Panduan FTP WebHostingHub

Protokol Pemindahan Fail, atau FTP, adalah kaedah yang disukai oleh banyak pereka web ketika memuat naik, memuat turun fail dari akaun hosting anda dan mengurus laman web anda.

Apakah Asas FTP?

 •  Host FTP – ini adalah simpanan fail anda
 •  Peringatan: Sekiranya domain Hab Hosting Web anda diarahkan ke pelayan nama mereka, maka itu mestilah host FTP anda.
 •  Nama pengguna FTP – ia terdiri daripada nama pengguna cPanel anda atau nama pengguna lain dari akaun lain
 • Kata laluan FTP – ia boleh menjadi kata laluan khusus yang dibuat khusus untuk akaun FTP anda, atau kata laluan cPanel anda, jika kata laluan FTP anda belum diproses.

Terdapat juga tetapan alternatif, dan ini adalah:

 • Mod Pasif: Jika anda menghadapi masalah atau masalah menyambung melalui FTP, aktifkan Mod Pasif. Ini adalah tetapan yang berkaitan dengan keselamatan, dan jika anda berada di belakang firewall, anda mungkin perlu menggunakannya.
 • Port: Terdapat port lalai untuk trafik FTP. Dalam kebanyakan program FTP, port 21 adalah tetapan lalai, dan anda tidak perlu menentukannya. Sekiranya anda diminta untuk nombor port, masukkan 21.
 • Bagaimana seseorang boleh menghubungkan laman webnya ke FTP?
 • Perisian FTP – contohnya adalah FileZilla, iWeb, SmartFTP, dan Dreamweaver
 • Pelanggan FTP – contohnya adalah FTPclient dan CuteFTP

Ke mana fail yang dimuat naik?

Sebaik sahaja anda mempunyai Protokol Pemindahan Fail, anda bersedia memuat naik laman web dan semua fail anda. Tetapi ke mana fail yang anda muat naik?

 • Ke Domain Utama – jika anda hanya memiliki satu domain, fail akan masuk atau dimuat naik terus ke root dokumen pada domain utama tersebut. Akar dokumen diperlukan kerana itulah semua domain akan mempunyai satu. Tetapi jika anda mempunyai beberapa domain, fail anda akan dimuat ke domain utama lalai anda. Gambar pertama yang dimuat naik adalah halaman indeks laman web anda yang akan menggantikan gambar lalai “Hello there” WebHostingHub.
 • Untuk domain Tambah dan Sub – apabila akan ada domain yang baru ditambahkan, akan ada folder yang dibuat secara automatik untuk domain tersebut. Nama folder domain baru ini akan sama persis dengan nama domain terakhir. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan menukar nama folder untuk memudahkan memuat naik fail yang lebih mudah, lebih mudah dan lebih teratur.

Langkah Membuat Akaun FTP

Hanya ada 3 langkah mudah untuk membuat Akaun Protokol Pemindahan Fail anda sendiri:

 • Pertama: Log masuk ke cPanel, kemudian pergi ke “Files” dan klik “FTP Accounts”.
 • Seterusnya: Anda kemudian akan dipautkan ke akaun FTP anda. Pergi ke pilihan “Direktori” dan kemudian ketik satu garis miring ke hadapan untuk membolehkan seseorang mengakses penuh ke akaun FTP anda. Tetapi jika anda hanya ingin memberikan akses hanya ke fail atau domain tertentu, maka gunakan “public_html” sebagai Direktori.
 • Terakhir: Klik “Buat Akaun FTP”.

Apabila anda sudah membuat akaun FTP, dan menyelesaikannya, fail yang dimuat naik terlebih dahulu akan melalui indeks dokumen sebagai root dokumen yang menerima fail yang dimuat. Indeks direktori mesti diubah atau diubah menjadi tetapan lalai untuk membolehkan pemuatan fail masuk ke pelbagai laman web.

Memberi akses FTP kepada pengguna lain

Mungkin ada keperluan untuk anda berkongsi akaun FTP anda atau memberi pengguna lain untuk mengaksesnya. Sebagai contoh, anda mempunyai pereka laman web yang memerlukan akses FTP untuk memuat naik fail atau akaun anda, atau pelanggan yang mungkin memerlukan akses FTP untuk memuat naik dokumen atau data besar. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan dan tidak bijaksana untuk memberikan nama pengguna dan kata laluan cPanel anda kerana dengan demikian, ia akan memberi mereka akses penuh ke akaun FTP anda yang membolehkan mereka mengesahkannya dengan Web Hosting Hub dan berpura-pura seolah-olah dia adalah pemilik akaun . Sebaliknya, anda boleh membuat akaun FTP lain yang hanya mempunyai akses ke folder yang ditentukan oleh pelanggan atau pereka web.
Membuat akaun FTP tambahan adalah idea yang bagus kerana sangat membantu menjaga keselamatan akaun anda. Dengan akaun FTP yang baru ditambahkan, hanya folder tertentu atau diminta yang dapat diakses oleh pelanggan atau pengguna lain, tanpa mempertaruhkan fail dan dokumen penting anda yang lain atau bahkan keseluruhan akaun FTP utama anda. Sebagai contoh, anda mungkin ingin memberikan akses kepada pereka web anda ke public_html anda (di mana semua fail laman web anda berada atau disimpan), namun anda tidak mahu dia mendapat akses penuh ke seluruh akaun atau laman web anda. Pelanggan anda mungkin secara tidak sengaja menghapus dokumen penting, atau mereka mungkin menemui fail konfigurasi peribadi yang tidak sepatutnya. Sebagai gantinya, anda boleh memberi pengguna SyarikatX akses kepada public_html / CompanyX anda, di mana mereka boleh memuat naik fail dan dokumen mereka tanpa mengakses akaun anda dan mencegah kerosakan pada laman web anda yang ada.
Anda juga dapat melihat, melakukan pengubahsuaian, atau bahkan menghapus akaun FTP yang telah dibuat. Ini berguna jika anda tidak lagi mengingati nama pengguna, perlu menukar kata laluan atau menghapus akaun FTP jika tidak diperlukan lagi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me