Sewa Pembangun Web atau Lakukan Sendiri?

Sewa-a-Web-Pembangun-atau-Do-it-Yourself-Panduan

Sekiranya anda ingin memulakan laman web baru – sama ada untuk tujuan perniagaan atau projek peribadi – terdapat dua jalan utama yang boleh anda ambil:

 • J: Sewa pembangun web dan minta mereka mengendalikan tugas untuk anda
 • B: Buat laman web sendiri (menakutkan, kita tahu!).

Apabila anda mengupah pembangun web, anda pada dasarnya dapat memunggah semua idea / rancangan anda ke dalamnya, bayar $ 200 hingga $ 3000 dan tunggu sahaja hasil akhirnya.

Kebaikan dan keburukan untuk mendapatkan pembangun web berbanding membina laman web (WordPress) sendiri.

Sekiranya anda tergesa-gesa, berikut (hampir) semua yang perlu anda ketahui tanpa perlu memperincikan:

Mengambil sendiri pembangun web vs membina laman web (WordPress)
Mengupah Pembangun WebDIY
Belanjawan diperlukan: $ 500- $ 3000 untuk laman web asas + $ 70 / tahun untuk domain dan hosting.Belanjawan diperlukan: $ 70 / tahun untuk domain dan hosting + (pilihan) $ 40 untuk tema WordPress premium.
Tidak memerlukan pengalaman WordPress.Pemahaman asas mengenai bagaimana kerja WordPress diperlukan.
Laman web boleh dibina berdasarkan reka bentuk yang sepenuhnya disesuaikan.Laman web dibina berdasarkan tema WordPress siap pakai.
Fungsi tambahan boleh dibuat khas.Fungsi tambahan disediakan oleh pemalam WordPress.
Pemaju boleh mendaftarkan nama domain dan membeli hosting untuk anda.Anda perlu mendaftarkan nama domain dan membeli sendiri web hosting.
Anda boleh membina semua jenis laman web.Biasanya bagus untuk membina laman web asas.
Ia memerlukan lebih sedikit masa di pihak anda.Ia memerlukan banyak masa di pihak anda.

Dengan cara yang tidak dapat dilupakan, berikut adalah penjelasan topik yang lebih mendalam:

(Yang berikut adalah panduan langkah demi langkah – iaitu panduan untuk setiap langkahnya, kami akan berusaha membantu anda membuat keputusan ini berdasarkan keperluan anda dan tahap pengalaman dengan laman web secara umum.)

1. Adakah Anda Mempunyai Belanjawan?

Masalah no.1 dengan pembangun web ialah mereka cenderung mahal.

Walaupun rata-rata pasaran sangat luas, kami dapat menganggarkan dengan selamat bahawa pengambilan pembangun dapat membuat anda mendapat kembali dari $ 500 hingga $ 5,000 untuk laman web asas.

Ini adalah bagaimana pasaran berfungsi. Kami bercakap mengenai orang yang melakukan ini secara profesional … oleh itu mereka perlu mencari nafkah, oleh itu mereka mempunyai anak untuk diberi makan, oleh itu mereka mempunyai bil yang perlu dibayar, dll.

Jadi soalan pertama untuk bertanya kepada diri sendiri adalah, adakah anda mempunyai sekurang-kurangnya $ 500- $ 1000 atau lebih untuk dibelanjakan di laman web anda?

Sekiranya demikian, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil pembangun web. Sekiranya tidak… baik, anda ada jawapannya – anda membina sendiri. Sekiranya tidak, jangan risau – kami mempunyai panduan yang sangat hebat yang akan membawa anda melalui proses langkah demi langkah.

2. Adakah Anda Tahu WordPress?

Sekarang, kita tidak bercakap mengenai beberapa yang maju, diperoleh selama bertahun-tahun pengetahuan di sini.

Apa yang anda perlukan pada ketika ini adalah pemahaman asas mengenai cara bekerja dengan WordPress – menerbitkan catatan, halaman, memasang pemalam, memasang tema.

Sekiranya itu adalah “ya” dengan segera atau anda bersedia untuk belajar semasa anda terus berjalan, membina laman web WordPress sendiri semestinya berada dalam genggaman anda. (Inilah pengenalan kami ke WordPress untuk membuat anda menuju ke arah yang betul.)

Sekiranya anda tidak terganggu atau tidak mempunyai masa untuk melabur untuk memperoleh pengetahuan seperti itu, maaf! Walaupun WordPress adalah secara relatif senang dikuasai, bukan berjalan-dengan-tanpa-persiapan senang. Anda memerlukan bantuan pembangun.

3. Adakah Anda Ingin Menggunakan Tema WordPress atau Dapatkan Reka Bentuk Tersusun Sepenuhnya?

Terdapat lebih daripada 4,500 tema fleksibel terbaik yang terdapat di direktori rasmi dan mungkin 2-5x yang terdapat di pasaran premium.

Dengan begitu banyaknya, mencari tema yang 99% sempurna untuk keperluan anda tidaklah sukar… memakan masa – ya, tetapi sukar – tidak!

Jelas sekali, anda tidak memerlukan pembangun untuk membantu anda mencari tema. Anda boleh melakukannya sendiri. Beberapa tempat biasa untuk diperiksa, seperti:

Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan sesuatu yang sepenuhnya disesuaikan, maka membuat perkara itu sendiri sangat sukar. Apa yang kita bicarakan di sini pada dasarnya adalah membina tema / reka bentuk WordPress yang baru dari awal. Sekiranya anda mahu melakukannya, anda memerlukan bantuan profesional.

Ringkasnya – jika anda menemui tema yang anda sukai dan anda ingin menggunakannya di laman web anda, anda boleh menyiapkannya sendiri. Tidak diperlukan pembangun.

4. Adakah Anda Memerlukan Fungsi Kustom yang Tidak Dapat Anda Cari dalam Plugin WordPress?

Tema WordPress menjadi satu sisi spektrum, plugin WordPress adalah yang lain. Pasaran plugin mungkin bahkan 10x lebih besar.

Dan ini bagus! Dengan lebih dari 45,000 (!) Plugin yang tersedia di direktori rasmi, mencari yang menyediakan ciri yang anda perlukan hampir pasti. Begitu juga dengan cara kerja produk Apple – “ada aplikasi untuk itu!” – ada plugin WordPress yang tersedia untuk hampir setiap ciri yang dapat dibayangkan. Anda boleh mencari pemalam di sini:

Ringkasnya, jika anda dapat menemui semua ciri yang anda perlukan sama ada di WordPress itu sendiri atau melalui pemalam, anda mungkin tidak memerlukan pembangun untuk memasang pemalam untuk anda.

Dalam kes yang jarang berlaku, 1 dari 1000, anda mungkin memerlukan ciri yang tidak tersedia melalui pemalam. Mungkin anda mencari sesuatu yang benar-benar asli yang penting untuk perniagaan anda beroperasi. Atau sesuatu yang hanya mempunyai faktor pembezaan berbanding dengan persaingan anda di laman web mereka, dan lain-lain. Sekiranya seperti itu, anda memerlukan pembangun untuk membina ciri tersebut untuk anda.

5. Adakah Anda Selesa Di Sekitar Nama Domain dan Hosting?

Akhir sekali, mari kita bincangkan aspek paling teknikal semasa membina laman web baru – anda memerlukan nama domain dan akaun hosting untuk menjadikan semuanya berfungsi.

Sejujurnya, mendapatkan satu atau yang lain tidak sukar seperti yang diinginkan oleh beberapa orang.

Tetapi pertama, untuk memastikan bahawa kita berada di halaman yang sama:

 • Nama domain adalah alamat laman web anda di internet. Nama domain laman web ini adalah laman webetup.org. Untuk mendapatkan nama domain, yang perlu anda lakukan ialah pergi ke pendaftar domain dan membelinya.
 • Akaun hosting – atau pelayan web – adalah tempat penyimpanan laman web anda (ini melibatkan semua fail dan data laman web anda). Lebih banyak mengenai topik di sini.

Seperti yang dikatakan, walaupun terdengar menakutkan, mendapatkan nama domain dan hosting tidaklah sukar. Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk pergi dengan syarikat seperti SiteGround (salah satu syarikat kami yang dikaji semula), anda boleh mendapatkan domain dan hosting semuanya di satu tempat.

SiteGround akan membawa anda melalui proses pendaftaran dengan tangan. Di penghujungnya, anda akan keluar dengan nama domain yang didaftarkan, penyediaan akaun hosting, dan bahkan contoh WordPress yang bersih yang dipasang pada akaun hosting tersebut. Amat disyorkan!

(Sekiranya anda ingin memasang WordPress secara manual, ikuti panduan ini.)

Sekiranya semua yang kami katakan di sini tidak begitu menarik bagi anda, maka anda mungkin mahu menyewa pembangun yang akan menangani semua tugas yang berkaitan dengan hosting dan domain untuk anda.

Keputusan Akhir: Mengambil Pembangun Web atau Membina Laman Sendiri?

Dengan mengambil kira semua perkara di atas, kita dapat merumuskannya:

Manakah antara berikut yang menggambarkan anda lebih baik?

(A)(B)
 • Yang saya perlukan hanyalah “laman web asas.”
 • Saya biasa dengan WordPress atau akan belajar.
 • Saya telah menjumpai (atau akan menemui) tema WordPress untuk laman web saya.
 • Saya akan menggunakan pemalam yang ada untuk fungsi tambahan.
 • Saya boleh mengendalikan (atau bersedia mencuba) menyiapkan nama domain dan menghoskan diri saya sendiri.
 • Saya mempunyai masa yang diperlukan untuk menyelesaikan ini.
 • Saya mempunyai sekurang-kurangnya $ 500- $ 1000 untuk dibelanjakan di laman web ini.
 • Saya memerlukan fungsi tersuai. (Dalam kes ini harganya akan bertambah lagi …)
 • Saya memerlukan reka bentuk tersuai. (Dalam kes ini, tambah $ 500 +.)
 • Saya tidak peduli dengan pendaftaran domain atau hosting.
 • Saya mempunyai sedikit masa untuk bekerja di laman web saya.
 • Sekiranya anda seorang (A) jenis orang maka anda boleh teruskan dan bina perkara itu sendiri. Inilah panduan kami untuk memulakan anda.
 • Sekiranya anda lebih suka (B), mengupah pembangun web.

Jumlah itu merangkumi keseluruhannya. Sebenarnya tidak ada jalan yang lebih baik secara universal di antara kedua-duanya. Berdasarkan keperluan anda, seseorang akan menjadi lebih baik daripada yang lain. Ini adalah masalah untuk mengetahui jangkaan anda dan berapa banyak masa dan wang yang boleh anda laburkan.

Sekiranya anda ingin membuat laman web sendiri, baca panduan langkah demi langkah ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me