Cara Mempercepat WordPress

Cara Mempercepat WordPress sebanyak 300% atau Lebih Percuma

Terdapat banyak petua di luar sana mengenai penanda aras kelajuan laman web dan cara melakukan ujian kelajuan laman web Google untuk mengetahui cara melakukan pengoptimuman WordPress dan mempercepat WordPress. Tetapi, lebih senang dikatakan daripada selesai.

Beberapa strategi pengoptimuman WordPress berfungsi dengan baik di beberapa laman web tetapi tidak yang lain.

Selain itu, melengkapkan ujian kelajuan laman Google adalah mudah, tetapi melakukan dengan keputusan yang tepat adalah perkara lain.

Penting untuk mempercepat WordPress kerana Google mengesyorkan bahawa laman web anda memuat sekurang-kurangnya 90% kandungan visualnya dalam jarak 100 ms. Jika tidak, halaman anda tidak akan mendapat kedudukan yang baik dan lalu lintas anda akan menurun.

Oleh itu, berikut adalah panduan langkah demi langkah praktikal untuk mempercepat WordPress dengan melakukan ujian kelajuan laman Google yang tepat, kemudian melakukan beberapa pengoptimuman WordPress yang akan mempercepat laman web anda tiga kali ganda jika tidak lebih.

Sekiranya anda ingin melangkah ke bahagian yang berkaitan dengan anda, jangan ragu untuk melakukannya:

 1. Penanda Aras Kelajuan Laman Web dengan Ujian Kelajuan Tapak Google
 2. Strategi Asas untuk Mempercepat WordPress
 3. Pengoptimuman WordPress untuk Mempercepat WordPress
 4. Cara Mempercepat WordPress sebanyak Tiga Kali atau Lebih
 5. Adakah Pengoptimuman WordPress Mempercepat WordPress sebanyak 300%?

Contents

Langkah 1: Penanda Aras Kelajuan Laman Web dengan Ujian Kelajuan Tapak Google


Sebelum anda dapat Mempercepat WordPress melalui strategi pengoptimuman WordPress, anda harus membuat penanda aras laman web anda. Ini bermaksud mengetahui seberapa pantas laman web anda dimuat pada masa ini. Dengan cara itu, anda dapat membandingkan laman web anda sebelum dan sesudah menerapkan strategi pengoptimuman WordPress.

Anda boleh melakukan ini dengan ujian kelajuan laman web Google dan alat lain untuk membuat ujian kelajuan laman web.

Ujian Laman Web Penanda Aras dengan Laman Contoh

Untuk tujuan menunjukkan proses penanda aras kelajuan laman web untuk laman web WordPress anda, berikut adalah perincian spesifikasi laman web contoh. Anda boleh mengikuti laman web anda sendiri atau membuat laman web dengan kelayakan yang sama untuk menguji proses ini.

Perlu diingat bahawa jika anda memilih untuk membuat semula laman web ujian ini dan anda dapat mempercepat WordPress dengan strategi di kemudian hari untuk pengoptimuman WordPress, tidak semestinya ada sesuatu yang salah dengan plugin, tema, dan gambar. yang digunakan.

Sebabnya adalah kerana semakin banyak anda menambah laman web, semakin banyak sumber yang anda gunakan di pelayan anda. Ini bukan perkara buruk, tetapi ia juga dapat ditingkatkan dengan pengoptimuman WordPress untuk mempercepat WordPress.

Pada akhirnya, jika anda berpeluang mempercepat WordPress seperti dengan langkah-langkah di bawah, mengapa tidak meneruskannya?

Contoh Spesifikasi Laman Web

Laman web contoh mempunyai:

Laman ujian telah mengaktifkan semua plugin yang disenaraikan, tetapi tidak disiapkan sepenuhnya.

Catatan blog juga dibuat untuk laman web contoh ini untuk ujian kelajuan laman Google dan juga ujian kelajuan laman web dengan alat lain.

Artikel tersebut mengandungi perkara berikut:

 • Foto ini oleh Ilya Pavlov pada Unsplash dalam catatan blog, bersaiz besar
 • Foto oleh WebFactory Ltd pada Unsplash sebagai gambar pilihan
 • Petikan 3000 perkataan teks Lorem Ipsum
 • Plugin Halaman Pendua yang disebutkan di atas digunakan untuk menyalin catatan blog sebanyak 50 kali

Selain itu, halaman dibuat dan juga digandakan 25 kali dengan yang berikut:

Pengemasan Asas

Setelah laman web anda siap ditanda aras, pastikan anda membuat sandaran seluruh laman web anda. Ini akan memastikan bahawa jika ada yang salah semasa proses pengoptimuman WordPress, anda tidak akan kehilangan laman web anda.

Kemudian, penggabungan dan penangguhan JavaScript diliputi sebagai strategi pengoptimuman WordPress untuk mempercepat WordPress. Kadang-kadang, ini boleh menyebabkan laman web anda rosak.

Apabila anda mempunyai sandaran, anda boleh memulihkan laman web anda dan cuba mempercepat WordPress sekali lagi.

Pastikan juga untuk menguji sandaran anda terlebih dahulu untuk memastikan anda mempunyai sandaran yang berfungsi tanpa kesalahan.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan pemalam pendua yang digunakan di laman web contoh percubaan, pastikan anda menggunakan pemalam sandaran alternatif.

Untuk perincian, lihat Cara Membuat Sandaran & Memulihkan WordPress.

Cara Membuat Ujian Kelajuan Tapak Google

Anda boleh menjalankan ujian kelajuan laman Google menggunakan percuma Dapatan Pagespeed Google alat untuk penanda aras kelajuan laman web.

Pertama, salin URL laman web anda dari bar alamat setelah melawat laman web anda. Klik pada URL untuk menyerlahkannya. Kemudian, klik kanan padanya dan pilih Salin dari senarai juntai bawah yang muncul.

Contoh laman web ujian untuk penanda aras kelajuan laman web
Salin alamat laman web anda supaya anda dapat menjalankan ujian kelajuan laman Google.

Pergi ke alat Pagespeed Insights Google dan di medan URL, tampal alamat laman web anda. Kemudian, klik butang Analisis untuk memulakan penanda aras kelajuan laman web.

Ujian kelajuan laman web Google untuk penanda aras kelajuan laman web
Masukkan URL laman web anda untuk menjalankan ujian kelajuan laman Google.

Tunggu beberapa saat sehingga data diproses dan lihat hasil anda.

Skor awal yang anda lihat adalah untuk versi mudah alih laman web anda. Jumlahnya seratus. Semakin tinggi, semakin baik kelajuan laman web anda.

Apabila anda mengklik tab Desktop, anda akan melihat skor anda untuk versi desktop laman web anda.

Terdapat juga perincian maklumat di bawah skor seperti masa yang diperlukan untuk memuatkan kandungan.

Contoh ujian kelajuan laman Google untuk penanda aras kelajuan laman web
Skor ujian kelajuan laman web mudah alih Google di sebelah kiri dan skor desktop di sebelah kanan.

Laman ujian memperoleh skor 74/100 untuk telefon bimbit dan 95/100 untuk komputer meja. Itu bukan skor terburuk, tetapi ia pasti dapat ditingkatkan.

Mengapa Anda Perlu Menanda Aras dengan Alat Uji Kelajuan Laman Banyak

Daripada hanya menjalankan ujian kelajuan laman Google dengan Pagespeed Insights, anda boleh mempelbagaikan ujian kelajuan laman web anda. Melakukan ini memberikan hasil yang lebih tepat kerana memberi anda gambaran yang lebih luas tentang bagaimana kelajuan laman web anda sebenarnya.

Sebab terbesar untuk ini adalah jika anda melihat salah satu daripada mesej ini setelah mendapat keputusan ujian kelajuan laman Google anda:

 • Data Medan – Laporan Pengalaman Pengguna Chrome tidak mempunyai data kelajuan dunia nyata yang mencukupi untuk halaman ini. “
 • Ringkasan Asal – Laporan Pengalaman Pengguna Chrome tidak mempunyai data kelajuan dunia nyata yang mencukupi untuk asal ini. “

Mesej “data lapangan” berkaitan dengan fakta bahawa ujian kelajuan laman Google hanya memberi skor laman web anda berdasarkan bagaimana peranti sederhana mengakses laman web anda. Ini bermaksud sebilangan pengguna mungkin mengalami kelajuan laman web anda lebih buruk atau lebih baik daripada yang ditunjukkan oleh skor anda.

Mesej “ringkasan asal” merujuk kepada fakta bahawa ujian kelajuan laman web Google akan berusaha untuk memeriksa kelajuan laman web anda terhadap pengguna dan data dunia nyata. Tetapi kadang-kadang, laporan itu kosong dan tidak dapat menyusun laporan dengan perincian ini.

Sama ada anda melihat mesej ini atau tidak, ada baiknya anda menguji kelajuan laman web anda dengan pelbagai alat ujian kelajuan laman web. Tetapi, sangat penting jika anda melihat salah satu daripada mesej ini dalam hasil ujian kelajuan laman web Google anda.

Jalankan Ujian Kelajuan Tapak Berkali-kali

Salah satu titik ujian kelajuan laman web yang sering diabaikan selain menggunakan pelbagai alat adalah anda perlu menganalisis laman web anda berkali-kali, kemudian rata-rata hasilnya.

Ini benar sama ada anda memutuskan untuk menjalankan ujian kelajuan laman web Google atau jika anda menjalankan ujian kelajuan laman web dengan alat lain.

Menjalankan ujian sekali tidak cukup kerana prestasi laman web anda boleh berubah-ubah dari minit ke minit dan detik ke detik.

Contohnya, jika anda tiba-tiba mendapat kemasukan lalu lintas, keputusan ujian kelajuan laman web anda akan sangat berbeza.

Itulah sebabnya sangat penting untuk tidak hanya menggunakan banyak alat ujian kelajuan laman web, tetapi juga penting untuk menguji laman web sekurang-kurangnya 10 kali, jika tidak lebih. Kemudian, rata-rata hasil untuk gambaran yang lebih tepat mengenai prestasi kelajuan laman web anda.

Sekiranya alat ujian kelajuan laman web yang Anda gunakan juga memiliki kemampuan untuk menguji kelajuan laman web anda dari beberapa lokasi pelayan, ulangi ujian beberapa kali dari setiap pelayan yang tersedia.

Ini membantu anda melihat prestasi laman web anda di seluruh dunia dan bukan hanya di tempat pelayan anda berada. Kelajuan laman web anda hampir menjadi lebih cepat apabila anda menguji lebih dekat ke pelayan anda. Itulah sebabnya sangat mustahak untuk menguji dari beberapa lokasi jika anda boleh.

Oleh itu, luangkan masa sekarang untuk menjalankan beberapa lagi ujian kelajuan laman Google dan buat purata sebelum meneruskannya.

Contoh laman web ujian mempunyai skor kelajuan laman web purata 78.21 untuk telefon bimbit dan 96.17 untuk komputer meja.

Penanda Aras Kelajuan Laman Web dengan Alat Uji Kelajuan Tapak Pelbagai

Terdapat banyak alat premium yang tersedia untuk membuat ujian kelajuan laman web yang mendalam. Tetapi, anda juga boleh menggunakan alat ujian kelajuan laman web percuma Pingdom dan GTmetrix.

Kedua-dua alat percuma mempunyai batasannya, tetapi itulah sebabnya menggunakan kedua-dua alat ujian kelajuan laman web ini bersama dengan ujian kelajuan laman Google dapat sangat membantu.

Sekiranya anda mempunyai akses ke alat ujian kelajuan laman web yang premium dan mantap, teruskan dan gunakannya. Jika tidak, anda boleh terus menggunakan pilihan percuma ini.

Kelajuan Laman Web Penanda Aras dengan Pingdom

Salin URL laman WordPress anda seperti yang dijelaskan sebelumnya dan pergi ke Alat ujian kelajuan laman web pingdom.

Untuk memulakan penanda aras kelajuan laman web, tampal alamat laman web anda ke URL bidang, pilih lokasi pelayan untuk memulakan ujian dari, dan klik Mulakan Ujian.

Alat ujian kelajuan laman web pingdom untuk penanda aras kelajuan laman web sebelum menerapkan strategi pengoptimuman WordPress
Masukkan URL anda dan mulakan ujian kelajuan laman web.

Tunggu sebentar sehingga hasilnya dimuat. Buat catatan skor, kemudian jalankan ujian lain. Setelah anda menguji laman web anda dari lokasi pelayan yang berbeza sekurang-kurangnya 10 kali setiap satu, rata-rata kelajuan dari setiap lokasi.

Dalam keputusan ujian kelajuan laman web, anda akan melihat skor keseluruhan dari 100% bersama dengan nilai huruf yang sesuai.

Ini diikuti oleh total ukuran halaman yang dimuat, waktu pemuatan, dan jumlah permintaan yang dibuat.

Terdapat juga perincian yang lebih khusus yang disenaraikan di bawah ringkasan keputusan ujian kelajuan laman web penanda aras anda.

Contoh keputusan ujian kelajuan laman web untuk kelajuan penanda aras laman web
Purata keputusan ujian kelajuan laman web Pingdom anda untuk penanda aras kelajuan laman web.

Contohnya kelajuan laman ujian sebelum pengoptimuman WordPress berkisar antara 1.5 s dari lokasi pelayan tempatan hingga 3.3 s untuk pelayan di seberang dunia.

Penanda Aras Kelajuan Laman Web dengan GTmetrix

Sekarang setelah anda memperoleh keputusan purata keputusan kelajuan laman Pingdom, anda boleh beralih ke kelajuan penanda aras laman web dengan GTmetrix. Ini adalah satu lagi pilihan percuma.

Pergi ke halaman ujian kelajuan laman GTmetrix dan masukkan URL anda di medan yang sesuai. Kemudian, klik Uji laman web anda butang.

Laman web GTmetrix untuk penanda aras kelajuan laman web sebelum strategi pengoptimuman WordPress diterapkan
Tampal alamat laman web anda ke dalam medan URL dan mulakan ujian kelajuan laman web.

Selepas beberapa saat, hasil untuk penanda aras kelajuan laman web akan dipaparkan. Anda akan melihat nilai dua huruf dipasangkan dengan peratusan, masa yang diperlukan untuk memuatkan halaman sepenuhnya, jumlah ukuran halaman, dan jumlah permintaan yang dipanggil.

Semasa anda menatal ke bawah, butiran ini dipecah lebih jauh. Anda boleh menggunakan data ini untuk menyelesaikan masalah fokus tertentu untuk mempercepat WordPress dengan taktik pengoptimuman WordPress.

Hasil contoh alat ujian kelajuan laman GTmetrix sebelum pengoptimuman WordPress
Setelah keputusan ujian kelajuan laman web anda muncul, anda dapat melihat perincian lebih lanjut.

Jangan lupa jalankan ujian kelajuan laman web ini beberapa kali dan kemudian nilaikan skor kelajuan untuk hasil yang lebih tepat.

Laman contoh rata-rata kelajuan halaman 2.6s untuk masa dimuat sepenuhnya.

Langkah 2: Strategi Asas untuk Mempercepat WordPress


Sekarang kerana anda telah menanda aras kelajuan laman web anda, anda dapat mengikuti langkah-langkah yang digariskan di bawah ini untuk mempercepat WordPress dengan strategi pengoptimuman WordPress.

Penting untuk diperhatikan bahawa bergantung pada hos anda, ujian laman web penanda aras anda mungkin kelihatan berbeza daripada keputusan ujian kelajuan laman web yang ditunjukkan di atas.

Bercakap mengenai hosting, terdapat banyak faktor asas yang mempengaruhi masa memuatkan laman WordPress anda. Berikut adalah faktor asas lain untuk kelajuan laman web.

1) Hosting yang boleh dipercayai

Hosting adalah tempat laman web anda wujud. Perabot rumah anda seperti laman web anda dan rumah anda seperti rancangan hosting anda. Sekiranya rumah anda tidak dibina dengan asas yang kukuh dengan bahan yang boleh dipercayai, perabot anda boleh jatuh tepat di lantai. Idea yang sama berlaku untuk hosting.

Mendapatkan hosting yang boleh dipercayai adalah salah satu faktor asas yang dapat menentukan kelajuan laman web anda.

Tidak ada dua tuan rumah yang serupa. Sebilangannya lebih baik daripada yang lain dalam hal persembahan.

2) Sumber Hosting yang Ada

Apabila anda mencari penyedia hosting yang boleh dipercayai, pastikan anda juga memilih rancangan yang mencukupi yang merangkumi sumber yang mencukupi untuk laman web anda.

Sekiranya laman web anda terlalu besar untuk rancangan anda, laman web anda akan mengalami gangguan sekejap-sekejap. Ini juga boleh menyebabkan penurunan kelajuan laman web anda secara dramatik.

Sebagai peraturan umum, jika laman web anda menggunakan sekitar 90% sumber pelayan anda secara konsisten pada waktu tertentu, sudah waktunya untuk meningkatkan rancangan hosting anda.

Atau, lakukan beberapa penyelesaian masalah atau cari hos yang lebih dipercayai jika laman web anda tidak cukup besar untuk menjamin kelajuan yang perlahan. Sebabnya adalah bahawa ini adalah petunjuk prestasi pelayan yang buruk.

3) Bilangan Plugin Terpakai

Semakin banyak plugin yang anda pasang di laman WordPress anda, semakin banyak menyebabkan laman web anda menjadi kembung. Ini kerana lebih banyak sumber rancangan hosting anda digunakan untuk menjalankan laman web anda apabila anda memuatkan laman web anda dengan pemalam.

Lebih kurang, penyedia hosting yang boleh dipercayai dapat meningkatkan prestasi dengan ketara sehingga anda dapat memasang lebih dari 10 plugin dengan selesa.

Pada masa yang sama, jika anda menggunakan hosting bersama, maka 10 pemalam pastinya terlalu banyak pemalam. Sebaliknya, jika anda mempunyai cloud, VPS, atau hosting khusus yang boleh dipercayai, maka 10 plugin hampir tidak merosakkan.

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada sepuluh pemalam, cuba hilangkan beberapa pemalam. Sekiranya anda memasang pemalam atau tema yang tidak diaktifkan dan anda tidak mahu menggunakannya, nyahpasangnya.

Atau, cari alternatif yang dapat mengatasi tugas tambahan di mana anda pada asalnya menggunakan pemalam lain. Pastikan plugin tersebut dikodkan dengan bersih.

4) Nyahpasang Tema dan Plugin Kembung

Bercakap mengenai kod bersih, adalah penting bahawa pemalam dan tema yang anda gunakan dikodkan dengan bersih. Sekiranya tidak, itu akan menyebabkan laman web kembung dan penurunan kelajuan laman web anda.

Sekiranya anda tidak biasa dengan kod dan anda tidak akan tahu bagaimana untuk mengetahui apakah plugin atau tema dikodkan dengan bersih, cuba lihat ulasan dan maklum balas. Mereka kadang-kadang boleh membantu.

Anda juga boleh mencari cadangan dari blog dipercayai yang mendidik topik WordPress.

Sekiranya anda mendapati anda menggunakan tema atau plugin yang kembung, nyahpasangnya.

5) Pengoptimuman Pangkalan Data

Dengan semangat yang sama, anda juga harus membersihkan pangkalan data anda dari semakan lama dan komen spam yang tidak lagi anda perlukan. Adakah anda pernah memerlukan spam?

Pilihan percuma yang hebat untuk mengoptimumkan pangkalan data anda termasuk: Mengoptimumkan Pangkalan Data, WP-Optimumkan, dan Pembersih Pangkalan Data Lanjutan.

6) Buang Kod atau Skrip yang Buruk dan Tidak cekap

Seiring dengan yang sama, jika anda memasang beberapa skrip atau menambahkan kod yang tidak cekap atau kembung, hapus skrip tersebut. Sekiranya anda memerlukannya, cari alternatif yang lebih baik.

Untuk memeriksa sama ada kodnya bersih, langkah pertama mengesahkannya. Anda boleh mengesahkan kod anda secara percuma menggunakan yang percuma Perkhidmatan Pengesahan Markup W3C.

7) Bilangan Panggilan API

Sekiranya anda menggunakan banyak plugin yang membuat panggilan API pihak ketiga, mereka mungkin mengurangkan laman web anda dan menggunakan terlalu banyak sumber. Ini membawa kepada penurunan kelajuan laman web.

Plugin jenis ini kelihatan seperti yang memaparkan suapan media sosial anda, misalnya.

Anda boleh menyahpasang plugin dan skrip yang membuat banyak panggilan API. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan API Transien WordPress untuk cache API jika anda tidak takut menyentuh kod. Dalam kebanyakan kes, cache seperti ini dapat dilakukan dengan selamat.

8) Optimumkan Imej dan Caching

Semasa anda memuat naik gambar ke laman WordPress anda, pastikan anda menggunakan ukuran yang betul yang digunakan oleh tema anda untuk memaparkannya. Sekiranya gambar anda lebih besar daripada dimensi yang diperlukan, gambar perlu diubah ukurannya ketika halaman dimuat.

Ini menggunakan lebih banyak sumber pelayan anda dan melambatkan kelajuan laman web anda. Menambah cache halaman dan Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN) ke laman web anda akan mengurangkan kerosakan dengan ketara. Tetapi, menggunakan ukuran gambar yang betul yang anda perlukan adalah lebih baik.

Semasa anda menggunakannya, pastikan gambar anda dikompres dengan betul. Anda boleh menggunakan pemalam pengoptimuman gambar. Tetapi, jika anda menyimpan fail gambar anda dengan betul, anda boleh mempengaruhi kelajuan laman web anda lagi.

Sebagai peraturan umum, simpan gambar anda dalam format .JPG untuk foto dan format .PNG untuk ilustrasi dan tangkapan skrin laman web. Anda akan melihat pengurangan saiz fail. Ini bermaksud kurang untuk laman web anda memuat atau menyimpan cache yang dapat membantu dengan kelajuan laman web anda.

Tujuannya adalah untuk mengurangkan ukuran fail gambar. Oleh itu, jika menyimpan tangkapan skrin sebagai .JPG memberikan hasil yang lebih baik, sebagai contoh, lakukan sebaliknya.

Untuk perincian, lihat Cara Mempercepat WordPress.

9) Kemas kini dan Selamatkan WordPress

Serangan DSoS dan brute force menghantar lalu lintas yang tidak diingini ke laman web anda daripada penggodam. Mereka menggunakan lebar jalur rancangan hosting anda. Sebaliknya, ini memberi kesan negatif kepada kelajuan laman web anda dan bahkan boleh mengetepikan laman web dan pelayan anda di luar talian.

Menyimpan plugin, tema, skrip, dan inti WordPress anda secara berkala membantu memerangi ancaman keselamatan ini dan lain-lain yang merosakkan kelajuan laman web anda. Tidak ketinggalan, keselamatan keseluruhan laman web anda.

Di luar itu, pastikan anda memasang plugin keselamatan yang kukuh untuk membantu mengurangkan beban di laman web anda dan juga mengamankannya.

Lihat Cara Mengamankan WordPress (2020) untuk maklumat lanjut.

10) Jangan Gunakan Ciri Carian WordPress

Aspek kelajuan laman web yang sering tidak diketahui adalah ciri carian WordPress terbina dalam. Ia tidak cekap dan dapat mengurangkan berat laman web anda.

Sekiranya carian adalah bahagian penting dari laman web anda, anda dapat mempercepat WordPress dengan menggunakan indeks carian khusus. Pencarian Elastik atau Carian Solr untuk WordPress kedua-duanya adalah pilihan yang sangat baik.

Cadangan Penting Lain

Terdapat banyak strategi asas lain untuk mempercepat WordPress dan untuk pengoptimuman WordPress.

Beberapa di antaranya termasuk menaik taraf ke HTTP / 2, mengaktifkan pemampatan Gzip, dan mematikan pautan panas.

Langkah 3: Pengoptimuman WordPress untuk Mempercepat WordPress


Perlu juga disebutkan bahawa bergantung pada ukuran laman web anda, beberapa strategi mungkin tidak membantu seperti yang lain.

Contohnya, jika laman web anda tidak mempunyai banyak gambar atau kandungan, cache halaman dan pengoptimuman gambar mungkin tidak banyak mempengaruhi laman web anda. Itu tidak bermaksud bahawa ia tidak akan melakukan apa-apa, hampir tidak seperti yang dilakukan untuk laman web yang penuh dengan kandungan.

Begitu juga, jika anda tidak mendapat banyak lalu lintas dan laman web anda cukup asas, CDN tidak akan memberi kesan yang besar terhadap kelajuan laman web anda.

Oleh itu, cubalah strategi pengoptimuman WordPress yang anda fikir akan membantu mempercepat WordPress untuk keadaan tertentu anda.

Memasang dan Mengkonfigurasi Jumlah Cache W3

Beberapa kaedah terbaik pengoptimuman WordPress untuk mempercepat WordPress termasuk meminimumkan dan menggabungkan fail serta menangguhkan pemuatan JavaScript, dan fail CSS, dan menerapkan beberapa jenis caching.

Terdapat banyak pemalam yang boleh menyelesaikan tugas ini jika anda tidak mahu menyentuh kod. Salah satu pilihan terbaik adalah menggunakan percuma Pemalam W3 Total Cache.

Memasang W3 Total Cache untuk Pengoptimuman WordPress

Untuk memasangnya, log masuk ke laman WordPress yang dihoskan sendiri. Kemudian, pergi ke Pemalam> Tambah Baru dalam menu di sebelah kiri.

Di bar carian menuju sudut kanan atas, masukkan “W3 Total Cache.” Tunggu sebentar sehingga pemalam muncul dalam hasil.

Seterusnya, klik Pasang butang di sebelah nama pemalam.

Halaman pemalam
Pasang plugin W3 Total Cache.

Setelah dipasang, butang akan berubah menjadi paparan Aktifkan atau Aktifkan Rangkaian jika anda menghidupkan Multisite. Klik padanya.

Halaman pemalam
Aktifkan pemalam untuk memulakan proses pengoptimuman WordPress.

Konfigurasi Asas untuk W3 Jumlah Cache

Setelah W3 Total Cache dipasang dan diaktifkan, sudah tiba masanya untuk mula mengkonfigurasinya sehingga siap menerapkan strategi pengoptimuman WordPress di bawah ini untuk mempercepat WordPress.

Di menu di papan pemuka pentadbir anda, pergi ke Prestasi> Tetapan Umum.

Klik syarat penggunaan dan dasar privasi pautan dalam mesej pentadbir dan membacanya. Sekiranya anda baik-baik saja dengan segalanya, klik Terima butang.

Kemudian, klik Aktifkan butang di sebelah Mod pratonton di bawah Am bahagian. Ini adalah langkah sementara untuk menguji tetapan dengan selamat. Walaupun begitu, anda harus mengujinya di persekitaran pementasan sebelum laman langsung anda.

Halaman tetapan sebelum pengoptimuman WordPress bermula
Terima syarat dan aktifkan mod pratonton.

Setelah selesai, pilih Aktifkan kotak di sebelah Cache Halaman. Kemudian, klik Simpan semua tetapan butang.

Pratonton dan Uji Perubahan Anda

Sekarang, anda perlu memastikan bahawa laman web anda masih berfungsi seperti yang diharapkan. Untuk melakukan ini, klik pada Pratonton butang di Am bahagian.

Sekiranya semuanya kelihatan baik, anda boleh teruskan. Jika tidak, matikan pilihan dengan mencentang Aktifkan kotak, kemudian simpan semua perubahan sekali lagi.

Halaman tetapan umum
Pratonton perubahan anda sebelum meneruskan.

Langkah 4: Cara Mempercepat WordPress sebanyak Tiga Kali atau Lebih


Berikut adalah cadangan yang merupakan krim tanaman untuk pengoptimuman WordPress untuk mempercepat WordPress menggunakan W3 Total Cache.

Bukan bermaksud anda tidak harus menerapkan nasihat di atas, tetapi ini adalah kemenangan cepat yang kemungkinan besar akan memberi kesan yang besar pada pelbagai saiz dan jenis laman web.

Strategi ini sahaja dapat meningkatkan kelajuan laman web anda tiga kali ganda, jika tidak lebih.

Harap maklum: Sekiranya penyedia hosting anda sudah menggunakan beberapa strategi pengoptimuman WordPress ini untuk mempercepat WordPress, maka langkau langkah-langkah yang sesuai di bawah.

Mungkin juga penting untuk diperhatikan bahawa anda dapat mengubah tetapan ini sesuai dengan keperluan anda. Pastikan untuk mengujinya dengan teliti sebelum menyebarkannya di laman web langsung.

1) Minimumkan dan Gabungkan Fail Anda

Meminimumkan dan menggabungkan (menggabungkan) fail dapat membantu mempercepat masa muat halaman WordPress.

Ini bermaksud membuang ruang dan watak yang tidak diperlukan dari fail untuk meminimumkannya. Kerana anda membuang struktur yang bermanfaat untuk mengatur kod sehingga lebih mudah dibaca oleh seseorang, komputer tidak memerlukannya untuk memahaminya dan memprosesnya.

Oleh itu, membuang watak dan spasi ini bermaksud kurang yang perlu dimuat semasa halaman dikunjungi.

Gabungan bermaksud menggabungkan fail yang serasi yang dipanggil di halaman. Ini mengurangkan jumlahnya sehingga hanya satu atau beberapa fail yang harus dimuat dan bukannya jumlah fail yang lebih awal dipanggil.

Menggunakan kedua-dua strategi pengoptimuman WordPress ini menggunakan sumber yang lebih sedikit untuk memuatkan halaman. Ini bermakna anda dapat mempercepat WordPress.

Untuk melakukan ini, pergi ke Prestasi> Tetapan Umum di papan pemuka pentadbir anda.

Halaman tetapan umum
Dayakan pengurangan dalam tetapan umum.

Mesej akan muncul yang menanyakan kepada anda jika anda setuju untuk mengaktifkan pengecilan kerana anda sedar bahawa ia boleh merosakkan laman web anda. Oleh kerana mod pratonton diaktifkan, fail anda dapat diuji sebelum anda menerapkan perubahan. Teruskan dan klik Saya Memahami Risiko.

Kemudian klik Simpan semua tetapan. Klik Pratonton butang seperti yang disebutkan di atas untuk menguji perubahan.

Sekiranya ada yang tidak kena, hapus centang kotak aktifkan dan simpan tetapannya. Sekiranya semuanya berfungsi, pergi ke Prestasi> Minit.

Minimumkan halaman tetapan
Tandai kotak untuk mengaktifkan pengekalan HTML.

Pergi ke HTML & XML bahagian dan periksa Aktifkan kotak, kemudian pada Simpan semua tetapan butang.

Pratonton perubahan untuk memastikan semuanya berfungsi. Matikan pilihan ini jika ada masalah. Jika tidak, teruskan dengan mengklik Aktifkan kotak untuk CSS meminimumkan tetapan pilihan.

Minimumkan halaman
Dayakan pilihan pengurangan CSS.

Simpan, kemudian pratonton perubahan anda untuk memastikan semuanya masih berfungsi.

2) Menangguhkan Pemuatan JavaScript

Semasa anda menjalankan ujian kelajuan laman Google atau ujian kelajuan laman web dengan alat lain, anda mungkin telah melihat cadangan yang biasa setelah hasil awal.

Cadangan seperti:

 • Keluarkan JavaScript yang menyekat render
 • Tunda penghuraian JavaScript
 • Hapuskan sumber yang menyekat render

Yang berkaitan dengan ini adalah perlunya menangguhkan penghuraian (atau pemuatan) JavaScript.

Menghuraikan mengambil kod yang dapat dibaca manusia dan menerjemahkannya ke dalam bahasa yang dapat dibaca dan difahami oleh pelayan. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai menguraikan JavaScript.

Selalunya, fail JavaScript diatur untuk dimuat pada awal proses ketika pengguna mengunjungi halaman. Sebilangan fail sangat penting untuk dimuat terlebih dahulu kerana mengandungi atau mengarahkan elemen kritikal halaman.

Fail JavaScript yang lain tidak begitu penting dan boleh dimuat kemudian tanpa membuang kandungan dan fungsi utama halaman.

Fail yang kurang penting ini cuba dimuat menjelang permulaan proses dan akhirnya membuat kesesakan log yang melambatkan kelajuan laman web. Tetapi, jika anda menetapkannya untuk dimuat di kemudian hari, anda boleh mempercepat WordPress.

Ringkasnya, inilah yang dimaksudkan untuk menangguhkan pemuatan atau penghuraian JavaScript.

Untuk melakukan ini, pergi ke Prestasi> Minit di papan pemuka pentadbir anda.

Di bawah JS bahagian, periksa Aktifkan kotak di sebelah JS meminimumkan tetapan. Ini akan mengurangkan fail JavaScript.

Untuk menangguhkannya, klik pada sebelum ini kotak lungsur. Pilih Tidak menyekat menggunakan “async” pilihan.

Ini akan memuatkan fail secara tidak segerak. Kedua-dua fail JavaScript akan dimuat dan dilaksanakan pada masa yang sama seperti halaman yang lain.

Kemudian, pilih Tidak menyekat menggunakan “penangguhan” dalam kotak lungsur untuk Selepas pilihan.

Minimumkan halaman
Anda boleh menangguhkan fail JavaScript semasa mengecilkannya.

Simpan, pratonton, dan uji perubahan anda sebelum meneruskan.

3) Menambah Jenis Caching Tambahan

Terdapat juga jenis caching lain yang dapat Anda gunakan ke laman web anda dengan W3 Total Cache: objek, dan cache pangkalan data. Ini tidak diaktifkan secara lalai.

Objek Caching

Objek caching berlaku ketika pertanyaan pangkalan data dipanggil dan hasilnya dimuat di halaman ketika dikunjungi. Hasilnya disimpan dalam cache memori.

Kerana WordPress cenderung memiliki banyak kandungan dinamik yang bergantung pada banyak pertanyaan pangkalan data untuk dimuat, mendapatkan banyak lalu lintas dengan cepat dapat menggunakan banyak sumber pelayan. Menyimpannya dengan ketara dapat membantu mempercepat WordPress untuk situasi lalu lintas tinggi.

Untuk mengaktifkan cache objek dengan W3 Total Cache, pergi ke Prestasi> Tetapan Umum dan tatal ke bawah ke Objek Caching bahagian.

Periksa Aktifkan kotak untuk Cache Objek, kemudian simpan perubahan anda, diikuti dengan melihat dan mengujinya.

Halaman tetapan umum
W3 Total Cache merangkumi pilihan untuk cache objek.

Mungkin juga perlu diketahui bahawa anda juga boleh memasang Memcached pada pelayan anda dan konfigurasikannya dalam W3 Total Cache.

Memcached adalah jenis objek caching dan anda boleh memilihnya di Kaedah Cache Objek kotak lungsur setelah dipasang. Walaupun, ini di luar ruang lingkup artikel ini.

Pangkalan Data Caching

Anda juga boleh menghidupkan cache pangkalan data. Ini adalah pilihan yang bagus jika cache objek tidak akan berfungsi untuk keadaan tertentu anda. Ia juga sesuai jika laman web anda lebih besar kerana secara dramatik dapat membantu anda mencapai matlamat untuk mempercepat WordPress tiga kali ganda atau lebih.

Pangkalan data caching menyimpan hasil pangkalan data ke memori (cache) sehingga saat berikutnya halaman dimuat dan hasilnya diperlukan, mereka dapat dilayani dari cache. Melakukan ini jauh lebih cekap dan dapat menjimatkan banyak sumber pelayan.

Hasilnya, ia dapat mempercepat WordPress dengan ketara.

Untuk mengaktifkannya, pergi ke Prestasi> Tetapan Umum di papan pemuka pentadbir anda.

Di bawah Cache Pangkalan Data, periksa Aktifkan kotak untuk Cache Pangkalan Data pilihan.

Tetapan umum
Mengaktifkan cache pangkalan data dalam tetapan umum W3 Total Cache.

Pastikan untuk menyimpan perubahan anda, kemudian pratonton dan uji.

4) Menonaktifkan Mod Pratonton dan Menggunakan Perubahan

Apabila anda telah menambahkan semua strategi pengoptimuman WordPress yang anda ingin bantu mempercepat WordPress, anda boleh mematikan mod pratonton dan menerapkan perubahan yang anda buat secara rasmi.

Pergi ke Prestasi> Tetapan Umum dan bawah Am, klik Lumpuhkan butang.

Halaman tetapan umum
Lumpuhkan mod pratonton.

Kemudian, klik Simpan semua perubahan butang.

Setelah selesai, anda perlu memasukkan semula tetapan yang sama sekali lagi. Kemudian, klik Simpan Tetapan & Kosongkan Cache butang di seberang Simpan semua perubahan butang.

Adakah Pengoptimuman WordPress Mempercepat WordPress sebanyak 300%?

Setelah menerapkan strategi pengoptimuman WordPress ini untuk membantu mempercepat WordPress, jalankan ujian kelajuan laman Google yang lain, dan juga ujian kelajuan laman web dengan alat lain yang disebutkan.

Jalankan ujian beberapa kali dan buat purata.

Skor purata akhir untuk laman web ujian menjanjikan dengan purata 98% untuk mudah alih dan 99.5% untuk laman web desktop dengan ujian kelajuan laman Google.

Ujian kelajuan laman web Google baru setelah strategi pengoptimuman WordPress diterapkan
Salah satu hasil ujian kelajuan laman Google setelah pengoptimuman WordPress.

Alat ujian kelajuan laman web lain rata-rata pada jumlah masa memuat halaman 900ms.

Hasil contoh alat ujian kelajuan laman GTmetrix baru setelah strategi pengoptimuman WordPress diterapkan
Salah satu hasil dari GTmetrix setelah menerapkan strategi untuk mempercepat WordPress.

Secara keseluruhan, laman web ujian mempunyai rata-rata tiga kali kelajuan laman web dan kadang-kadang lebih tinggi.

Kesimpulannya

Jadi, di sana anda memilikinya. Anda boleh mempercepat laman web anda sekurang-kurangnya tiga kali dengan petua yang dicuba dan benar ini. Ini sangat mustahak kerana kelajuan laman web adalah faktor dalam ranking hasil carian.

Semuanya bermula dengan penanda aras harta kelajuan laman web sebelum menerapkan strategi kelajuan halaman.

Adakah kelajuan penanda aras laman web berfungsi dengan baik untuk anda? Adakah anda berjaya mempercepat laman web anda? Dengan berapa? Adakah anda mempunyai sebarang pertanyaan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me