Web Hosting vs Domain (Dijelaskan)


Web Hosting dan Nama Domain (Dijelaskan)

Nama domain dan hosting web adalah dua perkhidmatan yang sama sekali berbeza. Fikirkan a nama domain sebagai alamat jalan yang membantu orang mencari dan mengakses lokasi laman web anda.

Serta alamat digitalnya, laman web anda akan mempunyai fail dan kod yang akan memakan banyak ruang dan perlu disimpan. Web hosting adalah ruang sebenar di komputer (pelayan) tempat semua fail laman web anda disimpan, termasuk HTML, dokumen, dan media.

Sekiranya anda menganggap laman web anda sebagai rumah dan nama domain anda sebagai alamat, web hosting akan menjadi hak milik sebenarnya.

Setelah kita membahas asas-asasnya, sederhana dan sederhana, kita dapat mengetahui lebih terperinci.

 • >>> Saya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai domain
 • >>> Saya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hosting web

Soalan Domain Lazim:

Soalan Domain Lazim1. Apa Itu Nama Domain?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, nama domain hanyalah nama anda di internet atau apa yang orang taipkan di bar URL penyemak imbas semasa mereka ingin melayari laman web anda. Contohnya ialah Google.com, Hotmail.com, atau Facebook.com.

Anda tidak boleh membuat laman web tanpa mendapatkan nama domain terlebih dahulu. Tetapi jika anda tertanya-tanya bagaimana sebenarnya anda melakukannya, itu mudah – anda membelinya dari pendaftar domain.

Setelah anda membeli domain tertentu, domain tersebut menjadi milik anda dan tidak ada orang lain di internet yang akan memiliki domain yang sama dengan domain anda. Rentetan watak yang unik ini akan memberikan laman web anda dengan identiti tersendiri.

2. Berapa Kos Nama Domain Membeli dan Memperbaharui?

Kos nama domain bergantung pada beberapa faktor, seperti pendaftar domain mana yang anda pilih dan sama ada anda akan menggunakan nama domain baru atau membeli yang lama.

Domain lama, terutamanya yang mempunyai satu perkataan seperti insurans.com, mahal dan proses mendapatkannya adalah rumit. Tetapi jika anda berhasrat untuk mendapatkan nama domain yang baru, harganya sekitar $ 10-15 setiap tahun.

Setiap pendaftar mempunyai bayaran pembaharuan standardnya sendiri. Perlu diingat bahawa pembaharuan nama domain bergantung pada pendaftar domain yang anda pilih, TLD (domain tingkat atas) yang anda pilih, dan jangka masa pembaharuan anda.

Biasanya, semakin lama kontrak anda, semakin murah kadar bulanan yang anda dapat.

3. Apakah TLD Utama untuk Domain?

Domain tahap atas (TLD) hanyalah segmen terakhir dari nama domain atau bahagian pendek yang mengikuti titik. TLD juga disebut akhiran domain.

The Perbadanan Internet untuk Nama dan Nombor yang Ditugaskan (ICANN) adalah syarikat yang bertanggungjawab mengurus nama domain dan alamat IP di internet. ICANN mengkategorikan TLD seperti berikut:

 • Domain Tahap Atas Generik (gTLD)
 • Domain Tingkat Atas Kod Negara (ccTLD)
 • Domain Aras Atas Tajaan (sTLD)
 • Domain Tahap Atas Infrastruktur (iTLD)

TLD yang paling popular biasanya adalah domain generik.

Beberapa TLD yang paling popular adalah:

 • .com – Komersial
 • .org – Komersial
 • .bersih – Komersial
 • .gov – agensi kerajaan A.S.
 • .mil – Ketenteraan
 • .edu – Kemudahan pendidikan seperti universiti

4. Apakah Pendaftar Domain Paling Popular?

Pada masa ini, pendaftar nama domain yang paling dipercayai adalah:

Semasa memilih pendaftar nama domain anda, perhatikan perkara berikut:

 • Harga: Setiap pendaftar domain menawarkan yuran harga dan bayaran pembaharuan yang berbeza. Sebilangan dari mereka juga mempunyai bayaran tersembunyi, jadi pastikan untuk memeriksa syarat perkhidmatan mereka.
 • Pemindahan domain: Pendaftar domain biasanya membenarkan pelanggan memindahkan nama domain mereka dengan mudah tanpa membayar yuran tambahan. Namun, beberapa syarikat sengaja menjadikan proses ini lebih rumit atau mengenakan bayaran tambahan. Sentiasa periksa dasar pemindahan domain sebelum anda memilih pendaftar domain anda.
 • Dasar tamat tempoh domain: Nama domain mempunyai tarikh luput. Sekiranya anda tidak memperbaharui nama domain anda tepat pada waktunya, ia akan berakhir, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh mendaftarkannya sebagai milik mereka sendiri. Itulah sebabnya sangat mustahak untuk memilih pendaftar nama domain yang menawarkan pembaharuan automatik atau memberikan masa tenggang kepada pelanggan untuk memperbaharui nama domain mereka walaupun setelah tamat.
 • Perkhidmatan tambahan: Sentiasa periksa perkhidmatan lain yang disediakan oleh pendaftar nama domain anda. Anda mungkin tidak memerlukan perkhidmatan ini sekarang, tetapi keadaan mungkin berubah semasa perniagaan anda berkembang. Perkhidmatan ini merangkumi hosting e-mel, pemasaran laman web, pemasaran e-mel, dll.

5. Bolehkah Saya Membeli Nama Domain Tanpa Hosting?

Ringkasnya, jawapannya adalah “tidak.”

Orang akan diarahkan ke laman web anda di internet hanya jika anda mempunyai perkhidmatan hosting web yang membolehkan anda menyimpan fail laman web anda. Mendapatkan nama domain tanpa membeli hos web pada dasarnya tidak berguna. Untuk menyingkat cerita panjang, anda memerlukan nama domain dan akaun hosting untuk membuat laman web.

Tetapi jika soalan anda adalah “Bolehkah saya membeli nama domain dari satu syarikat dan menggunakannya dengan syarikat hosting web lain?”, Jawapannya adalah “ya.”

Anda boleh mendaftarkan nama domain anda dengan satu penyedia dan masih membeli rancangan hosting dengan perkhidmatan lain.

6. Bolehkah Saya Menggunakan Nama Domain Saya Dengan Mana-mana Host?

Ya awak boleh. Ada kemungkinan untuk membeli nama domain dari satu syarikat dan menggunakan syarikat lain untuk hosting web. Anda mempunyai dua pilihan: anda boleh mendapatkan nama domain dan web hosting sebagai pakej 2-in-1 di pembekal yang sama atau membeli kedua-dua perkhidmatan secara berasingan.

Bagi banyak orang, mendaftarkan nama domain dan mengatur hosting untuk laman web mereka menggunakan hosting yang sama adalah cara termudah. Namun, ada yang berpendapat bahawa menjaga nama domain dan hosting yang terpisah sesuai dengan mereka. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan hosting web anda dan ingin berpindah ke yang lain, anda mungkin juga ingin memindahkan nama domain anda, yang boleh memakan masa.

7. Bagaimana Saya Menghubungkan Domain Saya ke Host Web?

Menghubungkan nama domain anda ke hos web anda lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Daftarkan nama domain – Ingat, anda tidak boleh memulakan laman web anda jika anda tidak memiliki nama domain.
 2. Daftar untuk rancangan hosting web – Untuk mengarahkan nama domain anda ke pelayan hosting, pertama-tama anda perlu membeli perkhidmatan hosting web.
 3. Cari tetapan DNS (domain name server) host web anda – Host web akan menghantar e-mel selamat datang dengan alamat pelayan DNS atau nama domain, yang akan kelihatan seperti ini: ns1.example.com atau ns359.example.com.
 4. Simpan pelayan nama anda dengan pendaftar anda – Masuk ke panel pentadbir pendaftar anda, cari “Tetapan DNS” atau “Kawasan Pengaturan Nama Domain” dan salin-tempelkan alamat pelayan nama domain ke dalam Tetapan DNS (biasanya NS1 dan NS2)
 5. Tunggu penyebaran DNS – Anda perlu menunggu tetapan DNS anda diperbaharui. Prosesnya boleh memakan masa 48-72 jam. Setelah selesai, anda berjaya menyambungkan nama domain anda ke hos web.

Soalan Hosting Web biasa:

Soalan Web Hosting yang biasa1. Apa itu Web Hosting Dan Mengapa Saya Memerlukannya?

Tanpa membeli perkhidmatan hosting web, anda tidak dapat menyiapkan laman web baru anda sepenuhnya. Pada dasarnya, mendaftarkan nama domain tanpa mendapatkan perkhidmatan hosting web tidak akan berfungsi – laman web anda tidak akan lengkap.

Syarikat hosting web menjual atau menyewa ruang di pelayan mereka di mana anda boleh menyimpan fail laman web anda, seperti fail HTML dan CSS, dokumen, video, dan gambar. Ini semua fail yang memerlukan ruang dan perlu disimpan.

Sesiapa sahaja boleh membuat laman web di komputer mereka, tetapi melainkan jika fail laman web mereka diunggah di pelayan hosting, tidak ada yang dapat mengakses laman web mereka. Apabila orang menaip nama domain anda di URL penyemak imbas mereka, mereka akan diarahkan ke laman web anda. Ini mungkin hanya jika fail laman web anda disimpan di pelayan hosting web.

2. Berapa Kos Web Hosting untuk Membeli dan Memperbaharui?

Harga hosting web bergantung pada jenis perkhidmatan hosting web yang diperlukan oleh laman web anda. Web hosting bersama biasanya merupakan pilihan yang paling murah kerana laman web anda disimpan di pelayan yang juga menghoskan laman web lain. Harga untuk hosting bersama biasanya antara $ 3 hingga $ 10 sebulan.

Pelayan yang berdedikasi memerlukan lengan dan kaki, tetapi mereka memberikan keselamatan yang lebih baik kepada pelanggan dan memastikan pengedaran muatan yang berkesan. Sekiranya anda mahukan lebih banyak fleksibiliti dan kawalan yang lebih besar ke atas laman web anda tetapi anda belum bersedia membayar untuk pelayan khusus, pertimbangkan hosting pelayan peribadi maya (VPS). Harga untuk hosting VPS berkisar antara $ 29 hingga $ 69 sebulan.

Ingat bahawa kos awal anda ketika pertama kali membeli perkhidmatan hosting web tidak akan tetap sama apabila anda perlu memperbaharui kontrak anda.

3. Apakah Jenis Utama Web Hosting?

Semua perkhidmatan hosting web mempunyai satu kesamaan – mereka berfungsi sebagai tempat penyimpanan untuk laman web anda – tetapi semuanya tidak sama.

Mereka berbeza dari segi kapasiti penyimpanan, kawalan, kelajuan pelayan, dan kebolehpercayaan, serta tahap pengetahuan teknikal yang mereka perlukan untuk mengaturnya. Penting untuk anda mempelajari tali dan mengetahui jenis perkhidmatan hosting web yang diperlukan oleh laman web anda.

 • Hosting yang dikongsi: Ini adalah penyelesaian terbaik untuk hosting laman web peringkat permulaan. Hosting dikongsi dengan kos rendah kerana laman web anda akan disimpan di pelayan yang sama seperti laman web lain. Semua laman web berkongsi sumber pelayan yang sama, termasuk RAM (memori akses rawak) dan CPU (unit pemprosesan pusat).
 • Hosting pelayan peribadi maya (VPS): Penyelesaian hosting VPS sangat sesuai untuk pengguna maju yang memerlukan sumber daya khusus, perisian khusus, dan pemasangan pakej. Pelan hosting VPS meletakkan beberapa laman web di pelayan yang sama, tetapi setiap laman web mempunyai ruang tersendiri di pelayan. Hosting VPS memberikan prestasi dan kestabilan yang lebih baik kepada pemilik laman web.
 • Pengehosan pelayan khusus: Hosting khusus bermaksud bahawa laman web anda akan menjadi satu-satunya domain yang dihoskan di pelayan. Hosting pelayan khusus menyediakan pemilik laman web dengan akses root dan domain dan membolehkan mereka mengawal semuanya, dari keselamatan hingga sistem operasi. Ini adalah penyelesaian hosting laman web yang paling mahal dan sesuai untuk laman web kompleks yang mendapat banyak lalu lintas.
 • Pengehosan awan: Pengehosan awan membolehkan banyak komputer bekerjasama, menjalankan aplikasi, dan menggunakan sumber pengkomputeran gabungan. Cloud hosting dapat menangani sejumlah besar lalu lintas dan memberikan keselamatan dan perlindungan yang lebih baik.
 • Pengehosan terurus: Hosting yang dikendalikan menyediakan pengguna dengan pengurusan perkakasan dan sistem operasi harian. Syarikat yang menyediakan perkhidmatan hos yang dikendalikan oleh tuan rumah seperti penyelenggaraan, konfigurasi, pemantauan, penggantian perkakasan, kemas kini, dan sokongan teknikal.
 • Lokasi: Kolokasi memberi peluang kepada pelanggan untuk menyewa ruang di pusat colokasi. Di pusat jenis ini, pengguna menyewa ruang di rak dan kabinet dan pusat menyediakan sistem kuasa, lebar jalur, dan penyejukan laman web mereka.

4. Adakah Ada Host Web Percuma?

Nah, semua yang gemerlapan itu bukan emas. Ya, ada hos web percuma – yang paling popular di antaranya adalah hos seperti 000webhost, InfinityFree, Tapak Google, dan Ruang Anugerah – tetapi anda mesti berfikir dua kali sebelum menggunakannya.

Sekiranya anda mempunyai anggaran, anda mungkin menggoda untuk mencuba hos web percuma. Walau bagaimanapun, kami tidak boleh mengesyorkan untuk pergi ke jalan ini. Host web percuma menawarkan kapasiti penyimpanan, lebar jalur, dan kelajuan pelayan yang terhad. Mereka tidak stabil dan biasanya tidak mempunyai ciri asas seperti akaun e-mel dan pemasangan laman web.

Mereka memberi pelanggan pelayan yang tidak boleh dipercayai yang akan merosakkan peluang laman web anda untuk berjaya dalam ruang dalam talian yang sangat kompetitif hari ini. Selain itu, hos web percuma mungkin mengalami pelanggaran keselamatan besar-besaran. Oleh itu, daripada memilih hos percuma, pilihlah sendiri dan letakkan laman web anda dengan selamat.

Sentiasa ingat bahawa elemen terpenting dari mana-mana laman web yang berjaya adalah perkhidmatan web hosting yang boleh dipercayai.

5. Apakah Perkhidmatan Web Hosting Baik Yang Paling Popular?

Ruang dalam talian dipenuhi dengan penyelesaian hosting web yang berbeza dan memilih yang tepat boleh menjadi tugas menakutkan.

Apa yang boleh kami cadangkan adalah berhati-hati, dan selalu memeriksa syarat-syarat perkhidmatan host, kerana perkhidmatan hosting web sering menunjukkan dan tidak berjalan lancar. Oleh itu, periksa semuanya dua kali. Hos web yang boleh dipercayai boleh mencentang semua kotak ini:

 • Jumlah simpanan yang disediakan
 • Lebar jalur / pemindahan data
 • Waktu tamat
 • Sokongan pengguna
 • Ciri panel kawalan
 • Alat binaan
 • Harga telus
 • Pangkalan data SQL
 • Perangkaan dan alat pemantauan
 • Aplikasi yang dipasang sebelumnya
 • Ciri e-mel
 • Privasi dan keselamatan
 • Bonus percuma

Berdasarkan pengalaman kami, ini adalah penyelesaian hosting web yang paling popular yang berjaya menyediakan semua keperluan terpenting kepada pelanggan:

 • Bluehost
 • Tapak Tapak
 • Hostinger
 • GoDaddy
 • Hosting A2
 • Dreamhost

Ada pertanyaan mengenai nama domain atau hosting web yang tidak disertakan di sini? Tinggalkan komen di bawah. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me