WebHostingHub dan dedikasinya untuk membantu menyelamatkan Ibu Bumi

Apa itu Green Hosting?

Antara pengguna tenaga terhebat pada masa kini adalah industri web hosting. Kita hanya perlu membayangkan tenaga yang diperlukan untuk menghidupkan pelayan besar yang diperlukan untuk memastikan laman web sentiasa aktif dan beroperasi setiap hari. Pertimbangan ini bahkan tidak mengambil kira tenaga yang diperlukan untuk menghidupkan komputer yang digunakan oleh pengguna akhir. Mengambil pertimbangan ini pada skala dunia, seseorang dapat membayangkan jumlah bahan bakar yang diperlukan untuk menyediakan tenaga yang diperlukan oleh industri hosting saja. Dengan peningkatan jumlah bahan bakar yang dibakar setiap hari, jumlah gas dan bentuk lain dari produk sampingan dan bahan pencemar juga meningkat secara berkadar. Ini menimbulkan persoalan bagaimana merosakkan boleh menjadi kesan industri hosting kepada alam sekitar.

Dengan keprihatinan seluruh dunia untuk melindungi alam sekitar serta menjaga bekalan bahan bakar fosil dan sumber tenaga lain yang berkurang, para pemikir sukar untuk mencari jalan keluar untuk menyelesaikan masalah tersebut. Antara penyelesaian yang dijumpai untuk mengurangkan kesannya adalah Green Hosting. Hosting hijau pada dasarnya didefinisikan sebagai hosting melalui cara yang dianggap mesra alam. Secara amnya, terdapat dua cara Green Hosting. Salah satunya ialah syarikat hosting menggunakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui untuk menguatkan pelayannya. Antara teknologi yang biasa digunakan adalah penggunaan panel suria yang memanfaatkan kekuatan matahari untuk menghasilkan tenaga, penggunaan turbin angin yang bergantung pada kekuatan angin untuk menghasilkan tenaga dan penggunaan tenaga panas bumi untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk memastikan pelayan mereka sentiasa aktif dan juga memenuhi keperluan sampingan syarikat yang lain. Kaedah lain dari Green Hosting ialah syarikat hosting membeli Sijil Tenaga Boleh Diperbaharui. Setelah membeli satu bermakna syarikat itu melaburkan wang untuk menghasilkan tenaga mesra alam sama ada melalui tenaga suria atau angin. Walaupun mereka mungkin tidak menghasilkan tenaga yang boleh diperbaharui itu sendiri, mereka sebenarnya menghasilkan tenaga hijau yang boleh diperbaharui melalui pembelian sijil.

Adakah WebHostingHub adalah Syarikat Hijau?

Ini tidak semestinya bermaksud bahawa apabila syarikat telah membeli Sijil Tenaga Boleh Diperbaharui bahawa ia benar-benar Syarikat Hosting Hijau. Green Hosting bukan mengenai sijil tetapi mengenai nilai teras syarikat. WebHostingHub adalah antara yang mengeluarkan Persijilan Hosting Hijau kerana usahanya untuk membantu mengurangkan jejak karbon syarikat mereka. Meskipun mereka mungkin tidak menghasilkan tenaga yang dapat diperbaharui itu sendiri, syarikat itu melakukan upaya yang serius untuk mengurangi jejak karbon pusat data mereka. Salah satu langkah utama yang mereka ambil adalah dengan bekerjasama dengan Trees For the Future di mana syarikat menanam pokok untuk mengimbangi kekuatan yang mereka gunakan untuk menjalankan pelayan mereka. Mereka juga menerapkan dasar mengurangkan sampah mereka dan pada masa yang sama mempromosikan kitar semula produk terpakai mereka. Syarikat juga telah menerapkan kebijakan untuk tidak menggunakan produk kertas bila mungkin dan untuk mengitar semula penggunaannya bila boleh.

Melalui tindakan ini, syarikat hosting WebHostingHub dikeluarkan Persijilan Hosting Hijau.

Mengapa saya mesti memilih Green Hosting?

Dengan keprihatinan hari ini terhadap kesan Pemanasan Global yang mungkin disebabkan oleh penggunaan pencemaran manusia dan bentuk gas lain, sangat penting bagi laman web untuk memilih syarikat Green Hosting. Memilih syarikat Green Hosting memberi anda peluang untuk:

  •  Bantu mengurangkan jejak karbon yang dihasilkan oleh industri hosting.
  •  Tunjukkan bahawa anda adalah syarikat yang bertanggungjawab dan berhasrat untuk membantu menyelamatkan alam sekitar.
  •  Berkhidmat sebagai contoh bagi orang yang menjalankan perniagaan atau industri bukan hanya mengenai wang dan keuntungan; dan itu
  •  Ini membantu anda membina kesetiaan pelanggan terhadap tindakan yang telah anda lakukan untuk persekitaran.

Apa kelebihan memilih syarikat Green Hosting?

Memilih syarikat Green Hosting membawa sejumlah kelebihan. Antaranya adalah seperti berikut:

  •  Anda akan berperanan membantu menyelamatkan alam sekitar daripada kemerosotan lebih jauh dan membantu mencegah atau menurunkan pemanasan global. Ini kerana anda membantu mengurangkan pelepasan gas berbahaya dan bahan pencemar lain ke alam sekitar.
  •  Dengan orang ramai menyedari usaha anda untuk menyelamatkan alam sekitar, anda akan menarik lebih banyak pelanggan yang juga sedar untuk menyelamatkan alam sekitar. Ini kerana anda bukan sahaja menawarkan perkhidmatan berkualiti kepada mereka tetapi pada masa yang sama mempromosikan penjagaan dan perlindungan alam sekitar. Ini membantu membina reputasi syarikat anda sebagai syarikat yang lebih mementingkan alam sekitar dan bukannya hanya setelah mendapat keuntungan.
  •   Anda akan dapat menjimatkan wang dari kos operasi anda hasil daripada penjimatan yang anda dapat dari membayar lebih sedikit untuk keperluan kuasa.Ini akhirnya dapat menjadi kos bulanan yang lebih rendah dari penyedia hosting kerana kekuatan yang mereka hasilkan sendiri. Walaupun jumlah awalnya sedikit tinggi, penjimatan yang anda dapat dalam jangka panjang dapat melebihi kos tinggi dari bil awal.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me