Tutorial Shopify untuk Membuat Kedai Dalam Talian

Cara menggunakan ShopifyShopify adalah langganan perkhidmatan perisian yang menawarkan anda untuk membuat laman web dan menggunakan penyelesaian keranjang belanja mereka untuk menjual, menghantar, dan mengurus produk anda. Dengan menggunakan perkhidmatan mereka, anda dapat mengakses panel admin yang mudah digunakan di mana anda dapat menambahkan produk, memproses pesanan dan memasukkan data kedai.

Dengan langganan bulanan $ 29 / bln, anda boleh membina kedai dalam talian yang berfungsi sepenuhnya yang boleh anda gunakan untuk menjual barang digital atau fizikal. Shopify juga menawarkan percubaan percuma terhad.

Sekiranya anda ingin membuat kedai dalam talian menggunakan Shopify, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan Shopify sehingga anda dapat melancarkan kedai dalam talian anda secepat mungkin.

Sedia? Mari kita mulakan…

Jumlah masa untuk membuat kedai dalam talian menggunakan Shopify: ~ 1-2 jam
Tahap kemahiran: Pemula

Cara Menyiapkan Kedai Dalam Talian Anda Sendiri dengan Bantuan Shopify

Pendedahan penuh: Kami mendapat komisen jika anda akhirnya membeli Shopify melalui pautan rujukan saya dalam panduan ini. Ini membantu kami untuk memastikan Penyediaan Laman Web sentiasa berjalan dan terkini. Terima kasih atas sokongan anda.

Mendaftar dengan Shopify dan memulakan kedai anda tidak semudah itu dan mereka juga menawarkan percubaan percuma selama 14 hari untuk membolehkan anda pergi.

Untuk melancarkan kedai Shopify anda, anda mesti mendaftar untuk akaun.

1. Daftar dengan Shopify

Lawati Shopify.com. Gunakan borang pendaftaran untuk membuat akaun.

Masukkan butiran yang diperlukan dan klik ‘Mulakan percubaan percuma’ butang.

Halaman utama Shopify

Nama kedai anda harus unik atau Shopify akan meminta anda memilih yang lain.

Selepas skrin awal ini, anda akan diminta untuk beberapa butiran lagi, termasuk nama, alamat, negara, dan nombor hubungan anda.

Anda juga akan ditanya sama ada anda mempunyai produk dan, jika ya, apa yang anda ingin jual. Sekiranya anda hanya mencuba Shopify untuk mengetahui apakah ini sesuai untuk anda, anda boleh memilih “Saya hanya bermain-main” di dalam ‘Adakah anda mempunyai produk? ‘ dropdown, dan ‘Saya tidak pasti’ di dalam ‘Apa yang akan anda jual?’ bahagian.

Setelah selesai, klik ‘Saya sudah selesai’.

2. Mula Menyiapkan Kedai Dalam Talian Anda

Setelah mendaftar, anda akan diarahkan terus ke skrin pentadbir kedai anda. Sekarang anda sudah bersedia untuk mula menyesuaikan kedai anda, memuat naik produk dan mengatur pembayaran dan penghantaran.

panel admin shopify Skrin pentadbir rumah anda memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui agar anda dapat terus beroperasi.

3. Pilih “Tema” atau “Tata Letak”

Shopify mempunyai kedai tema rasmi sendiri. Tema-tema ini semua dijamin mendapat sokongan penuh daripada pereka sehingga anda tahu bahawa kedai anda berada di tangan yang baik.

Semua tema dilengkapi dengan senarai pengubahsuaian yang komprehensif yang boleh anda buat tanpa perlu menyentuh garis kod. Tema premium dilengkapi dengan lebih banyak pengubahsuaian, tetapi anda juga boleh mencapai laman web yang menarik dengan yang percuma. Perubahan ini digariskan di bahagian seterusnya.

Sekiranya anda ingin membuat perubahan secara besar-besaran pada tema, terdapat sedikit batasan mengenai apa yang dapat dicapai dengan mengakses HTML dan CSS. Jangan bimbang jika anda tidak mempunyai pengalaman pengekodan. Shopify mempunyai pasukan agensi reka bentuk antarabangsa yang mereka panggil ‘Shopify Experts’ yang boleh anda sewa untuk menyesuaikan laman web anda sepenuhnya.

Untuk mencari tema yang sesuai dengan keperluan anda, kami mengesyorkan yang berikut:

1. Jelajahi Kedai Tema

Log masuk ke Shopify dan kunjungi Kedai Tema Shopify di themes.shopify.com. Anda akan dapati lebih daripada 70 variasi tema untuk dipilih, termasuk pilihan yang percuma.

Anda juga boleh menemui Tema Shopify di Pasar lain, seperti TemplateMonster.
Cukup pilih, kategori, ciri untuk memilih tema anda.

Anda boleh menapis mengikut industri berbayar atau percuma, mengikut ciri. Anda juga boleh menyusun tema mengikut harga, populariti dan yang terkini.

Pemilihan tema Shopify

 Kedai Tema Shopify.

2. Periksa Fungsi dan Ulasan

Sebaik sahaja anda menemui tema yang anda suka, klik pada gambar contoh tema. Anda akan diberi lebih banyak maklumat mengenai tema, seperti sama ada tema responsif / mudah alih di antara ciri lain.

Tatal ke bawah untuk membaca beberapa ulasan mengenai apa yang difikirkan oleh e-tailer lain yang menggunakan tema.

3. Pratonton Tema

Untuk melihat tema dalam tindakan, klik Lihat Demo. Anda akan melihatnya di bawah butang ‘Tema Pratonton di Kedai’ berwarna hijau.

Sekiranya tema terdapat dalam pelbagai gaya, anda juga dapat melihat demo gaya yang berbeza dengan mengkliknya.

4. Dapatkan Tema

Setelah menemui tema yang anda suka, klik butang hijau.

Shopify akan meminta anda mengesahkan bahawa anda ingin memasang temanya.

Klik Terbitkan sebagai Tema Kedai saya.

Jangan bimbang jika anda tidak yakin 100% itu tema yang tepat untuk anda. Anda boleh berubah fikiran anda kemudian.

Setelah tema dipasang, Shopify akan memberi tahu anda dan akan memberi anda pilihan untuk Pergi ke Pengurus Tema anda.

Pengurus tema anda menunjukkan tema yang diterbitkan (yang anda pasang atau aktifkan baru-baru ini) dan tema yang tidak diterbitkan di bawah (tema yang dipasang sebelumnya).

Tema Shopify

4. Edit Tetapan Shopify

Sebilangan besar tema Shopify membolehkan anda membuat perubahan sederhana yang dapat mengubah penampilan kedai anda secara besar-besaran, jadi anda boleh yakin mengetahui bahawa anda tidak akan berakhir dengan laman web yang kelihatan seperti klon beribu-ribu kedai lain.

templat kedai shopify

Kedai-kedai ini semua dibina menggunakan tema yang sama.

Pada skrin pentadbir anda, pilih ‘Tema’ dari menu navigasi kiri. Di halaman ini, anda akan melihat tema langsung anda dalam kotak di bahagian atas, di sudut kanan atas kotak itu akan terdapat dua butang. Yang pertama adalah tiga titik, yang memberi anda beberapa perubahan tetapan asas. Salah satu daripadanya membolehkan anda membuat pendua tema. Kami sangat mengesyorkan anda melakukan ini sekiranya anda membuat beberapa perubahan yang tidak anda sukai, anda boleh memadam pendua dan mulakan semula.

Butang kedua mengatakan ‘Sesuaikan Tema’. Sekiranya anda mengkliknya, anda akan dibawa ke halaman yang mengawal semua fungsi asas kedai anda. Ini adalah masa yang tepat untuk anda bermain dengan teliti dengan tetapan dan menguji semua ciri sehingga anda dapat mengetahui kemampuan laman web anda.

beli tetapan tema tersuai

Tema anda dalam tetapan tersuai.

Ciri yang paling biasa termasuk:

 • memuat naik logo
 • memuat naik slaid ke karusel halaman utama
 • menambahkan fungsi item yang berkaitan ke halaman produk
 • memilih berapa banyak item yang muncul di setiap baris halaman koleksi
 • skema warna
 • pilihan fon.

Beberapa tema juga membolehkan anda memposisikan semula elemen pada halaman seperti menunjukkan gambar produk di sebelah kiri, kanan atau tengah halaman. Anda juga boleh memilih sama ada anda mahu memaparkan butang suka / tweet / pin / + 1 sosial.

5. Tambahkan Produk Anda ke Kedai

Menavigasi bar di sebelah kiri pilih ‘Produk’. Anda kemudian akan melihat warna biru ‘Tambah produk’ butang di tengah halaman. Gunakan skrin berikut untuk menambahkan sebanyak mungkin butiran mengenai produk anda. Terutama melihat mereka yang akan membantu SEO seperti nama, keterangan, dan URL. Sertakan seberapa banyak butiran untuk membantu memberitahu pelanggan mengenai barang-barang anda.

Ini adalah skrin di mana anda memuat naik gambar produk. Setelah gambar dimuat, anda boleh menyusunnya semula jadi jangan risau memuat naiknya mengikut urutan tertentu.

Skrin produk anda

Skrin Produk. Pastikan anda mengisi sebanyak mungkin maklumat.

Imej produk dapat membuat penjualan, jadi pastikan anda menunjukkan produk anda dengan sebaik-baiknya dan sorot setiap ciri khas atau unik dengan foto yang dekat. Untuk memastikan kedai anda kelihatan kemas, kami mencadangkan agar semua gambar mempunyai ukuran yang sama. Kecuali anda merancang untuk menjadikan halaman koleksi anda kelihatan seperti papan Pinterest.

Setelah semuanya diisi, selalu ingat untuk mengklik ‘Simpan produk’ butang di sudut kanan atas dan bawah.

Sediakan Koleksi (Kumpulan Produk)

Koleksi adalah kumpulan produk yang mempunyai beberapa kesamaan yang mungkin dicari oleh pelanggan ketika mengunjungi kedai anda. Contohnya, pelanggan anda mungkin berbelanja untuk:

 • pakaian khusus untuk lelaki, wanita, atau kanak-kanak
 • barang jenis tertentu, seperti lampu, bantal, atau karpet
 • barang yang dijual
 • barang dalam saiz atau warna tertentu
 • produk bermusim, seperti kad percutian dan hiasan.

Produk boleh muncul dalam sebilangan koleksi. Biasanya, anda akan memaparkan koleksi anda di laman utama anda dan di bar navigasi. Ini membantu pelanggan mencari apa yang mereka cari tanpa perlu mengklik seluruh katalog anda.

Shopify menambah produk

Skrin penyediaan Koleksi berfungsi dengan cara yang sama seperti layar Produk

Koleksi Manual dan Automatik

Apabila anda menambah koleksi baru, anda boleh memilih bagaimana produk harus ditambahkan kepadanya. Ini adalah dua pilihan:

 • Secara manual -Anda menambah dan membuang produk dalam koleksi manual secara individu.
 • Secara automatik -Anda boleh menetapkan syarat pemilihan untuk memasukkan produk yang memenuhi kriteria tertentu secara automatik.

Gerbang Pembayaran

Gerbang pembayaran membolehkan anda mengambil pembayaran dari pelanggan melalui laman web anda. Harga dan kadar komisen adalah penting, tetapi juga penting untuk melihat ciri apa yang mereka tawarkan. Tidak semua pintu masuk pembayaran dibuat sama.

Anda perlu melihat perkara berikut semasa memilih pintu masuk pembayaran yang tepat untuk anda.

 1. Bayaran Transaksi

Semasa anda membuat pembayaran, beberapa pintu gerbang akan mengekalkan sedikit peratusan atau bayaran tetap (atau kadang-kadang kedua-duanya) kerana membiarkan anda menggunakan perkhidmatan mereka. Bandingkan berdasarkan jangkaan jualan anda.

 1. Jenis Kad

Anda perlu mengetahui jenis kad apa yang diterima oleh Payment Gateway yang anda pilih. Semua menerima VISA dan Mastercard, sementara kebanyakan menerima American Express. Paypal juga menjadi lebih popular untuk pembayaran dalam talian.

 1. Pemeriksaan di luar tapak

Beberapa pintu masuk akan mengambil pembayaran di pelayan mereka sendiri melalui borang mereka sendiri. Ini bermaksud bahawa pelanggan dikeluarkan dari pembayaran anda dan mereka membayar pada borang yang disediakan oleh pintu masuk pembayaran anda. Mereka kemudian diarahkan ke halaman pengesahan anda setelah pelanggan berjaya membayar. Ini membolehkan anda mempunyai sedikit kawalan terhadap proses pembayaran.

Anda boleh mengelakkan batasan Shopify – mereka tidak membenarkan anda menyesuaikan pembayaran selain dengan CSS.

Bayaran transaksi gateway pembayaran ditambahkan di atas yuran transaksi Shopify sendiri. Sehingga bulan November kedai yang berpusat di AS dan UK dapat menggunakan Shopify Payments. Bergantung pada rancangan Shopify anda, anda dapat menjimatkan kos tambahan ini. Bergantung pada rancangan anda, anda akan menerima harga yang sangat menarik ini.

 • Asas 2.4% + 20 p
 • Profesional 2.1% + 20 p
 • 1.8% + 20 p tanpa had

Bergantung pada berapa banyak urus niaga yang anda buat setiap bulan, ada baiknya dinaik taraf untuk memanfaatkan penjimatan ini.

6. Dapatkan Kedai Dalam Talian Anda “LANGSUNG”

Sebelum laman web anda dapat disiarkan secara langsung, anda perlu menambahkan beberapa butiran lebih lanjut mengenai syarikat anda dan bagaimana anda merancang untuk membuat penghantaran dan membayar cukai.

Am

Pastikan semua maklumat perniagaan anda diisi di kawasan tetapan kiri bawah. Pastikan menggunakan ciri Analitis Google. Ini boleh terbukti menjadi sumber yang tidak ternilai untuk menjejaki pengunjung kedai anda.

Tetapan Shopify

Cukai

 1. Pergi ke Halaman produk panel pentadbir anda.
 2. Klik pada nama produk tertentu.
 3. Tatal ke bawah ke bahagian yang dipanggil “Varian”.
 4. Pastikan kotak pilihan di sebelah Mengenakan cukai dan Memerlukan penghantaran diperiksa jika anda perlu memasukkannya ke dalam produk anda.
 5. Beberapa kedai tidak perlu mengenakan cukai atau menghantar produk seperti barang digital. Sebaliknya, kedai kemeja-T mungkin perlu mengecas kedua-duanya.
 6. Sekiranya anda merancang untuk menghantar produk anda kepada pelanggan, pastikan untuk memasukkan berat produk di bidang yang sesuai.

penghantaran

Sekiranya harga penghantaran anda terlalu sempit, atau anda tidak memberikan pilihan yang mencukupi, anda mungkin kehilangan beberapa penjualan. Shopify hanya akan mengira kadar penghantaran untuk pelanggan anda berdasarkan peraturan yang anda tentukan di halaman Penghantaran admin. Untuk memastikan anda tidak akan kehilangan penjualan:

menambah domain tersuai di shopify

 1. Dari pentadbir kedai anda, pergi ke Tetapan> Halaman penghantaran.
 2. Di bahagian “Harga penghantaran”, lihat apakah Anda telah menetapkan tarif pengiriman berdasarkan berat badan dan sesuaikannya sesuai dengan spesifikasi produk Anda.

Uji Sistem Pesanan Anda

Untuk menguji sistem anda, anda dapat mensimulasikan transaksi menggunakan Bogify Gateway Shopify.

Menggunakan Bogus Gateway:

 1. Dari kedai anda Pentadbir, klik Tetapan, kemudian Pembayaran untuk pergi ke anda Tetapan pembayaran
 2. Sekiranya anda mengaktifkan pintu masuk kad kredit, nyahaktifkannya sebelum meneruskan. (Klik Edit, kemudian Nyahaktifkan, kemudian sahkan penyahaktifan anda.)
 3. Di dalam Terima kad kredit bahagian, klik Pilih Gerbang Kad Kredit untuk membuka menu lungsur.
 4. Tatal senarai ke bawah Yang lain, kemudian klik (untuk ujian) Gerbang Bogus.
 5. Klik Aktifkan (atau Aktifkan semula, jika anda pernah menggunakan Bogus Gateway sebelum ini).
 6. Pergi ke etalase anda dan buat pesanan seperti yang dilakukan pelanggan. Semasa pembayaran, masukkan butiran kad kredit berikut dan bukannya nombor asli:

Menguji gerbang pembayaran sebenar dengan transaksi sebenar:

 1. Pastikan anda telah menyediakan pintu masuk pembayaran anda mahu menguji.
 2. Lakukan pembelian dari kedai anda seperti yang dilakukan pelanggan, dan lengkapkan pembayaran menggunakan perincian kad kredit asli.
 3. Batalkan pesanan segera, untuk mengembalikan wang anda dan mengelakkan pembayaran yuran transaksi.
 4. Log masuk ke pintu masuk pembayaran anda untuk memastikan dana habis.

Adakah Ini Percuma?

Ya – pastikan untuk membatalkan dan mengembalikan wang pesanan segera setelah anda membuat pesanan.

Sekiranya kitaran penagihan anda meningkat setelah anda membuat pesanan ujian tetapi sebelum anda membatalkannya, yuran transaksi akan muncul pada bil anda. Anda masih dapat membatalkan setelah membayar tagihan ke Shopify, tetapi anda akan menerima pengembalian dana sebagai kredit transaksi pada akaun anda. Anda boleh menggunakan kredit transaksi untuk membayar yuran transaksi masa depan.

7. Tambahkan Nama Domain

Untuk menghidupkan laman web anda, anda memerlukan nama domain. Anda mempunyai dua pilihan.

Pertama anda boleh membeli domain dari Shopify dan ia akan ditambahkan ke kedai anda secara automatik. Ini menjimatkan masa anda, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengetahuan mengenai hosting laman web. Domain ini biasanya berharga $ 9- $ 14 USD setiap tahun. Pilihan kedua anda adalah membeli domain dari pihak ketiga seperti GoDaddy. Domain ini bermula dari $ 10.00 USD setahun. Kelemahannya ialah anda perlu mengarahkan semula rekod DNS sendiri yang mungkin kelihatan menakutkan pada mulanya.

Sekiranya anda tidak dapat memberikan nama domain yang bagus, baca petua kami tentang cara memilih nama domain yang baik.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menghidupkan kedai Shopify baru anda pada nama domain pihak ketiga.

 1. Tambahkan domain baru di Shopify

Di pentadbir Shopify, navigasi sebelah kiri pergi ke Tetapan dan kemudian Domain dan tambahkan nama domain anda menggunakan ‘Tambahkan domain yang ada’ butang.

 1. Kemas kini rekod DNS

Log masuk ke pendaftar domain anda dan buat perubahan berikut pada rekod DNS:

 • Gantikan rekod @ atau utama A dengan alamat IP berikut: 23.227.38.32
 • Tambahkan atau ganti CNAME www dengan storename.myshopify.com (iaitu pautan Shopify kedai anda tanpa HTTP, yang dapat anda lihat di halaman tetapan domain)
 1. Keluarkan kata laluan etalase

Jika tidak, tidak ada yang dapat mengakses laman web anda walaupun ia disiarkan secara langsung.

 1. Tetapkan sebagai utama jika berkaitan

Semasa di Kedai Dalam Talian> Domain, anda boleh memilih domain utama anda dengan menggunakan drop-down di bahagian atas skrin:

domain kedai utama

Pastikan anda juga memeriksa ‘Alihkan semua lalu lintas ke domain ini’. Ini bermaksud bahawa lalu lintas ke semua domain lain akan diarahkan ke domain utama anda. Ini sangat penting untuk SEO yang baik.

 1. Menambah domain lain 

Anda boleh mengulangi langkah 1 dan 2 dengan nama domain lain yang anda miliki. Semua nama domain akan dialihkan ke ‘Utama’ domain, yang anda boleh ubah bila-bila masa dengan ‘Tetapkan sebagai utama’ pilihan di sebelah setiap nama domain.

Perhatikan bahawa jumlah nama domain yang anda miliki tidak mempengaruhi SEO.

menambah domain tersuai di shopify

Tahniah, Kedai Shopify Baru Anda Sedia!

Sekiranya anda berjaya melakukannya – tahniah. Anda kini semestinya mempunyai kedai dalam talian yang berfungsi sepenuhnya. Sekiranya anda ingin meneroka alternatif, lihat di bawah:

Alternatif untuk Shopify?

Anda juga boleh menggunakan WooCommerce untuk memulakan kedai dalam talian anda. Agak lebih murah tetapi memerlukan keluk pembelajaran yang lebih curam. Bagaimanapun, ia boleh menjadi alternatif yang baik.

Untuk tinjauan lebih terperinci antara keduanya, baca ini – Shopify vs. WordPress (WooCommerce) Selanjutnya, di sini anda boleh menemui laman web eCommerce lain yang membolehkan anda membuat kedai dalam talian.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me