Tutorial PrestaShop

Tutorial Prestashop untuk Pemula

Terdapat banyak cara untuk membuat kedai dalam talian. Dari WooCommerce melalui Shopify, bakal jurujual dalam talian mempunyai banyak alat untuk memulakannya. Dalam tutorial PrestaShop ini, anda akan mengenali satu lagi.

Sekiranya anda tidak tahu, Kedai Presta adalah perisian yang boleh anda muat turun dan pasang di pelayan anda untuk membuat kedai dalam talian. Oleh itu, ia sangat serupa dengan Magento, yang merupakan satu lagi penyelesaian eCommerce yang dihoskan sendiri.

Dalam tutorial berikut, kita akan menyelami topik PrestaShop dengan lebih mendalam. Kami akan membincangkan tentang apa itu, cara memasang dan menyiapkannya, serta bagaimana untuk mula membina kedai dalam talian dengan PrestaShop selangkah demi selangkah.

Adakah anda sudah bersedia? Kemudian mari kita pergi.

Apa itu PrestaShop?

Sebelum membincangkan cara menggunakan PrestaShop, mari kita bahas dulu. Seperti yang telah disebutkan, ini adalah penyelesaian perisian yang dirancang untuk membina laman web eCommerce.

laman web prestashop

Program ini diasaskan oleh syarikat swasta tetapi bersifat sumber terbuka. Ini bermakna, terdapat banyak rangkaian sukarelawan yang melaburkan masa, kemahiran, dan tenaga mereka untuk meningkatkan PrestaShop. Model ini juga berfungsi dengan baik untuk WordPress dan CMS sumber terbuka yang lain.

Lebih daripada 260,000 kedai mempercayai PrestaShop.

statistik penggunaan prestashop

Perisian ini dilengkapi dengan semua fungsi yang diperlukan untuk membina kedai dalam talian:

 • Urus produk, stok, pesanan dan pelanggan
 • Pembayaran, penghantaran, cukai, dan keperluan undang-undang lain
 • Pilihan pemasaran termasuk SEO, kupon, tawaran istimewa, pemasaran e-mel
 • Pelaporan terperinci mengenai semua bahagian kedai dalam talian anda
 • Cara untuk memperluas, mengantarabangsakan, dan menyesuaikan kedai anda

Yang penting untuk diperhatikan ialah walaupun PrestaShop percuma, masih ada kos yang diperlukan. Pertama sekali, anda memerlukan hosting dan domain. The Keperluan Sistem cukup normal sehingga anda tidak memerlukan sesuatu yang istimewa. PrestaShop hanya mempunyai beberapa keperluan konfigurasi yang seharusnya dapat ditampung oleh kebanyakan host.

Oleh itu, untuk mendapatkan idea mengenai kos, anda boleh melihat senarai penyedia hosting WordPress kami sebagai contoh. Juga, lihat artikel tentang cara mendaftarkan domain. Di samping itu, anda mungkin perlu membeli tema dan pemalam. Kami akan membincangkannya secara terperinci di bawah.

Akhirnya, jika anda menghadapi kesulitan, PrestaShop menawarkan banyak sokongan dalam bentuk dokumentasi, dokumen pembangun, forum, dan lebih banyak lagi.

Persediaan dan Pemasangan PrestaShop

Baiklah, sekarang kita tahu apa yang kita bicarakan, mari kita bahas cara menggunakannya. Lagipun, itulah sebabnya mengapa anda datang ke tutorial PrestaShop ini.

Seperti disebutkan, anda memerlukan hosting dan domain untuk memasang perisian. Sebagai alternatif, untuk menguji PrestaShop, anda juga boleh mengatur persekitaran tempatan dan memasangnya di komputer anda.

1. Muat turun dan Bongkar

Perkara pertama yang perlu anda lakukan semasa mendirikan kedai dalam talian dengan PrestaShop ialah memuat turun perisian. Untuk itu, pergi ke halaman muat turun rasmi.

halaman muat turun prestashop

Di sini, anda mesti memasukkan alamat e-mel anda, menerima terma dan syarat, dan kemudian tekan butang merah jambu besar. Ini akan memulakan muat turun.

Setelah selesai, anda akan mempunyai fail zip yang perlu dibongkar. Di dalamnya akan terdapat tiga item: a index.php fail, fail lain dipanggil Pasang_Prestashop.html, dan fail zip. Kami akan kembali kepada perkara ini tidak lama lagi.

2. Buat Pangkalan Data

Perkara seterusnya yang perlu kita lakukan ialah membuat pangkalan data. Seperti penyelesaian perisian lain seperti Joomla, Drupal, dan WordPress, laman PrestaShop terdiri daripada dua bahagian: sistem fail dan pangkalan data. Yang terakhir mengandungi semua data penting seperti kandungan, teks, pengguna, dan hubungan kandungan. Perisian PrestaShop itu sendiri menyimpan gambar anda dan fail yang diperlukan untuk memaparkan kandungan yang diambil dari pangkalan data.

Cara anda membuat pangkalan data akan bergantung pada penyedia hosting. Banyak menggunakan program seperti phpMyAdmin. Sekiranya pembekal anda menggunakan cPanel, baca ini.

phpMyAdmin

Anda akan memerlukan empat perkara:

 1. Nama pangkalan data
 2. Nama pengguna untuk pangkalan data itu dengan hak akses penuh
 3. Nama host untuk lokasi pangkalan data (selalunya ia adalah localhost)
 4. Kata laluan untuk nama pengguna tersebut

Tuliskan di suatu tempat, kami akan menggunakannya tidak lama lagi.

3. Muat naik Fail dan Mulakan Memasang PrestaShop

Setelah anda mempunyai pangkalan data, sudah tiba masanya untuk memuat naik fail ke pelayan anda dan memulakan pemasangan. Untuk itu, sambungkan ke penyedia hosting anda melalui FTP, misalnya, dengan pelanggan seperti FailZilla.

Untuk melakukannya, anda memerlukan pengguna FTP, kata laluan, dan alamat pelayan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai FileZilla di sini tutorial. Setelah disambungkan, cari fail yang dimuat turun dan dizip dan mulakan muat naik. Ini mungkin mengambil masa.

Setelah selesai, anda boleh memulakan pemasangan dengan pergi ke domain yang menunjuk ke pelayan tempat anda baru memuat naik fail. Ini secara automatik akan berjaya.

mulakan pemasangan

Tunggu sementara fail PrestaShop dizip.

4. Persediaan Lengkap

Selepas itu, anda akan berada di skrin ini.

ahli sihir pemasangan prestashop

Ini adalah permulaan wizard pemasangan yang memandu anda melalui pemasangan PrestaShop.

Berikut adalah langkah-langkah dan apa yang harus dilakukan dalam setiap langkah:

 1. Pilih bahasa pilihan anda dari menu lungsur turun dan tekan Seterusnya butang.
 2. Setuju dengan perjanjian lesen dan kemudian tekan Seterusnya sekali lagi untuk meneruskan.
 3. PrestaShop akan menjalankan diagnostik pendek untuk melihat apakah persekitaran pelayan anda sesuai. Betulkan sebarang amaran yang anda lihat di sini. Segarkan jika perlu untuk terus maju.
 4. Masukkan maklumat kedai anda, yang bermaksud nama kedai, kategori (mereka menyebutnya aktiviti utama), dan negara dan zon waktu tempat anda akan beroperasi. Siapkan akaun pentadbir dengan memasukkan nama depan dan belakang anda serta alamat e-mel (ini juga nama pengguna anda!). Kemudian sediakan kata laluan – dua kali – dan teruskan.
 5. Di sini, anda perlu memasukkan alamat pelayan pangkalan data, nama pangkalan data, log masuk, dan kata laluan anda. Anda juga boleh memilih awalan jadual dan mungkin ada baiknya menggunakan sesuatu yang lain daripada yang standard ps_, cth. xyz_. Uji apakah semuanya berfungsi sebagaimana mestinya dan teruskan ke langkah seterusnya.

Apabila anda sampai sejauh ini, anda akan sampai ke pemasangan yang sebenarnya. Di sini, PrestaShop akan membongkar fail, mengisi pangkalan data, dan membuat apa sahaja yang diperlukan untuk dijalankan.

pemasangan prestashop

Apabila selesai, anda akan mendapat mesej kejayaan ini.

pemasangan selesai

Seperti yang disebutkan, langkah terakhir adalah menghapus pasang folder. Anda boleh melakukannya melalui FTP seperti sebelumnya, ia terletak di direktori PrestaShop utama.

5. Log masuk dan Periksa Kedai Anda untuk Kali Pertama

Pada skrin kejayaan, anda juga akan menemui dua butang yang akan membawa anda ke bahagian belakang dan bahagian depan laman web anda. Apabila anda mengklik Cari kedai anda di sebelah kanan atau masukkan domain yang menunjuk ke pelayan di mana anda baru sahaja memasang PrestaShop, ia akan membawa anda ke bahagian depan kedai baru anda.

kedai sampel prestashop

Seperti yang anda lihat, ia sudah mempunyai reka bentuk dan beberapa kandungan palsu yang berfungsi sebagai contoh kedai siap. Rapi, betul?

Apabila anda kembali dan klik Uruskan kedai anda, ia akan membawa anda ke halaman log masuk.

halaman log masuk prestashop

Penting: Atas sebab keselamatan, PrestaShop menghasilkan alamat rawak untuk kawasan pentadbir, seperti http://yourdomain.com/admin345kjnkna. Oleh itu, pastikan anda menanda buku atau mencatatnya di suatu tempat agar dapat mencarinya kemudian!

Masukkan kelayakan yang anda buat semasa pemasangan (ingat, alamat e-mel anda adalah nama pengguna) dan tekan Log masuk. Ini membawa anda ke papan pemuka admin PrestaShop utama. Tutup pop timbul onboarding, kita akan membahas langkah-langkah seterusnya bersama-sama.

Tahniah, anda berjaya memasang PrestaShop!

Kenali Papan Pemuka PrestaShop

Apabila anda selesai dengan pemasangan, perkara pertama yang akan anda lihat ialah papan pemuka utama.

papan pemuka prestashop

Mari kita bahas apa yang ditawarkannya.

Bar teratas akan kelihatan biasa bagi pengguna WordPress. Inilah kandungannya:

 • Menu lungsur akses cepat yang boleh dikonfigurasi yang membolehkan anda mengakses tindakan penting dan bahagian kedai anda
 • Medan carian untuk mencari seluruh kedai anda
 • Butang yang berbunyi Lihat kedai saya membawa anda terus ke bahagian depan kedai web anda
 • Butang pemberitahuan yang apabila diklik menunjukkan pesanan terbaru, pelanggan baru, dan pesan kepada anda
 • Ikon piala kecil menunjukkan pencapaian anda dalam mendirikan kedai dalam talian anda
 • Akhirnya, ikon terakhir memberi anda akses untuk mengedit profil dan sumber berguna anda

Di sebelah kiri, anda mempunyai akses ke bahagian lain di kedai anda. Kami akan membincangkannya secara terperinci di bawah.

Bahagian utama skrin mengandungi banyak maklumat mengenai keadaan kedai anda dan cara memperbaikinya. Anda boleh menyesuaikan semua statistik yang anda lihat dengan mengubah jangka waktu di bahagian atas menjadi hari, bulan, atau tahun semasa atau terakhir. Anda juga dapat menetapkan jangka waktu khusus dan membandingkannya dengan yang lain seperti di Google Analytics. Sekiranya anda mengaktifkan mod demo di sudut kanan atas, ia akan mengisi semua statistik dengan nombor dummy supaya anda dapat memahami dengan lebih tepat apa kandungannya.

mod demo papan pemuka

Sebilangan besar elemen cukup jelas. Mereka memberitahu anda sama ada laman web anda terkini, jumlah pelawat, keranjang belanja, pesanan, penjualan, produk teratas, dan maklumat penting kedai lain. Di bawah Ramalan, anda boleh menetapkan matlamat untuk diri sendiri dan PrestaShop akan memberitahu anda berapa dekat anda untuk mencapainya.

Simbol gear kecil di sudut kanan atas membolehkan membuat penyesuaian terhadap bagaimana mereka memaparkan kandungan. Setelah anda mengetahui tentang modul, anda juga boleh menambahkan lebih banyak elemen seperti ini ke papan pemuka anda.

Sekiranya ada perkara ini tidak jelas, besar menolong butang di sudut kanan atas menerangkan semua yang terdapat di skrin secara terperinci. Anda dapati di hampir semua skrin di PrestaShop, jadi jika anda tersekat, di sinilah anda boleh beralih.

Buat Produk

Sudah tentu, ketika menjalankan kedai dalam talian, membuat dan mengurus produk adalah salah satu masalah yang paling penting. Di PrestaShop, anda dapati fungsi untuknya di bawah Katalog> Produk. Apabila anda mengkliknya, anda sampai ke skrin di bawah.

katalog produk

Di sini, anda dapati senarai semua produk di laman web anda. Anda juga boleh menapis, mengaktifkan / menyahaktifkan, mendua, dan menghapusnya dari sini.

Untuk membuat produk baru, klik butang dengan nama yang sama di kanan atas atau tekan Ctrl + P. Itu membawa anda ke skrin berikut.

buat produk baru

1. Tetapan Asas

Perkara pertama yang perlu anda lakukan di sini ialah memasukkan nama produk anda di bahagian atas. Tepat di sebelahnya, anda mempunyai menu lungsur turun yang membolehkan anda menentukan sama ada ini adalah produk fizikal, pek produk (gabungan sekurang-kurangnya dua produk yang sudah ada), atau produk maya.

Di bawahnya, anda dapati tetapan asas anda. Klik di medan di atas yang tertera Jatuhkan gambar di sini untuk memuat naik gambar produk. Apabila mempunyai beberapa, anda juga boleh memilih mana yang akan menjadi penutup. Klik pada mereka untuk menambah kapsyen.

Seterusnya, anda dapati editor teks di mana anda boleh menambahkan ringkasan produk (yang akan muncul di halaman kedai) dan penerangan yang lebih panjang yang akan kelihatan bagi mereka yang melihat produk itu sendiri.

Akhirnya, anda dapat menambahkan ciri, jenama, dan produk yang berkaitan. Ketahuilah, bahawa anda perlu membuat menu tersebut di beberapa menu lain agar dapat memilihnya di sini.

Di sebelah kanan terdapat beberapa pilihan untuk data penting:

 • Gabungan – Di sini, anda menentukan sama ada ini adalah produk mudah atau produk di mana anda boleh memilih perkara seperti saiz, berat, warna, dan lain-lain. Sekiranya yang terakhir, anda boleh mengkonfigurasinya di bawah Gabungan tab yang akan muncul apabila anda mengaktifkan pilihan ini.
 • Rujukan – Ini adalah kod rujukan untuk produk ini, yang penting untuk pengurusan stok.
 • Harga – Tentukan harga dengan dan tanpa cukai serta kadar cukai. Lebih lanjut mengenai cara menetapkannya kemudian.
 • Kategori – Sama seperti catatan blog, menetapkan kategori pada produk menjadikannya lebih mudah untuk ditapis dan dicari. Pilih dari yang sudah ada di laman web anda atau buat yang baru.

2. Kuantiti

panel kuantiti

Di tab ini, anda mengawal stok produk dan pesanan belakang ini:

 • Kuantiti tersedia dan kuantiti minimum setiap pembelian
 • Lokasi stok, pada tahap mana tahap stok dianggap rendah dan sama ada akan memberitahu anda apabila sampai di sana
 • Benarkan / tidak membenarkan pesanan semula, konfigurasikan apa yang dilihat oleh pembeli ketika produk sudah habis dan tidak ada stok, dan bila ia akan tersedia lagi

3. Penghantaran

panel penghantaran

Tidak menghairankan, di sinilah anda menangani semua yang berkaitan dengan penghantaran produk:

 • Dimensi dan berat produk untuk mengira kos penghantaran
 • Masa penghantaran (untuk produk dalam dan luar stok)
 • Bayaran penghantaran tambahan jika berkenaan
 • Pembawa yang tersedia untuk produk ini seperti yang dikonfigurasi dalam tetapan anda

4. Harga

panel harga

Di skrin ini, anda membuat penyesuaian terhadap perkara yang berkaitan dengan harga produk:

 • Harga dengan atau tanpa cukai, peraturan cukai yang berlaku, dan sama ada produk tersebut dijual
 • Harga seunit jika diamanatkan oleh undang-undang lokasi anda
 • Harga kos, bermaksud apa yang anda bayar untuk membantu PrestaShop mengetahui margin dan keuntungan anda
 • Harga khusus untuk pelbagai kumpulan pelanggan, mata wang, negara, tarikh, dan lain-lain serta cara menimbang sifat tersebut

5. SEO

panel seo

PrestaShop dilengkapi dengan ciri SEO terbina dalam yang cukup kukuh. Di sini, anda dapat mengawal sebilangan besar produk seperti dalam carian Google, termasuk tajuk SEO, penerangan meta, dan permalink. Anda juga boleh mengatur pengalihan halaman jika perlu.

6. Pilihan

panel pilihan

Akhirnya, skrin ini membolehkan anda menambahkan pilihan dan maklumat tambahan pada produk anda:

 • Keterlihatan produk (katalog produk, carian, di mana sahaja, tidak ada perkara di atas)
 • Sama ada ia tersedia untuk pesanan dan jika hanya terhad di kedai web anda sahaja
 • Teg untuk membantu pelanggan mencari perkara yang mereka mahukan dengan lebih mudah
 • Keadaan (baru, terpakai, diperbaharui) dan sama ada untuk menyampaikan maklumat ini
 • Maklumat tambahan seperti nombor ISBN, kod bar
 • Keupayaan untuk menyesuaikan produk, seperti dengan teks atau gambar tersuai
 • Fail yang termasuk dalam artikel ini, seperti manual, arahan, atau yang lain

7. Menerbitkan Produk

Apabila anda telah mengisi semua maklumat, perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah memukul Jimat di bar bawah skrin.

menerbitkan produk

Dengan cara ini, anda pasti bahawa apa yang anda masukkan tidak akan lenyap. Selepas itu, anda boleh melihat semula produk seperti apa dengan butang masing-masing. Apabila anda melakukannya, PrestaShop akan memberitahu anda jika ada sesuatu yang tidak betul dan perlu diperbetulkan.

Apabila semuanya baik-baik saja dan anda berpuas hati, hantarkan produk ke kedai anda dengan menukar Luar talian butang ke Dalam talian (Sebaliknya juga bagaimana anda membatalkan penerbitan produk). Dan inilah hasil akhirnya:

produk siap

Tidak begitu sukar sekarang,?

Pilihan Katalog Produk Lain

Berikut adalah pilihan lain yang anda dapati di Katalog bahagian dan apa yang anda boleh lakukan di sana:

 • Kategori – Buat dan uruskan kategori produk untuk mengatur barang anda dengan lebih baik
 • Pemantauan – Menunjukkan banyak maklumat mengenai produk anda seperti kategori kosong dan produk dengan maklumat yang hilang
 • Atribut – Di sinilah anda menguruskan atribut dan ciri produk seperti warna, saiz, berat, dll.
 • Jenama & Pembekal – Jenama membolehkan pengunjung menapis oleh pembuat produk kegemaran mereka dan anda juga dapat menyimpan alamat pembekal anda di sini
 • Fail – Simpan fail penting yang mungkin ingin dibaca oleh pelanggan anda sebelum membeli seperti dokumentasi
 • Potongan harga – Tetapkan peraturan untuk potongan, baucar, atau potongan yang lebih khusus
 • Stok – Di sinilah anda menguruskan berapa banyak item yang anda ada dan bila anda akan menerima amaran mengenai stok rendah

Sesuaikan Reka Bentuk Anda

Sudah tentu, salah satu aspek terpenting dalam membuat kedai anda sendiri adalah reka bentuknya. Oleh itu, kami akan membahasnya secara terperinci.

Perhentian pertama kami adalah Reka Bentuk> Tema & Logo.

menu tema dan logo

Di sini, anda akan melihat pilihan di bahagian atas untuk menetapkan logo untuk halaman utama, e-mel pelanggan dan invois. Anda juga dapat menetapkan favicon (ikon kecil yang akan muncul di tab penyemak imbas). Semudah mengklik Semak imbas atau Pilih fail, memuat naik dan kemudian menyimpan selepas itu. Perhatikan cadangan ukuran di sudut kiri atas.

Di bawahnya, anda melihat tema semasa anda dan mencari butang untuk mengunjungi katalog tema dan mengubah susun atur halaman. Kita akan sampai ke sana tidak lama lagi.

Akhirnya, di bahagian bawah, anda melihat tema yang terdapat di pasar PrestaShop yang boleh anda akses dari sini.

2. Pasang dan Tukar Tema Anda

Sekiranya anda ingin menukar tema kedai PrestaShop anda, anda boleh menemui beberapa tema di bawah Reka Bentuk> Katalog Tema. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkannya, anda perlu pergi ke pasar tema, jadi anda mungkin melakukannya secara langsung.

kedai templat prestashop

Di sini, anda boleh menapis tema mengikut versi PrestaShop, kategori kedai, bahasa, dan banyak lagi. Malangnya, pasaran rasmi tidak mengandungi tema percuma, dan harganya antara $ 60 hingga $ 300.

Walau bagaimanapun, terdapat tema percuma di luar sana, misalnya, di Templat Raksasa di mana anda boleh mendapatkan sejumlah harga saham sosial. Kedai Presta forum juga mempunyai beberapa koleksi tema percuma.

Setelah anda memilih tema (dan / atau membelinya), kembali ke kedai anda, klik +Tambahkan tema baru di bahagian atas.

Anda kemudian mempunyai tiga cara untuk mendapatkan tema anda di laman web anda:

 • Muat naik sebagai fail zip
 • Importnya terus dari URL-nya
 • FTP ke dalam tema folder dalam pemasangan PrestaShop anda dan pilih dari menu lungsur

pasang tema baru

Setelah dimuat naik, ia akan muncul dalam senarai tema anda di bawah Tema & Logo.

tema baru yang tersedia

Klik pada Gunakan tema ini (arahkan kursor ke tema baru dan sahkan) mengaktifkannya. Selepas itu, apabila anda melihat kedai anda, anda dapat melihat bahawa isinya sama, namun rekaannya telah berubah.

tema aktif baru

3. Pilih Tata Letak Halaman

Butang yang agak sederhana dengan fungsi penting adalah Pilih susun atur butang di bawah senarai tema anda. Apabila anda mengkliknya, anda akan sampai ke halaman di mana anda dapat memilih susun atur setiap halaman di laman web anda melalui menu drop-down. Apa yang ada bergantung pada apa yang ditawarkan oleh tema anda.

pilih susun atur

Contohnya, tema yang baru kita pasang membolehkan anda memilih antara susun atur lebar penuh, tiga lajur, atau dua lajur dua. Oleh itu, jika anda tidak berpuas hati dengan susun atur salah satu halaman anda, di sinilah anda menukarnya.

4. Ubah Konfigurasi Laman Utama

Di atas Tema & Logo, anda menjumpai tab yang dipanggil Konfigurasi Halaman Utama. Seperti yang anda bayangkan, di sinilah anda membuat perubahan pada halaman utama anda. Bar mendatar mewakili modul yang berbeza yang aktif di sana. Apabila anda mengklik satu, ini juga menyorotnya pada skema di sebelah kiri.

konfigurasi laman utama

Jika, sebagai contoh, anda ingin melumpuhkan gelangsar, cukup klik, kemudian anak panah kecil dan pilih Lumpuhkan. Ini juga akan mengeluarkannya dari hujung depan kedai anda.

lumpuhkan modul dalam konfigurasi halaman utama

Untuk beberapa jawatan, seperti Produk Rumah, ia juga mencadangkan blok tertentu yang boleh anda pasangkan langsung dari halaman ini.

modul tersedia untuk dipasang dalam konfigurasi halaman utama

Selain itu, menu menyediakan pautan ke bahagian lain di bahagian belakang di mana anda boleh membuat lebih banyak perubahan. Sebagai contoh, jika anda ingin menambahkan modul ke laman utama atau mengubah susunannya, anda perlu melakukannya di Modul bahagian. Lebih banyak lagi sekarang.

5. Bekerja Dengan Modul

Mari kita perhatikan Reka Bentuk> Kedudukan. Jangan bimbang jika nampak agak teknikal pada mulanya, anda akan cepat mengetahuinya. Apa yang anda lihat di sini adalah semua cangkuk dalam tema anda dan modul yang melekat padanya.

menu kedudukan

Cangkuk adalah lokasi yang ditetapkan dalam tema anda (baik di front-end dan back-end) dan modul boleh menjadi seperti widget, statistik, senarai pautan, borang langganan, slaid gambar, butang sosial, dan banyak lagi. Sebagai contoh, di paparanRumah cangkuk, anda dapati modul yang dipanggil Blok teks tersuai.

kait displayhome

Seperti yang anda boleh meneka, ini adalah Lorem ipsum blok yang terisi di laman utama.

blok teks tersuai di hujung depan

Penerangan ringkas mengenai cangkuk juga memberitahu anda kedudukannya dalam tema. Oleh itu, jika anda ingin membuat perubahan pada blok ini, di sinilah anda melakukannya.

Salah satu perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah menggunakan anak panah atas dan bawah atau klik pada nombor kedudukan untuk menyeret dan melepaskan modul ke kedudukan yang berbeza. Dengan cara ini, anda boleh menukar tempat blok muncul. Perubahan disimpan secara automatik, sehingga dapat dilihat secara langsung di halaman depan juga.

Untuk menghilangkan modul sepenuhnya, klik butang anak panah kecil, dan pilih Tergamam.modul buka kunci dari cangkuk

Sebagai pilihan, tandakan kotak di sebelah kiri beberapa modul dan klik Buka pilihan butang yang muncul.

melepaskan beberapa modul

Walau apa pun, blok itu tidak akan ada lagi.

6. Modul Pemindahan

Sekiranya anda ingin mendapatkannya semula, anda perlu memasang semula modul tersebut ke pancing. Ini disebut “pemindahan” di PrestaShop dan mempunyai halaman sendiri. Anda boleh sampai ke sana melalui Pindahkan modul butang di kanan atas Kedudukan skrin.

menu modul pemindahan

Senarai drop-down di atas menunjukkan modul yang tersedia di laman web anda. Sebaik sahaja anda memilih yang anda mahukan, Pemindahan ke senarai menjadi aktif dan memberi anda semua tempat yang boleh anda lampirkan. Di bawah Pengecualian, anda dapat menentukan di mana modul tertentu ini tidak boleh muncul. Ini tidak benar-benar berlaku dalam kes ini tetapi masuk akal untuk modul lain. Sama ada taipkan senarai dengan koma atau pilih dari senarai di bawah (gunakan Ctrl dan Pergeseran untuk memilih berbilang).

konfigurasi modul pemindahan

Simpan pilihan anda di bahagian bawah apabila anda berpuas hati. Selepas itu, blok teks khusus harus kembali. Sekiranya anda ingin membuat perubahan di lain waktu, anda selalu boleh mengklik Edit butang modul di Kedudukan skrin untuk kembali ke menu ini. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai cangkuk dan modul di bahagian bantuan atau dokumentasi.

7. Ubah suai Menu Anda

Namun, bagaimana jika anda ingin membuat perubahan bukan pada kehadiran atau kedudukan modul tetapi pada kandungannya, seperti menu utama? Semasa anda menatal ke bahagian bawah Kedudukan menu, anda dapat melihat bahawa ia dilampirkan pada paparan atas cangkuk.

modul menu utama pada kait displaytop

Namun, jika anda ingin membuat perubahan pada apa yang dipaparkan, anda perlu beralih ke Modul> Pengurus Modul. Di sini, anda dapati semua modul yang ada di laman web anda aktif dan tidak aktif.

pengurus modul

Untuk mencari modul menu utama, alihkan menu drop-down di bawah Status ke Modul Diaktifkan. Kemudian, cari Menu utama bawah Reka Bentuk & Navigasi (anda mungkin perlu mengklik Lihat lagi di bawah).

menu utama dalam pengurus modul

Anda juga boleh menjumpainya dengan menggunakan bar carian di bahagian atas. Walau apa pun, apabila anda mengklik Konfigurasikan, ia akan membawa anda ke sini:

konfigurasikan modul menu utama

Di sebelah kiri, anda melihat apa yang sudah ada di menu, di sebelah kanan halaman yang tersedia di kedai anda. Menggunakan Keluarkan dan Tambah butang untuk menyingkirkan item menu atau menambah lagi menu. Tandakan mana-mana item yang sudah ada dan kemudian gunakan butang anak panah di sebelah kiri untuk mengubah susunannya. Untuk menambahkan pautan tersuai, gunakan borang di bahagian bawah.

Setelah selesai, jangan lupa simpan untuk melihat perubahan di kedai anda. Perhatikan bahawa modul yang berbeza akan mempunyai pilihan konfigurasi yang berbeza. Jadi, skrin ini tidak akan kelihatan sama.

8. Ubahsuai Halaman

Perhentian kami seterusnya adalah Reka Bentuk> Halaman.

menu halaman

Di sini, kami ingin mengubah kandungan Tentang kita halaman. Perkara pertama yang anda akan perhatikan adalah kategori halaman yang disebut. Ini membolehkan anda mengumpulkan halaman mengikut topik untuk organisasi yang lebih baik. Ini juga akan menjadikan mereka berada dalam kategori yang sama dalam serbuk roti.

Pada masa ini, kami hanya mahu menatal ke bawah Tentang kita halaman dan klik “simbol pen” di sebelah kanan untuk mengeditnya. Ini akan membawa kita ke halaman berikut:

edit halaman

Tetapan di sini cukup mudah. Di bahagian atas, anda boleh mengubah kategori di mana anda mahu halaman ini muncul. Di bawah itu, anda dapat mengubah tajuk halaman, menentukan tajuk, keterangan, dan kata kunci meta (yang terakhir tidak benar-benar diperlukan). Tetapkan pautan tetap di bawah URL Mesra. Pratonton akan menunjukkan kepada anda bagaimana halaman akan kelihatan seperti di enjin carian.

Kemudian buat kandungan halaman di editor. Sekiranya anda pernah menggunakan editor klasik WordPress atau pemproses kata biasa, anda pasti merasa seperti di rumah sendiri. Anda boleh menggunakan pemformatan, mengatur tajuk, menyertakan gambar, pautan ke halaman lain, menanamkan video, dan banyak lagi.

Simpan dan pratonton di bahagian bawah. Kemudian paparkan halaman di kedai anda dengan menukar Dipaparkan butang ke Ya. Apabila anda meletakkan kedai di dalam talian, anda mungkin juga ingin mengaturnya Pengindeksan oleh enjin carian ke Ya. Sudah tentu, jika masuk akal, anda juga dapat menjauhkan halaman dari indeks carian.

Selain itu, anda sudah selesai. Simpan sebarang perubahan yang anda buat untuk melihatnya di bahagian depan. Membuat halaman baru berfungsi dengan cara yang sama.

Tetapan Reka Bentuk Lain

Apa lagi yang dilakukan Reka bentuk bahagian yang ditawarkan? Mari kita selesaikan dengan cepat:

 • Tema E-mel – PrestaShop kerap menghantar e-mel kepada pelanggan (mis. Pengesahan pesanan mereka). Di sini, anda dapat mengawal reka bentuk dan aspek lain dari mesej tersebut.
 • Tetapan Imej – Di panel ini, anda menetapkan ukuran yang dibuat oleh PrestaShop gambar yang anda muat naik ke kedai anda.
 • Widget Pautan – Buat kandungan untuk senarai pautan modul.

Sediakan Gerbang Pembayaran

Setelah anda membuat produk dan merancang kedai anda, inilah masanya untuk membuat gerbang pembayaran. Anda boleh melakukannya di bawah Pembayaran> Kaedah Pembayaran.

menu gerbang pembayaran

Di bahagian atas, anda dapati kaedah pembayaran sudah tersedia untuk pelanggan anda. Berikut adalah beberapa modul yang boleh anda pasang untuk menambahkan lagi ke kedai anda. Terdapat tambahan yang terdapat di pasar.

Klik pada Konfigurasikan memulakan persediaan. Berhati-hatilah bahawa banyak pilihan pembayaran elektronik membolehkan anda menjalankannya dalam mod ujian sehingga anda dapat mencubanya tanpa pembayaran sebenar.

konfigurasikan pintu masuk pembayaran

Pilih apa sahaja yang sesuai untuk anda dan konfigurasikan. Setelah aktif, pintu masuk pembayaran tersedia secara automatik untuk pelawat, tidak perlu menghubungkan modul ini di mana sahaja. Namun, jika anda ingin membuang gerbang pembayaran yang tidak lagi anda gunakan, anda perlu melakukannya di Pengurus Modul.

Penyetempatan dan Cukai

Salah satu langkah terakhir ialah melokalisasikan dan menerjemahkan kedai anda untuk pelanggan antarabangsa. PrestaShop menjadikannya sangat mudah dan anda boleh mendapatkan pilihan di bawah Antarabangsa> Penyetempatan panel.

menu penyetempatan

Di sini, ini membolehkan anda mengatur bahasa lalai, negara, mata wang, zon waktu, unit, dan lain-lain. Anda juga dapat menetapkan bahasa yang berlainan yang mungkin anda kunjungi.

Perkara yang menggembirakan: PrestaShop dilengkapi dengan banyak yang sudah dipratonfigurasi. Daripada memasukkan semuanya secara manual, anda boleh memuat turun yang disebut pek penyetempatan. Cukup pilih negara mana yang hendak dilokalkan di kedai anda dan bahagian mana yang perlu anda sesuaikan (negeri, cukai, mata wang, bahasa, unit). Kemudian, tekan Import.

Anda kemudian akan mendapatkan semuanya di laman web anda sehingga anda dapat memberikannya kepada pelanggan. Plus, PrestaShop secara automatik menyertakan pertukaran bahasa dan mata wang ke kedai anda jika terdapat lebih banyak lagi.

pertukaran mata wang dan bahasa di prestashop

Di samping itu, anda akan mendapat pilihan untuk memasukkan terjemahan untuk halaman dan produk anda di bahagian belakang.

Selain dari di atas, anda dapati tiga tab lain di Penyetempatan panel:

 • Bahasa – Bahasa yang dipasang di laman web anda. Padamkan yang tidak anda perlukan lagi dan edit format tarikh dan sifat bahasa lain.
 • Mata Wang – Sama seperti bahasa tetapi untuk mata wang. Ini juga merangkumi kemungkinan untuk mengaktifkan kadar pertukaran langsung.
 • Geolokasi – Ini membolehkan anda mengehadkan akses ke kedai atau bahagiannya bergantung pada lokasi pelawat.

Menu Penyetempatan Lain

Inilah yang lain Antarabangsa bahagian mengandungi:

 • Lokasi – Di sini, anda menentukan lokasi geografi yang anda jual dan dihantar atau yang boleh dipilih oleh pelanggan sebagai lokasi mereka semasa mereka mendaftar. Di sinilah anda juga mengkonfigurasi tetapan cukai, mata wang, dan tetapan penghantaran penting bergantung pada lokasi pelanggan.
 • Cukai – Menu ini merangkumi semua cukai yang disimpan di kedai anda. Anda mengawal kadar cukai mana yang berlaku untuk wilayah geografi, peratusan dan banyak lagi. PrestaShop secara automatik mengimportnya dari pek penyetempatan tetapi anda juga boleh membuat perubahan manual.
 • Terjemahan – PrestaShop dan komponennya terdapat dalam banyak bahasa tetapi tidak semuanya lengkap. Sekiranya ada sesuatu yang tidak betul, dalam menu ini, anda boleh membuat perubahan pada hampir semua terjemahan. Ini topik yang agak rumit, jadi periksa pengguna dokumen.

Konfigurasikan Tetapan

PrestaShop menawarkan banyak tetapan yang terletak di Parameter Kedai dan Parameter Lanjutan. Terlalu banyak untuk mengatasinya satu persatu jadi berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas.

Parameter Kedai

 • Am – SSL dan tetapan keselamatan lain, pembundaran nombor, tetapan paparan, kedai bertingkat, kategori kedai utama, dan cara untuk mengatur kedai anda ke mod penyelenggaraan
 • Tetapan Pesanan – Apa yang dilihat pelanggan dalam pembayaran dan adakah pembayaran tetamu mungkin, pembelian minimum dan pilihan hadiah, pesanan pesanan
 • Tetapan Produk – Keupayaan untuk mematikan keranjang belanja, tetapan untuk produk baru dan perihalan produk, pilihan paparan halaman produk, stok, dan pengurusan stok yang tidak ada, penomboran
 • Pelanggan – Maklumat apa yang diminta dan ditunjukkan kepada pelanggan, kumpulan pelanggan (mis. Untuk potongan), tajuk yang dapat dipilih oleh pelanggan sendiri (mis. Mr./Mrs)
 • Hubungi – Maklumat hubungan untuk dipaparkan di Hubungi Kami halaman dan lokasi kedai
 • Trafik & SEO – Edit permalink halaman di laman web anda, sediakan deskripsi meta, judul SEO, dan informasi meta lain, ubah struktur URL, konfigurasikan robots.txt, mesin pencari yang diketahui oleh pemasangan PrestaShop anda, dan lihat laman web yang merujuk pengunjung kepada anda
 • Cari – Tetapan untuk meningkatkan carian di laman web anda, misalnya, alias perkataan dan tag yang salah eja yang digunakan di laman web anda
 • Kepakaran Pedagang – Ciri gamifikasi yang memberi anda lencana dan ganjaran lain untuk menyelesaikan bahagian tertentu dalam menyiapkan laman web anda

Parameter Lanjutan

 • Maklumat – Mengumpulkan data mengenai kedai anda seperti pelayan dan maklumat pangkalan data
 • Persembahan – Cara untuk meningkatkan prestasi kedai, membersihkan cache, mengaktifkan mod debug, pemampatan, cache, dan banyak lagi
 • Pentadbiran – Kemas kini modul dan tetapan kuki, kuota muat naik dan pemberitahuan
 • E-mel – Senarai e-mel yang dihantar dari pemasangan PrestaShop anda, tetapan untuk menghantar e-mel dan mengujinya
 • Import – Import data dalam bentuk CSV
 • Pasukan – Konfigurasikan siapa yang memiliki akses ke toko Anda, peran apa yang mereka miliki, dan izin apa yang diperlukan
 • Pangkalan data – Berurusan dengan pangkalan data yang mendasari dan membolehkan anda menjalankan pertanyaan SQL, membuat sandaran dan memulihkan pangkalan data dari dalam PrestaShop
 • Log – Semua yang berlaku di kedai anda (seperti tindakan pengguna) dicatat di sini
 • Perkhidmatan Web – Buat kunci API untuk menghubungkan PrestaShop dengan perisian pihak ketiga

Lancarkan Kedai Dalam Talian Anda Dengan PrestaShop

PrestaShop adalah suite eCommerce yang hebat. Ia membolehkan anda membina kedai dalam talian yang lengkap dengan ciri canggih. Anda boleh menyesuaikannya dengan keperluan anda, dan mulai menjual dalam masa yang singkat.

Walaupun tetapannya sangat kompleks, ia mempunyai antara muka mesra pemula dan sesuai untuk pengguna bukan teknikal. Hanya memerlukan sedikit masa untuk memahami bahagian antara muka pentadbir yang melakukan apa.

Jumlah ciri yang ditawarkan versi percuma adalah kejutan positif. Penyelesaian lain membebankan wang untuk sebahagian besarnya, dengan PrestaShop, anda akan keluar dari kotak.

Satu-satunya kelemahan adalah bahawa, untuk reka bentuk dan ciri canggih, harganya agak mahal. Oleh itu, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa yang anda perlukan dan berapa harganya. Selepas itu, anda mendapat penyelesaian eCommerce yang kaya dan kaya dengan ciri.

Apakah ciri PrestaShop kegemaran anda? Ada sebarang pertanyaan mengenai maklumat di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me