Wix ke WordPress

Panduan Penghijrahan Wix ke WordPressWix adalah pembangun halaman yang mudah digunakan, yang membolehkan anda membuat laman web asas dan berjalan dengan cepat berkat antara muka dan templat seret dan lepasnya. Banyak pemilik perniagaan dengan anggaran atau yang suka kemudahan penggunaan memilih Wix ketika hendak membina laman web mereka.

Walaupun Wix mungkin merupakan penyelesaian yang sesuai untuk laman web asas, ia tidak dapat disesuaikan dengan perniagaan anda kerana ia mula berkembang. Oleh itu, pada suatu ketika, anda pasti perlu berpindah ke platform yang lebih kuat.

Sekiranya anda ingin menjauh dari Wix, tidak ada platform yang lebih baik daripada WordPress. Ia menguasai lebih daripada 50% Internet dan membolehkan anda membina laman web yang dapat menyokong pertumbuhan perniagaan anda.

Dalam catatan ini, kami akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah cara menukar laman web Wix anda ke WordPress, walaupun Wix tidak membenarkan anda mengeksport data anda dengan mudah. Dengan sedikit kerja, anda boleh memindahkan laman web anda dari Wix ke WordPress tanpa perlu memulakannya lagi.

Mari kita mulakan.

Apa yang Perlu Anda Ketahui Dan Lakukan Sebelum Menukar Laman Web Wix Anda ke WordPress

Sebelum melangkah ke proses penghijrahan, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui. Seperti yang disebutkan sebelumnya, Wix bukanlah platform yang dilengkapi untuk menangani pertumbuhan laman web anda. Selain itu, ini adalah penyelesaian yang dihoskan yang bermaksud semua perkara dari domain anda hingga hosting anda telah dikendalikan oleh mereka.

Setelah anda memutuskan untuk berpindah ke platform yang dihoskan sendiri, anda akan bertanggungjawab untuk mencari hosting anda sendiri dan memastikan nama domain anda tidak luput.

Perkara terakhir yang perlu diingat adalah templat Wix anda tidak dapat dibuat semula dalam piksel WordPress dengan piksel. Oleh itu, laman web anda mungkin akan kelihatan berbeza daripada yang terdapat di Wix.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak tema indah untuk dipilih, percuma dan berbayar, jadi kemungkinan anda akan dapat mencari tema yang akan anda gemari.

Dengan ini, inilah yang perlu anda lakukan sebelum memulakan proses migrasi.

Langkah 1: Pembelian Hosting

Bluehost

Langkah pertama adalah membeli rancangan hosting untuk laman web anda. Terdapat banyak penyedia hosting di luar sana; dari rancangan hosting dikongsi yang murah hingga hosting WordPress yang diuruskan lebih mahal.

Hosting WordPress yang dikongsi adalah pilihan tepat jika anda mempunyai pembangun dalam pasukan anda yang menguruskan laman web anda dan menguruskan tugas-tugas penyelenggaraan yang terlibat dengan memiliki laman web.

Ini termasuk memastikan WordPress dengan plugin dan tema yang anda gunakan di laman web anda terkini. Ini juga melibatkan pengoptimuman laman web anda untuk memuat dengan cepat dan melaksanakan amalan keselamatan yang betul. Dengan kata lain, rancangan hosting bersama mempunyai banyak tanggungjawab dari pihak anda mengenai penyelenggaraan laman web.

Tetapi jika anda tidak mahu bimbang tentang tugas penyelenggaraan, hosting WordPress yang dikendalikan adalah pilihan terbaik untuk anda. Dengan rancangan hosting terurus, syarikat hosting akan menangani aspek teknikal yang berkaitan dengan laman web anda. Ini termasuk mengoptimumkan laman web anda agar memuat dengan cepat, mengamankan dan memantau laman web anda untuk mengelakkan percubaan penggodaman.

Beberapa rancangan hosting yang dikendalikan malah akan mengaplikasikan kemas kini WordPress dan pemalam untuk anda jadi yang perlu anda bimbangkan adalah mengemas kini laman web anda dengan kandungan baru dan menjalankan perniagaan anda.

Bagaimana dengan Nama Domain Saya?

Perlu diingat bahawa jika anda telah menggunakan paket Wix percuma atau jika anda ingin menukar nama laman web atau domain anda, anda juga perlu membeli nama domain baru.

Walaupun kebanyakan penyedia hosting yang dikongsi akan menawarkan nama domain percuma semasa anda mendaftar untuk hosting, lebih baik jika anda mendaftarkan nama domain anda dengan penyedia seperti Namecheap atau Google Domains.

Sekiranya anda sudah membeli nama domain dengan Wix, anda boleh menyimpannya dan memindahkannya setelah anda memindahkan semua kandungan anda dari laman web Wix anda.

Pindahkan Nama Domain Anda

Setelah anda memiliki hosting baru, sudah tiba masanya untuk memindahkan nama domain anda ke pendaftar baru atau syarikat hosting anda jika anda ingin menyimpan semuanya di satu tempat.

Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Sekiranya anda membeli nama domain anda dari Wix, mulakan dengan masuk ke akaun Wix anda.
 2. Cari pautan Domain Saya dan pilih nama domain anda.
 3. Di bawah tab Advanced, klik Transfer jauh dari Wix.
 4. Klik Hantar kod.
 5. Setelah kod tiba di peti masuk anda, hubungi syarikat hosting anda dan berikan kod tersebut. Mereka kemudian akan menyelesaikan proses pemindahan domain untuk anda dan memastikannya menunjuk ke laman web WordPress anda.
 6. Jika tidak, jika anda memindahkan nama domain ke pendaftar yang terpisah, anda perlu mengarahkan nama domain anda untuk menggunakan pelayan nama host anda dengan mengubah tetapan DNS.

Langkah 2: Pasang WordPress

Sebilangan besar rancangan hosting WordPress, seperti yang ditawarkan oleh BlueHost atau Siteground, akan mempunyai WordPress yang telah dipasang sebelumnya. Pelan hosting WordPress yang diuruskan juga merangkumi WordPress yang diprapasang secara lalai.

Tetapi jika WordPress tidak disediakan secara lalai, anda perlu memasangnya. Nasib baik, ini mudah dilakukan kerana kebanyakan hos mempunyai ciri pemasangan WordPress satu klik yang biasanya dijumpai sebaik sahaja anda log masuk ke papan pemuka akaun hosting anda.

Untuk memasang WordPress, yang harus anda lakukan adalah mengikuti arahan di layar yang akan meminta tajuk laman web anda, domain yang ingin anda pasang WordPress, dan nama pengguna dan kata laluan yang anda inginkan untuk log masuk ke papan pemuka WordPress.

Apabila anda telah mengisi semua maklumat tersebut, anda perlu mengklik butang Pasang sekarang dan tunggu prosesnya selesai. Setelah selesai, anda boleh log masuk ke papan pemuka WordPress anda.

Sebaiknya tetapkan permalink WordPress anda. Ini akan menentukan URL untuk setiap catatan blog dan halaman di laman web anda. Secara lalai, WordPress akan memasukkan tarikh dalam pautan tetap tetapi anda boleh mengubahnya menjadi sesuatu yang mudah seperti www.yourwebsite.com/blog-post-title.

Untuk melakukan ini, pergi Tetapan> Pautan Permalink dan pilih struktur permalink yang anda mahukan. Kemudian, klik butang Simpan Perubahan.

Langkah 3: Pasang dan Sesuaikan Tema WordPress

Secara lalai, WordPress akan dilengkapi dengan tema yang telah dipasang sebelumnya. Walau bagaimanapun, tema lalai, TwentyTwenty, cukup cantik. Nasib baik, anda boleh menemui ribuan tema percuma di repositori tema WordPress rasmi.

Tema WordPress

Sekiranya anda mencari tema yang serupa dengan drag and drop buix Wix, pilihan terbaik anda ialah memasang plugin pembangun halaman seperti Elementor, Beaver Builder atau Divi. Ini akan memberi anda antara muka seret dan lepas dan fleksibiliti reka bentuk yang biasa anda gunakan. Namun, di bahagian atas pembangun halaman, anda juga memerlukan tema yang bersesuaian dengan pemalam pembangun halaman. Beberapa tema yang berfungsi dengan pembangun halaman di atas termasuk Astra, OceanWP, dan GeneratePress.

Untuk memasang salah satu tema ini, pergi ke Rupa> Tema dan kemudian mencarinya. Kemudian, klik pada Pasang dan Aktifkan.

Anda kemudian boleh pergi ke Rupa> Sesuaikan untuk menyesuaikan penampilan laman web WordPress anda dengan menukar warna, fon, dan gaya visual yang lain.

Setelah menyesuaikan tema mengikut keinginan anda, kini anda boleh memulakan proses menukar laman web Wix anda ke WordPress.

Menukar Laman Web Wix Anda ke WordPress

Oleh itu, setelah kerja-kerja selesai, inilah masanya untuk menukar laman web Wix anda ke WordPress. Terdapat tiga pilihan untuk melakukannya: anda boleh memindahkan laman web Wix secara manual, anda boleh mengotomatisasi proses dengan bantuan pemalam, atau anda boleh menggunakan perkhidmatan pihak ketiga. Mari kita ikuti setiap pilihan ini, langkah demi langkah.

1. Cara Menukar Laman Web Wix Anda ke WordPress secara manual

Penyelesaian pertama yang akan kami bahas ialah perpindahan manual laman web Wix anda ke WordPress. Pilihan ini melibatkan menyalin dan menampal kandungan halaman dan catatan blog anda dari Wix ke WordPress.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak kandungan (kurang daripada dua lusin halaman dan catatan) ini mungkin merupakan penyelesaian terbaik kerana anda akan memastikan bahawa setiap catatan dan halaman di laman web anda dipindahkan bersama-sama dengan semua gambar anda.

Yang mesti anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Semasa log masuk ke papan pemuka WordPress anda, buka tab penyemak imbas baru dan arahkan ke laman web Wix anda.
 2. Bermula dengan laman utama, sorot semua teks dan klik salin.
 3. Tukar ke tab dengan papan pemuka WordPress anda dan arahkan ke Halaman. Klik Tambah baru.
 4. Setelah editor halaman dimuat, beri nama halaman dengan nama halaman yang anda salin dan tampal isinya. Anda juga boleh menggunakan editor Gutenberg untuk menyusun halaman dengan cara yang sama seperti halaman utama Wix atau halaman lain..
 5. Untuk melihat bagaimana halaman utama anda dan memastikan semua formatnya betul, simpan sebagai draf dan kemudian lihat halamannya.
 6. Akhirnya, terbitkan halaman.

Cukup ulangi proses ini untuk setiap halaman dan hantar di laman web Wix anda. Anda bahkan dapat mempercepat proses ini dengan memasang plugin seperti Pembuat Halaman Massa / Catatan dan buat semua halaman dan catatan anda terlebih dahulu dan kemudian hanya mengedit catatan dan halaman tersebut untuk menampal kandungannya.

Pencipta Post Mass Pages

Namun, jika laman web anda mempunyai banyak kandungan, proses ini boleh membosankan dan memakan masa. Oleh itu, anda mungkin ingin mempertimbangkan salah satu daripada dua pilihan seterusnya yang dinyatakan di bawah.

2. Cara Separuh Automatik Proses Penghijrahan Wix to WordPress

Sekiranya anda ingin menjimatkan masa, menggunakan kaedah separa automatik untuk memindahkan laman web Wix anda mungkin merupakan pilihan yang lebih baik. Oleh kerana Wix adalah platform tertutup, tidak ada cara mudah untuk mengeksport kandungan anda dari sana.

Namun, ada berita baik. Salah satu perkara hebat mengenai WordPress ialah menyokong mengimport kandungan dari platform lain sebagai catatan. Nasib baik, catatan blog Wix dapat disimpan sebagai suapan RSS dan dengan itu diimport ke WordPress.

Perlu diingat bahawa anda masih perlu menggunakan kaedah manual untuk memindahkan kandungan halaman anda ke laman web WordPress anda. Anda juga perlu menambahkan sebarang gambar dari catatan blog dan halaman anda secara manual kerana RSS feed tidak akan menyimpan gambar.

Menambah butang RSS ke Wix

 1. Untuk memulakan proses ini, anda perlu menyimpan suapan Wix RSS di komputer anda terlebih dahulu. Sekiranya anda mempunyai blog Wix lama, pergi ke www.yourdomainname.com/feed.xml. Klik kanan pada halaman dan pilih Simpan sebagai… kemudian simpan fail tersebut di komputer anda.
 2. Sekiranya anda mempunyai blog Wix yang lebih baru, anda perlu menambahkan butang RSS ke blog anda dengan mengklik + menandatangani dan memilih butang RSS. Pastikan anda menggunakan Editor Laman Web Wix untuk melihat pilihan ini. Simpan perubahan dan kemudian pergi ke laman web langsung anda.
 3. Klik di laman blog dan kemudian klik Butang RSS.
 4. Klik kanan di mana sahaja di halaman dan pilih Simpan sebagai… dan simpan fail XML.
 5. Kembali ke laman web WordPress anda dan pergi ke Alat> Import.
 6. Pasang Pengimport RSS WordPress dan aktifkan.
 7. Setelah RSS Importer dipasang, klik Jalankan Pengimport.
 8. Klik butang Browse dan cari fail XML yang anda simpan dari laman web Wix anda.
 9. Klik Import.
 10.  Kadang kala, keseluruhan suapan tidak akan diimport pada percubaan pertama. Pastikan untuk memeriksa berapa banyak pos yang diimport dengan pergi ke Catatan> Semua Catatan. Sekiranya terdapat beberapa catatan, edit fail XML dengan penyunting teks seperti Notepad dan hapus catatan yang diimport. Kemudian, pasang semula fail XML.
 11.  Untuk mengimport halaman anda, ikuti kaedah manual yang digariskan pada pilihan pertama.
 12. Langkah terakhir adalah mengimport gambar. Cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan pemalam seperti Muat Naik Imej secara automatik. Plugin ini akan mencari URL gambar dalam catatan dan secara automatik memuat naik dan mengimport gambar luaran ke direktori muat naik WordPress. Ia juga akan menambah gambar ke perpustakaan media dan mengganti URL gambar baru dengan URL lama.

Muat Naik Imej secara automatik

Proses ini adalah penyelesaian yang baik jika anda mempunyai lebih daripada beberapa dozen catatan blog untuk berhijrah. Walau bagaimanapun, masih merupakan proses yang tidak praktikal jika anda mempunyai laman web yang agak besar dengan banyak halaman dan juga catatan blog. Sekiranya demikian, anda mungkin ingin mempertimbangkan pilihan ketiga di bawah.

3. Menggunakan Perkhidmatan Pihak Ketiga untuk Migrasikan Laman Web Wix Anda ke WordPress

Pilihan terakhir adalah menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti CMS2CMS untuk memindahkan laman web Wix anda. Perlu disebutkan bahawa ini adalah perkhidmatan berbayar dan harganya bergantung pada jumlah catatan dan halaman yang anda miliki di laman web yang ada.

CMS2CMS

Halaman harga mereka menyatakan bahawa migrasi penuh bermula pada $ 9 dan anda boleh memanfaatkan migrasi Demo percuma untuk melihat bagaimana prosesnya berjalan.

Memilih migrasi demo percuma

Untuk memulakan proses ini, ikuti langkah di bawah.

 1. Pertama, anda perlu memasang Plugin Penyambung CMS2CMS. Pergi ke Pemalam> Tambah Baru dan cari, kemudian pasang dan aktifkan pemalam.
 2. Setelah memasang dan mengaktifkan pemalam, klik Pemalam> Penyambung CMS2CMS.
 3. Buat akaun anda dengan CMS2CMS Connector.
 4. Setelah anda menjalin hubungan dengan laman web CMS2CMS, klik Teruskan.
 5. Pilih Penghijrahan Demo Percuma.
 6. Masukkan URL untuk laman web Wix anda dan sahkan sambungannya.
 7. Masukkan URL untuk laman web WordPress anda dan sahkan sambungannya.
 8. Pada halaman seterusnya, sahkan jenis CMS dan petakan taksonomi
 9. Pilih pilihan migrasi tambahan yang anda inginkan termasuk memindahkan gambar anda, membuat URL mesra SEO, mendapatkan cadangan reka bentuk, dan pengalihan URL.
 10.  Klik Mulakan penghijrahan. Penghijrahan demo akan berpindah hingga sepuluh halaman kandungan dengan gambar yang terdapat di halaman tersebut.
 11. Sekiranya anda berpuas hati dengan hasil migrasi, kini anda boleh meneruskan proses migrasi yang sebenarnya.

Mengesahkan taksonomi

Perlu diperhatikan bahawa pakej ini tidak akan disertakan dengan sokongan daripada pasukan CMS2CMS tetapi anda boleh memulakan semula proses migrasi kemudian jika anda mendapati bahawa migrasi sebenarnya tidak berjalan seperti yang diharapkan.

Penghijrahan demo selesai

Sekiranya anda mahukan pengalaman lengkap dan lengkap, anda boleh memilih salah satu pakej premium mereka yang bermula pada $ 299 dan merangkumi penghijrahan sebilangan besar halaman, penghijrahan disesuaikan, dan penghijrahan reka bentuk laman web Wix anda.

Apa yang Perlu Dilakukan Selepas Anda Menghijrahkan Laman Web Anda

Setelah proses penghijrahan selesai, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebelum anda dapat membatalkan rancangan Wix anda.

Sediakan Ciri-ciri yang Hilang

Perkara pertama yang perlu anda lakukan setelah proses migrasi selesai adalah dengan menyiapkan sebarang ciri bawaan yang anda miliki di laman web Wix anda. Ini termasuk borang tempahan janji temu atau borang hubungan, borang langganan e-mel, butang perkongsian sosial, dan yang serupa.

Dengan kata lain, anda perlu mencari pemalam yang mempunyai fungsi ini. Sebagai contoh, anda mungkin mahu menggunakan plugin Contact Form 7 di halaman hubungan anda atau plugin seperti Amelia untuk membuat janji temu.

Untuk memasang pemalam baru, pergi ke Pemalam> Tambah baru dan kemudian cari ciri atau fungsi yang anda mahukan.

Mencari pemalam

Anda boleh klik Maklumat lanjut untuk melihat sama ada pemalam melakukan perkara yang anda mahukan dan melihat ulasan pemalam. Kemudian, pasang dan aktifkan pemalam sahaja.

Buat Menu Navigasi Anda

Langkah seterusnya adalah memastikan pengunjung anda dapat pergi dari satu halaman ke halaman yang lain dengan mudah. Anda perlu menyediakan menu navigasi dengan pergi ke Rupa> Menu. Taipkan nama untuk menu utama anda dan klik Buat Menu butang.

Membuat menu

Anda kemudian boleh memilih halaman yang ingin anda tambahkan ke menu ini dan klik butang Tambah ke Menu. Pastikan untuk memilih kedudukan menu dari dropdown dan kemudian klik Simpan Menu butang.

Uji Laman Web Anda

Anda hampir selesai dengan proses migrasi jadi ini adalah masa yang tepat untuk menguji laman web anda dan memastikan semuanya berfungsi seperti yang diharapkan. Pastikan untuk memeriksa setiap pos dan halaman dan uji setiap pautan untuk memastikannya menuju ke lokasi yang betul.

Anda boleh mempercepat proses dengan menggunakan plugin seperti Pemeriksa Pautan Rosak untuk melihat sama ada pautan di laman web anda perlu dikemas kini.

Batalkan Pelan Wix Anda

Langkah terakhir adalah membatalkan rancangan Wix anda setelah laman web dan pemindahan domain selesai. Anda perlu log masuk ke laman web Wix dan menavigasi ke Langganan. Dari sini, batalkan langganan berbayar anda dan kemudian tutup akaun Wix anda.

Pemikiran Akhir

Memindahkan laman web Wix anda ke WordPress bukanlah tugas yang mudah tetapi jika anda membuat persediaan dengan betul dan anda tahu langkah-langkah apa yang terlibat dalam proses tersebut, anda akan merasa lebih mudah.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk berpindah dari Wix, luangkan sedikit masa dan ikuti langkah-langkah dalam artikel ini untuk berjaya menukar laman web Wix anda ke WordPress. Setelah proses selesai, anda akan mempunyai kawalan penuh ke atas laman web anda dan laman web anda akan dapat menskala dan menyokong pertumbuhan perniagaan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me