Cara Membuat Portofolio

cara-membuat-an-dalam talian-portfolio

Oleh itu, anda tertanya-tanya bagaimana membuat portfolio dalam talian.

Mula-mula – itu adalah soalan yang betul untuk ditanyakan! Ini pasti sesuatu yang harus anda fikirkan, tidak kira sama ada anda perniagaan yang ingin menjangkau lebih banyak pelanggan, atau individu yang mencari peluang pekerjaan baru.

Anda mungkin (sekurang-kurangnya) agak bimbang bahawa tugas itu mungkin agak sukar, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman membina laman web baru. Jangan berpeluh. Hari ini, kita menangani topik ini dari atas ke bawah.

Apabila anda selesai membaca, anda pasti tahu:

 • Mengapa mempunyai portfolio dalam talian adalah penting bagi perniagaan anda
 • Laman web di mana anda boleh membina portfolio dalam talian
 • Cara membina portfolio dalam talian anda sendiri (langkah demi langkah)
 • Kesimpulannya

Mengapa Mempunyai Portofolio Dalam Talian Penting?

Manfaat utama memiliki halaman portfolio adalah bahawa ia menetapkan jenama anda di web. Satu-satunya fakta mengenai perniagaan / perkhidmatan anda secara dalam talian memberi anda akses kepada berjuta-juta orang yang melakukan penyelidikan mereka melalui Google dan mesin carian lain sebelum memutuskan untuk bekerja dengan syarikat atau mengupah orang baru.

Oleh itu, portfolio dalam talian sangat bagus pemerolehan pelanggan atau mencari pekerjaan alat. Oleh kerana laman web tersedia sepanjang masa, orang boleh menavigasi ke laman web anda pada bila-bila masa yang paling sesuai.

Ini bukan hanya mengenai pelanggan – tetapi portfolio juga dapat membantu anda menjangkau orang-orang yang berpikiran sama – rakan sebaya anda di tempat yang sama – dengan siapa anda mungkin menjalin perkongsian, sehingga dapat saling membantu berkembang dengan merujuk karya. Pada akhirnya, mempunyai portfolio dalam talian membolehkan anda membuat kenalan baru dan mengembangkan rangkaian anda dengan cara yang tidak mungkin dilakukan sebaliknya.

Terakhir, berkat teknologi laman web moden, anda mempunyai kawalan penuh terhadap portfolio anda, yang bermaksud bahawa bergantung kepada anda bagaimana anda memilih untuk mempamerkan kemahiran, pengalaman, atau apa sahaja yang anda ingin tampilkan dalam portfolio (lebih lanjut mengenai itu kemudian).

Di mana anda boleh membina portfolio anda sendiri?

portfolio dalam talian lebih baik
Dalam talian adalah cara untuk pergi

Ini adalah soalan utama yang perlu dijawab sebelum kita sampai ke bagaimana untuk.

Pertama, mari kita tekankan sekali lagi bahawa syarat utama di sini adalah dapat melakukan semuanya sendiri, walaupun anda tidak mempunyai pengalaman membina portfolio (atau pembinaan laman web) sebelumnya.

Fakta ini sedikit menyempitkan kemungkinan, tetapi tidak semestinya kualiti produk akhir akan merosot. Sebenarnya, alat pembinaan laman web terbaik di luar sana – yang boleh anda gunakan untuk membuat portfolio – sangat mudah dipahami, modular dan hebat tanpa memerlukan pengetahuan pengaturcaraan di hujung pengguna.

Khususnya, terdapat dua alat yang sesuai untuk portfolio dalam talian dari semua jenis, WordPress dan Wix:

 • WordPress sebenarnya adalah platform yang menjalankan laman web ini. Kekuatan utamanya ialah ia bebas dan sumber terbuka, dan pada masa yang sama sangat serba boleh, fleksibel dan mudah digunakan setelah anda menjalani pemasangan awal. Sebenarnya, data semasa menunjukkan bahawa WordPress digunakan untuk hampir 30% dari semua laman web di laman web. Itu semua laman web di luar sana!
 • Wix adalah pembangun laman web dalam talian berasaskan langganan. Dengan kata lain – lebih mudah untuk memulakannya daripada WordPress – anda hanya perlu mengunjungi Wix.com, mengisi borang pendaftaran, dan anda akan dapat mula mengerjakan portfolio anda dengan segera.

Sekiranya ini tidak memberi banyak maklumat mengenai pilihan mana yang lebih baik untuk anda, pertimbangkan jadual perbandingan ini:

WordPress atau Wix untuk portfolio dalam talian?
WordPressWix
Perisian laman web. Mesin inilah yang menjalankan portfolio dalam talian anda. Walaupun WordPress itu sendiri percuma, anda perlu memasangnya di pelayan web, yang biasanya dilengkapi dengan tanda harga (pilihan yang baik bermula dari $ 5 sebulan).Alat berasaskan langganan. Setelah melanggan akaun (keahlian percuma dan premium tersedia), anda boleh mula mengusahakan portfolio anda dengan segera.
Memerlukan pelayan untuk berfungsi.Tidak perlu berurusan dengan pelayan atau persediaan teknikal. Semuanya dijaga untuk anda di latar belakang.
Diperluas melalui tema dan pemalam. Dengan bantuan tema dan pemalam, anda dapat menyesuaikan cara dan penampilan portfolio dalam talian anda. Tema dan pemalam mudah dipasang dan dikonfigurasi – tidak diperlukan pengaturcaraan. Terdapat pilihan tema / plugin berbayar dan percuma.Anda mendapat lebih daripada 500 reka bentuk laman web untuk dipilih, serta terdapat Wix App Market yang menawarkan anda akses ke add-on. Alat tambah sedikit meniru cara kerja pemalam WordPress – ia membolehkan anda memperluaskan fungsi lalai portfolio dalam talian anda.
Tidak ada kemahiran pengaturcaraan yang diperlukan.Tidak ada kemahiran pengaturcaraan yang diperlukan.
Diperlukan beberapa tahap keselesaan di sekitar barang dan laman web komputer (mungkin bukan alat untuk pemula yang lengkap). Mendapat 9/10 di bahagian kemudahan penggunaan.Sesuai untuk pemula laman web yang lengkap. Mendapat 10/10 di bahagian kemudahan penggunaan.
Tidak ada sokongan pelanggan rasmi untuk WordPress. Anda hanya mendapat sokongan host web anda (syarikat yang menjual ruang kepada anda di pelayan).Terdapat sokongan pelanggan berkualiti yang tersedia 24/7.

Cara Membina Portofolio Dalam Talian Anda Sendiri

Platform pilihan anda, baik itu WordPress atau Wix akan mempengaruhi proses sebenar membina portfolio dalam talian anda selangkah demi selangkah.

Oleh kerana perbezaan ini, dalam panduan ini, kita akan memberi tumpuan “Apa nak buat” daripada “Butang mana yang hendak ditekan dan mengikut urutan mana.” Dengan begitu, nasihat akan bersifat universal tidak kira platform mana yang anda putuskan.

Sekiranya anda memerlukan spesifik bagaimana-tos semasa menggunakan setiap platform dari atas ke bawah, jangan ragu untuk melihat panduan kami di WordPress, dan juga tinjauan mendalam kami mengenai Wix.

Sekarang, mari bekerja:

Portofolio dalam talian yang baik memerlukan segelintir elemen penting. Kami akan membahasnya satu persatu dan menerangkan bagaimana memanfaatkannya sepenuhnya.

Langkah 1: Dapatkan Struktur dengan Betul

Setiap portfolio yang baik mempunyai struktur yang sangat mengejutkan. Pada asasnya terdapat empat elemen utama:

 1. Pengenalan (siapa anda)
 2. Projek – pameran karya anda
 3. Perkhidmatan / status pekerjaan anda
 4. Cara untuk menghubungi anda

Yang penting ialah kita akan segera mempamerkan karya anda (blok no.2), setelah mendapat bahagian pengenalan. Ini penting kerana tidak memaksa pengunjung membaca dinding teks yang membosankan sebelum mereka akhirnya dapat mencapai perkara yang sangat menarik minat mereka.

Ini membawa kita ke titik seterusnya:

Langkah 2: Buat Pengenalan Ringkas

Sekeras ini, orang tidak begitu peduli dengan siapa anda sehingga mereka melihat apa yang anda mampu (iaitu sehingga mereka melihat karya anda). Atas sebab itu, kami ingin membuat pengenalan ringkas.

Inilah gabungan yang tidak pernah gagal:

Foto diri anda yang bagus (boleh berada di latar belakang halaman) + nama awak + satu garis besar perkara yang anda lakukan

Inilah contoh yang baik oleh Anders Norén:

Anders Noren contoh bagaimana membuat portfolio

Ini betul-betul semuanya bahawa orang perlu mengetahui tentang anda ketika ini.

Oh, dan satu perkara lagi – jangan terpedaya dengan menggunakan skrin pemuatan. Ini hanya menjadikan pengalaman lebih buruk bagi orang yang membaca. Anda perlu menyediakan maklumat sebenar secepat yang mungkin.

Langkah 3: Pamerkan Projek Anda (Di sinilah Pertempuran Dimenangi atau Kalah)

Dengan pengenalan yang tidak dapat dilupakan, ini adalah bahagian terpenting dalam portfolio dalam talian anda. Cukup sederhana – jika karya yang anda pamerkan gagal menarik perhatian pengunjung – bakal pelanggan atau majikan anda – maka tidak ada teks lain yang akan meyakinkan mereka untuk bekerja dengan anda.

Inilah cara memperbaikinya:

a) Mempamerkan Hanya B Andaest Kerja, Bukan All Kerja Anda

Termasuk setiap projek kecil adalah salah satu kesalahan yang paling biasa dilakukan orang ketika membina portfolio.

Portofolio sebenarnya bukan mengenai kuantiti tetapi kualiti. Walaupun anda hanya menyertakan satu contoh karya anda yang besar dan hebat, anda tetap akan lebih baik daripada ketika merangkumi 20 projek kecil kecil.

Mulakan dengan memilih contoh terbaik karya anda dan tampilkan sahaja!

b) Sediakan Konteks Untuk Setiap Projek

Kesalahan lain yang biasa dilakukan dengan portfolio dalam talian hanya memfokuskan pada tajuk utama atau aspek visual karya anda.

Dengan kata lain, jangan hanya mempamerkan gambar, atau nama apa yang anda buat, atau syarikat yang anda kerjakan. Sebaliknya, fokus pada bagaimana anda dapat memberikan nilai.

Bercakap tentang matlamat yang telah dicapai dan bagaimana penglibatan anda dapat dicapai. Ini menyediakan banyak konteks dan memberitahu orang yang membaca mengapa projek itu berjaya.

Inilah contoh hebat bagaimana ini dapat dilaksanakan, oleh Sadok:

Contoh pameran projek Sadok

c) Pastikan Ia Terkini

Ini mudah. Anda tidak mahu kemasukan terbaru dalam portfolio sudah berusia dua tahun.

Sentiasa berhasrat untuk menunjukkan sekurang-kurangnya satu projek semasa dalam portfolio. Sebaiknya, di tempat no.1.

Langkah 4: Jelaskan Apa Urusannya

Bahagian seterusnya dalam portfolio adalah mengenai perkhidmatan anda (sekiranya anda seorang freelancer) atau tentang memberikan mesej yang jelas bahawa anda ada untuk bekerja (sekiranya anda mencari pekerjaan).

Perlu diingat – ini bukan hanya mengenai tajuk utama “hire me” yang ringkas. Kami memerlukan sesuatu yang lebih untuk membuat perjanjian.

Pada ketika ini, calon pelanggan anda – yang sedang membaca portfolio – sudah berminat dengan apa yang anda lakukan (mereka baru sahaja melalui senarai projek anda) jadi sekarang adalah masa untuk memberi mereka dorongan terakhir untuk menghubungi anda.

a) Senaraikan Pencapaian dan Kemahiran Utama Anda

Terdapat pelbagai cara untuk menunjukkan kemahiran anda. Sebagai permulaan, anda boleh melakukannya dalam bentuk senarai ringkas. Walau bagaimanapun, kaedah yang lebih moden adalah menggunakan blok individu yang memberi sedikit tumpuan pada setiap kemahiran yang anda bawa ke meja.

Inilah contoh oleh Denise Chandler:

Denise mempamerkan kemahiran

Seperti yang anda lihat – ia kelihatan agak sederhana dan senang difahami. Kelebihan utama bentuk persembahan ini ialah membolehkan pembaca melihat sekilas kemahiran anda tanpa perlu memancing keterangan teks yang panjang lebar.

Bagi pencapaian utama anda, di sinilah titik seterusnya dimainkan:

b) Sertakan Testimoni

Sekiranya anda memilikinya, testimoni boleh menjadi elemen yang sangat kuat ketika anda belajar bagaimana membuat portfolio kerja anda, dan mungkin cara terbaik untuk membuktikan bahawa pencapaian dan nilai yang anda dapat sememangnya nyata.

Inilah contoh yang bagus oleh Matt Farley:

Matt contoh testimoni

Testimoni agak mudah dari segi struktur. Minimum dari apa yang anda perlukan adalah nama pelanggan / majikan dan sekumpulan teks ringkas mengapa mereka senang bekerja dengan anda. Sekiranya anda juga dapat memperoleh beberapa gambar pelanggan anda, itu memberi anda mata bonus.

Tidak mempunyai testimoni? Tanpa peluh – anda selalu boleh menghubungi bekas pelanggan atau majikan melalui e-mel dan hanya meminta mereka untuk memberi testimoni secara langsung. Kami menjamin mereka tidak keberatan dan dengan senang hati akan membantu anda.

c) Sebutkan Pendidikan Anda (Pilihan)

Pendidikan formal anda bukanlah sesuatu yang penting dalam bidang atau industri tertentu. Sekiranya ia membuat perbezaan dalam diri anda, jangan lupa menyebutkannya dalam portfolio anda, juga jadikan elemen yang kelihatan sehingga tidak ada yang ketinggalan.

Walaupun begitu, anda boleh melangkau semuanya dari sekolah menengah dan lebih awal. Universiti, kursus profesional, latihan industri yang anda lalui – itulah perkara yang penting!

d) Senaraikan Perkhidmatan / Status Pekerjaan Anda

Peraturan umum dengan perkara-perkara ini adalah bahawa anda tidak boleh bergantung pada orang yang dapat membaca antara baris. Sekiranya anda mahu mereka melakukan sesuatu, anda perlu mengatakannya secara terbuka:

 • Sekiranya anda sedang mencari pekerjaan berikutnya, pastikan jelas di bahagian portfolio ini. Pada ketika ini, anda juga boleh membuat pautan ke CV anda jika perkara itu penting dalam industri anda.
 • Sekiranya anda seorang freelancer yang bersedia menerima pelanggan baru, senaraikan perkhidmatan khusus yang anda tawarkan serta semua perkara yang perlu diketahui oleh pelanggan – harga, ruang lingkup, dll..

Langkah 5: Memudahkan Anda Mencapai Anda

Sekarang datang bahagian terakhir – memberi orang kemampuan untuk menghubungi anda.

Nasib baik, dengan alat moden seperti WordPress atau Wix, ini sangat mudah.

 • Dengan WordPress, semua yang anda perlukan ialah pemalam yang dipanggil Borang Hubungan 7.
 • Dengan Wix, anda boleh menambahkan borang kenalan ke portfolio anda terus dari alat pembangun Wix utama.

Perincian penting dengan borang hubungan ialah anda mesti memasukkannya di bahagian paling bawah portfolio anda.

Pastikan Ia Terdapat Di Semua Peranti

Hari-hari ini, orang dewasa di AS menghabiskan lebih banyak kandungan yang memakan masa di telefon bimbit daripada di desktop. Atas sebab itu, anda mesti memastikan bahawa portfolio anda kelihatan sama baiknya pada iPhone, peranti Android, tablet, seperti pada komputer desktop standard.

Jangan Risiko Mencari Trend Reka Bentuk yang Pelik Ketika Membangun Portofolio Anda

Alat seperti WordPress dan Wix menawarkan banyak reka bentuk untuk anda pilih, yang menjadikannya mudah untuk kehilangan diri anda dalam semua itu dan akhirnya berakhir dengan sesuatu yang walaupun kelihatan baik, mungkin bukan yang paling optimum.

Untuk menyelamatkan diri dari masalah seperti itu, selalu berhasrat untuk reka bentuk yang minimum. Mereka tidak pernah ketinggalan zaman!

Sebagai contoh, jika anda memilih WordPress sebagai platform pilihan anda, anda boleh menggunakan tema percuma seperti Cantik untuk mendapatkan penampilan minimalis yang bagus:

Tema terbentuk

Kesimpulan: Adakah Anda Mempunyai Portofolio Dalam Talian Anda Sedia?

Itu merangkum panduan kami mengenai cara membuat portfolio dalam talian. Melakukan semua langkah di sini akan memerlukan anda sedikit masa, tetapi itu adalah perkara yang baik, kerana beberapa sebab:

 • a) Anda semestinya menghabiskan banyak masa untuk membina portfolio anda, hanya untuk memastikan semuanya berjalan lancar. Lagipun – anda bergantung pada portfolio ini untuk membawa pelanggan baru atau pilihan pekerjaan. Oleh kerana itu, ia sangat memerlukan perhatian anda.
 • b) Walaupun anda menghabiskan masa di depan komputer untuk membina portfolio, anda masih mengelakkan perkara seperti belajar membuat kod. Sebagai gantinya, anda meluangkan masa di mana yang penting – dalam kandungan portfolio anda!

Pada penghujung hari, perkara hebat dalam membuat portfolio anda dalam talian ialah anda boleh kembali kepadanya pada bila-bila masa dan mengemas kini perkara secara berkala. Inilah jenis faedah yang diberikan oleh alat seperti WordPress dan Wix kepada anda.

Sudahkah anda memilih alat yang akan anda gunakan untuk membina portfolio anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me