkan DataCiri menjadikannya lebih mudah untuk mendapatkan kandungan laman web dalam format CSV atau JSON. Ini dapat menjadi cara yang berguna untuk mengambil beberapa data yang ada yang ingin Anda dedahkan kepada dunia dengan cara yang lebih mudah yang dapat mereka layari dan dilayari tanpa perlu mengaktifkan Excel atau Google Sheets.

2. Sebelas, atau 11tyLogo 11ty

11ty adalah salah satu SSG yang lebih baru tetapi melonjak ke senarai populariti. Ini menyebut dirinya sebagai “penjana laman web statik yang lebih sederhana”. Walau bagaimanapun, ia memerlukan banyak keakraban teknikal (dan dokumentasinya mencerminkan ini) tetapi bagi mereka yang dapat memahaminya, ia melakukan sesuatu dengan cara yang elegan.

11ty ditulis dalam JavaScript dan memerlukannya node.js bekerja; anda perlu memasangnya terlebih dahulu jika belum, dan kemudian pasang 11ty dari baris arahan.

11ty memandang tinggi prestasi laman web, sehingga mereka dengan bangga memaparkan a papan pendahulu prestasi laman web yang dibina dengannya, dan sangat popular di kalangan profesional web dan mereka yang mengurus dan membina laman web terbuka secara umum.

3. Pelicandapatkan logo pelican

Pelican mempunyai estetika yang agak dilucutkan tetapi menggunakan Python sebagai bahasa pengaturcaraannya, berpotensi untuk dikembangkan ke hampir semua arah yang anda mahukan dengan sedikit pengaturcaraan tambahan.

Ia mempunyai sokongan untuk mengimport data laman web dari WordPress, yang menjadikannya lebih mudah daripada beberapa SSG lain untuk berpindah dari laman WordPress yang ada ke dalam pembuatan laman web statik tanpa kehilangan persediaan semasa anda. Dan seperti kelas SSG yang lebih baik, ia dirancang untuk dapat mengendalikan keseluruhan laman web dan bukan terutamanya untuk blog.

Pelican memang memiliki kurva pembelajaran yang sedikit curam pada awalnya, yang menjadikannya lebih sesuai untuk seseorang yang sudah sedikit sebanyak mengenal Python. Begitu juga, anda memerlukan pemasangan Python di komputer anda, dan tidak ada panduan yang diberikan untuk bukan pembangun yang tidak mempunyai ini … tetapi jika anda adalah jenis pembangun yang sudah menggunakan Python maka Pelican adalah tempat yang baik untuk memulakan.

4. Nikola

logo nikola

Nikola menggunakan pendekatan “termasuk bateri” untuk pembuatan laman web statik, menyediakan templat yang sangat terperinci untuk blog dan laman web penuh, tetapi juga galeri gambar dan carian antara lain.

Ia mempunyai senarai yang cukup luas pemalam dan tema juga. Walaupun Nikola cenderung ke arah pasaran yang lebih teknikal; anda mesti cukup yakin dengan pengembangan Python untuk melakukan lebih daripada asas-asas di sini, tetapi jika anda berada maka Nikola memang menawarkan lebih banyak kepanjangan daripada banyak alternatif.

Senarai tema tidak begitu komprehensif, jadi jika anda mencari sesuatu yang indah daripada maklumat, mungkin lebih baik mencari di tempat lain. Walau bagaimanapun, kelajuan membina semula lebih cepat daripada kebanyakan kemungkinan lain.

Seperti Pelican, Nikola mengandaikan bahawa anda sudah mempunyai Python dan tidak menjelaskan cara membuatnya mungkin, jadi jika anda tidak dan menggunakan Windows, maka anda mungkin ingin melihat salah satu alternatif lain.

5. GatsbyLogo Gatsby

Gatsby menggelar dirinya sebagai penjana PWA statik. PWA adalah istilah seni untuk Aplikasi Web Progresif, yang boleh berfungsi di luar talian, ditambahkan ke skrin utama di telefon bimbit, dan sebagainya. Mungkin dilakukan dengan laman web mana pun, termasuk yang dihasilkan dengan SSG lain, tetapi Gatsby memberikan sokongan ini di luar kotak.

Bagi mereka yang biasa dengan React, perpustakaan komponen web, Gatsby mungkin merupakan pilihan yang baik kerana dibina di sekitarnya, jadi anda boleh menggunakan semula persekitaran yang sudah anda ketahui – memang, Laman web React sendiri dibina dengan Gatsby.

Gatsby memerlukan kedua-dua node.js dan sistem kawalan versi git untuk dipasang. Mereka mempunyai set yang cukup terperinci halaman dokumentasi tentang cara mengatur persekitaran Gatsby, termasuk di Windows, tetapi ini adalah proses yang lebih baik jika anda tidak biasa dengan baris perintah. Juga, dokumentasi menggabungkan arahan Windows dan Linux dan Mac secara keseluruhan, menjadikannya agak sukar untuk diikuti.

6. Jekyll

Logo Jekyll

Jekyll adalah salah satu penjana laman web statik tertua tetapi masih dalam pembangunan aktif, dan popularitinya sebahagian besarnya mencetuskan banjir inovasi SSG yang telah menghasilkan semua yang lain dalam senarai ini.

Salah satu tuntutannya yang terkenal adalah bahawa ia dimasukkan ke dalam perkhidmatan hosting kod Github: adalah mungkin untuk menyimpan kandungan anda ke dalam Github repositori, pemacu awan untuk kod, dengan cara yang Github akan menjalankan kod Jekyll untuk anda dan menukar kandungan menjadi laman web tanpa anda perlu menjalankan kod sama sekali.

Dengan cara ini, yang Halaman Github perkhidmatan boleh digunakan sebagai hos untuk laman web statik anda secara percuma, dan dokumentasi mengenai cara menyiapkannya cukup jelas dan mudah diikuti.

Walau bagaimanapun, ia masih memerlukan beberapa keakraban dengan git sistem kawalan kod. Sudah tentu, Jekyll dapat dijalankan sendiri di komputer anda sendiri, dan mereka menyediakannya satu set arahan pemasangan Windows, walaupun Windows tidak disokong secara rasmi.

7. Statiq.web

logo statiq

Web Statiq adalah tambahan yang agak baru untuk barisan SSG, dan masih dalam perkembangan yang cukup berat. Oleh itu, sangat sesuai bagi mereka yang ingin terlibat dalam proses tersebut dan bergabung dengan komuniti dengan memberi maklum balas apa yang berfungsi dengan baik dan yang tidak.

Titik penjualannya yang unik adalah bahawa ia dibina dengan .NET, jadi mereka yang memiliki sedikit pengetahuan mengenai timbunan pengaturcaraan itu akan mendapati Statiq Web sesuai dengan pengalaman mereka yang ada. Ini adalah contoh projek Kerangka Statiq yang lebih umum, jadi pengaturcara yang lebih berpengalaman mungkin dapat merangkul kerangka yang lebih besar untuk membina sesuatu yang lebih komprehensif.

8. Penerbitan

Logo Publii

Publii, tidak seperti kebanyakan penjana laman web statik yang lain di sini, bukanlah alat baris perintah. Sebaliknya, ia adalah aplikasi desktop, tersedia untuk Windows, Mac, dan Linux.

Anda mungkin menganggap ini sebagai sesuatu yang serupa dengan WordPress, kecuali bahawa bukannya menjadi laman web, ia adalah aplikasi yang berjalan di komputer anda dan kemudian menghasilkan versi laman web statik, siap untuk diterbitkan seperti yang dilakukan oleh alat lain.

Terdapat alat penerbitan terpasang untuk mendorong laman web statik ke pelbagai host yang ada, seperti Netlify dan lokasi hosting cloud. Ini memiliki sistem impor untuk menukar laman WordPress yang ada ke Publii, dan pasar dengan tema bertaraf profesional berbayar.

Aplikasi itu sendiri percuma dan sumber terbuka dan mempunyai komuniti pengguna aktif yang saling membantu di forum perbincangan. Publii adalah yang paling teknikal daripada penjana laman web statik yang ditawarkan pada masa ini, walaupun masih mempunyai banyak faedah. Bagi seseorang yang tidak ingin menggunakan pendekatan pengkodan dan baris perintah, ia adalah penyelesaian yang baik.

9. WP2Statik

logo statik wp2

WP2Static mengambil pendekatan yang agak berbeza daripada penjana laman web statik yang lain: bukan pengurus laman web itu sendiri. Sebaliknya, ia bekerja sama dengan WordPress untuk membuat versi statik dari laman web yang diuruskan oleh WordPress itu sendiri.

Dalam bahasa keterangan di atas, WP2Static membiarkan WordPress bertanggungjawab dalam penyuntingan anda dan mengubah kandungan anda menjadi HTML dengan menggabungkannya dengan tema dan templat anda. Kemudian melangkah ke WP2Static untuk mengambil HTML itu dan menerbitkannya sebagai HTML biasa di suatu tempat di web.

Terdapat beberapa faedah yang jelas untuk ini: anda boleh terus menggunakan antara muka WordPress yang anda kenal, dan anda mempunyai akses ke semua koleksi tema dan pemalam WordPress yang luas.

Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan dengan ini: adalah mustahak untuk memindahkan pemasangan WordPress anda ke tempat lain, jika tidak, anda akan kehilangan sebahagian besar kelebihan penjanaan laman web statik.

Menjadikan laman web anda statik memberikan faedah keselamatan yang hebat kerana anda tidak menggunakan produk dinamik seperti WordPress, tetapi dengan penyelesaian ini, anda adalah masih menggunakan WordPress. Oleh itu, adalah mustahak untuk menyembunyikan WordPress itu di tempat yang tidak dapat dicapai oleh sesiapa kecuali anda.

Berpikir secara teknikal dapat memindahkannya ke pelayan tersembunyi, atau menjalankan WordPress di mesin tempatan mereka. Seseorang yang tidak segera memahami cara melakukannya mungkin sukar untuk mengikuti konsep yang terlibat, dan boleh membingungkan apabila mengingati bahawa laman web yang (tersembunyi) WordPress anda buat bukanlah laman web yang dilihat oleh orang ramai sehingga butang penerbitan ditekan.

Namun, jika anda sudah terbiasa dengan antara muka pengguna WordPress, atau sangat terikat dengan plugin atau tema WP tertentu yang sukar dicari atau tersedia di SSG lain, WP2Static mungkin merupakan penyelesaian yang ideal.

10. Seterusnya.js

Logo Nextjs

Next.js kurang menjadi penjana untuk laman web statik, dan lebih merupakan kerangka kerja untuk membina aplikasi statik menggunakan React. Ia menyokong penjanaan laman web statik (dan merombak sokongan ini untuk meningkatkannya dalam siaran 9.3 pada awal 2020), dan jika anda ingin membina aplikasi dengan React dan mahukan penjanaan laman web statik terbaik di kelas yang menyokongnya, Seterusnya .js adalah tempat yang bagus untuk dilihat.

Ini mengandaikan pengetahuan baik mengenai JavaScript dan React, jadi bukan untuk yang bukan teknikal, dan dokumentasinya bersandar pada lingkungan Linux atau Mac dengan layanan bibir yang dibayar kepada pengguna Windows.

Tetapi untuk apa yang bernilai, sangat bagus, dan ada sedikit keributan di sekitarnya yang bermaksud bahawa ia mendapat perkembangan yang besar dan bergerak maju dengan pesat.

Cara Memilih Yang Betul?

Di sana anda memilikinya: senarai perkara yang boleh dipilih.

Tetapi bagaimana anda memilih yang terbaik untuk anda?

Sekiranya anda tidak berminat memasuki barisan arahan, lihatlah Publii. Sekiranya anda seorang pakar WordPress yang ingin bergerak secara statik, WP2Static menggunakan kemahiran luas yang sudah anda miliki. Sekiranya anda mementingkan kepantasan maka 11ty atau Hugo adalah tempat yang mesti anda kunjungi.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam bahasa atau persekitaran pengaturcaraan tertentu, pilih penjana laman web statik yang ditulis dengan bahasa itu untuk menggunakan kemahiran anda yang ada dengan sebaik-baiknya: untuk Python, gunakan Pelican atau Nikola; untuk Ruby, Jekyll, untuk .NET, Statiq, untuk React melihat Next.js dan Gatsby, dan untuk JavaScript, 11ty.

Sekiranya anda berpindah dari laman WordPress yang ada, pastikan untuk memeriksa bahawa alat pilihan anda mempunyai pengimport untuk kandungan WordPress anda (kebanyakan dilakukan), dan sedar bahawa percubaan itu murah dan mudah. Anda boleh membina laman web ujian statik dengan beberapa kandungan contoh dan membuatnya hanya di komputer anda sendiri tanpa orang lain dapat melihatnya.

Cubalah alat yang anda sukai – semuanya percuma, dan sumber terbuka – dan kemudian apabila anda sudah bersedia, mulailah mencari tempat untuk menjadi tuan rumah kandungan statik anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me